TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 26 Gru 2023 12:27 #847717

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83410
Chyba jeszcze jedna mnie zaszczyci pędem kwiatowym:

A tak korzystnie rozkwitł drugi pęd na białym prezencie:

Pięć niewielkich biało-seledynowych kielichów. Jest jeszcze pęd trzeci.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, Zibi77, olegowa, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 26 Gru 2023 13:14 #847719

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Chyba było to w listopadzie jeszcze jak kupiłam szwagierce hippeastrum w Lidlu za 19,99 zł. Były to dość duże cebule, miały po 2-3 pędy już widoczne. Kupiłam taki 3-pędowy biały. Okazało się że wypuścił w domu jeszcze czwarty pęd, no i był biały. Każdy pęd miał po 4 kwiaty. Takie bardzo podobne do Twoich Aniu Łatko. Cebula była zdrowa, korzenie młode i dalej ta cebula jest jędrna chociaż już przekwitła.
Oczywiście przed zakupem paluchy wkładałam do każdej doniczki żeby sprawdzić jakość cebul. Morał z tego taki że nawet w marketach można kupić dobre jakościowo cebulki :flower2:
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2023 13:16 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, Zibi77, olegowa, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 26 Gru 2023 16:21 #847725

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Oczywiście, czasem i ślepej kurze... ;)

Dla ścisłości, moja cebula podobno pochodzi z kwiaciarni, ale to żadna różnica.
Popatrzyłam sobie na białe pojedyncze i najbardziej podchodzi mi opis 'Casablanca', z powodu ilości dzwonków na pędzie i chętnego wypuszczania trzeciego pędu. Cebula nie jest malutka, ale i nie gigantyczna.
Nie wiem, co Wy na to?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, renaa, Zibi77, olegowa, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 27 Gru 2023 22:01 #847773

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10306
Te świąteczne to trudny orzech do... identyfikacji. Szczególnie białe i czerwone, bo pasiaste czasem mają coś charakterystycznego, co ułatwia sprawę.
Za chwilę ja będę dociekała mojej odmiany - dla odmiany :P czerwonej.

IMG_0042.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, renaa, CHI, Zibi77, olegowa, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Sty 2024 13:00 #848082

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Nowy rok przywitał mnie bardzo energetycznym widokiem

20240101_112400.jpg

Gdybym zaprezentowała go wczoraj, gdy w słoneczny dzień zaczynał otwierać kwiat, pewnie bym ubolewała, że to piąty Red Lion. Jednak już wieczorem odkryłam falbaneczkę na wewnętrznych płatkach i odcień czerwieni zmieszanej z pomarańczą. Toż to, wypisz, wymaluj, 'Olaf' w całej okazałości.
Miałam go lata temu, też od van Veldena (jest twórcą odmiany). Zamordowałam prawdopodobnie przez zalanie i bardzo chciałam odtworzyć. Mam więc prezent jak ta lala. :dance:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Sty 2024 15:33 #848089

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ja nie doszłabym w życiu różnicy między RL a tym. :lol:
Gratuluję, fajny początek roku.
Co prawda na rozwinięcie pąków muszę jeszcze poczekać, ale ten rok zapowiada się dobrze. Już sześć cebul przyniosłam z "przechowalni", bo pokazały się nosy pąków kwiatowych - plus dwie nowe z Holandii, te zakwitną pewnie na dniach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Sty 2024 17:19 #848095

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
Ja nie doszłabym w życiu różnicy między RL a tym. :lol:

Przede wszystkim odcień czerwieni. W słoneczny dzień można się pomylić, ale wieczorem lew ciemnieje, a 'Olaf' to taka marchewkowa czerwień. I Lew nie wygłupia się żadnymi falbankami, a 'Olaf' jakby w żabocie chodził. Jutro w dzień spróbuję zrobić mu sesję zdjęciową, żeby uwypuklić szczegóły.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, whitedame, Łatka, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 02 Sty 2024 17:26 #848152

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Obiecane zdjęcia

Olaf29.jpg

Olaf212.jpg

Olaf213.jpg

Emaryllis podaje, że 'Olaf' bywa zamiennie sprzedawany z odmianami 'Red Lion' i 'Orange Sovereign'. Z pierwszym nie pomyliłabym go nigdy, ale ten drugi... Nigdy nie miałam "pomarańczowego suwerena", to nie mam podstawy do porównań. Jednak na niektórych zdjęciach wydają się bardzo podobne, jak nie takie same. W sieci są zwykle zdjęcia od sprzedawców, ciekawe ile z nich przedstawia właściwą odmianę. :think:

Popatrzcie, jak cebulka wyciągnięta z wosku, rwie się do życia. Korzonki już sforsowały warstwę perlitu i sięgnęły do gleby - do żarełka i picia. :)
Olaf211.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 02 Sty 2024 17:34 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, renaa, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 02 Sty 2024 18:47 #848172

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, wola życia to podstawa.
Twój czerwony bardzo energetyczny, czekam i przebieram nóżkami, bo w tym roku chyba cebule chcą mi wynagrodzić inne smutne sprawy - i już 8 z dawnych ma "nosy", w tym dwie nawet dubeltowe. Do tego dwie kupione, te zakwitną niebawem:

Na obrazku otwiera się pąk Grandise Fantasy, uległam jej czarowi :oops:

Liczę, że wszystko pójdzie w tę stronę i jeszcze jakieś nadal stojące w piwnicy zdecydują się kwitnąć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 02 Sty 2024 19:55 #848184

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Zerknęłam, co to za odmiana 'Grandise Fantasy' - ależ piękna. Aniu szczęściara z Ciebie. I rezydenci ruszyli, będziesz miała z czym ciągnąć wątek. :P

Mam tak dużo cebul, że nie oglądam się za nowościami, bo bym przepadła. Cuda, cuda, cuda...
W tym roku to u mnie cieniutko z pąkami, chyba że kwitnienie przesunie się w kierunku wiosny.

A mój ognisty 'Olaf' raczej ciemno pomarańczowy niż czerwony. Chociaż chwilę temu weszłam z telefonu na forum i aż się przeraziłam, że na małym ekranie faktycznie jarzy się na czerwono. Nie wiem, czy mam tam jakoś ustawione kolory dziwnie, czy tak ma być. W komputerze widać lepiej.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 02 Sty 2024 19:55 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, whitedame, Łatka, CHI, Zibi77, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2024 00:04 #848206

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21384
Fafka wrote:
Zerknęłam, co to za odmiana 'Grandise Fantasy' - ależ piękna. Aniu szczęściara z Ciebie. I rezydenci ruszyli, będziesz miała z czym ciągnąć wątek. :P

Też zerknęłam - jest super :)

Mam problemy z pisaniem na Forum - chyba za dużo siedzę na kompie służbowo...

Ale skoro już pozmniejszałam zdjęcia ;)

Większość cebul śpi, bo nie za bardzo mam tu miejsce. Ale zdaję relację z tego, co kwitło.

Z "Wild Lily" kupiłam 3 naprawdę wielkie cebule : Gold Medal, Fire Ball i Pink Suprise.

Gold Medal niezgodna - jeszcze nie reklamowałam, czekam na "różową niespodziankę".
PB117202.jpg

Małe kwiaty w kolorze gaciowego różu... Jakoś tak wyszło, że mam tylko jedno zdjęcie.

Fire Ball wg mnie zgodna, olbrzymie kwiaty, chyba z 9 na pierwszym pędzie i z 7 na drugim. Było to tak:

PC047686_may.jpg

PC067763_may.jpg

PC157899_may.jpg

Drugi pęd. Kwiaty wyglądają na zdjęciach jakby były w kleju, jakoś tak dziwnie aparat to widział. Na żywo były po prostu "ognisto" czerwone.

PC248087_may.jpg

PC258097_may.jpg

Już przekwitł.

Wiecie, jak to jest :rotfl1: Market, ostatnie zakupy przed świętami, no i stał taki ostatni, biedny samotny, z Flora Magica, po 9,99... :oops:
Wg rysunku miał być biało różowy, czyli wg tego, co mają na stronie Sweet Pink...

Nawet się zapowiadał:
PC268199_kadr_may.jpg

PC308335_may.jpg

Ale w tym roku ;) okazało się, że jednak nie jest:
P1028366_may.jpg

Tu jest "lepszy kolor", ale to jeszcze nie to.
P1038376_may.jpg

W ofercie mają jeszcze Royal Red, ale kolor tego mojego jest ciężki do ufocenia, taki bardziej czerwony w ciemny róż ;) spróbuję w normalnym oświetleni. Raczej RL to nie jest...

Co Wy na to? Lubię te marketowe zgadywanki :devil1:
Ale niezgodności mnie irytują :mad2: , nie wiesz jaka to odmiana, to nie pisz w ofercie.
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2024 00:16 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Łatka, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2024 05:26 #848208

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Małgosiu przepiękne te Twoje
A zdjecia rewelacja :bravo:
Jak tak patrzę na te zwartnice, to chyba w swoim sklepie
kupię tej wiosny ,bo jest duży wybór różnych kolorów i ceny
potrafią przebić bardzo te ze znanych sklepów internetowych .
Ba można mieć 2 ogromne w cenie tam jednej .
Tylko poczytam jak z nimi postępować . :)
Potrzeba nam takich energetycznych kolorów . :flower1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2024 08:25 #848213

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Bogusiu, jeśli nie obrazisz się za kolejną sugestię ;) - "kup teraz" :lol:

Ja sobie oczywiście żartuję, ale na serio, to zwartnice mają swój sezon zimą, za wyjątkiem może takich przeznaczonych do sadzenia w gruncie (i oczywiście wykopywania przed mrozami).
Jasne, nawet latem potrafią zakwitnąć, co powszechnie chyba uważamy za "bonus" - ale najbardziej przecież cieszą, gdy są solistkami, bo nic albo mało co kwitnie. A wiosną można je wystawić pod chmurkę i właściwie zapomnieć. Ja tylko okazjonalnie zasilam, sypiąc nawóz do doniczek od maja do sierpnia.
Lecz są tu dużo mądrzejsi ode mnie, może potwierdzą moje słowa (albo nie :think: ).

Małgosiu, pewnie nie masz czasu podrapać się po nosie, ale zerkaj co jakiś czas na śpiące cebule - lubią zaskoczyć, jak wiesz.

'Grandise' to chyba jakaś nowa seria, mnie przynajmniej nie była znana do niedawna. "Dawali" kilka odmian w Amaranth, ale wczoraj zerknęłam na ich stronę i zdaje się, zamknęli już sklepik do przyszłego sezonu. Ja ich lubię, bo to producenci, zajmują się wyłącznie hippeastrami, mają rozsądny koszt wysyłki do Polski i akceptowalne ceny (uwzględniając wielkość cebul, a przede wszystkim wybór odmian, niekoniecznie dostępnych gdzie indziej) .
Moja 'Fantasy' ma na razie dwa pędy kwiatowe, cichutko liczę, że pokaże się z czasem i trzeci, cebule stamtąd mają taką tendencję.
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2024 08:34 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2024 10:29 #848221

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Aniu ja się wcale nie obrażam ,a gdzie tak piszę :P Po prostu prawo do
decyzji :)
Tak ?....a kto to pisał ,jak se wzięłaś kłopot na głowę to ... :devil1:
A gdzie ja miała bym kupić teraz cebule zwartnicy ?
U mnie ,w moim światłym miasteczku :hearts: sezon cebul
rusza od marca :woohoo: .
Sklep online za 34 szt w grę nie wchodzi .
A ładna wielka jak pisze Małgosia .(byłam rano ,widziałam ) :happy4:
Dziękuję za cenę ,a może to też promocja :P
Żartowałam
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2024 11:41 #848227

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Bogusiu, wsadzone do doniczek cebule na pewno będą jeszcze w dyskontach i w marketach budowlanych. Jak ktoś dopiero się hm, wciąga, odmiana nie jest tak ważna. Warto tylko sprawdzić, czy cebula nie jest totalnie zalana i gnijąca. I przesadzić w lepszą ziemię u siebie w domu, zostawiając co najmniej 1/3 wysokości cebuli na powierzchni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Sty 2024 22:15 #848730

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Takie sympatyczne kwiatuszki umilają mi zimowy czas:

'Exotic Peacock'
ExoticPeacock9.jpg

'Chico'
Chico1.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, whitedame, Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2024 11:21 #848753

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
'Christmas Gift' - podobny pokazała Ania-Łatka.

Na pierwszym pędzie było aż siedem kwiatów. Przez moje lenistwo nie mam zdjęcia. Na drugim pędzie pięć kwiatów.

DSC_0005-81.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, whitedame, Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2024 12:05 #848758

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewuniu, wielkie dzięki za rozpoznanie, jak zobaczyłam zdjęcie, pierwsza myśl była taka: jak ona sfotografowała mój? :rotfl1:

Mam nadspodziewanie dużo wysuniętych nosów, w różnym stadium, ale przy obecnych temperaturach w domu mam nieprzesadnie ciepło, na parapecie pewno jeszcze ze dwa stopnie mniej i towarzystwo się guzdra.
Chyba jednak jako pierwszy stawi się nowy 'Neon', płatki stulonych pąków już mają jaskrawą obwódkę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.787 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum