TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Paź 2025 16:07 #883998

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5343
O, tak właśnie mają robić:

Kwestia jakichś dwóch tygodni bo są na różnym etapie i pójdą spać, co trzy, cztery tygodnie będę sprawdzać ich zdrowotność na strychu. I czekać na pąki :lol: Pozostałe zawalają już parapety ale nie jest tak źle jak myślałam, największe i średniaczki są usypiane więc zostały tylko te małe:

Na szczęście całego świata mi nie zasłoniły bo przecież bywało tak :happy: :

To 2018 rok.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 25 Paź 2025 16:36 #884539

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95945
Moim powoli żółkną liście, mimo że nie obcięte.
Tak sobie myślę - co innego przemysłowa uprawa, wiadomo, nikt się nie cacka, nawożenie tych cebul też wygląda inaczej, niż w domu.
Ale chodzi mi po głowie, że wbrew temu, co napisałaś, Mirko, żółknące liście nie tylko nie osłabiają rośliny, ale "oddają" do cebuli, co tak mają odżywczego w sobie.
Pewno nie mam racji, bo to Ty masz spektakularne kwitnienia, nie ja.
Ale porządkując i segregując "usysypiające" cebule odkryłam taką niespodziankę:

To duża cebula, kupiona końcem ostatniej zimy, o cudzie, nie zmniejszyła się zbytnio i teraz ten "nos". Ogromnie mi się podobała, właściwie dla niej zamówiłam resztę.
Teraz wyjęłam z doniczki bryłę strasznie splątanych korzeni, między którymi niewiele było właściwie ziemi. Te resztki wytrząsnęłam, na ile się dało i zastąpiłam nowym podłożem. I postawiłam na parapecie sypialni (niezbyt ciepłej). Skoro piękniś nie chce okresu spoczynku, cóż mam zrobić?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, jagodka27, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 25 Paź 2025 17:48 #884541

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Cieszę się że coś Ci zakwitnie, teraz odrobina koloru bezcenna :lol: U mnie szykują się kolejne dwie, całkiem mała Luna i niewiele większa odbudowująca się Tosca, obie uznałam za zbyt małe na usypianie ;) Nie jest to żadna kokieteria kiedy marudzę że są pąki bo problem dopiero się zacznie i będzie duży, co najmniej cztery należą do olbrzymek i jak ruszą liście to nie zobaczę już światła, gorzej że te małe co mają jeszcze przyrastać też nie.
Aniu właśnie dlatego że liście jeszcze oddają cebulom co tam mają dobrego nie tnę ich przy samej cebuli tylko na około 20 cm, nie raz zauważyłam że taka cebula jeszcze troszeczkę przyrasta, wskazuje na to popękana sucha łuska na wierzchu. Zanim liście zaschną cebula sobie ściągnie jeszcze troszeczkę asymilatów. Kiedyś cięłam dłużej, to 2018 rok:

Teraz znacznie krócej i też jest ok. A tu są właśnie w dawny sposób przycięte, widać jak cebule jeszcze przytyły:

Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2025 18:04 przez Mimbla.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Lis 2025 08:10 #884751

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13510
Wczoraj coś tam grzebałam sobie w hippeastrach i... :woohoo:

322022-1.jpg

Pod tajemniczym numerkiem '32' kryje się nie byle co. To siewka z 2022 r. ze skrzyżowania 'Bogota' x 'Mandela'
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Lis 2025 11:22 #884771

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
O, to może być coś niezwykłego :P U mnie krzyżówka Apple Blossom x Showmaster z 2017 roku, jej większe i lepiej przyrastające siostry z tego samego zapylenia kwitły dwa, trzy lata temu ale jak widać i na małe warto poczekać:

Po Showmasterze fajna zielona gwiazdka w środku i trochę falbanek i piękny zapach. Ale co mam zrobić z maluchami które zbierają się teraz do kwitnienia naprawdę nie wiem :think: Powinnam urwać te pąki jak tylko wychyną z cebuli bo inaczej zmaleją do zera; to w kolejności Sweet Star, Tosca i Luna chociaż tej ostatniej nie żal bo mam ich na pęczki a Luny tak mają że kwitną nawet malusieńkie:

A to są trzy Luny posadzone razem i przyniesione z garażu parę dni temu, na nic tu nie liczyłam ale zostały obcięte bo nie mieściły mi się na parapecie:

Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2025 11:53 przez Mimbla.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Lis 2025 17:05 #884785

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Mirko piękna ta krzyżówka i cenna, bo jabłuszko nie należy do łatwo się rozmnażających.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, jagodka27, Nimfa

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Lis 2025 18:49 #884790

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9562
Jolu to racja. Nigdy mi Apple nie zostało mamusią z moich zapyleń.
Super że Mirce się udało :hearts:
Z niecierpliwością czekam na Jej Lunę i aż miło się patrzy jak rosną im dzieci :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Lis 2025 22:34 #884796

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Jagódka jeśli chcesz to mogę Ci wysłać najstarsze dziecko tej krzyżówki, ma teraz wielkość dużej czereśni. ⁶
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Lis 2025 20:22 #884830

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9562
Mirko z bólem serca chyba jednak odmówię (przynajmniej narazie :happy: ) bo swoich krzyżówek nie ogarniam. Mam coraz mniejsze moce przerobowe :laugh1:
Zresztą mało kto rozumie jak mozna trzymać na parapetach same liście i wszędzie takie same rośliny hmmm
Dziękuję bardzo, narazie będę obserwować kwitnienie u Ciebie
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Nimfa, Mimbla

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 07 Lis 2025 20:12 #884949

• mataan
  • mataan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1259
Od dawna podobają mi się hippeastra botaniczne, jednak tak się jakoś zawsze składało, że gdy tylko sobie o nich przypomniałem, przed szereg wychodziły inne rośliny... Niedawno znów przypomniałem sobie o "cebulach", dlatego postanowiłem poszperać i poszukać H. aulicum. Pojawiły się dwie opcje: roczne siewki lub nasiona, jednak mam pewne wątpliwości, dlatego chciałbym Was zapytać o dwie rzeczy:
- jak długo nasiona utrzymują zdolność kiełkowania (są prawdopodobnie z początku 2025 roku),
- czy H. aulicum jest samopylne i czy potrafi dać płodne nasiona (to odnośnie wspomnianych siewek)?
Mateusz
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2025 20:40 przez mataan.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, jagodka27, Nimfa

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 08 Lis 2025 10:04 #884959

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Mateusz spytaj Jolę-Fafkę, ona na pewno coś z takim robiła, miała chyba jakieś krzyżówki całkiem udane.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, jagodka27, Nimfa, mataan

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 08 Lis 2025 18:06 #884975

• mataan
  • mataan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1259
Dziękuję za podpowiedź, Mirko, zapytam :)
Mateusz
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 08 Lis 2025 19:41 #884982

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Dopiero teraz tu weszłam, gdy już odpowiedziałam Mateuszowi na PW.
Te siewki H.aulicum to od kolegi. U mnie tylko przybyszówki wytwarza.

A tak, żeby ubarwić pogaduchy, wyszperałam ubiegłoroczne zdjęcie kwitnącego H.aulicum

aulicum11.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Zibi77, Nimfa, mataan

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Lis 2025 16:23 #885005

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3195
Witam , widzę że zaczyna się dziać, u mnie ze względu na oszczędności hipki trafiły do gararzu
Ostatnio zmieniany: 09 Lis 2025 16:25 przez Zibi77.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, jagodka27, Nimfa, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Lis 2025 15:38 #885065

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzę że je doświetlasz? No tak, to jest jakiś sposób ale co zrobisz jak będzie -10 chyba że garaż ogrzewany.
Dziś u mnie krzyżówka Bolero x Showmaster z 2017 roku, to jej drugie kwitnienie:

Jest ładna ale marne światło nie pozwala tego pokazać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, mataan, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Lis 2025 19:41 #885115

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3195
Doświetlam inne roślinny które nie są widoczne na zdjęciu, a temperatura w garażu nie spada poniżej zera bo sąsiaduje z domem i kotłownią co zapewnia odpowiednie warunki z wyjątkiem światła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, jagodka27, Nimfa

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Lis 2025 18:44 #885155

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95945
W tym roku chyba mam więcej szczęścia, dwie kolejne cebule postanowiły zaszczycić mnie (nie wiadomo jak dużymi) pędami kwiatowymi.

To są nieoznaczone cebule, kupione w niepolecanym sklepie w 2023. Rok temu sam szczypior, ale teraz jest nadzieja.
Tymczasem pęd Picobello z jak najbardziej polecanego sklepu pod moją nieobecność pokrył się cały wełnowcami, błeee... :sick:

Już zrobiłam porządek przy pomocy spirytusu, opryskałam też cebulę = wystającą część i podłoże, lecz kto tam wie, ile obrzydliwego robactwa kryje się między łuskami? Nie wiem, czy takie pryskanie "po wierzchu" eksterminuje wszystko.
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2025 18:45 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, mataan

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 20 Lis 2025 23:16 #885636

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23023
Nadrabiam zaległości :devil1:

"Biały z Castoramy" okazał się być różowy i podwójny zdjęcie z 26.10.2025 - macie pomysł co to mogło być?

PA261654_may.jpg

Jak nie lubię złożonych to ten mi się podobał, taki zwiewny i delikatny. :wink4:

Zaszalałam i przyszły 3.11.2025:

PB031870_may.jpg

Wymagały trochę skubania, cynamonu i poszły na wygrzewanie do suszarki.

Jak zwykle jeden był z pąkami. "Poszedł w hydroponikę":

PB031881_may.jpg

Dziś wygląda tak - hippeastrum (zwartnica) Graffiti:

PB192421_may.jpg

PB192426_kadr_may.jpg

Jest śliczny.

W ubiegłym sezonie miałam większość hipków w hydroponice w różnych podłożach. Tylko kilka miałam w ziemi, a właściwie w "mieszance autorskiej" (ziemia, kokos, perlit, hydrożel i chyba coś jeszcze). Wydaje mi się, że przyrastały podobnie. W tym sezonie pozapisuję obwody cebul przy wysadzaniu. Ciekawe, czy będzie różnica miedzy hydro, a "wynalazkiem".
Jakby Kogoś interesowała uprawa w hydroponice to najwięcej skorzystałam z filmików o alokazji w hydroponice. O amarylisach wtedy było mało i nie po polsku.
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2025 23:18 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Zibi77, jagodka27, Nimfa, mataan, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.853 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum