TEMAT: Radosna twórczość

Radosna twórczość 15 Lis 2017 13:36 #574793

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 536
I znowu mydełko :whistle:
rec_mango_kakao.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Radosna twórczość 15 Lis 2017 13:44 #574795

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
tilia66 wrote:
jolifleur wrote:
Ostatnio naczytałam się jakie to czarne mydło jest cudowne i bez sztuczności, tylko na samych ekstraktach z roślin. Kupiłam 30 zł/500 ml
Ewciu, a jakiej firmy kupujesz? Czyste czy z dodatkami? Ja też jestem z niego zadowolona, kupuję produkowane przez Beaute Marrakech, w sklepie internetowym, jak i naturalne pasty do zębów, przy tym zamówieniu wzięłam na "spróbowanie" naturalną kredkę do powiek, bo mnie już wkurzyły te "żrące" ;). A tak poza tym to z kosmetyków używam właśnie mydła czarnego (tylko mi zapach nie leży ;)) i oleju kokosowego, to wszystko, no jeszcze odrobinę kosmetyków kolorowych. Już nie sięgam pamięcią kiedy kupiłam jakiś krem w sklepie ;))), ale żeby nie było że jestem jakąś purystką kosmetyczno/naturalną, lubię fajne olejki do kąpieli, płyny i inne "szkodliwości" ;)

Podziwiam te piękne mydełka, jak maleńkie dzieła sztuki, a ten ukręcony krem to pewnie bym zjadła, tak apetycznie wygląda :bravo:

Tilia, moje mydło kupiłam w Naturze i jest produkowane w Rosji. Na opakowaniu deklarują 37 ziół ale skład jest po rosyjsku więc nie rozszyfrowałam jakich :huh: To mój pierwszy taki naturalny kosmetyk, więc trudno mi porównywać :)

A Aleksandra się rozszalała na całego :happy: Coraz ciekawsze są Twoje mydełka, Olu. Może zaczniesz sprzedawać nadprodukcję?

Radosna twórczość 15 Lis 2017 14:01 #574798

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6075
:bye:

To ostatnie mydełko to też bym zjadła zamiast umyć się, tak apetycznie wygląda :)

Ewo, to Ty masz chyba mydło dziegciowe, ja mam marokańskie z oliwy i oliwek, ale i jedno i drugie jest dobre bo naturalne. A czym się różnią?
"Paradoksalnie, kiedy zapytałam koleżanki o ich ulubione czarne mydło, zdecydowana większość wymieniła słynne czarne mydło Babuszki Agafii. Tymczasem to mydło nie ma nic wspólnego z prawdziwym Savon Noire. I to wcale nie dlatego, że zawiera zatrzęsienie ziół (a konkretnie 37 gatunków), a dlatego, że nie zawiera ani jednej oliwki. Podstawę Czarnego mydła Babuszki Agafii stanowi brzozowy dziegieć. Skądinąd dziegieć (brzozowy) ma także bardzo cenne właściwości - ale to już całkiem inna opowieść"kobieta.gazeta.pl/kobieta_ekstra/1,15524...-skarbem-maroka.html
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2017 14:02 przez zielonajagoda.

Radosna twórczość 15 Lis 2017 19:00 #574835

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Tilia, faktycznie mam to mydło babci Agafii. Nawet nie wiedziałam, ze są inne :)

Radosna twórczość 16 Lis 2017 10:44 #574905

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
No to mnie nakręciłyście na czarne mdełko (jak zwał, tak zwał), ale chyba popełnię je. Znalazłam przepis mydlowdomu.wordpress.com/2016/05/29/savon-noir/

A tymczasem moje wczorajsze. Na razie konsystencja słabo mi przypadła do gustu, bo po 12 godzinach jeszcze miękawe. Zapach nikły, a spodziewałam się czegoś więcej.
Swiateczne1b.jpg

wit1a.jpg

Radosna twórczość 16 Lis 2017 14:21 #574934

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Konsystencja mniej ważna przy takich :woohoo: wzorach. Jakie masz formy? Silikonowe? I gdzie się je kupuje?

Radosna twórczość 16 Lis 2017 15:49 #574936

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, konsystencja ważna... Dzisiaj ukręciłam następne :woohoo: Powinnam już zapomnieć o mydleniu, bozapas niezły zrobiłam. Teraz tylko czekać i testować receptury. Potem będę powielała te najlepsze.
Fremki kupuję na aliexpress. Jeszcze czekam na foremki sowy :whistle:
Jutro wstawię te dzisiejsze .

Radosna twórczość 17 Lis 2017 11:18 #575061

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
Zrobiłam i tadaaaam
Dove.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Radosna twórczość 17 Lis 2017 13:32 #575078

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4067
Olu, mało się znam na naturalnych kosmetykach, ale zachwyciły mnie twoje mydełka :)
Mam tylko jedno pytanie - w składzie poprzednich mydełek podałaś m.in. olej palmowy. Interesowałam się trochę tematem i doczytałam, że wszyscy, którym droga jest ekologia i -szerzej - dobro naszej planety, powinni unikać produktów, w skład których wchodzi olej palmowy. Czy coś Ci wiadomo na ten temat?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra

Radosna twórczość 17 Lis 2017 14:12 #575091

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Dalu . Tak wiem o problemie z pozyskiwaniem oleju palmowego. Ten, którego użyłam jest certyfikowany (droższy, ale chyba bardziej etycznie). allegro.pl/olej-palmowy-rafinowany-1kg-w...e7-a9b7-246e9677f3c0

Miło mi, że mydełka się spodobały. Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje obawy odnośnie składu niektórych z nich :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): dala

Radosna twórczość 20 Lis 2017 10:38 #575461

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Śliczne te mydełka. Dla samego kształtu chciałoby się je mieć :) Sprawdzałam na Alliekspresie - faktycznie wybór niesamowity :supr3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra

Radosna twórczość 29 Lis 2017 11:32 #576890

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety , wybór jest ogromny i nie można oprzeć się pokusom.
Mydłami już nie będe zanudzała, ale ostatnio zrobiłam tabliczki woskowe aromatyzowane. Można je położyć na kaloryfer, powiesić do szafy czy wsadzić do bieliźniarki.

tabliczki1.jpg

tabliczki2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, Dorota15, CHI, minohiki

Radosna twórczość 29 Lis 2017 17:29 #576926

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, Ty to jesteś kopalnią pomysłów :happy: Ładne te tabliczki i fajny pomysł na prezent :) Czy one są kruche jak mydło czy plastyczne?

A mnie zaprzyjaźnone koło gospodyń wiejsich uprosiło, żebym zrobiła coś na kiermasz świąteczny. Wyrywając wolny czas między pracami na budowie narobiłam różnych rzeczy a tu niespodzianka - "Przepraszamy ale kiermasz się nie odbędzie" :mad2: No cóż trzeba mieć szczęście :whistle: Chyba porobię zdjęcia i wstawię w internet... Postaram się szybko znaleźć kabelek do przegrywania, to się pochwalę.

Radosna twórczość 03 Gru 2017 10:11 #577358

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Ewo,

Tabliczki są z wosku pszczelego (bielonego) z małym dodatkiem masła shea i alkoholu cetylowego. Ani nie są plastyczne, ani kruche . Trudno opisać. Myślę, że sam wosk też dał by radę.Podobno z dodatkiem masła shea własnie mają być mniej kruche, ale przecież te tabliczki maja gdzieś leżec czy wisieć. Zapach ładnie sie w nich zatrzymuje i wydobywa pod wpływem ciepła. Położyam jedną w sypialni na kaloryferze i jak w nocy idę spać, to wchodząc do pokoju wyczuwam zapach, potem się przyzwyczajam. Znaczy się nie jest bardzo intensywny. I chyba o to chodzi.

A to masz babo placek z Twoją robotą na kiermasz. Tak sobie pomyślałam, że może nie jest najgorzej, bo prezenciki gotowe dla znajomych i rodziny z okazji świąt ? Alle faktycznie, trochę człowiekowi się odechciewa robić coś dla innych ... Wstaw , zobaczymy co porobiłaś :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

Radosna twórczość 03 Gru 2017 14:32 #577384

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę tego jest. Ale stroik i jedne podkładki już sprzedane :)
IMG_1540.jpg

IMG_1543.jpg

IMG_1544.jpg

IMG_1545.jpg

IMG_1546.jpg

IMG_1547.jpg

DSC01866.jpg

DSC01867.jpg

DSC01868.jpg

DSC01871-2.jpg

IMG_1586.jpg

IMG_1585.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, merlin, Dorota15, CHI, minohiki

Radosna twórczość 03 Gru 2017 14:34 #577386

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
A to butelki robione na zamówienie:

DSC01894.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, minohiki

Radosna twórczość 03 Gru 2017 17:06 #577400

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystko wspaniałe :woohoo: To uż masz prezenty świąteczne . Ja jeszcze czekam na resztę mydelniczek. Będą w komplecie z mydełkami. Nie dla wszystkich starczy. Powinnam jeszcze porobić pudełeczka na mydełka, albo uszyć woreczki. Zobaczę co mi pierwsze podejdzie pod łapki.

Radosna twórczość 11 Gru 2017 21:42 #578413

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
Powoli przygotowuję się do pakowania mydełek na prezenty. Mydelniczek też kilka popełniłam. zas ucieka, dom wzywa porządkami..
M4.jpg

M9.jpg

opakowane.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Dorota15, jolifleur

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.901 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum