TEMAT: Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 16:32 #870350

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1946
To ja też pochwalę się moim nowym nabytkiem - nawet nie wiedziałam, że tak bardzo go potrzebowałam :happy4:
Zakupiłam sekator elektryczny. Super sprawa - zwłaszcza kiedy z biegiem lat siły w ręku brakuje. W zestawie była też mała piła łańcuchowa, która na pierwszy rzut oka wygląda jak zabawka(bardzo niebezpieczna - ostra)ale gałęzie grube jak moja ręka przecina jak masło.
Nie wiem jak długo będą mi te "zabawki" służyły, ale po pierwszym użyciu jestem zachwycona.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, CHI, JaNina, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 17:32 #870355

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11140
Potwierdzam, sekator elektryczny bardzo ułatwia życie. Mam go od roku i nie wyobrażam już sobie bez niego życia. :wink4:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, olegowa, Babcia Ala, lusinda

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 18:11 #870360

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22043
Zosiu proszę podrzuć jaki sekator Ci się sprawdził. Czeka mnie zakup. A ta piła w zestawie do cięcia gałęzi bardzo by mi się przydała... :ouch:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, olegowa, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 18:41 #870373

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87053
Potwierdzam, obie te rzeczy są niezbędne dla kobiety. Jak się mini pilarką posługiwać umiejętnie, można ścinać nawet mniejsze drzewka. Moja jest polska, waży 1,40 kg, długość prowadnicy 10 cm. Ale ważne, żeby miała porządny akumulatorek.

Natomiast sekator dostałam na ostatnie urodziny, Bosch, z wyprzedaży, bo ma gniazdo kabelka ładującego nie C, tylko mikro USB. Też fajna sprawa, aczkolwiek pilarka dała mi więcej hm, uniezależnienia od męskiej pomocy. :lol:
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2025 18:41 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, CHI, olegowa, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 19:21 #870379

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1015
Nie śmiejcie się, ale moje kolejne odkrycie to taki sekatorek euroflora.sklep.pl/ars/10199-ars-300l-cz...y-4965280658005.html Nie mam drzew ani wielu krzewów, za to mam pełno bylin i kwiatów na obwódkach, które wymagają wycinania zwłaszcza wiosną. Męczyłam się z nożyczkami, aż przyuważyłam w kwiaciarni takie cóś i zaraz kupiłam. Tnę nimi wszystko co się da (wiszące na siatce ogórki też :rotfl1: ) Dla mnie super wygodna rzecz.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, olegowa, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 19:35 #870382

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8926
Tu się nie ma z czego śmiać, to jest bardzo przydatna rzecz. Jak się ma pomidorki czy paprykę to takimi nożyczkami ogrodniczymi (pod taką nazwą znam ten sekatorek) bez uszkodzeń można zbierać owoce wciśnięte i wtulone w siebie nawzajem. Ja nie posiadam ale szukam takich do mojej ręki czyli muszą mieć spore rączki a tu niestety przeważnie bardziej do damskich paluszków :)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2025 19:37 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, olegowa, Babcia Ala, lusinda

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 20:28 #870383

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9431
Ja mam problem w drugą stronę. Mam małą rękę i jak mąż kupił akumulatorową piłę do gałęzi to poszłam w las wycinać gałęzie żeby podstawić jakieś roślinki i... nie bardzo dałam radę, bo nie sięgałam palcem do przycisku, który uruchamia piłę. Więc jedną ręką trzymałam piłę, a drugą naciskałam przycisk... :tongue2: :rotfl1:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2025 20:29 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, olegowa, zwykły chłop, Babcia Ala

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 21:15 #870388

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1946
allegro.pl/oferta/zestaw-2w1-pila-6-8-se...-walizka-17055010914
Kupiłam najtańszy, bo nie wiedziałam czy te urządzenia będą przydatne i czy dam radę sama ich używać.
Okazały się rewelacyjne w użytkowaniu (bardzo jeszcze krótkim) i gdyby okazały się awaryjne to kolejny zakup będzie już z wyższej półki, ale już chyba nie dam rady bez nich pracować w ogrodzie.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, CHI, Babcia Ala, lusinda

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 22:47 #870389

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7914
Klarkia25 wrote:
Nie śmiejcie się, ale moje kolejne odkrycie to taki sekatorek euroflora.sklep.pl/ars/10199-ars-300l-cz...y-4965280658005.html Nie mam drzew ani wielu krzewów, za to mam pełno bylin i kwiatów na obwódkach, które wymagają wycinania zwłaszcza wiosną. Męczyłam się z nożyczkami, aż przyuważyłam w kwiaciarni takie cóś i zaraz kupiłam. Tnę nimi wszystko co się da (wiszące na siatce ogórki też :rotfl1: ) Dla mnie super wygodna rzecz.
Ja się nie śmieję bo nic w tym śmiesznego nie ma. Potraktujcie to jako przestrogę. Takie sekatorki "do sadzonek i zawiązków" są w różnych kolorach i cenach- od 10 zł do prawie 70 zł a ich wspólną cechą jest długość 19 cm. Ja swój kupiłem za 6,50 przy okazji jakiegoś innego zakupu przez internet, już nawet nie pamiętam co kupowałem.
Podobnie przestrzegał bym przed kupnem urządzeń akumulatorowych jakichś dziwnych firm. Same urządzenia mogą być wieczne ale zapasowe akumulatory mogą być niedostępne w razie ich uszkodzenia albo w cenach zbliżonych do ceny całości. Baterie i akumulatory z reguły nie są objęte gwarancją a jeżeli już to krótką, np. 6 mies.
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2025 22:54 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, olegowa, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Sty 2025 23:02 #870390

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam porównanie, bo kupiłam i jakiś tani i ten z droższych (choć też udało się tanio, bo był na wyprzedaży ;) ) Jest duża różnica w komforcie pracy jednym i drugim. Tańszy nie daje rady uciąć tego, z czym droższy nie ma żadnego problemu. Jutro wstawię, które mam konkretnie. Piszę o tych "nożyczkach ogrodniczych".

A sekator elektryczny mam Parkside. Ogólnie ma dobre opinie i nie zacina się na grubszych gałęziach. Dla mnie argumentem przy wyborze było również to, że mam inne sprzęty akumulatorowe z tej firmy i już nie musiałam kupować ładowarki i akumulatora.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, olegowa, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 31 Sty 2025 01:27 #870392

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Noooo to co dla Was jest normą to dla mnie odkryciem :rotfl1: i chyba się nie myliłam. Nie wiedziałam, że takie fajne nożyczki są na rynku. Przepłaciłam? Trudno... zapłaciłam trochę ponad 30 zł i myślałam że japońska marka ARS będzie ok. Póki co sekatorek sprawdza się rewelacyjnie
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, CHI, olegowa, Babcia Ala

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 31 Sty 2025 07:16 #870393

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87053
To ja jeszcze napiszę, że mój sekator Easy Prune ładowarki specjalnej nie potrzebuje, starczy taka do telefonu i kabelek. To też zaleta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, CHI, olegowa, Babcia Ala, Bobka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 31 Sty 2025 07:44 #870396

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
To są te solidniejsze i spokojnie mogę je polecić. Dokupiłam potem następne, bo używam w ogrodzie, w kuchni, w garażu :happy:

20240807_151849.jpg

Z zadań specjalnych np. świetnie się nimi robi otwory w kubeczkach na rozsadę.
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2025 07:47 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, olegowa, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 31 Sty 2025 17:37 #870440

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak używałem kubeczków, to wypalałem otworki gorącym drutem ale potem tylko nacinałem nożem kant przy denku w 3-4 miejscach. Zaleta tej metody była taka, że oprócz wody nic więcej nie wylatywało. Potem zacząłem stosować spinane opaski 7x8 cm i tak pozostało do dzisiaj. Są łatwiejsze w obsłudze przy sadzeniu , w typowej skrzyneczce warzywnej 30x40 cm mieści się 28 szt. a rozpięte po sezonie łatwo umyć i przechować.
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2025 17:38 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Babcia Ala

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 02 Lut 2025 19:51 #870668

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11271
Chcę kupić widły do kopania, nazywają je różnie: amerykańskie i jakoś tam...
I pytanie: jeśli nie Fiscars, to co? Pytanie stąd, że do tej pory używam z zadowoleniem różnych narzędzi do gleby z Fiscarsa i niby oczywistością byłoby iść dalej w tę stronę. Moje narzędzia są wiekowe i bardzo dobre, ale ostatnio coraz częściej czytam, że te nowe Fiscarsy zeszły z jakości, wyginają się, pękają..., więc co teraz, jeśli nie ten F.
Pozdrawiam. Jola

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 02 Lut 2025 21:07 #870687

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Syn w lecie zgiął trzonek wideł Fiskarsa przy wykopywaniu krzaka porzeczki. :(
Moje szpadle i widły amerykany też są wiekowe ale służą dobrze. W razie awarii nowy joystick kosztuje kilkanaście złotych :) . Jeżeli mają służyć latami to powinny być kute a nie wykrawane z blachy czy spawane z kawałków, chociaż teraz to wszystkie mają w nazwie "kute".
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2025 21:16 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, podjadek, Babcia Ala

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 02 Lut 2025 23:23 #870706

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5120
Teraz coś mi się przypomniało.
Kupiłem widły amerykany, kute bo 30 lat już mają ;) dwie sztuki.
Jedne niestety ktoś z działki skradł. Jakieś 5 lat temu kupiłem 6 arów gruntu dla moich kur kilka działek dalej. Podczas orania znalazłem m o j e widły :) oczywiście bez trzonka, trochę zardzewiałe ale po sezonie wyszlifowały się. Możecie zapytać skąd wiem, że to moje? A no jedne i drugie mają wykute asygnate, znak na mocowaniu trzonka :)
Teraz ciężko takie kupić.
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 05 Lut 2025 12:27 #870887

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Podjadek uśmiałam się... gdzieś ty latał z tymi widłami? i za kim? :rotfl1:
A poważnie - możesz pokazać bliżej twoją laskę Egnera?

Fafka, Kalo ma rację, lepiej odmłodzić stare jeśli masz porządne. Ja mam nowe, zrobiły ogromną robotę (mam nowy ogród), porzeczkom też dały radę :) Są w idealnym stanie i bardzo wygodne. Kupiłam firmy ERMET ermet.com/produkty/ermet-expert/widly-ogrodowe-do-kopania/
Szpadel od nich też mi się sprawdza.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, podjadek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.490 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum