TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Wrz 2019 18:36 #676278

  • pierniczek
  • pierniczek's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 40
  • Otrzymane dziękuję: 224
Dynię wysiadłam pierwszy raz bardziej jako urozmaicenie .Nasiona z Biedronki. Jedną dam wnuczce do szkoły na halloween. Zostawię sobie 2 lub 3 . Resztę rozdam rodzinie. Mam jeszcze 2 piżmowe. Z jednej upiekłam ciasto ,rodzinie smakowało. Ale chętnie skorzystam z nasion innych odmian, mniejszych dyń, bo z tymi dużymi będzie dużo pracy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Ada, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Wrz 2019 19:51 #676284

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1385
  • Otrzymane dziękuję: 9175
Corrado jaką masz odmianę dyni bezłupinowej?

Lucysia robisz kontrolowane zapylenie?

Suszę nasiona cukinii Bianca di Trieste, robiłem KZ, nasiona otrzymałem od Pomodoro.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia, Agusiak, Ada

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Wrz 2019 23:51 #676311

  • Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 760
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Niestety nie wiem jaka to odmiana , myślałem że bezłupinowa jest jedna , a to okazuje się całkiem co innego.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 20 Wrz 2019 23:55 #676312

  • Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 760
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Adasiowa - przepis nie jest owiany tajemnicą , jeśli skorzystasz z mojego przepisu i będzie Ci smakować , będzie mi niezmiernie miło.
- 700 g oczyszczonej i startej na tarce o średnich oczkach dyni ( można mieszać z cukinią , w odpowiednich proporcjach)
-2 jajka
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ząbek czosnku , ja daję więcej bo lubię czosnek tylko nie wiem dlaczego później Żona się ode mnie odwraca.
- posiekana natka pietruszki, koperek i szczypiorek , wszystko z umiarem , aby nie zakłócić smaku dyni
- pieprz i sól do smaku.
Placuszki smażę na oleju kokosowym , na patelni - niestety teflonowej , mam ceramiczną ale przywiera może kiepskiej jakości ta patelnia bo z Li...a.
Placuszki nakładam małe, aby było łatwo je obrócić, czyli kilka na patelni .
Do placków sos majonezowo czosnkowy. Życzę smacznego.
Dynie również suszę , jest jednym z podstawowych dodatków do pieczonego chleba. Tak dla ciekawości, to ususzona i pokruszona średniej wielkości dynia mieści się w słoiku 0,9 l.

WP_20190920_15_31_14_Pro.jpg



Z dyni jak już wcześniej mówiłem wyciskam sok , który czasem jest bazą do zielonego koktajlu . Do blendera wlewam sok z dyni tyle samo wody dodaję połowę cytryny , natkę pietruszki , miętę , melisę cytrynową , łyżeczkę kwasu l- askorbinowego oraz magnez ( cytrynian magnezu) wszystko blenderuję 3 minuty i mam napój Bogów .
Choć mam piwnicę w której jest latem czy zimą około 8 stopni Celsjusza, ponieważ jest cała pod ziemią i z dyni korzystam bardzo długo to muszę pomyśleć o pasteryzacji soku , tylko czy on nie utraci swoich właściwości.
Z dyni można robić wino które jest bazą do innych win , a jeżeli nie to można zamienić na spirytusu.
Wszelkie odpadki z dyni lądują w kompostowniku, gdzie po jakimś czasie ponownie trafiają na pole i jak to mówią" nic nie ginie w przyrodzie" dobry gospodarza nic nie zmarnuje . Życzę powodzenia i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2019 05:37 przez Corrado.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Armasza, Betula, Zielona, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 05:39 #676316

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Bardzo dziękuję - sprawdziłam: mam jeszcze w zamrażarce porcję tartej dyni o odpowiednim dla placuszków smaku, więc bardzo chętnie wykorzystam ten przepis.
Pokombinuję też z dodatkiem drożdży - może otrzymam wersję racuchów.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2019 07:07 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Corrado

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 08:42 #676325

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Aniu, a jeszcze podpowiedz, czy ta dynia jest świeżo potarkowana, czy też kładziesz już do zamrażarki po obróbce termicznej. :)
Pozdrawiam Alicja.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 08:53 #676328

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Aluś, zaraz po starciu ( i ewentualnym odciśnięciu soku - zależy od soczystości miąższu ) wkładam do woreczków i zamrażam. Podobnie postępuję z cukinią.
Natomiast na pulpę - najpierw dynię ( pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną na kawałki ) piekę, a potem miksuję na gładką masę i też zamrażam w porcjach.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Zielona, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 10:48 #676353

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Corrado wrote:
Dynie również suszę , jest jednym z podstawowych dodatków do pieczonego chleba
To znaczy co robisz z tą suszoną dynią, dodajesz do ciasta,czy jakoś z gotowym chlebem jesz ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Corrado

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 12:28 #676358

  • Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 760
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Dodaję do ciasta suszoną dynie i pestki . Gdzieś był wątek z przepisami to bym tam opisał mojego pomysłu przepis na chleb owsiano kokosowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 13:57 #676370

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Mówisz masz :) Wątek poświęcony pieczeniu chleba i bułek: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...i-buleczki?start=432
Wrzucaj swój przepis. Dużo osób piecze własne chleby, na pewno skorzystają.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Corrado, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 14:01 #676371

  • Pi Ef
  • Pi Ef's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 231
20190921_133855.jpg

Nie udzielałam się przez całe lato na forum, obiecałam relację z uprawy dyń ze straganiku, a tymczasem cały ogród rósł samopas w tym dynie, a ja mialam całą głowę I czas zaprzątniętą czym innym . Za brak relacji baaaardzo przepraszam. Pokażę Wam chociaż co mi wyrosło. Nie mam pojęcia które dynie są ze straganiku, które z serwisu aukcyjnego a które z innych źródeł I części nie potrafię nazwać ale najważniejsze że sobie bez mojej obecnosci poradziły I są piękne.

Jeszcze raz gorąco dziękuję osobom które podzieliły się nasionkami I Lucysi za pracę.
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2019 14:03 przez Pi Ef.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Emalia112, lucysia, Betula, Agusiak, najemnik, Zielona, Jasia, Sylwiaaa, Corrado, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 17:39 #676386

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
najemnik wrote:

Lucysia robisz kontrolowane zapylenie?

Niestety nie. U mnie wszystko poza jakąkolwiek kontrolą. ;)

OMG ależ różnorodność Pi Ef. Pięknie!
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2019 17:45 przez lucysia.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 19:08 #676398

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3809
  • Otrzymane dziękuję: 32182
Dynia Galeux D'Eysines bardzo smaczna.Zupa z odrobiną imbiru,grzankami,rewelacja.Mam sporo nasion,którymi zasilę straganik.Polecam.

026-3.jpg


027-2.jpg


028-3.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Armasza, Betula, Agusiak, najemnik, Sylwiaaa, Jaedda, Corrado, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 19:37 #676403

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9281
Koma piękna dynia,ma dużo miąższu i wydaje się taka maślana po przekrojeniu :eek3: .
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 19:57 #676409

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3809
  • Otrzymane dziękuję: 32182
anaka wrote:
Koma piękna dynia,ma dużo miąższu i wydaje się taka maślana po przekrojeniu :eek3: .

Grubość miąższu i zdecydowanie walory smakowe,decydują,że w przyszłym roku będzie ich więcej
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 21 Wrz 2019 21:16 #676417

  • Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 760
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Wnuczki cierpliwie czekają , aż dziadziu przekroi dynie. Ich ulubionym przysmakiem to pestki .

WP_20190921_14_52_28_Pro.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 22 Wrz 2019 10:46 #676458

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Proszę podpowiedzieć jaka odmiana dyni jest najlepsza na dżem i kandyzowaną dynię
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2019 10:53 przez Lana.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 22 Wrz 2019 11:54 #676470

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Candy Roster, Muscade de Provence forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...z-nas-w-2018r#629752,
Piena Lunga di Napoli.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.870 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum