Waldemar wrote:
Musssli, może to u mnie jakiś brak spostrzegawczości, ale jak samodzielnie odróżnić trebie od silvery ann? Argyraeus to nazwa zbiorcza dla wszystkich odmian zielono-srebrnych scindapsusa czy też kolejna odmiana, tak jak te dwie pierwsze? Oprócz samego wyglądu, dostrzegasz jakieś różnice w pielęgnacji tych odmian?
Moja kwerenda w necie, może nazbyt pobieżna, okazała się raczej bezowocna w tej sprawie…
Chyba najlepiej wyjaśnią to te dwa zdjęcia:
Argyraeus (mały) i Trebie (duży)
Silvery ann
Silvery ann jest wielkości chyba przeciętnego scindapsusa, a argyraeus dość malutki. Za to Trebie ogromny.
Trebie wydaje mi się dość łatwy, jedynie co to daje znać jak mu jest za sucho w powietrzu to czasem podwija listki.
Silvery ann daje mi w kość, jest strasznym zdechlakiem. Nie wiem czy jest taka trudna, czy ja mam tak sucho, czy taka do mnie dotarła, ale już drugi tydzień wygląda jakby zwiędła mimo podnoszenia jej wilgotności. Mam jeszcze drugą silvery ann w pracy i tam wygląda lepiej, a tam nic z nią nie robię, więc jeszcze nie wiem czy to wina okazu czy warunków jakie jej zapewniam.
Trebie też cały czas zwija liście i znalazłam w internecie że jest dość ciężki pod tym względem, ale u ludzi na zdjęciach mimo wszystko widzę że czasem ładnie rosną, gęsto. Chętnie bym go wyrzuciła do kuchni gdzie jest dość wilgotno, ale mam wybitnie nieustawną kuchnię i dużo współlokatorów którzy mogliby ją strącić.
Silvery ann ma takie nieregularne pasma, ciapki, bardziej takie smugi rozmyte i bardziej srebrzysty. I taki jakiś delikatniejszy liść. Argyraeus jest mam wrażenie taki bardziej hmm... kompaktowy? Liście są jakby twardsze w dotyku (nie chodzi mi o turgor a o jakąś taką.. gramaturę
) Liście mają jasną obwódkę dookoła i te plamki są takie bardziej przypominające plamki, punkty, kropki, nie są takie rozmyte, tylko widać gdzie się kończy plama, a gdzie ciemna część liścia. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam
W końcu udało mi się zrobić zdjęcia całości
Jeszcze mam scindapsusa treubii (moonshine) ale nie wrzucałam zdjęcia
Odmian treubii nie ogarnęłam za dobrze, tylko tego mam.