TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2024 14:44 #848852

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Oto i Neon; liczę, że rozwinie się jutro, pojutrze.

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, renaa, CHI, bietkae, Zibi77, Carmen, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2024 18:32 #848874

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10305
Aniu już w pąku Twój 'Neon' bardzo ciekawy. :bravo:

A u mnie 'Olaf' bardzo się stara. Na drugim pędzie rozwija 5 kwiatów, a jeszcze w kolejce czeka trzeci pęd.
Olaf1.jpg

W tym roku, jeśli będą jakieś kwitnienia, to raczej późno. Chciałam zasuszyć cebule w sposób naturalny i przy przenoszeniu do domu, nie obcięłam liści. Wstawiłam do ciemnego, zimnego i suchego pomieszczenia i czekałam, że liście zaczną same zasychać. Po dwóch miesiącach nic się nie działo, to powiedziałam: dość, w ten sposób to do lata nie pójdą spać. Obcięłam liście i zabrałam w zwyczajowe miejsce spoczynku. Odpoczęły, teraz przenoszę powoli w cieplejsze miejsce i zostało czekanie. Dwa miesiące w plecy. Jednak hippeastra to zdecydowanie cebule do sterowanej uprawy. Tak naturalnie to można uprawiać je na liście. Ja jednak wolę kwiaty. :P

Nosek wychyla 'Mystica'. I to dobre.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, Marlenka, renaa, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Sty 2024 07:01 #849014

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ja liści nie obcinałam, przy przenoszeniu z "wybiegu" do domu trochę samo się połamało, reszta stopniowo zżółkła w ciemności. Wczoraj policzyłam, jeszcze 11 doniczek stoi w piwnicy, tym razem w miejscu nie bardzo zimnym (nad nimi idzie rura z ciepłą wodą). Zbytnie wychłodzenie w moim przypadku nie służyło cebulom. Wieki się budziły, a większość "poszła w szczypior". Nie wiem, czy to przypadkowa zbieżność, bo i tak by nie kwitły, czy pąki obumarły.
W tym roku nie licząc kompletnej drobnicy tylko 4 z obudzonych nie rokuje kwiatowo, a 11 owszem. Plus dwa nowe, to już coś.

Neon dziś - blady jakiś trochę... :think:

Ale jak może widać, 7 (!) pąków.

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, Carmen, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Sty 2024 13:15 #849039

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Uroczy i pracowity ten Neon, a właściwie zarejestrowno go pod nazwą 'Eon'. W handlu jednak przyjęło się imię Neon, jako chyba bardziej nośne. Mnie osobiście ten Eon brzmi bardziej intrygująco i pasuje do niego.
Mam słabość do rewersów i wpadły mi w oko jego tyły. :P

Podobno idealna temperatura w okresie spoczynku to 9-13st.C. A w celu wybudzenia rośliny właściwe jest zapewnienie jej przez tydzień lub lepiej dwa temperatury 23-25 st.C.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2024 13:19 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Sty 2024 13:35 #849043

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Fafka wrote:
A w celu wybudzenia rośliny właściwe jest zapewnienie jej przez tydzień lub lepiej dwa temperatury 23-25 st.C.

A skąd ją brać o tej porze???
Nie zamieszkuję cieplarni, niestety zresztą.

Eon mnie też się bardziej podoba.
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2024 16:19 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 18 Sty 2024 16:22 #849323

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
A to Neon alias Eon dziś:

Rozwinął się również Grandise Fantasy, czterema kwiatami na pierwszym pędzie:

Szczerze, to i on jakiś bladawy, spodziewałam się mocniejszego wybarwienia. Ale kwiaty rzeczywiście 'grandise',tu porównanie z Neonem, średniakiem:

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, Carmen, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 18 Sty 2024 19:28 #849335

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Cimno, zimno to i kwiaty bladawe, czego nie da się powiedzieć o moim żarówiastym Olafie.
Znad drugiego pięciokwiatowego pędu wystrzelił w górę trzeci. Od Sylwestra tak mi kwitnie i świeci. :)
Olaf.jpg

A żeby cebulom było jak w tropikach, to koło pieca stawiałam takie do wybudzenia. Póki piece nie staną się gadżetem ze skansenu, to do pędzenia cebul idealne. :P
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 21 Sty 2024 16:54 #849523

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12059
c.d. na temat mojego "świątecznego" ostatnio pisałam że zaczyna wypuszczać nowy liść w obecności starego. Otóż stary skapitulował przy trzecim nowym liściu, a teraz widzę, że pojawił się pąk kwiatowy. W cieple, - liście szybko rosły, nawet miałam wrażenie, że się wyciągają, więc wyniosłam do chłodniejszego pokoju i go sobie obserwuję. Pąk wyrasta bardzo powoli, pewnie przyspieszy wraz z zewnętrznym ociepleniem. Od czasu do czasu lekko zasilam.

IMG_20240121_145153.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Łatka, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 21 Sty 2024 18:57 #849534

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ja przy takim małym pąku to raczej przenoszę w najcieplejsze miejsce, bo zdarzało się, że w chłodnym roślina zasuszyła pąk. Dopiero jak łodyga z pąkiem osiągnie 10 cm, temperatura jest już bez znaczenia.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 21 Sty 2024 19:47 #849535

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
To samo mi się nasunęło. Na młody pąk trzeba chuchać, dosłownie. B)

Pierwszy pęd 'Neon' w szczycie kwitnienia przypomina kulę landrynkowych kielichów.

Za moment - Premiere. :dance:
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2024 19:48 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 21 Sty 2024 20:14 #849539

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12059
Bardzo dziękuję za wskazówki, chętnie się do nich zastosuję, ba - nawet już go przyniosłam z powrotem. W ubiegłym roku też wyniosłam go do chłodnego, ale całkiem przypadkowo mi się powiodło, bo pąk miał akurat te 10 cm
To jest moje jedyne Hippeastrum, nawet przez chwilę zatrzymałam się w sklepie przy następnym, ale jednak nie..., niech zostanie ten jedyny, w dodatku nn. Chociaż to pewnie ten najzwyklejszy ze zwykłych i w dodatku biały - lubię go.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 21 Sty 2024 20:20 #849541

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nie no - są tacy, co kolekcjonują "w dodatku białe". B)
Niektóre białe z drobnym kolorowym akcencikiem są zresztą i moimi ulubieńcami, jak Picotee, białasek z czerwoną riuszką.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 21 Sty 2024 22:06 #849550

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Czasem trzeba trochę poluzować szyjkę, by pąk sobie poradził w kluczowym momencie przeciskania się. Trzeba to zrobić delikatnie nacinając te łuski sterylnym nożykiem i rany zasypać np cynamonem. Cebula jak ma zdrowy system korzeniowy poradzi sobie z tym, gorzej jak są problemy i korzenie nie przyswajają wody i nawozu, lub są patogeny. Raczej jestem też zwolennikiem zdejmowania suchych łusek i pozostawienia jednej właściwej, dla profilaktyki zdrowotnej cebuli.
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2024 22:16 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 22 Sty 2024 17:18 #849584

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Premiere, nie wiem, czy zeszłoroczna, czy sprzed dwóch lat. W każdym razie wyprodukowała dwa pędy, kwiaty otwierają się niespiesznie - kurtyna idzie w górę.
Postawiłam przed czarną lodówką, bo inaczej idiotyczny telefoniczny aparacik rozjaśnia kolor do malinowego.

Tu może najwierniejsza czerwień, mroczna.

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, renaa, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 25 Sty 2024 15:23 #849755

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wykorzystałam moment z lepszym dziennym światłem i spróbowałam uchwycić tę premierową czerwień:

A to GF kwitnący oboma pędami:

Jutro, pojutrze rozwinie się w końcu (skromnie) Ambiance. Mam tę cebulę drugi rok, po zakupie nie kwitła wcale, teraz na jednym pędzie ma dwa kielichy, a drugi jeszcze w powijakach.

U Was cisza??? :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, Carmen, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 27 Sty 2024 11:52 #849831

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Niedługo zakwitnie siewka stara czerwona odmiana x emmanuelle. Dostałam ją chyba ze dwa lata temu.

17063527081911633706983879241732.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Łatka, Marlenka, CHI, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 28 Sty 2024 11:35 #849889

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Otworzyły się oba kielichy Ambiance.

A to GF wygląda sobie na słoneczny świat ;)

Podziwiam osoby mające cierpliwość hart ducha i wiarę dostateczną, by czekać kilka lat na kwitnienie "własnych wyrobów", a pewnie i umiejętności. Bo ja się cieszę, jak cebula nie marnieje, na przyrosty to liczę tak sobie. :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Marlenka, CHI, bietkae, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 30 Sty 2024 08:45 #850002

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nic nie chce się Wam pokazać? To ja się dalej chwalę, a co! :rotfl1:
Zbiorówka z wczorajszego wieczornego parapetu:

W kolejce (z pękającymi zielonymi łuskami) ustawiły się: drugi pęd Premiere, Harlequin, Exotic Peacock i dalej Rilona (o ile to ona, kupiona dwa lata temu, nie kwitła do tej pory).
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, whitedame, Marlenka, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.787 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum