TEMAT: Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne .

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 21:20 #754130

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
A dlaczego cała grupa ma się podporządkować jednej czy kilku osobom? Zawsze możesz Mammo założyć swoją grupę. Ktoś ryzykuje zdrowie swojego dziecka, bo zawsze coś może się zdarzyć a ty tylko skorzystasz z dobrodziejstwa medycyny? Jeśli krzyczysz o poszanowaniu swoich praw to szanuj prawa innych.
Wpis Anielki pominę milczeniem. No, dobra, skomentuję- żenada.
Skoro nikogo z was nie obchodzi los innych to dlaczego inni mieliby się troszczyć o was?
Ja tam pazdrawljaju, teraz to mam statystycznie większe szanse na zawał niż covid. A i tak jeden do miliona :D
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Biedronka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 21:26 #754136

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
zielonajagoda wrote:
Niestety w tym pr,ypadku ja wyboru nie widzę a tylko przymus.
Widzisz Beatko, Ty widzisz swój przymus, a ja dam taki przykład:
Moja szwagierka ma przedszkole i żłobek, jeszcze nie było szczepionek a rodzice już się burzyli że mają być wszyscy zaszczepieni, jeśli 80% rodziców postawi jej taki warunek, to będzie jej przymus i co z tymi 20% będzia miała zrobić?

Iwonko a co zrobi jeśli będzie 50% do 50% ???
Tych co nie chcą/nie mogą się szczepić wbrew pozorom pokazywanym w TV nie jest mało.
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2021 21:27 przez whitedame.

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 21:30 #754141

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
nie ma znaczenia co zdecyduje, połowa rodziców będzie szukała innego przedszkola :))))

ten temat jest o wszystkim i o niczym - każdy ma tu i tak wyrobione zdanie
Za tę wiadomość podziękował(a): Biedronka

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 21:46 #754149

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Jak mi temat nie odpowiada to w niego nie wchodzę .Może wpisz jakiś interesujący wszystkich ,bo póki co marudzisz i to jeszcze pisząc tak jak piszesz :P :happy:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 22:06 #754154

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Iwonko a co zrobi jeśli będzie 50% do 50% ???
Tych co nie chcą/nie mogą się szczepić wbrew pozorom pokazywanym w TV nie jest mało.
I wracamy do segregacji, to jest w przyszłości nieuniknione. A przedszkole to tylko przykład, jest prywatne i z tego żyje ona, i cały zespół zatrudnionych pracowników, więc pewnie większość zdecyduje.
Nie oszukujmy się, będzie problem, kolejny powód do dzielenia ludzi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Biedronka

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 22:24 #754157

• Anielka
  • Anielka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 446
Gałazka nic to ,że tak nieładnie napisałaś o mnie.To co piszesz o innych świadczy o Tobie ,a nie o mnie czy innych osobach. Lukas79 słusznie podsumował .Miłego wieczoru.

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 23:01 #754162

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
Anielka wrote:
Gałazka nic to ,że tak nieładnie napisałaś o mnie.To co piszesz o innych świadczy o Tobie ,a nie o mnie czy innych osobach. Lukas79 słusznie podsumował .Miłego wieczoru.
A przeczytałaś co pisałaś do mnie czy udajesz, że nie pamiętasz? I nie napisałam o tobie tylko o twoim żałosnym komentarzu. Ciebie nie oceniam, nawet możesz sobie mnie nienawidzić ile tylko chcesz. Dobranoc, nie było miło poznać.

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 23:06 #754163

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
To już nie mój poziom dyskusji, zresztą już dawno nie był mój. Żeby móc dyskutować, potrzebny jest adwersarz na odpowiednim poziomie. Nie ukrywam, że mam wiele wątpliwości związanych z tym tematem. Wartość ma tylko dyskusja z kimś rzeczowym i racjonalnym. Z kimś, kto ma nawet (a może i szczególnie) odmienne zdanie, ale rzeczową i konkretną argumentację, i z kim można wymienić się poglądami i spostrzeżeniami. Ten temat jest trudny i ważny, bo to nasze zdrowie i życie. Osobiście nie znam wszystkich pytań i odpowiedzi a spojrzenie z innej perspektywy ludzi rzeczowych i inteligentnych jest zawsze bezcenne. Ale na: prymitywizm, płytkość poglądów i dogmat mam uczulenie.
Nie ukrywam, że nie obchodzi mnie nikt, kto poczuł się tym wpisem urażony i tym samym każdy, kto jednak poczuł się urażony, nigdy nie wszedł na odpowiedni poziom do tej dyskusji.
A więc; zabieram zabawki i już mnie tu nie ma.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2021 23:22 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, whitedame, Zielona, renmanka, Biedronka

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 23:08 #754164

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobra, bo przestaje się robić miło. Możecie sobie biegać bez masek, nie szczepić się, nawet nie myć rąk. To brak szacunku dla innych, ale tego nie da się wymusić. Jedno tylko wam napiszę. Jakbyście się czuli, gdyby zatrudnili was do szczepienia, ale szczepionek nie ma i tylko liczycie zwłoki w kontenerach. I się nie nudzicie tak do końca. No korona to ściema. Serio? Ale już bez odbioru.

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 23:21 #754166

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Osoba o nicku Anielka ma szczególną zdolność do robienia zadymy, to nie pierwszy raz. I co, wszyscy zabrali zabawki, a Ty Anielko nie wniosłaś do tej dyskusji NIC rzeczowego, poużywałaś sobie tylko na uczestnikach darząc szczególną "sympatią" gałązkę i zrobiłaś rozpierduchę. Temat dzięki Tobie skończony, a ja nadal nic nie wiem, Dziękuję.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2021 23:30 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Biedronka

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 22 Mar 2021 23:40 #754172

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Przykład dyskusji na podobny temat z innego forum. Polak mieszkający z granicą pisze :
Tylko jakoś w Indiach mimo wielkiego zagęszczenia ludzi, to jakoś jesteśmy kilka razy do tyłu za Polską. A najmniej ludzi choruje w slamsach (na Covid). Tak więc warto te dane przeanalizować.
I odpowiedź:
Jogesh napisał:
A najmniej ludzi choruje w slamsach (na Covid).

Może nie mają telewizorów? :D Cow-ID rozprzestrzenia się głównie drogą środków masowego rażenia. ;)

Cała pandemia w pigułce. Ludzie żyjący sterylnie, kąpiący się 2 x dziennie mydłem antybakteryjnym, co trochę lejący na siebie odkażalniki są bardziej narażeni na infekcje. Jak jeszcze dojdzie rozwalona przez przekaziory psychika to mus zachorować bo inaczej po prostu się nie da.

Wszystkie współczesne informacje dotyczą tylko przypadków strasznych i katastrof bo to daje oglądalność. Jak jest jakiś wypadek z ofiarami to od razu podają to wiadomości ale jak pozostałe 10 mln samochodów szczęśliwie dojechało do celu to nikt o tym nie mówi. Podobnie z pandemia. Przebadano tyle, zarażonych tyle a tyle zmarło. Się pytam a ile przeszło chorobę bez większych problemów? Przypomina mi się stary skecz Tey'a: Rudi-tjaktoj nie pojedzie bo ma zepsute koło. Zenon -ale 3 są dobre! Więcej optymizmu w trudnych czasach , czego Państwu i sobie życzę.
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2021 23:50 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, CHI, Anielka, Herbatnik, ewakatarzyna, Biedronka, brodus, Eleni

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 23 Mar 2021 00:33 #754173

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Moim zdaniem/ z którym z racji tego, że każdy ma swoje zdanie i ma prawo wierzyć we wszystko co mu się podoba/ to największy szum na temat wirusa robi telewizja, radio i prasa czyli środki masowego przekazu. Widzę osobiście w tych przekazach / moim zdaniem/ całe mrowie kłamstw, półprawd i wypaczeń. Najpierw maseczki nie przynosiły żadnych pozytywnych skutków / teraz jak grzyby po deszczu powstały firmy które sprowadzają całe wagony ich z Chin. To ja się pytam gdzie i kto daje takim produktom certyfikat europejski ? Ktoś badał to ? Przeprowadzał analizy ? Polski producent czegokolwiek jest trzymany za mordę i dwoi się i troi aby zdobyć szumny CE i inne Iso 200000000000000000000000000000000000000 aby weszło to do użytku dla ludzi. Inni jak chociażby Ukraina wprowadza na polski rynek chociażby żywność ktoś to badał ? Podpisał się ktoś pod tym ?
Dziś maseczka jest ok tak mówi minister Y , bo ten Z zrezygnował albo go wyrzucili . Jutro będzie minister W i będzie mówił zupełnie coś innego.
Dlaczego żaden lekarz nie odpowiada za ewentualne powikłania. Dlaczego producent nie odpowiada za swój produkt. Dlaczego na temat szczepionek/ skąd inąd moim znowu zdaniem robionym na kolanie na szybkości/ wypowiada się szereg osób niezwiązanych z medycyną ?
Dlaczego słuchając radia gdzie ludzie pytają się konkretnie mówiąc o swoich obawach posiadająych szereg różnorakich nałapanych przez życie dolegliwości lakarze/ celebryci ? oto jest pytanie/ odpowiadają ależ tak wszyscy możecie się szczepić. Bez wyjątku. Ewentualnie po badaniach - po jakich badaniach kto to zrobi ? ile czasu potrwa ? kto za to zapłaci ? i po konsultacji z lekarzem rodzinnym / ect / specjalistą od podejmie ewentualnie dezycję czy możemy się zaszczepić czy też nie.
Kto będzie odpowiadał za ewentualne powikłania. Dziś premierem jest Morawiecki za połtora roku może być Budka czy Czarzasty, albo Hołownia. I co wtedy ? Poprzedni umyje ręce niczym Ponciusz Piłat ?
Kolejna sprawa jaka jest rzeczywista śmiertelność ? Dziwnym trafem nagle nie ma zawałów, wylewów, rak też jakoś odpuścił ( tylko z tego co słyszę to w obrębie moich znajomych i nieznajomych oraz rodziny żniwo zbiera nowotwór. w tych właśnie ostatnich miesiącach.
Kolejnym dla mnie niezrozumiałym faktem jest paraliż całej służby zdrowia. Może jestem ciemny zwykły chłop ze wsi co mu słoma wystaje z gumofilców, ale żeby karetki z punktu a do pacjenta dojeżdzały z innych miast i jechały z pacjentem do 200 km !
Moja ciemnota szuka wytłumaczenia dlaczego markety / biedronkę nam powiększyli i wyremontowali / nie było gdzie ustać ani nawet roweru postawić nie moja już o samochodzie. / nie ja nie byłem nie lubię spędów/ ludzie walili tłumnie. Pytam się może ktoś mi odpowie na zadanie pytanie. Proszę doinformujcie ciemnego wiejskiego chłopa dlaczego Lidle, Obi, Kauflandy, Carrefoury są otwarte i ludzi tam moc jak to się mówi u nas walnie tam nagromadza się , w kościołach tłumy / nie nie jestem antyklerykałem / dlaczego zatem kina, siłownie, fryzjerzy pozamykani. Oświeccie mnie chłopa ciemnego.
Dlaczego lekarz który da ci radę przez telefon prywatnie już się nie boi niczego jak pokażesz mu plik z królami polski ? Dlaczego rząd tak boli, że młodzi ludzie pojechali w góry , tylko im wolno ? A my to co niewolnicy.
Dlaczego ktoś ma mnie do czegokolwiek przymuszać. Szczepionka czyni wolnym ?
Dlaczego jeżeli mam wątpliwości i samodzielnie próbuję myśleć to ktoś próbuje mi cokolwiek narzucać, swoją wolę i swoje zdanie . To że ktoś dziś się zaszczepił i wyszedł o własnych nogach z gabinetu to kto da mi gwarancję co będzie za rok, dwa czy trzy lata ? Jakie będą tego skutki. Co wtedy - płacz ? żal ? pretensje do kogo ?

Politycy i tak już od dawna nas podzielili. Dziś czy jutro będziemy się po prostu nienawidzić i lać po głupich naszych polskich łbach, a politycy będą się śmiać . Z nas. Covid i wolność to kolejna rzecz która nas dzieli. Tworzy mur a za nim rów którego nie zasypią jednego i nie zburzą kolejne pokolenia. Zielone paszporty i co jeszcze. Wolność ale wedle jakich reguł ?

Politycy i nie tylko szumnie wspomniają 13 grudnia stan wojenny, ale czytając tych czy innych polityków czy celebrytów w białych kitlach/ nie uważam takiego człowieka za lekarza / wyprowadził by wojsko i policję na ulicę i wprowadził godzinę policyjną.
To co generał Jaruzelski wiecznie żywy ? Pałowanie i gazowanie ludzi na nowo, bo naród chce normalnie żyć a nie siedzieć w domu jak szczury w klatce. Mieć prawo wyboru. To jeżeli nie podoba mi się działanie policji , polityków to mam prawo prowadząc działalność gospodarczą kulturalnie nie obsługiwać pewnych grup zawodowych oraz ich rodzin ?

W PRL ludzie wychodzili na ulicę w imię wolności i z powodu braku chleba. Gospodarka się sypie. Dziś zabiera się nam wolność i jednocześnie chleb. Czyżbym się mylił ? Wiele osób pracujących w różnego rodzaju zawodach/ usługach jeszcze tego nie odczuwa/ niektórzy pewnie na pewno się dorobili, zarobilili na covidzie, ale większość z nas odczuwa lub też odczuje po kieszeni te wszystkie wybiegi, lockdowny , bo gospodarka to zespół naczyń połączonych.

Telewizora nie oglądam od miesięcy. Włączam tylko na swój jedyny ulubiony program rozrywkowy. Gazet nie kupuje. Internet ograniczyłem stanowczo. Wolę już bajki opowiadane w książkach. Tam przynajmniej jest na ich końcu jakiś morał.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, whitedame, rozalia, CHI, Zielona, ewakatarzyna, renmanka, Biedronka, brodus, Eleni

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 23 Mar 2021 00:44 #754175

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
U nas też są takie dane, że bezdomni nie chorują na Covid-19. O dzieciach chowanych w sterylnych warunkach i konsekwencjach tego, wiadomo od lat. Konsumpcja i zaspokajanie zachcianek osiągnęły poziom jak w starożytnej Grecji, której upadek zaczął się właśnie po tym. Jedno jest pewne, powietrze jest mniej zanieczyszczone i naród nauczył się myć ręce. Może wreszcie w kropielnicach Sanepid nie znajdzie bakterii kałowych. Obnażył też ten wirus co w trawie, a raczej w kimś piszczy. A może to nasza Ziemia się broni? Trudno się jej dziwić. Najważniejsze, że wiosna za progiem, a co dalej, to już wszyscy wiedzą.
P.S. Linki, o których wspominasz przeczytałam i było to dla mnie interesujące.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2021 00:45 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, bietkae, ewakatarzyna, Biedronka, brodus

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 23 Mar 2021 07:22 #754183

• Anielka
  • Anielka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 446
Wszystkie osoby,które uraziłam ,zdenerwowałam bardzo przepraszam.Szczególnie gałązkę .Nie zdawałam sobie sprawy,że moje wpisy są tak bezwartościowe i denerwujące.Dziękuję za uświadomienie mi tego.Jest mi bardzo przykro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Zefirka, Biedronka, Babcia Ala

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 23 Mar 2021 07:42 #754184

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Herbatnik wrote:
To ja się pytam gdzie i kto daje takim produktom certyfikat europejski ? Ktoś badał to ? Przeprowadzał analizy ? Polski producent czegokolwiek jest trzymany za mordę i dwoi się i troi aby zdobyć szumny CE i inne Iso 200000000000000000000000000000000000000 aby weszło to do użytku dla ludzi.

No właśnie, Polska narodowa biało-czerona fabryka maseczek, zapowiadana przez rządzących w związku z tym ma problem ze sprzedażą swojej produkcji!
A nie. Przecież ta fabryka to była kolejna ściema :-D
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2021 07:43 przez newrom.

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 23 Mar 2021 07:49 #754185

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Dla mnie żaden wpis nie jest bezwartościowy.
Każdy pisze o swoich odczuciach przez pryzmat swoich doświadczeń.
Ja nie uważam, że tu ktokolwiek kogokolwiek ma przekonać do swoich racji.
Każdy ma je inne.
Każdą wypowiedź dokładnie czytam i staram się zrozumieć racje piszącego.
Ty Anielko masz swoją traumę i MASZ PRAWO do takiego a nie innego zdania.
Gałązka ma z pewnością swoje powody.
Trudno mi tylko zrozumieć jej pewność, że tych mających wątpliwości jest tak mało.
Cytat:
A dlaczego cała grupa ma się podporządkować jednej czy kilku osobom?

Być może dlatego, że nie oglądam tych strasznych doniesień o liczbie zgonów i przypadków, które serwuje TV.
Ci którzy oglądają wiadomości Kurvizji, TVN i Polsatu mogą myśleć, że przeciwnicy szczepienia na Covid to grupka nawiedzonych, "skaczących na główkę do suchego basenu".
A tak nie jest.

Nie można jednak oczekiwać w dyskusji, że druga strona się nawróci na " naszą wiarę" a jak nie to "zabieram swoje zabawki i idę do innej piaskownicy"
To wątek dyskusyjny a nie merytoryczny, gdzie jedni nauczają drugich.

Romku, tu nie miejsce na takie dyskusje. To nie pierwsza i jedyna afera w czasie Covidu, wspomnijmy chociażby Szpital na Stadionie Narodowym, zbierający żniwo za gotowość przyjęcia pacjentów kiedy Szpitale będace w gestii miasta już takich profitów nie mają.
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2021 08:53 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, bietkae, Anielka, ewakatarzyna, Biedronka

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 23 Mar 2021 08:08 #754189

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
A może to nasza Ziemia się broni?
I tu się Alu zgadzam, bo przecież nie tylko wirusami się broni. Kolonizacja innej planety to dla zwykłych ludzi tylko fanaberia, ale nie dla naukowców i najbogatszych tego świata.

Covid 19 i inne zagrożenia epidemiologiczne . 23 Mar 2021 09:44 #754203

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Żeby ktos nie pomyślał, że tylko u nas "ogrodnicy" się spierają, "elektyrycy" też:
(yyyy)
(xxxx) napisał:
Straszliwa korona czuwa
Są też pozytywne cechy tej nagonki. Zauważ że znikły problemy globalnego ocieplenia, terroryzmu i wiele innych. Ta straszliwa zaraza zniszczyła niemal wszystkie znane dotąd choroby - wystarczy zerknąć do statystyk (wielu ludziom to wystarcza). Nikt nie bierze pod uwagę manipulacji wynikającej z ogromnego wzrostu wykonanych testów. Wystarczy statystyka "pozytywnych"... ;)
Można umrzeć ze śmiechu, a pośmiertnie dopiszą cow-ID.

Wszyscy księża w parafii w Sułowie (woj. dolnośląskie) są zakażeni koronawirusem - dowiedziało się Radio ZET. Sanepid szuka wiernych, którzy w dniach 12-14 marca przystępowali do komunii. 

Więcej: wiadomosci.radiozet.pl/Koronawirus/Sulow...ore-przyjely-komunie

Ks. Guz w TV Trwam: Ksiądz nie zaraża, bo ma konsekrowane dłonie
Więcej: wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Ks.-Guz-w-...-konsekrowane-dlonie

A jednak się mylił !!!
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2021 09:49 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, CHI, bietkae, Biedronka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.403 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum