TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Paź 2023 19:33 #844180

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Aniu -wprawdzie ja nie za mądra może w temacie :hammer: ale daj im jeszcze jedną szansę :flower1: a może teraz wybuchną kwieciem i będziesz mieć wyrzuty sumienia że chciałaś je uśmiercić. Może teraz miały wakacje życia i wrócą wypoczęte z nowymi możliwościami :dance:

A tak przy okazji jeszcze raz zapytam czy ktoś tutaj chętny na 2-3 letnie nieduże siewki różnych krzyżówek hippeastrów bo wywalę na kompost.
Jeszcze mam cebulki nerine i lilii ananasowej. Wiem że to nie wątek sprzedam/oddam ale najpierw szukam chętnych na forum gdzie zaglądają "zakręceni hippeastrowo"
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2023 20:54 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Paź 2023 20:23 #844183

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10306
Łatka wrote:
Dalej mają co najwyżej wychylone koniuszki zielonych liści - lub nic.
Ja bym spróbowała wykąpać w gorącej wodzie 43-46 st.C przez 2 godziny. Jeśli coś w nich siedzi w środku, to wypłynie, a i przy okazji dostaną mocny impuls, że coś się dzieje. Powinny zareagować.

Małgosiu pamięć masz dobrą :bravo:, chociaż ja wygrzewam 2 godziny, ale ktoś gdzieś pisał o trzech (gdy wypowiedział walkę wirusom) i było OK.

Moje w szklarence zieloniutkie skubane, ani myślą spać. Nie podlewane ponad miesiąc, ale widocznie wilgoć z powietrza łapią.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2023 20:26 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Paź 2023 20:36 #844223

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
[quote="jagodka27"

A tak przy okazji jeszcze raz zapytam czy ktoś tutaj chętny na 2-3 letnie nieduże siewki różnych krzyżówek hippeastrów bo wywalę na kompost.
Jeszcze mam cebulki nerine i lilii ananasowej. Wiem że to nie wątek sprzedam/oddam ale najpierw szukam chętnych na forum gdzie zaglądają "zakręceni hippeastrowo"[/quote]

Nieaktualne :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 22 Paź 2023 19:44 #844622

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
To był tydzień pod znakiem hippeastrów. Pracowity tydzień. :P
Najpierw podjęłam ciężką decyzję, że nie będę dłużej utrzymywała cebul o podejrzanych plamach na liściach. Były 2 lata izolowane. Wygrzewane, cudowane, a objawy wciąż powracały. Pożegnałam tak 15 cebul, większość to bardzo lubiane przeze mnie odmiany.
Zdrowa reszta powróciła do domu. Młodzież do dalszej wegetacji, czyli jasno, ciepło i pełna opieka.
Natomiast dorosłe cebule tym razem potraktowałam z większą miłością niż w ubiegłe lata, tzn. nie obcięłam im liści, które nie myślą jeszcze o zasychaniu. Towarzystwo ulokowałam w nieużywanym pokoju, gdzie jest zimno, sucho i ciemno (zasłoniłam okno). I mam nadzieję, że te liście w końcu poschną i dadzą się łatwo usunąć.

Wiosną słałam apele, kto chce moje nadwyżkowe siewki. Nikt się nie zgłosił. Ręka mi zadrżała, gdy niosłam je na kompost, a wzrok padł na nieużywaną glebę pomiędzy młodymi nasadzeniami piwonii. I te siewki posadziłam między piwoniami. Teraz je wykopałam i przynajmniej połowa jest dużo większa, niż ich rodzeństwo wyselekcjonowane wiosną i uprawiane w doniczkach. Największe z cebul znalazły dom. A ja w przyszłym roku zamierzam wysadzić w grunt wszelkie marudery.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 22 Paź 2023 19:52 #844623

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu a nie boisz się pobzygi u tych w gruncie?

Dobrze że dla swoich siewek znalazłam dom bo już moje roślinki które mam w pracy chcieli dać kozie :club2:
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2023 19:55 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 22 Paź 2023 20:48 #844627

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Podlewałam środkiem owadobójczym co 2 tygodnie, tak jak i te w szklarni.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Gru 2023 13:42 #846432

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Pięknie Kwitną Wasze Hippeastra. Będę zaglądać i pozytywnie zazdrościć. U mnie pomór, długo mnie nie było, Najdroższy miał za zadanie podlewać kwiaty. Efekt taki, że parapety opustoszały- cebule i kwiaty zgniły. Ocalały 3 małe cebulki hipków :( .
Pozytyw- jest miejsce na nowe doniczki. Wczoraj kupiłam więc pierwszego "marketowca" ;) .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2023 13:43 przez Armasza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Gru 2023 14:37 #846437

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83410
Haniu, może to nowe otwarcie? Tyle szans na piękne odmiany?
W każdym razie doskonale, że znowu tu jesteś. :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Gru 2023 14:55 #846438

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Dziękuję Aniu za powitanie :kiss3:
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Gru 2023 21:24 #846991

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Kochane dziewczyny, co ja mam z tym fantem począć? :jeez: :jeez: :jeez:

Przeglądałam doniczki, by wyciągnąć kilka (gorszych :rotfl1: ) cebulek dla Hani - patrzę, oczom nie wierzę. Te cebule były przyniesione z ogrodu chyba w połowie listopada lub nawet później. Zamiast spać grzecznie, puściły blade liście...
Przechowuję je w tym roku w kotłowni, ale tam nie jest stopni. cieplej, niż w reszcie piwnicy, bo stoi tylko wymiennik pompy ciepła. Ciemno i około 12, może do 15
Właściwie w tej jednej doniczce im odbiło, reszta zachowuje się, jak należy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, CHI, bietkae, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Gru 2023 18:07 #847030

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
Właściwie w tej jednej doniczce im odbiło, reszta zachowuje się, jak należy.

Może miały bardziej wilgotne podłoże od pozostałych. :think:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, CHI, bietkae, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Gru 2023 18:36 #847032

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, no nie wiem, teoretycznie nie, ale nie macałam każdej doniczki przed wniesieniem do domu. Wszystkie były wilgotne, w moim domku narzędziowym, gdzie miały "stację pośrednią" lekko przecieka dach. :jeez: Mimo to relatywnie niskie temperatury spowodowały, że liście stopniowo zżółkły i wtedy wnosiłam je do piwnicy.

Teraz już "over", że tak powiem, wyciągnęłam cebule z starego podłoża, dałam do nowego i postawiłam na kuchennym parapecie. To trzy (dość) duże cebule. Czwarta mała, może przybyszówka, nie wiem -zrobiłam dołek w sporej donicy z mandarynką i tam ją wetknęłam. I tak nie zakwitnie w najbliższych latach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, renaa, CHI, bietkae, olegowa, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Gru 2023 17:33 #847070

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12060
Mój Świąteczny, (jak go nazywam od początku) też jakiś dziwny - kwitł w Wielkanoc, potem miał okres spoczynku. Stał w ogrodzie zimowym, w kąciku i zasychał. Wszystkie liście stracił, a jeden został, pięknie zielony i ani myślał... I tak już zostało. Niepodlewany, z ziemią tak suchą jak pieprz i z tym jednym liściem. Tydzień temu go zabrałam do ciepłego pomieszczenia, podlałam i cebula się budzi. Zaczyna wypuszczać nowy liść, a towarzyszy mu ten stary.

IMG_20231212_172117.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2023 18:31 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Łatka, renaa, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Gru 2023 18:40 #847106

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
Witam mój Elvas, wygląda na to że nie pomieszałem etykiet :P

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, Łatka, Marlenka, renaa, CHI, bietkae, jagodka27, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mimbla

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 19 Gru 2023 16:16 #847470

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Zbyszku, gratulacje, śliczny i niewątpliwie prawidłowy.
A jak tam cebule u innych?
Musiałam przynieść jeszcze kilka moich, bo wypuszczały białe liście. I w przypadku starych bodaj się na tych liściach skończy, nie widać, by chciały wychylić jakieś nosy... :(
Ze smutku złamałam się i zamówiłam dwie cebule w Amaranth, już przyszły, wielkie jak zawsze i pięknie zapakowane.
Te nosy mają, a jak.

A , dostałam w prezencie jakiś biały, z kwiaciarni, niewielkie kieliszki, gardziel ledwo muśnięta seledynem.

Sama bym takiego nie wybrała, lecz wiadomo, darowanemu koniowi... ;)
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2023 16:21 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, renaa, CHI, bietkae, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 19 Gru 2023 20:17 #847490

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Aniu, Zbyszku pięknie sobie już poczynają u Was hippeastra.

Nie było mnie parę dni, a przed wyjazdem nie sfociłam pędu kwiatowego, prawdopodobnie ;), 'Exotic Peacock', więc dzisiaj to nadrobiłam i dopiero przyglądając się zdjęciu, zobaczyłam w tle jeszcze jeden pąk - to jest 'Chico'.
IMG_0009.jpg

I ja mam w stajni darowanego konia. Z serca dany przez dobrego człowieka, to nie wypada komentować.
IMG_0010.jpg

Akcja ratunkowa przeprowadzona
IMG_0011.jpg

IMG_0012.jpg

Cebula bycza, 36 cm obwodu. A co pomysłowi producenci jej uczynili, to sami widzicie. Obrąbali piętkę. Bidula jednak ma chęć żyć, bo wypuściła korzonki. Siedzi już w perlicie, a na dnie doniczki ma trochę podłoża, jak sięgnie korzeniami, to sobie podje.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2023 20:21 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 19 Gru 2023 20:28 #847493

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Fafka wrote:

I ja mam w stajni darowanego konia. Z serca dany przez dobrego człowieka, to nie wypada komentować.
IMG_0010.jpg

Ano - nie wypada. :jeez:
Ale wygląda na to, że Ci się uda uratować, ciekawe, co.
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2023 20:28 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, renaa, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 21 Gru 2023 12:45 #847555

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Przedwczoraj marudziłam, że pewno nic nie zakwitnie spośród starych cebul.
Dziś chyba jakaś gwiazdka nadziei. :dance:

Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.664 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum