Też bym chciał taki zestaw w tej samej cenie, albo chociaż sam tunel
Daj znać, gdy znajdziesz ofertę choćby na sam tunel 400m2 w takiej cenie, chętnie kupię i jeszcze dorzucę napiwek
Widzę, że w internecie występują różne wersje tego zamgławiacza (różny zakres cząsteczek, nawet 100μm). Z tego wnioskuję, że możnaby spróbować zmodyfikować sprzęt, aby zrobić większy rozmiar cząsteczki (nawet kosztem pozbawienia ULV, tj. wielkość cząsteczek poza zakresem ustalonym dla tej technologii), co byłoby lepsze na oprysk na zewnątrz. W ostateczności, gdyby się to nie udało, lub wyniki nie byłyby satysfakcjonujące, sprzęt możnaby wykorzystać do dezynfekcji albo zwalczania komarów.
Według dokumentu
www.academia.edu/34672556/CROP_PROTECTION_MACHINERY (można za darmo pobrać, po założeniu konta),
ULV Sprayer is used to spray chemicals on row crops like cotton, cowpea, groundnuts,
tobacco and vegetables. It is ideally suited for home gardens. It is a hand-held sprayer with a
spinning / rotating disc designed for ultra-low volume (ULV) and controlled droplet application
of insecticides, fungicides, pesticides, herbicides and all liquids
tłumaczenie:
Opryskiwacz ULV jest używany do opryskiwania chemikaliami upraw rzędowych, takich jak bawełna, groch, orzeszki ziemne, tytoń i warzywa. Idealnie nadaje się do ogrodów przydomowych. Jest to ręczny opryskiwacz z wirującą / obracającą się tarczą, przeznaczony do opryskiwania ultraniską objętością (ULV) kontrolowanymi aplikacjami kropli insektycydów, fungicydów, pestycydów, herbicydów i wszelkich płynów.
Wygląda to zachęcająco.
newrom wrote:
A jaką średnice mają ziarna miedzianu, syllitu itp?
Nie wiem, ale w przykładzie na wikipedii zastosowano tlenochlorek miedzi(copper oxychloride), a w tej samej formie jest miedź w miedzianie.
Znalazłem dawkę w starym dokumencie
www.cardi.org/wp-content/uploads/downloa...tsheet-July-1995.pdf dla uprawy kawy.
1-3kg na 20l/ha emulsji z olejem i wodą, ale czy te proporcje dalej są aktualne i dozwolone, nie sprawdzałem.
Gdyby ktoś był zainteresowany, jaki to model, to ULV-8000. Można znaleźć go w internecie, na znanym portalu aukcyjnym etc, ale omawiany jest w wersji do 30μm. Występuje również pod różnymi markami, a wygląd sprzętu i specyfikacja często taka sama lub z innym zakresem wielkości cząsteczek.