TEMAT: Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 12 Lut 2025 22:36 #871514

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31878
Moja to ta z filmu, jeśli o tym pisałeś.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Kajtkowa

Zielone okna z estimeble.pl

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 13:14 #871541

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3038
Alu czy ta motyka sprawdza się na Twojej glinie? Na jednej rabacie mam uparcie zwięzłą ziemię - raj dla chwastów wszelkiej maści i ból moich pleców.

P.S. Ktoś zabawnie przetłumaczył "Dutch hoe" jako duńską zamiast holenderską ;)
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 19:23 #871559

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Elu, myślałam tak jak Ty, że to nie nasze gliny, ale nadaje się, ścina chwasty tuż pod ziemią albo przy samej ziemi. Dobrze mi się nią robiło - na grządkach, bo na ugorze to już nie, na ugorze się nie da. Ja jestem z niej zadowolona.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Kajtkowa

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 23:04 #871567

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11145
Mam kilka starych narzędzi na działce - nie zamienię ich nigdy na żadne nowe, błyszczące fiskarsy, gardeny czy inne. Miałam również cudowną łopatkę do sadzenia, taką do ręki, ale przepadła :placze: Tak samo jak stare malutkie pazurki z łukowato wygiętymi drucikami. Ja osobiście nie mogłabym pracować czymś takim:

pazurki.jpg

Moje zagubione były z drewnianymi rączkami. Ile bym dała, żeby gdzieś odkupić :thanks:

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 23:59 #871572

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7914
Wybierać i kupować. Trzonek chyba we własnym zakresie. www.google.com/search?q=+pazurki+metalow...ATGgB64B&sclient=img
U Gardeny też były podobne.
Zrzutekranu2025-02-13235616.png
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2025 00:03 przez KaLo.

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 14 Lut 2025 07:55 #871579

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3038
Marzenka wrote:
Mam kilka starych narzędzi na działce - nie zamienię ich nigdy na żadne nowe, błyszczące fiskarsy, gardeny czy inne.

Marzenko, a co zrobić jak nigdy nie miało się starych? :think:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Bobka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 14 Lut 2025 14:12 #871619

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11145
Elu dla mnie te fiskarsa są brzydkie i mało poręczne. Jakby Forumki powklejały zdjęcia tych łopateczek czy pazurków, to może wśród nich odnlazłyby się takie upragnione. Ten nowoczesny design nie przemawia do mnie, dlatego staram się dbać o stare graczki, widły , motyczki które mam po mamie i ojcu. Ładne narzędzia ma Monty Don. ;)

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 14 Lut 2025 17:44 #871661

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7914
Kajtkowa wrote:
...a co zrobić jak nigdy nie miało się starych? :think:
Szukać wśród dzisiejszej produkcji ale o wyglądzie i z materiałów jak te stare. Można też odwiedzić różnego rodzaju giełdy z rupieciami albo składnice złomu. Ludziska wywalają na złom prawdziwe perełki. Ostatnio trafiłem na złomie widły amerykany za 5 zł. :woohoo: a syn nabył kilka siekier, w tym kilka starych kowalskiej roboty i to po 1.5 zł/kg. Oczyścił z rdzy, wypolerował, oprawił nowe toporzyska, naostrzył i sprzedał za godziwe pieniądze.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 15 Lut 2025 02:04 #871709

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Motykę duńską/holenderską mam z Fiskarsa, bo u nich ją zobaczyłam, "kopaczkę normalną" od śp. kowala ze wsi, a widły nie mają napisanej firmy, więc nie wiem skąd pochodzą, jedne grabie z Anglii - dziadek przywiózł 50 lat temu, a te z gracą z ogrodniczej firmy, szpadelek mam damski, ale nie różowy ;), "normalny" szpadel nabiera tyle mokrej ciężkiej gliny, że mam biedę to udźwignąć, więc wolę ten damski - wszystko nim zasadzę. Nie przywiązuję wagi do firmy, tylko do funkcjonalności, nie wszystkie narzędzia, które sprawdzają się na glinie, sprawdzą się na piaskach i odwrotnie, plastikowe pazurki dobre dla wnuka do piaskownicy, nie na moją glinę - mogłabym podczas pracy z nimi śpiewać: "...do zajechania jeden krok...", nie wiem kto to w ogóle wymyślił, ale może dlatego, że plastik tańszy od metalu, teraz wszystko jest plastikowe.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2025 02:18 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Kajtkowa, renmanka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 15 Lut 2025 17:13 #871767

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11272
Z tym fiskarsowym plastikiem to nie o taniość chodzi. To jest nowoczesne tworzywo, bardzo trwałe. Mam małą łopatkę, widełki i grabie do liści z tego tworzywa. Jak to dostałam na prezent z 15 lat temu, to się w duchu uśmiechnęłam: milutkie zabawki, strach to wziąć do ogrodu. Od tamtego czasu łopatka i grabie są w ciągłym użytkowaniu, sprawdzają się wyśmienicie i nie widać po nich upływu czasu. Chciałabym być wykonana z takich materiałów :rotfl1:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Kajtkowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.437 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum