TEMAT: Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 26 Lip 2025 23:43 #881206

• FikuMiku
  • FikuMiku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Trochę mi to przypomina sytuację, jak wysłałam komuś wielki matecznik appleblossom rosebud, a sadzonka ledwo przeżyła zimę.
W tym roku, mimo że część odmian z zaniedbania nie przeżyła zimy, nadal mam ich po dokupieniu za dużo i martwię się o kolejne zimowanie.

Unknown-2.jpg

Unknown-3.jpg

Unknown-4.jpg

Unknown-5.jpg

Unknown-6.jpg

Unknown-7.jpg

Unknown-8.jpg

Unknown-9.jpg

Unknown.jpg

Unknown-10.jpg

Unknown-11.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka

Zielone okna z estimeble.pl

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 02 Paź 2025 20:27 #883768

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11558
Jeszcze kwiatuszek pcha się na świat :flower2:

14f6e83e-6a0e-4ea8-bf52-98b95b802efb.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MagSta

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 13 Paź 2025 20:01 #884124

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 91442
Mam problem i ważne dla mnie pytanie.
Otóż moje pelargonie "rosebud", które przechowuję od wielu lat, zapadły poważnie na zdrowiu - na spodzie liście piegowate niczym indycze jajo, ewidentnie inwazja grzybowa.
Na szczęście mam trzymane po drugiej stronie domu ukorzenione pędy, wolne (na razie ) od grzyba. Ale są małe.
Te stare radykalnie obcięłam na kilka cm, tak że liści praktycznie nie ma. Ale czy jest szansa, że pryskane fungicydem dadzą radę? Czy od razu wszystkie wyrzucić? Cztery duże donice z odmianami "Appleblossom: i "Rose of Bulgaria" :crazy:
Pomyślałam, że poczekam, a nuż wypuszczą jeszcze przed zimą zdrowe listki. Myślicie, że jest cień szansy?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, MagSta

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 13 Paź 2025 21:42 #884129

• MagSta
  • MagSta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 566
Aniu, trzymam kciuki za Twoje skarby.
Czy mogłabyś się podzielić wiedzą, jak przechowujesz pelargonie? W garażu, w domu? Ostatnio gdzieś na YT widziałam, że można przechowywać w torebkach papierowych. Mocno się nad tym zastanawiam. Nigdy tego nie robiłam, a mam mnóstwo roślin. Chyba zrobię eksperyment.
Pozdrawiam,
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 13 Paź 2025 22:10 #884131

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Magdo, nie mam żadnego sprytnego sposobu, po prostu rokrocznie z nadejściem poważniejszych spadków temperatury wstawiałam donice na nieogrzewany, ale zamknięty ganek, gdzie temperatura w ostatniej dekadzie, a nawet od 2012 roku nigdy nie spadła poniżej 0. Ja nie mam pelargonii w skrzyneczkach, tylko w sporych doniczkach, cofając się w czasie można tu zobaczyć, jak wyglądają.
Nie jest to dla mnie roślina z "top-listy", dlatego staram się średnio.
Ale nie chciałabym tak całkiem utracić roślin mających jakieś 7-8 lat.
Z drugiej strony jeszcze gorzej będzie, jak te "kopie zapasowe" się zarażą, wtedy mogę stracić wszystko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, MagSta

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 13 Paź 2025 22:55 #884134

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 12321
Aniu u mnie 'Appleblossom' chorował latem. Zrobiłam sadzonkę ze zdrowej części, a chorą pryskałam. Nie liczyłam na uratowanie tej dorosłej, tylko chciałam przetrzymać ją jak najdłużej, żeby mieć pewność, że młoda da radę ją zastąpić. Ostatecznie na zimowanie do domu powędrowały obie. Starsza ozdrowiała, a młoda to już spory podrostek.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, MagSta

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 23 Paź 2025 05:27 #884462

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11558
Aniu czy możesz wstawić zdjęcie tych zmian? Jest na fb grupa typowo pelargoniowa, nie dość, że mają tam cudne odmiany :club2:, to moze tam ktoś Ci pomóc zdiagnozować problem :search:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 23 Paź 2025 08:36 #884465

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3639
Łatka wrote:
Mam problem i ważne dla mnie pytanie.
Otóż moje pelargonie "rosebud", które przechowuję od wielu lat, zapadły poważnie na zdrowiu - na spodzie liście piegowate niczym indycze jajo, ewidentnie inwazja grzybowa..

Może to rdza? www.google.com/search?sca_esv=4cc0427d7f...536&bih=695&dpr=1.25
W tym roku bardzo dużo roślin ją łapało
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 23 Paź 2025 11:13 #884477

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dzięki, ale zrobienie zdjęcia niemożliwe, wszystko poszło do kubła. Te stare pelargonie co prawda jeszcze nie wyrzucone, ale stoją w drewutni obcięte tuż nad korzeniem. Zdecydowałam po rozpatrzeniu się, że mam dość młodych sadzonek, by odnowić obsadzenie tych czterech donic, które są mi potrzebne. Pelargonie mam, bo mam (wypada?), nie załapują się jednak do czołówki moich ulubionych roślin.
Kiedyś było inaczej, ukwiecały taras, który jednak coraz mocniej wchodzi w "smugę cienia", za sprawą magnolii i obrastających ścianę pnącz. A resztek słonecznych potrzebuję dla cytrusów, hibiskusów i reszty śródziemnomorskiej zbieraniny, więc pelargoniom zostają schody od zachodu.
Tych starych o tyle szkoda, że były naprawdę duże.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.808 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum