Obiecałam w moim wątku instruktaż choinkowy, ale chyba mogę umieścić go tutaj? Jeśli ktoś skorzysta, będzie mi miło
Szycie dekoracyjnej choineczki zaczynamy od przygotowania szablonu, który następnie odrysowujemy na tkaninie i wycinamy (2 sztuki na każde drzewko).
Ten, z którego korzystałam, ma wysokość 12 cm, co po odjęciu szwów daje nam choinkę około 10 - 11 cm.
Potrzebne będą również bawełniane koronki różnej szerokości
oraz biały filc pocięty na prostokąty około 3 cm x 1 cm - to będą choinkowe pieńki
Koronkę docinamy na odpowiednią długość i układamy na jednym z trójkątów - ja dodatkowo mocuję ją moim ulubionym klejem (uwaga, kryptoreklama
) dzięki czemu unikam nadmiaru szpilek na tak małym skrawku tkaniny, a dekoracja nie przesuwa się w trakcie szycia...
Filcową nóżkę podpinamy w sposób widoczny na zdjęciach
Podobnie postępujemy z zawieszką, którą wykonujemy z około 20 cm kawałka tasiemki, złożonej wpół i zawiązanej na supełek
Tak przygotowany "front" choinki przykrywamy drugim trójkątem i spinamy
Spięte części zeszywamy na maszynie bądź ręcznie, nie zapominając o pozostawieniu otworu do wywrócenia na drugą stronę
Zeszyte trójkąty przewracamy dokładnie
i wypełniamy - ja używam wypełnienia pozyskanego z ikeowskich jaśków, generalnie chodzi o to, żeby nie składało się ze zbyt dużych i twardych kawałków, bo wtedy będzie brzydko wypychało materiał...
Po wypełnieniu zaszywamy otwór na okrętkę, tak, aby zeszycie było jak najmniej widoczne
i sięgamy do zasobów materiałów dekoracyjnych - na allegro można kupić niedrogo fajne dodatki - starczy rozejrzeć się wśród sprzedawców oferujących biżuteryjne półprodukty...
Zatem - przyszywamy...
Na tasiemkę nawlekamy drewniany, ozdobny koralik - i gotowe!