TEMAT: Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 26 Lis 2024 18:41 #867665

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1091
  • Otrzymane dziękuję: 7319
No właśnie troszeczkę jestem spóźniona... Ale też będą dobre.

Przepis z dawnych lat: cukru sporo, a wcale nie ma takiej potrzeby, soda przy tej ilości będzie wyczuwalna w ciastkach.

Wpisałam oryginalny przepis, ale myślę, że każdy dostosuje go do własnych upodobań. Dodałam mniej cukru i łyżeczkę sody.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II


Zielone okna z estimeble.pl

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 27 Lis 2024 09:30 #867685

  • Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Posty: 38
  • Otrzymane dziękuję: 140
zgłaszam się do "klubu " pieczących ten piernik, moje ciasto stoi na balkonie bodaj od 11 listopada. Robię wg przepisu Lusindy ale daję o szklankę mniej cukru. Kiedyś dawniej ciągle przestawiałam surowe ciasto z balkonu do lodówki i na odwrót zależnie od temperatur za oknem, ale od paru lat tego nie robię, stoi na balkonie i w mrozek i w 10 st. ciepła i nic się z nim nie dzieje złego.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, olegowa, Babcia Ala, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 21 Gru 2024 18:17 #868429

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1091
  • Otrzymane dziękuję: 7319
Od rana szwędam się po kuchni i tylko mogę lewą ręka garnek przytrzymać, wyjąć naczynia lub wypić herbatkę. :tongue2: :crazy:

Ale gadać mogę, więc co chwilę zrzędzę: że za cienko, za grubo, za mało, albo za dużo... Matko, chyba wszyscy maja mnie już dosyć. :wink4:

Dzięki staraniom i świetnej pracy z nożem przy desce mężula i zięcia powstał farsz grzybowy do uszek i kapusta z grzybami do pierogów i krokietów. Jutro dojedzie syn i panowie we trzech będą produkować pierogowe.
Jakoś tak dużo tego wszystkiego wyszło... no bo jak jest za dużo grzybów, to człowiek się nie ogranicza...

To grzybki do uszek do barszczyku czerwonego.


20241221_172044.jpg


A to kapustka do pierogów i krokietów.


20241221_174344.jpg



A jak u Was przygotowania???

Proszę o jakieś zdjęcia :wink2:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, zwykły chłop

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 21 Gru 2024 18:53 #868431

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1564
  • Otrzymane dziękuję: 8328
U mnie są tylko pierogi, zrobione w tygodniu i zamrożone, no i więcej nic nie ruszone, dziś nałupałem orzechów do ciasta i tk na tyle z przygotowań do świąt

20241221_190317.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2024 19:05 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 21 Gru 2024 18:59 #868432

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6393
  • Otrzymane dziękuję: 30065
Ja upiekę zawijok z makiem (po polsku strucla) i może, może sernik. Gotować będziemy w Wigilię, każdy dostanie zadanie do wykonania. Od rana będą śledzie z cebula w śmietanie, a na wieczerzę grzybowa z własnych grzybów i sałatka majonezowa z rybą. Więcej i tak nie zjemy, nie przejadamy się, a żeby spalić kalorie z nadmiaru zjedzenia potraw, to musiałabym dokupić hektarów :crazy:
A w święta barszcz czerwony z uszkami (zamrożone) i jakieś mięcho, chyba kotlety nadziewane szynką, serem lub pieczarkami, ziemniaki i dodatki, których wybór taki, że nie wiadomo co wybrać. Kotlety się dobrze potem dojada z sałatką

... i po świętach :devil1:

Edit: Ewo jakie grzyby dałaś do uszek, jakie konkretnie?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2024 21:57 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, renmanka, zwykły chłop, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2024 17:21 #868443

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 827
  • Otrzymane dziękuję: 5321
Poproszę Kochane o przepis na pierogi. Czy żeby je zamrozić to muszę je posmarować tłuszczem żeby nie pękały.

Co roku robimy więcej i mrozimy, ale pękają w zamrażarce i rozpadają się przy gotowaniu. Moi chłopcy zjedzą wszystko, ale nie wygląda to apetycznie.

U mnie Święta po śląsku. Makówki i moczka. Jako dziecko zapisałam sobie przepisy i wg nich robię.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2024 17:43 #868445

  • jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1904
  • Otrzymane dziękuję: 8680
Moim zdaniem pierogi do zamrożenia powinny być podgotowane trochę, takie zblanszowane. No i otoczone olejem po ugotowaniu żeby nie sklejały się. I najlepiej zamrozić rozłożone luźno a po zamrożeniu zbiorczo do jakiegoś opakowania
Ale chętnie poczytam sposoby innych forumowiczów
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2024 17:44 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, zwykły chłop, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2024 19:07 #868446

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6393
  • Otrzymane dziękuję: 30065
Nic nie robię, zamrażam surowe na tacy. Jak pękają w zamrażarce, to może w farszu za dużo płynu. Jak płyn zamarza, to zwiększa swoją objętość i rozrywa ciasto :think:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2024 19:20 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, zwykły chłop, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2024 19:11 #868447

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 32160
Ja zrobione pierogi układam,zachowując odstępy na blaszcze i wkładam ją do zamrażalnika.Zamrozone do woreczków strunowych.Po wrzuceniu do wrzasku nigdy mi nią pękały.
Siostra robi tak,jak opisała to jagodka27
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, zwykły chłop, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2024 19:39 #868450

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1564
  • Otrzymane dziękuję: 8328
My właściwie korzystamy ze wszystkich metod mrożenia, w zależności od czasu jakim dysponujemy, najlepsze są mrożone na surowo, tak jak piszecie. Rozkładane pojedynczo a po zamrożeniu przekładane do zbiorczej torebki. Po ugotowaniu są jak świeżo zrobione. Kiedyś raz popękały, dlaczego ???? nie wnikaliśmy. Może ciasto zbyt wilgotne. Gotowane najszybciej można odgrzać, ale to tylko kilka minut różnicy, a jak poleżą dłużej w zamrażarce to są mniej smaczne ( ciasto jakieś takie dziwne ). Zblanszowane zrobiliśmy raz i w sumie w ciągu tygodnia zjedliśmy, więc tu informacji niewiele :) .
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2024 19:47 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2024 22:34 #868454

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1091
  • Otrzymane dziękuję: 7319
Alu, jeśli chodzi o grzyby to zawsze mam swoje mieszanki: borowik, podgrzybek, czerwoniak, koźlak i trochę maślaka. Nigdy nie wnikam ile czego jest w danym słoju, zbieram co jest, suszę i do słoja. Jedyna rzecz o jaką dbam to dokładne czyszczenie szczoteczką grzybów do suszenia.
Kilka lat temu miałam śmieszną sytuację z farszem. Robiłam trochę uszek na sprzedaż i do farszu dawałam grzyby takie powiedzmy gorsze. Najczęściej były to koźlaki różnego typu i podgrzybki, raczej bez borowików, bo wtedy jeszcze w moich lasach było ich mało. Moim ekspertem od smaków w domu jest M. Popróbował farszu uszek do sprzedaży, kazał dosypać pieprzu, odrobinę soli i orzekł, że jest pyszny. Po południu wyciągnęłam słoik samego borowika, którego skrzętnie składałam dla nas przez całe lato. Ugotowałam grzyby, obsmażyłam cebulkę, dodałam drobno posiekane borowiczki, dosmaczyłam i wołam M. Byłam pewna, że popadnie w zachwyty nad smakiem grzybków, a on mnie pyta, czemu nie dodałam grzybów do tych grzybów, że te wcześniejsze miały taki bogaty smak i zapach, a te są takie bez wyrazu. I od tego czasu nie kombinuję, zbieram jak leci, gotuję co mam w słoju i jest pysznie.

Celinko, mam w zamrażarce półkę szybkiego mrożenia, tak jak już pisali inni, wkładam ulepione pierogi w 20 minut zamarzają i do woreczków. Ostatnio wszystkim lepiej smakują krokiety, zrobiliśmy dziś 50 takich niedużych i nie wiem czy to wystarczy, do tego sos tatarski i gotowe, pychotka.
Celinko napisałaś aby podać przepis na pierogi. Ciasto pewnie większość z nas robi podobnie. Próbowałam różnych przepisów, ale uważam, że najlepszy to dobra mąka, ciepła woda, odrobina soli i mocna maszyna do wyrabiania. :happy3: Zawsze końcówkę zagniatam ręcznie. Farsz: płuczę grzyby i gotuję ok. 30 min. Nigdy nie moczę grzybów, bo nie odpowiada mi taka rozmoczona konsystencja, wolę takie chrupiące. Drobno kroję cebulkę, podsmażam na oleju, na złoty kolor, dodaję pokrojone grzyby i powoli wszystko razem podsmażam na małym ogniu i doprawiam solą i pieprzem.
Wodę po płukaniu i gotowaniu grzybów wykorzystuję do obgotowania kapusty. Kapustę drobno kroję, dodaję sporo listka i ziela angielskiego. Pilnuję gotowania kapusty, bo lubię taką odrobinę al dente. Dokładnie odcedzam kapustę i łączę z grzybami, znów doprawiam. Do pierogów farsz musi być lepiej doprawiony, bo ciasto wchłania część smaków.

To dzisiaj wyprodukowane krokieciki, część już zjedzona przez panów. :devil1:


20241222_2141381.jpg


Dziewczyny jak tam wasze pierniczki??? Moje dalej w misce, w chłodnym miejscu. Brakuje mi wolnych rąk do wywałkowania. :happy4: Chyba po świętach będę je piekła. :whistle:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2024 00:34 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2024 11:44 #868459

  • Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Posty: 38
  • Otrzymane dziękuję: 140
po świetach pierniczki też będą na pewno dobre, to ciasto moze długo stać surowe w chłodzie. Ja w tym roku zrobiłam tylko trochę pierniczków (żadna radocha, gdy juz pomocniczka wyrosła i nie za bardzo ja to ekscytuje) oraz wielki piernik, teraz już przełożony dżemem śliwkowym leży przyciśnięty grubymi księgami, jutro dopiero będę go ozdabiać, częściowo zostanie rozdany znajomym :)
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, Babcia Ala, lusinda

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2024 14:31 #868461

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1091
  • Otrzymane dziękuję: 7319
Rumianku, ja tego ciasta mam duużo i też miał powstać taki duży piernik przekładany powidłami śliwkowymi, ale...
Sama nie mogę, bo ręka na chorobowym, M dziś jeszcze w pracy, zięć pojechał po prezenty, a syn się opóźnił z przyjazdem, bo jeszcze coś kończy na uczelni.

Z pomocą M nastawiłam czerwony barszczyk, buraczki nie do końca się ukisiły :cry3: ale będzie dobry, pyrka powoli na gazie. W prodiżu piecze się mięsko, a pod wieczór jeszcze nastawię zraziki na drugi dzień świąt.

Świąteczny czerwony barszczyk.

20241223_140826.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, renmanka, Babcia Ala

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2024 20:03 #868464

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1091
  • Otrzymane dziękuję: 7319
Jest 19.15. Pełen skład męski przy gotowaniu. M ubija kotlety na zrazy, zięć ubija jaja na parze do tortu, syn wygniata ciasto na pierogi.
Dom wariatów, na szczęście wnusia śpi w tym zgiełku bez problemu. :P :drink1:

Nie wiem do której damy radę działać, mężczyźni mają jeszcze w planach jakiś film. :happy: :devil1:

Mięsko już upieczone.


20241223_192714.jpg


A schabik robię na patelni. Najpierw obtoczony w majeranku i czosnku leży przez noc w lodówce. Potem trafia na patelnię, na małą ilość oleju i na bardzo malutkim gazie dusi się pod przykryciem przez godzinę. Zawsze jest mięciutki i pyszny, znika w tempie błyskawicznym.


20241223_192154.jpg


A teraz pierogi, uszka i tort... :dazed: :unsure:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 24 Gru 2024 09:25 #868473

  • Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Posty: 38
  • Otrzymane dziękuję: 140
to a propos barszczu ja się pochwale, ze pierwszy raz właśnie wyszedł mi zakwas buraczany :) Pare lat temu kilka razy próbowałam i nie wychodził - a to pleśń sie pojawiała, a to jakis glut. W tym roku postanowiłam znów spróbować i sie udało ! Co napawa mnie wielkim zadowoleniem świątecznym ;) Udanych potraw i wypieków życzę wszystkim!
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.434 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum