Adrian89 wrote:
Cześć Piotrze, piękne te zdjęcie szczygłów. Widzę że gleba piach... ładny warzywnik jakie wymiary ma szklarnia??
Tak ziemia piach, lekka i przepuszczalna. Domyślam się, że chodzi ci o foliowiec
Teoretycznie ma 3 na 4 metry ale wewnątrz jest dokładnie 10.5m
2, odeszło trochę na fundament. Foliowiec można powiedzieć "nówka", bo dokładnie rok temu powstał fundament
, który pezentował się tak:
Jakby kogoś interesowało, mam fotorelację z jego budowy.
W zeszłym tygodniu wykonałem ostatnią pracę przy nim, wstawiłem okno
Latem brakowało wentylacji.
Będąc dziś na działce słyszałem w oddali zwiastun wiosny - klangor żurawi, ale były za daleko na zdjęcia. Ale szczęście dopisało mi kilkanaście minut później
Nad głową w zeszłym tygodniu często przelatywały też gęsi, krążą w dużych kluczach. Chyba nie mogą się zdecydować co robić, czy już wracać czy jeszcze nie, bo latają w różne strony.
Zamarznięte krople wody na baziach
A bazie coraz więcej
Zimno i pochmurno to nawet przebiśniegi nie rozwijają pąków
Jedynie ciemiernik twardy, niestrudzony kwitnie
Doczekałem się w końcu pąków krokusów
W sumie widać sporo wychylających pierwsze liście cebulowych, prócz tulipanów, krokusów czy narcyzków widać też czuby czosnków ozdobnych.
Twardziel
Pierwsza wyczyszczona rabatka po zimie
Na koniec niespodzianka i szczęście jakie mnie dziś spotkało. Na rabacie gdzie rosły ranniki wypatrzyłem młode siewki
całe 8 sztuk. Na pewno w tym roku nie zakwitną ale zrobiły mi wielką niespodziankę i sprawiły wiele radości jak je zobaczyłem. Pojawiły się w kilku miejscach, nie są jeszcze duże ale są
Muszę je wszystkie dobrze oznaczyć i jak zanikną przesadzić w jedno miejsce, może już za rok któryś zakwitnie
Siewki wyrastające spod liści sasanki
Teraz tylko przetrwać ten mroźny tydzień i będzie wiosna