TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 03 Lut 2017 19:08 #521352

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jesteś Aniu pewna ze to tykwa? Przewaliłam internet i nie znalazłam odpowiedzi do jakiego gatunku należy. Ale wnętrze wygląda na mochate. Bardziej przypomina Butermut niż tykwę.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 03 Lut 2017 19:27 #521357

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Emalko, zabiłaś mi klina .... nie pasuje łacińska nazwa dla typowej tykwy :think: , chociaż "kalebasy" zawsze kojarzyły mi się z tykwami .... jednak faktycznie - wnętrze przypomina butternuta, ale!!! także Piena Lunge di Napoli - dynię, którą JAK NAJBARDZIEJ można spożywać na surowo - jest chrupka, soczysta, słodka i bardzo melonowa w smaku.
Jeśli więc mamy do czynienia z "odmianą" Piena Lunga di Napoli, to moje zaliczenie jej do tykw jest oczywiście błędne.
:)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 03 Lut 2017 20:54 #521380

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3996
  • Otrzymane dziękuję: 21507
Adasiowa wrote:
Małgosiu, ale to jest tykwa :think:

Proszę nie stresuj mnie :thanks:
Na opakowaniu jak byk jest napisane cucurbita moschata czyli dynia piżmowa.... :club2:

pisałyśmy na raz ;)

Dzikuję za informację - na kurzym forum pisały dziewczyny, ze jadalna na surowo i dlatego kupiłam...
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2017 20:57 przez CHI.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 03 Lut 2017 20:57 #521381

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Własnie Małgosiu dyskutujemy z Anią. Na opakowaniu jest OK. Dynia piżmowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 15:49 #521830

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4757
  • Otrzymane dziękuję: 17637
Wysyłam na Straganik:
Dynię Ozdobną Gruszkę:
Nasiona wyjęte z tych 3 egzemplarzy
WP_20161114_002.jpg

Dynię figolistną, dla amatorów szczepień, w paczuszkach jest po 10 nasion
DSC05916.jpg

Cukini Rugosa Friulana ZK, po 3 szt w op. Nasiona wyjęte z tych 2 okazów.
15776627_1374471319270301_1925334985844191088_o.jpg

DSC03699.jpg

DSC05250-2.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 17:12 #521842

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Beatka, bardzo dziękuję, zwłaszcza za nowości :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 19:03 #521871

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1006
  • Otrzymane dziękuję: 2538
Piena Lunge Di Napoli

Mierzyła 80 cm długości i ważyła 24 kg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Wodniczka

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 19:26 #521878

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Brawo! Piękny egzemplarz :bravo:
U mnie ta dynia powiła na jednym pędzie dwa owoce: jeden zżółkł zaraz na początku wegetacji, a drugi osiągnął "rekordową" długość 35 cm , po czym został z należytym pietyzmem spożyty. Na surowo :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 20:02 #521894

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1006
  • Otrzymane dziękuję: 2538
U mnie drugi owoc pojawił się póżno. Usunęłam go gdy miał niewiele ponad kilogram,bo się bałam,że ta duża nie zdąży dorosnąć,a zależało mi na nasionach. Z ogrodu przytargałam ją dwukółką tuż przed przymrozkami. Z nasion prawie nic nie zostało. W trakcie suszenia wciąż wyrzucałam kolejne puste.Zostały tylko 3. Nie wiem dlaczego nasiona nie dopisały.
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2017 20:02 przez badzia.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 20:11 #521897

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Zazwyczaj puste nasiona spowodowane są pogodą - roślina w niekorzystnych warunkach nie traci energii na zawiązanie pełnych nasion. Inna sprawa, jeśli owoc został zerwany przed całkowitym dojrzeniem - wówczas część pestek te może być niedostatecznie wykształcona.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 20:37 #521906

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1006
  • Otrzymane dziękuję: 2538
Już lepiej dogodzić się nie dało. Posadzona była wcześnie i podpędzona w doniczce. Dokarmiona, napojona. Ta odmiana potrzebowała jeszcze ze dwa tygodnie ciepłego zagonka. Już nie będę uprawiać wielkoowocowych.
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2017 20:44 przez badzia.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 21:04 #521917

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Nie żartuj :supr3: ??? Warzywnik bez korbola :cry3: ????
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 06 Lut 2017 22:48 #521942

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Małgosiu (CHI) masz nasiona dyni z Hiszpanii, bądź innego kraju hiszpańsko-języcznego. "Calabaza" to dynia w tym języku. Ale słusznie nam się kojarzy z tykwą. U nas kalabazą nazywamy naczynie do picia yerba maty, robiony właśnie z tykwy. Dziwne to dlaczego :supr3: Calabaza llena de Nápoles to tyle co dynia pełna z Neapolu :). Tylko nie wiem co słowo "pełna ' miałoby tutaj znaczyć...tutaj już nie błysnę ;)
A swoją drogą to Ameryka Południowa ma wielkie bogactwo niesamowitych odmian dyń, ależ bym zaszalała w takim peruwiańskim sklepie ogrodniczym :ouch: :rotfl1:
Aniu Adasiowa, lada dzień wyślę nasiona White Flat Boer.
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2017 22:56 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Lut 2017 17:58 #522083

  • Jenny
  • Jenny's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 201
Dziękuję za nasionka. Wraz z zapałem do uprawy dyniek mam ochotę na potrawy z nich. Jak do tej pory dynia bardzo rzadko gościła na moim stole.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 07 Lut 2017 18:06 #522085

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Jenny, na pocieszenie powiem Ci, że u nas dynia zagościła "na poważnie" dopiero dwa lata temu. Jedyną potrawę, jaką pamiętam z domu rodzinnego to zupa z dyni na słodko i broniłam się przed nią jak mogłam ;-) Kiedy na ryneczkach zaczęły pojawiać się różne odmiany, zaczęłam buszować w sieci w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji, kupowałam od hodowców nowe dla mnie dynie, zbierałam i suszyłam nasiona. Tak narodziła się idea Dyniowego Straganiku i pomysł "reklamy" tego wspaniałego warzywa :) Mam nadzieję, że nie zawiedziesz się - wszechstronność zastosowania dyni w kuchni jest ogromna!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jenny

Dyniowy straganik 07 Lut 2017 19:19 #522109

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Aniu, nasionka już u mnie, dziękuję, również za wiosenny akcencik :hug:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Lut 2017 19:31 #522115

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Jagódka, to ja dziękuję :) Powiedz mi, kochana, czy te dwie urodziwe i dorodne Stripetti pochodzą z Twojej uprawy ?
Na razie tylko je podziwiam i żal mi je rozkroić, ale wkrótce trzeba będzie dokonać tej zbrodni :happy:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 07 Lut 2017 19:50 #522121

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Tak Aniu, to bardzo plenna dynia, ale nie mam na nią pomysłu, spróbuję ten bigosik zrobić. Jutro rozkroję dynię która miała być Manzana Verde a wyszło tooooo

P9140064.jpg


ale jeśli smak będzie zadowalający...to i ja będę zadowolona ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.719 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum