TEMAT: Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2019 18:51 #684464

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Mój przepis na rybę, nie tylko na wigilię
.

15767778289001676139687.jpg
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, minohiki, Betula, Pestka, koma, Mandorla, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2019 19:10 #684465

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Alicjo masz rację jest pyszna .Tak przygotowana ryba u mnie jest też serwowana na wigilię ( i nie tylko) pod nazwą ryba po japońsku.Nie wiem skąd taka nazwa,przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zielona, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2019 19:18 #684468

  • MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2500
  • Otrzymane dziękuję: 9376
Tort na Boże Narodzenie - wyśmienity, pracochłonny ale raz w roku można zrobić;
pochodzi z Wilna, ale być może jest prowansalski, bo podobny przepis w tej kuchni wyczytałam; nie chcę przepisu zabrać do grobu więc go przekazuję, a może ktoś go zna:

Placki: 0.5 kg. orzechów włoskich posiekać (nie zmielić)i podzielić na trzy części, ubić z trzech białek pianę dodając 11 dkg cukru a następnie dodać jedną część orzechów wymieszać i upiec w piekarniku do koloru jasnego beżu. Tak zrobić trzy placki. Zostaje 9 żółtek.

Masa: trzepana na parze, garnek w garnek, w tym dolnym gotuje się woda a trzepiemy w górnym, górny nie może dotykać wody bo mamy jajecznicę nie masę, trzepiemy ok. 40 mim - 45 min. Może są już nowsze techniki, znam jedynie taką.
Do 9 żółtek, które pozostały z placków, dodajemy 6 całych jaj i 20 lub 25 deko cukru - w zależności jak słodki chcemy. w trakcie ubijania masa gęstnieje i gdy już jest lepka, tak po 40 min. dodajemy zaparzoną w małej ilości wody, np. w ekspresie b. mocną kawę, pomału wlewamy, np. po łyżce, by się masa nie zważyła, no i trzeba jeszcze trzepać by odparowała woda wlana z kawą,
Studzimy masę wstawiając garnek do zimniej wody i trzepiemy żeby znowu nie stała się skorupą, następnie gdy jest letnia wkręcamy do dwóch lub półtorej kostki masła (wcześniej zmiksowanego na puszyste)małymi porcjami, by się nie zważyła. na koniec dodajemy ostrożnie alkohol.
Wspaniałego tortu !
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, pszczelarz5, minohiki, Betula, Pestka, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2019 19:38 #684473

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Ja mam jedną uwagę do przepisu na rybę Alicji. Nie chodzi mi o smaki, tylko o uwagę "techniczną". Tu w przepisie jest rybka, którą rozmrażamy. Wtedy ryba traci sporo wody i jest w porządku. Jeżeli ktoś używa ryby świeżej, co przecież się zdarza, to warto przed maczaniem w cieście, rybkę posolić i poczekać, aż ryba "puści wodę". Tak często robimy np. w przypadku cukinii. To nie mój sposób. Tak robią włoskie Babcie. Co do reszty, to jestem ciekawa. chyba sama poczynię :happy: . Jeszcze co mi przyszło do głowy, to ości. Jeżeli w rybie są drobne ości, to w takiej zalewie z octem, za parę dni zmiękną. Ale i tak przepis wędruje do mojego przepiśnika :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Pestka, Zielona, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2019 21:05 #684485

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Przepis na rybę dostałam od pani, która kiedyś pracowała na kuchni w Wigrach. Serwowano ją na różne ważne uroczystości. Jaka jest jej prawidłowa nazwa - nie wiem.
JaNinko, co do rozmrażania, techniki są różne, dlatego wstawiłam zdjęcie (przepis) z zeszytu.
Ja osobiście smażę, jak tylko odrobinę odmrożę, taką nie do końca rozmrożoną. A najczęściej z ryby Miruna. Sola strasznie się rozłazi, a najważniejszy w całości potrawy jest smak.
Osobiście zawsze smażę więcej, bo zanim zrobię, ryba w cieście znika jak torpeda.
Polecam każdemu. :)
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 19 Gru 2019 21:37 #684491

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
I jeszcze jeden przepis. Jak widzicie jest z gazety, ale dla mnie jest bardzo dobry.
(Wybaczcie jest wypracowany :oops: )

15767878057201937579739.jpg
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, minohiki, Betula, Pestka, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2019 13:04 #684673

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Po bezskutecznych próbach kupienia gotowej ryby, która nie byłaby trująca, kupiłam surowe filety i zaraz czynić będę rybkę na podobieństwo przepisu Zielonej Alicji. Alicjo, dzięki za inspirację! :hug:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, Zielona, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2019 14:51 #684683

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Wczoraj zrobiłam rybę wg przepisu Alicji - pozwoliłam sobie na małe modyfikacje, ale mimo wszystko wygląd i zapach gotowej potrawy jest rewelacyjny ( smak ocenimy niebawem ).
Innowacja dotyczyła ciasta: dodałam szczyptę suszonego ogrodowego tymianku. Usmażyłam kawałeczki filetów z morszczuka, wcześniej rozmrożonego i osuszonego ( faktycznie, już tak usmażona ryba jest przepyszna ). Drugim odstępstwem od oryginału było wykorzystanie warzywnego przetworu ( pieczone warzywa: papryka, pomidory, por, cebulka, cukinie i suszone śliwki ) zamiast sosu.
W słoju przekładałam warstwami rybę, warzywa i paseczki marynowanego ogórka ( zrezygnowałam z marynowanej papryki ).

Efekt wizualny przeszedł najśmielsze oczekiwania - Aluś, bardzo dziękuję za recepturę :hug:

Oprócz tej nowości na tegorocznym wigilijnym stole znajdzie się także piernik z ziemniakami z przepisu Agatki forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...isy?start=162#677843, upieczony wczoraj. Dziewczyny, zaprawdę .... jest godny polecenia i odtąd wchodzi na stałe do świątecznego repertuaru.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2019 14:53 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, Betula, Pestka, Zielona, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2019 17:47 #684748

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3809
  • Otrzymane dziękuję: 32177
z rybami już prawie finisz.Jeszcze został faszerowany szczupak.ale za 10 min.będzie gotowy.
20191223_161656.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Armasza, minohiki, Betula, Pestka, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2019 19:38 #684756

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
A co to jest :supr3: :supr3: :supr3:

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2019 19:49 #684757

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
koma Czy to dorsz w galarecie :hearts:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2019 19:54 #684758

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3809
  • Otrzymane dziękuję: 32177
Alu ,są to gałeczki rybne w galarecie.Szczupak,amur,cebula,moczona bułka,marchewka z rosołu rybnego,dwa razy przekręcone.Żółtka,przyprawy,na koniec ubita piana.Gotowane w rosole rybnym.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Jagoda254, Adasiowa, Armasza, Łatka, pszczelarz5, Betula, Pestka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2019 21:30 #684769

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1584
  • Otrzymane dziękuję: 12101
Oj, ale mi się te gałeczki Komy podobają :)
Ja w tym roku robiłam pierwszy raz rybę pieczoną w galarecie i jestem bardzo zadowolona. Zawsze był karp gotowany, a na tegoroczną Wigilię zmiana - pstrąg tęczowy.

DSCN3272-2.jpg
Załączniki:
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2019 21:30 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Armasza, Łatka, pszczelarz5, minohiki, Betula, Pestka, Germanek, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2019 21:36 #684770

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Ooojej...miłe panie bardzooooo...smakowicie wyglądają te wasze dania :thanks: :thanks: :hearts: :hearts:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2019 21:55 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 24 Gru 2019 14:07 #684824

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Już skończyłam przygotowania na wigilijna kolację
Miałam przydział na zrobienie: rolady z łososia , ryby po japońsku ,śledzi z suszonymi pomidorami i drugie z suszona śliwką i jeszcze łososia pod serowa pierzynką.Resztę potraw przygotowują moje siostry .Smażenie karpia w tym roku wypadło na mnie.
20191224_134449.jpg
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Łatka, pszczelarz5, renaa, minohiki, Betula, Zielona, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 24 Gru 2019 21:07 #684845

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20114
  • Otrzymane dziękuję: 84044
Pewnie wszyscy dawno po wigilijnej kolacji i z trudem mogą myśleć o jedzeniu - ale może kogoś zainspiruje na przyszły rok.
Ponieważ przy stole było nas tylko czworo i nikt nie przepada za smażonym karpiem, a dwoje nie weźmie do ust, zrobiłam szybką - w każdym sensie - zmianę planów; łosoś podpieczony "saute" na ostatnie 10 minut został przykryty pierzynką z podsmażonej na oliwie cebulki i sporej ilości prawdziwków. Tylko pieprz i sól.



Miejsce drugie na pudle zajął "erzac" za śledzie (lubi jedna osoba z czterech), tatar z wędzonego na zimno łososia, ryba posiekana drobniutko, do tego takoż siekane korniszony, pieczarki marynowane i ciut cebulki oraz - ważna przyprawa stanowiąca o smaku - suszony koperek.
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2019 14:41 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Jagoda254, Armasza, pszczelarz5, renaa, minohiki, Betula, Zielona, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 26 Lis 2024 16:32 #867659

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1092
  • Otrzymane dziękuję: 7345
Od ładnych kilku lat zagniatam w listopadzie ciasto dojrzewające na pierniczki. W tym roku jakoś tak trochę późno sobie przypomniałam, ale już się za nie biorę.

Przepis zapewne już taki jest gdzieś zapisany na stronach tego wątku, ale co mi tam, napiszę go jeszcze raz, może komuś się przyda. ;)

To przepis ze starego zeszytu mamy:

0,5kg miodu
2 szklanki cukru
25dkg masła lub smalcu
Podgrzewamy te składniki do rozpuszczenia, nie gotujemy!
Masę studzimy. Do chłodnej masy dodajemy:
1kg mąki, dodawać porcjami
3 duże jaja
3 ścięte łyżeczki sody, rozpuszczonej w 0,5 szklanki zimnego mleka
0,5 łyżeczki soli
4 torebki przyprawy do piernika.
Ciasto dokładnie wyrabiamy i dajemy do lodówki, lub do chłodnej spiżarni na 4-6 tygodni.

Zazwyczaj robię dwie porcje na ciasteczka piernikowe i jedną porcję na ciasto piernikowe przekładane powidłami śliwkowymi. Ciasteczka mogą stać rok i dłużej, nic z nimi się nie dzieje, poza tym, że są coraz lepsze. :devil1:

To na poparcie moich słów, w pudełku znalazłam kilka ciastek z przed roku?? a może dwóch?? Smakują wyśmienicie...


20241126_170558.jpg




20241126_170024.jpg



20241126_172337.jpg


Maszyna uporała się się z ciastem, ja na pewno nie dałabym rady. :rotfl1:
Teraz kilka tygodni w chłodzie i można piec.



20241126_195033.jpg




Przed Covidem, spotykaliśmy się w gronie przyjaciół i rodziny, kilka dni przed świętami. Piekliśmy, zdobiliśmy pierniki i korzystaliśmy z chwil spędzanych razem...

Może w tym roku uda mi się wrócić do tamtej tradycji...
Mam nadzieję, że cdn...
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2024 19:52 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Nimfa, renmanka

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 26 Lis 2024 18:27 #867664

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1584
  • Otrzymane dziękuję: 12101
Moje ciasto w lodówce już od 19. listopada. Przepis prawie taki sam, tylko o wiele mniej cukru, mniej sody i mniej przypraw, ale ja robię własne, więc ich moc jest większa, niż tych z torebek.
Też robię piernik staropolski przekładany własnymi powidłami i z reszty - pierniki. Lubię taki scenariusz, bo w każdej chwili można trochę ciasta podebrać i upiec pierniki na szybko, niekoniecznie poświęcając na to pół dnia, a piernik może leżeć opakowany dosyć długo, więc też można go wykonać ze spokojem wcześniej.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2024 18:29 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.451 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum