TEMAT: Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 16 Lut 2025 16:31 #871864

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7821
O, już czas na porządki z pelargoniami? Moje w domu wyglądają dość biednie, niestety, ale liczę, że wzmocnią się po przycięciu. Część zimuję w pracy i tam jest im świetnie, problem w tym, że mnie po ostatnich zmianach "u władzy" już tam zdecydowanie świetnie nie jest i nie wiem, czy doskonałe miejsce na zimowanie pelargonii okaże się wystarczającym powodem, by dalej się tam męczyć.
Chyba jeszcze nie jest za późno na sianie? Mam kilka własnych nasionek, koniecznie chcę spróbować, czy i co z nich wyrośnie.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, bietkae, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 16 Lut 2025 16:32 #871865

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11085
Dziękuję Alu.
Ilu to roślin człowiek w życiu nie widział :search: . Piękna i intrygująca.
Ja pod wpływem tego wątku, przeniosłam pelargonia z zimnicy do cieplejszego miejsca. Idzie poważny mróz, ale i śnieżek sypie.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, bietkae, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 16 Lut 2025 19:57 #871887

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31258
Ika wydobyłam almanachy i w 2023 roku zasiałam pelargonie 3 III, urosły, mam je do dziś po przezimowaniu.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, bietkae, MARRY, Mandorla, ewakatarzyna, JaKasiula

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 16 Lut 2025 20:35 #871889

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7821
Dziękuję, Alu! Zaraz się zabieram. To będzie dopiero mój drugi wysiew tegoroczny, po pestkach oliwki wsadzonych do begonii 6 stycznia :happy3:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 18 Lut 2025 14:40 #872022

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9507
Kasiu, Jolu - dziękuję, rzeczywiście nowe sadzonki kwitły w tamtym roku dość późno a stare krzaki wcześnie zaczęły.

Czy już je nawozicie, po przycięciu ?

Dodam świeżej ziemi i jedne przesadzę więc biohumusem pewnie by można było ?
MARRY
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2025 14:40 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 19 Lut 2025 00:01 #872064

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31258
Biohumus nigdy roślinom nie zaszkodzi, a podpędzać azotem na razie za wcześnie, za mało światła, zrobią się długie i chude.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2025 00:02 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, bietkae, koma, MARRY, ewakatarzyna

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 19 Lut 2025 07:44 #872073

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32396
Przycięte,wybujałe pędy pelargonii od wczoraj w podłożu. Użyłam ukorzeniacza.
Mateczne przycięte.

20250219_072406.jpg

20250219_072525.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2025 07:52 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, bietkae, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Pelargonie rabatowe, bluszczolistne, angielskie i inne 20 Lut 2025 18:55 #872166

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 85783
W tym roku-jak się uda- będę mieć pelargonie uzyskane na trzy sposoby.
Otóż zamawiając inne nasiona nie oparłam się pokusie i wrzuciłam do koszyka Appleblossom Rosebud.
Zdziwiłam się nieco, jak przyszły, bo w torebeczce były literalnie cztery malutkie kruszynki, wagowo prawie w cenie złota. :woohoo:
No cóż, dziś je wetknęłam w podłoże z perlitem i będę czekać, czy cokolwiek wzejdzie.

Oczywiście późną jesienią pobrałam końcówki pędów moich własnych pelargonii,większość się ukorzeniła mimo niekorzystnych warunków. Przeżyły i moją bożonarodzeniową dwutygodniową nieobecność. Trochę wyciągnięte, ale nie dramatycznie.

W tej niedużej doniczce są trzy sztuki, w dwóch innych podobnie. Nie potrzebuję mnóstwa, nie obsadzam skrzynek, dekoruję pelargoniami latem wejście do domu, trzy duże donice. I jedna na tarasie. Starczy. A mam jeszcze rośliny mateczne. Wyglądają...różnie.

Najistotniejszy okazuje się dostęp do światła, bo obie doniczki stały w tym samym nieogrzewanym ganku, ale jedna tuż przy szybie, druga trochę z boku.
Ponieważ mam te pelargonie ładnych kilka lat, spróbuję pojechać na Bielany do firmy, o którą pytałam i urozmaicę sobie może asortyment pelargoniowy. Jak ruszą z sprzedażą sadzonek.
Ostatnio zmieniany: 20 Lut 2025 19:01 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.895 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum