• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ziemniaki w naszej kuchni

Ziemniaki w naszej kuchni 15 Wrz 2012 10:46 #69485

  • Roma
  • Roma's Avatar
Spis treści

Klikając na tytuł, przejdziesz bezpośrednio do przepisu

str.1

Zupa grzybowa..............................Roma
Ziemniaki z piekarnika..................Pola42
Kartoflanka z chrzanem...............Roma
Porowa z ziemniakami
Szybka kartoflanka
Ziemniaczana pikantna
Baba z boczkiem
Baba z sandaczem
Baba z ziemniaków i grzybów
Ziemniaki jako dodatek..............Hiacynta
Babka ziemniaczana...................Roma
Boczek zapiekany z ziemniakami
Jaja po nelsońsku
Jaja w ziemniakach
Faszerowane ziemniaki..................Aleksandra
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną

Str.2
Kugel....................................................................Roma
Kartoflany placek z boczkiem wędzonym
Kartofle z karpiem
Musaka z kuchni rumuńskiej
Niemiecka rolada
[url= ][/url]
[url= ][/url]
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2013 11:25 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 10:11 #70692

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ziemniaki są najbardziej popularnym w Polsce warzywem i stanowią, wraz z przetworami zbożowymi, podstawę naszego wyżywienia.
Zdaniem żywieniowców-ziemniak jest jednym z najlepiej zaprojektowanych przez przyrodę produktów.Jego bulwy zawierają przeciętnie 67-82%wody i18-32% suchej masy w tym:12-26% skrobi oraz 0,8-2% białka, 0,5-1% cukrów i około 1% składników mineralnych: są też ważnym źródłem kwasu askorbinowego, czyli wit.C.
Ziemniak jest ważnym źródłem soli mineralnych, głównie potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Ziemniaki dostarczają również takich pierwiastków, jak: mangan,miedź,cynk,nikiel,kobalt,bor. Te wszystkie cenne składniki znajdują się w bulwach tuż pod skórką, w miąższu grubości do 3 mm. Dlatego bardzo ważne jest cienkie obieranie(z wyjątkiem przedwiośnia)
Najzdrowsze są ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach.

Procentowa ilość witamin w różnych potrawach z ziemniaków:

gotowane w mundurkach.......................75%
gotowane po obraniu.........................60%
gotowane i przecierane......................20%
w zupie świeżo ugotowanej...................50%
w zupie podgrzanej po 3 godz................30%
w zupie podgrzanej po 6 godz.................0%

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 10:22 #70697

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zupy z ziemniakiem w roli głównej
Grzybowa
40dkg ziemniaków
4 szklanki bulionu warzywnego
10dkg grzybów suszonych
2 pory
cebula
łyżeczka masła
2 łyżeczki gęstej śmietany
majeranek
pieprz,sól


Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,gotować w bulionie do miękkości.Odcedzić,przecisnąć przez praskę,dodać do bulionu.
Grzyby starannie opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody,odstawić na 2-3 godziny a potem ugotować je do miękkości,wywar z grzybów dodać do bulionu.
Grzyby pokroić w paski
Oczyszczone i umyte pory pokroić w krążki.Cebulę obrać i posiekać.
Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i krążki pora-zeszklić,dodać grzyby.Całość krótko podsmażyć.Następnie wlać bulion,zagotować.
Zupę doprawić solą i pieprzem,wlać śmietanę,stale mieszając, zagotować, posypać majerankiem.
Podawać z lanymi kluseczkami,łazankami lub grzankami.

Jesienna gulaszowa

1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
ok 8 szklanek wody
50dkg pomidorów
mały seler
2-3 marchewki
2 pietruszki
1 strąk papryki zielonej
1 strąk papryki żółtej
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki papryki w proszku(słodkiej)
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
posiekana natka pietruszki
sól,pieprz


Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę, pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w plasterki
Umyte mięso pokroić w kostkę(jak do gulaszu)
Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym tłuszczu,dodać mięso.Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym dodać warzywa,liść laurowy,kminek i wlać tyle wody aby przykryła zawartość garnka.
Całość dusić do 1 godziny od czasu do czasu mieszając.
Dołożyć ziemniaki, dodać tyle wody aby wszystkie składniki zupy były przykryte i gotować aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia,doprawić papryką,solą i pieprzem.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 23:04 przez Roma.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 10:46 #70704

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kartoflanka z chrzanem

60dkg ziemniaków
30 dkg wieprzowiny(może być łopatka)
6 szkl. bulionu mięsnego z kostki
łyżka startego chrzanu
marchewka
2 winne jabłka
1-2 cebule
łyżka mąki
łyżka smalcu lub 2 łyżki oliwy
tymianek
203 łyżki posiekanego koperku
pieprz,sól


Mięso pokroić w niedużą kostkę,włożyć do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Po 30 min dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Obrane jabłka pociąć na cząstki zarumienić na patelni na mocno rozgrzanym smalcu(oleju) przełożyć na talerz.
Posiekaną cebulę usmażyć na pozostałym tłuszczu,pod koniec smażenia oprószyć mąką.
Cebulę,startą marchew(na dużych oczkach) i jabłka włożyć do zupy i gotować ją ok.10 min.
Na koniec wymieszać z chrzanem oraz tymiankiem,solą i pieprzem.
Na talerzach posypać posiekanym koperkiem

Porowa z ziemniakami

3 pory
3 ziemniaki
4 szklanki bulionu warzywnego(może być z kostki)
1 cebula
kawałek selera
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
szklanka gęstej śmietany
szczypiorek
sól,pieprz biały

W rondlu rozgrzać masło,dodać drobno posiekane pory(tylko białe części)
cebulę, seler i czosnek.
Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną
Ziemniaki obrać,zetrzeć na tarce o małych otworach, wrzucić do smażonych warzyw, zalać gorącym bulionem.
Zupę gotować pod przykryciem ok.25 min; zestawić z ognia, przestudzić,zmiksować, ponownie podgrzać, doprawić solą i pieprzem,zaciągnąć śmietaną,posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 23:05 przez Roma.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 10:58 #70707

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Romeczko wspaniałe te zupy. W sam raz na zimowe chłody.
Szkoda tylko, że nie dla odchudzających się ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 16:41 #70770

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dorotko- po małej modyfikacji nadają się i dla nas w dzień węglowodanowy :wink4:

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 17:05 #70771

  • Roma
  • Roma's Avatar
Szybka kartoflanka

3-4 ziemniaki
marchewka
cebula
po 2-3łyżki mąki i masła (może być roślinne)
liść laurowy
ziele angielskie (kubaba,po naszemu :rotfl1: )
łyżka maggi
majeranek
natka pietruszki
pieprz,sól

Ziemniaki,marchewkę i cebulę, obrać,pokroić i zalać wrzącą wodą, gotować ok 25 min.Dodać przyprawy.
Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i zagotować.Posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga:
do tak przygotowanej zupy można dodać trochę pokrojonej kiełbasy lub duszonego mięsa.

Ziemniaczana pikantna


1,5 kg ziemniaków
10 dkg chudego wędzonego boczku
cebula
2 strąki zielonej papryki
2 łyżki oliwy
2 papryczki chili
puszka kukurydzy
8 szklanek bulionu warzywnego(może być z kostki)
mielona ostra papryka,sól,pieprz

Boczek pokroić na małe kawałki i mocno przyrumienić na patelni.
Obrane ziemniaki,oczyszczoną paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę,wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć, często mieszając, aby nie przywarły do dna.
Pod koniec dodać oczyszczone i pokrojone na cząstki papryczki chili, wlać bulion,gotować ok.15min.Doprawić solą,pieprzem i mieloną papryką.Po rozlaniu do talerzy do każdej porcji włożyć kilka kawałeczków usmażonego boczku.
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 23:06 przez Roma.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 18:52 #70782

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kolejna odsłona to:
ziemniaki z piekarnika


Baba z boczkiem

2 kg ziemniaków
30dkg boczku wędzonego
cebula
3 ząbki czosnku
3 jaja
sól,pieprz
smalec do formy

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach
Wycisnąć trochę ziemniaczanego soku(ok 1/2 szklanki)
Boczek pokroić w plastry i krótko podsmażyć, gorący dodać do startych ziemniaków,wymieszać.Wbić jaja,dodać startą cebulę i zmiażdżony czosnek,sól i pieprz.Wymieszać.Masę o gr.7-8 cm wyłożyć do natłuszczonej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok 90 min w temp.ok 180st.Sprawdzać patyczkiem.
Upieczoną babę pokroić w kwadraty i podawać z sosem śmietanowym.
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 23:06 przez Roma.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 21:07 #70826

  • Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3980
  • Otrzymane dziękuję: 747
jejku Romuś.......dzięki za te przepisy :kiss3: :hug:
no jak dla Pyrlandii - Wielkopolski to jak znalazł :happy2:

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 20 Wrz 2012 22:50 #70888

  • Roma
  • Roma's Avatar
Będzie tego dużo więcej ale muszę złapać wenę twórczą :rotfl1: :rotfl1: :comp:

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 21 Wrz 2012 22:05 #71183

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tak jak obiecałam, ciąg dalszy ziemniaczanych zmagań :wink4:

Baba z sandaczem lub inną rybą

60 dkg sandacza lub innej ryby
3 jaja na twardo
8 dużych ziemniaków
szklanka śmietany
4 łyżki startego ostrego żółtego sera4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz, łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Rybę sprawić, wyfiletować,pokroić na porcje i-na ile to możliwe-usunąć ości,posolić.
Obsmażyć na łyżce masła.
Ziemniaki ugotować w mundurkach tak, aby nie były zbyt miękkie, obrać, pokroić w plasterki.
Jaja też pokroić w plasterki.
W naczynie żaroodporne, wysmarowane masłem układać kolejno : warstwę ziemniaków,lekko je posolić i posypać odrobiną startego sera, kawałki ryby, też posypać serem, plasterki jaj, posypać je solą, pieprzem i serem.Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
śmietanę doprawić solą i pieprzem, zalać potrawę.
Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać 3 pozostałe łyżki masła,wymieszać, wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Zapiekać ok.1 godziny w nagrzanym piekarniku w 190-200st.

Baba z ziemniaków i grzybów

1,5 kg ziemniaków
50 dkg grzybów (mogą być pieczarki)
3 duże cebule
3-4 jajka
szklanka lekko kwaśnej śmietany
3-4 łyżki bułki tartej
olej
sól,pieprz,majeranek

Ziemniaki obrać, połowę utrzeć na miazgę a resztę na drobne wiórki,wymieszać.
Cebulę i grzyby oczyścić, posiekać i powoli dusić na oleju pod przykryciem.
Do ziemniaków wbić jaja,wsypać bułkę tartą,grzyby i wymieszać. Przyprawić majerankiem,solą i pieprzem.
Dużą foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piec ok 75 min w temp.150st.
Gotową gorącą babkę polać śmietaną.
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 23:07 przez Roma.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 22 Wrz 2012 17:40 #71393

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Mój przepis w porównaniu z poprzednimi pysznościami Romki jest bardzo skromniutki, ale za to prosty :)

Ziemniaki,
zioła prowansalskie,
czosnek.
plasterek żółtego sera.
Wszystko wg. potrzeb :)

Ziemniaki - porcja obiadowa - kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną niecałą łyżkę oleju do garnka teflonowego, lekko mieszam, posypuję zółkami, posiekanym czosnkiem, mieszam, po paru minutach dodaję żółty ser lub dodatkow jeszcze jakiś ser pleśniowy. Zamykam pokrywkę. Gdy ziemniaki zmiękną, a ser się rozpuści, gotowe do jedzenia.
Można posypać wszelkiego rodzaju zieleniną.

Jadamy takie ziemniaczki jako dodatek do potraw jarzynowych, surówek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 25 Wrz 2012 22:39 #72397

  • Roma
  • Roma's Avatar
Babka ziemniaczana
1kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
2 łyżki masła
2 żółtka
4 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki śmietany
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub wędzonego boczku
sól, pieprz
łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia babek

Połączyć śmietanę z żółtkami, roztopionym masłem i serem, dodać ziemniaki i starannie utrzeć.
Otrzymaną masę wymieszać z szynką(boczkiem), doprawić solą i pieprzem.
Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką i napełnić masą ziemniaczaną.
Piec45-50 min w temp.180stopni

Boczek zapiekany z ziemniakami
1,5 kg ziemniaków
50 dkg chudego wędzonego boczku lub bekonu
1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
1/2 szklanki śmietany
sól,pieprz
olej do naczynia

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o gr. 1 cm,zalać wrzącą wodą i gotować 8 minut.Odcedzić.
Boczek pokroić w cienkie plasterki.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem,ułożyć ziemniaki,doprawić solą i pieprzem, na nich kłaść warstwę plasterków boczku,znów ziemniaki i ponownie boczek.Ostatnią warstwą powinien być boczek.
Bulion warzywny wymieszać ze śmietaną,zalać zapiekankę.Piec pod przykryciem ok 30 min w temp.do 180st.
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2012 22:47 przez Roma.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 05 Paź 2012 16:27 #75176

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jaja po nelsońsku
1 kg ziemniaków
5 jaj ugotowanych na twardo
5 suszonych grzybów
duża cebula
łyżka masła lub oliwy
1/2 szklanki śmietany 18%
sól,pieprz
łyżka masła do naczynia żaroodpornego

Umyte grzyby namoczyć na kilka godzin w 2 szklankach wody, następnie je ugotować, starając się odparować jak najwięcej wywaru.Grzyby ostudzić, pokroić w paski,wywar pozostawić.
Ugotować ziemniaki w mundurkach,ostudzić,obrać i pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na łyżce masła (oliwy) na jasnozłoty kolor.Jaja na twardo obrać, pokroić na plasterki.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków na nich,-kolejno-cebulę,pokrojone grzyby,plasterki jaj, posypać je solą i pieprzem.Powtarzać takie warstwy aż do wyczerpania składników.
Śmietanę wymieszać z pozostawionym wywarem z grzybów,lekko posolić i zalać zapiekankę.
Zapiekać potrawkę 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Jaja w ziemniakach
4 duże ziemniaki
4 jajka
łyżka masła
łyżka oleju
cebula i szczypior
sól,pieprz


Ziemniaki wyszorować i upiec
Z każdego odkroić sporą "czapeczkę"i łyżką wyjąć miąższ, a w to miejsce wsypać nieco soli i pieprzu i wbić surowe jajko.Zapiekać aż białka się zetną.
Na patelni roztopić masło z olejem i podsmażyć posiekany szczypiorek i cebulę, a potem dodać miąższ z ziemniaków,uformować cienki placek.Podsmażyć go z obu stron na patelni i podawać jako dodatek do jak w ziemniakach.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 06 Paź 2012 21:53 #75699

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Ja ostatnio trafiłam na świetny przyrząd do wiercenia dziurek m inn w ziemniakach. Postanowiłam zatem zrobić faszerowane ziemniaki. Nadziłam je farszem z pieczarek i cebulki. Zapiekłam i nadziane, posypane ostrą przyprawą (czubrycą) ziemniaki. Farszu zostało więcej i na wierzch też dam warstewkę farszu. Na koniec polałam ziemniaki jogurtem

ziemniakifaszerowane1.JPG


ziemniakifaszerowane3.JPG
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2012 21:54 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 06 Paź 2012 22:06 #75718

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Ojej, jak artystycznie porcyjka podana, przed faszerowanym ziemniaczkiem jakiś ładny kwiatek warzywny :eek3:

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 07 Paź 2012 10:02 #75824

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Dziękuję Hiacynto :thanks: Zdobienie potraw to moja ostatnia "pasja" lub słomiany zapał, to się okaże. Dwa zdjęcia wstawłam w moim wątku ze stopki "radosna twórczość" - Zapraszam do wspólnego tworzenia i zarazem zabawy :)

A w temacie potraw z ziemniaków,
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KASZĄ GRYCZANĄ I NATKĄ PIETRUSZKI :
Produkty raczej na oko. Placki chyba każdy już smażył.
Obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kopiastą łyżkę mąki, jedno jajko oraz ugotowaną (jeden woreczek) kaszę gryczaną. Poszatkować pęczek natki pietruszki i zmieszać z z masą . Posolić, popieprzyć i dodać szczyptę cukru. Smażyć jak zwykłe placki. Podawać z sosem na bazie jogurtu.

plackizkasz1.JPG


plackizkasz2.JPG


plackizkasz3.JPG
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2012 10:03 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 14 Paź 2012 18:09 #77861

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kugel
70 dkg ziemniaków
kajzerka
jajko
3 łyżki mąki
50 dkg żeberek
2 cebule
1/2 pęczka natki pietruszki
10 dkg wędzonego boczku
sól,pieprz
3 łyżki oleju

Kajzerkę namoczyć w mleku.Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać odciśniętą kajzerkę, jajko,mąkę.Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Żeberka ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody,wyjąć kości,pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzć 2 łyżki oleju, obsmażyć ugotowane żeberka i obraną posiekaną cebulę.
Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej,mięso, posypać posiekaną natką, przykryć pozostałymi ziemniakami.
Zapiekać 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Pod koniec pieczenia obsypać boczkiem pokrojonym w kostkę.


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.249 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum