TEMAT: Witamy w Nutkowym ogrodzie! :)

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 09 Cze 2013 16:17 #166777

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 99
Dziękuje dziewczyny za tak miłe słowa o naszym ogródku, no i moich zdjęciach. ;) :hug: To najlepsza motywacja do dalszego kopania, przesadzania, dosadzania i kolejnych ogrodowych kombinacji... W tym roku już za dużo nie będzie się działo, bo fundusze bardzo ograniczone, ale mam nadzieję w przyszłym roku rozpocząć kolejny projekt "rabata drzewiasto-krzaczasta"... :lol: :) :hug:

Dorotko, mnie też długo tutaj nie było :oops: Jakoś tak ostatnio mało czasu, a za sprawą dotychczasowej pogody, to i mało chęci na cokolwiek. Teraz niby trochę się wypogadza, ale z kolei popołudniami burze. :unsure:
No ale ładna sobota trochę zmobilizowała do sesji zdjęciowej. :)
Co do irysów, to uwielbiam ich zapach. Chyba dlatego od zawsze je lubiłam. Mam jeszcze błękitnego i brązowego. Jednak w tym roku chyba nie zakwitną, bo były przesadzane i trochę ucierpiały.
Pergola to dzieło mojego taty, a kratki kupione kiedyś w LM. Bardzo podobają mi się te drewniane dodatki w ogrodzie. Myślę, że z czasem coś jeszcze wymyśle ;)
Nutesław wygłaskany :lol:

Jadziu, róże, irysy i goździki uwielbiam. Pewnie jeszcze nie jedna odmiana pojawi się w ogrodzie. Co do soczystości zieleni, to fakt...akurat temu deszcze sprzyjają. :whistle: Jednak wolałabym już trochę słonka, bo różyczki czekają na to z utęsknieniem :)Mamie wysiewy idą super, co pewien czas przywozi mi jakiś okaz :)
Nuci w głowie się poprzewraca od tego głaskania :silly:

Dorotko(Dorbie)
, niestety drzewka czasami chorują. Moja wierzba nad bajorkiem tez jakaś licha od zeszłego roku. Nie wiem co z nią będzie. Nie mogę niczym jej tam podlewać, ani pryskać za bardzo, bo w oczku mnóstwo żabek i rybek, więc szkoda je truć. Cóż, zostaje sobie tłumaczyć, że wypadające rośliny dają miejsce na kolejne nasadzenia :lol:
Robinia jest równie piękna. Sądzę, że to będzie dobry wybór.

Romciu, no nie było mnie, nie było i to długo...ale już jestem :D Hosty baaaardzo lubię, dlatego i ja zadowolona jestem z tego widoku rozrośniętych "królowych". Widziałaś jakie wielkie już są lilie od Ciebie? :)
Czekam na nie z niecierpliwością. Co do Nuci, to prawda...przytyło jej się. Nie tyle po samej zimie, co po bardzo "intensywnie przeżytej" przedostatniej cieczce (jesiennej), a potem ciąży urojonej. Do tego doszło mało ruchu w zimę i efekt widać. No ale już przeszliśmy na karmę "light" i będziemy się odchudzać :rotfl1:
Witamy w Nutkowym ogrodzie! :)

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka

Zielone okna z estimeble.pl

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 09 Cze 2013 20:47 #166938

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
piękne okazałe kępy host :hearts:
Bodziszek biały pękny ;) Ładniutkie iryski i róże wytworne damy :)

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 10 Cze 2013 10:18 #167150

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Małgosiu czułości nigdy za wiele ;) one to uwielbiają wiem to po mojej kotce ,która ustawicznie domaga się głaskania ,przytulania .Dzisiaj moje irysy wysadziłam z ogródka, bo niestety wyglądały beznadziejnie pożarte przez ślimaki ,którym deszcze pomagają .Poszły na rabatkę przed domem ,bo tam nie ma tak mokro .Rosną tam kasztanowce i akacje .Brawa dla zielonych rączek mamy .W tym roku mam pomidory wysiane przez moją mamę .Róże zaczynają gnić w pakach, a do tego loty ogrodnice nie poprawiają ich wyglądu .Trzeba będzie czekać na drugie kwitnienie tylko szkoda tych ,które kwitną tylko raz
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2013 10:18 przez jagoda5214.

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 11 Cze 2013 19:00 #167834

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Aniu :hug:
Jadziu, o deszczu, ślimakach i innych tego typu "gadach" nawet pisać już nie mam siły. Miejmy nadzieję, że tak jak zapowiadają od środy zacznie się przejaśniać :whistle: Mama zawsze jak wypatrzy coś ładnego, to zaraz zbiera nasionka i hoduje dla mnie :lol: Nawet znajomi są mobilizowani do robienia odkładów, albo zbierania nasionek :happy4:

A teraz specjalnie dla Gosi, wstawiam zdjęcia moich powojników, które kwitły w połowie maja.

Są tu w rożnych fazach rozkwitu.

No a teraz... aktualne fotki z różanek :D
Mam też pytanie odnośnie tej różanki przy domu (w kostce). :) Ale to za chwilkę... ;)

'Mainzer Fastnacht' w towarzystwie trzykrotki i gipsówki.

'Fresia' i 'Artur Bell'

Szalejąca 'Bonica' :)

(zapomniałam o zdjęciu czerwonej nn i "Maryśki"(jest przy tym różowym goździku) dokleję potem ;) )
Widok na lewo ... ;)

...i na prawo :D

A teraz rabata przed domem...
Już mówię co mnie dręczy... :silly:
Mianowicie, od strony ulicy prezentuje się ona mało ciekawie. Straszny tam miszmasz. Przynajmniej mi się tak wydaje.
Tak się prezentuje właśnie od strony ulicy.

A tak ze ścieżki...

I teraz pytanie... Czy przesadzić rosnącą na początku rabatki (od strony ulicy) 'Reine des violettes' koło dużego bukszpana, a przed nią posadzić jeszcze jakąś niską różę, tak aby rabata miała półokrągły kształt (całość widoczna by była ze ścieżki jedynie)? Czy tez zostawić tak jak jest, tylko zmienić coś w nasadzeniach z przodu (część widoczna z drogi)?
Może coś doradzicie? :)

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2013 19:02 przez Nutka.

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 11 Cze 2013 19:13 #167839

• zocha
  • zocha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Małgosiu :bye: ślicznie u Ciebie,hosty jakie piękne,róże wspaniałe,szczególnie Pashmina na którą choruję :drool: .Malgosiu,czy Ty mocno tniesz swoje hortensje?
Zielono pozdrawiam - Ewa
Ogród Ewy - zochy
Róże Ewy - zochy

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 11 Cze 2013 19:50 #167848

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuniu, dziękuję za tak miłe słowa :hug: Co do hortensji, to ... jeszcze ich nie cięłam, bo mam je pierwszy rok :lol: Jedynie 'Anabelka' była trochę ciachnięta, tak prawie o połowę bo pędy jej poobsychały jakoś po zimie.
A 'Pashminka' to była i moja wielka "choroba" do niedawna :happy4:

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 11 Cze 2013 20:14 #167857

• zocha
  • zocha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Gosiu nie ma za co :hug: pytalam o hortensje,bo moich też wlaściwie nie cięłam,troche tylko tak dla pobudzenia,chcę,żeby były większe a nie startowaly od zera,a na Pashminkę mam widoki,może wreszcie też bede ją mieć,tylko wstaw fotkę zaraz jak zakwitnie :kiss3:
Zielono pozdrawiam - Ewa
Ogród Ewy - zochy
Róże Ewy - zochy

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 11 Cze 2013 20:24 #167862

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pewnie że wstawię 'Pashminkę' jak zakwitnie :lol: Sama nie mogę się doczekać :silly: Myślę, że dzień dwa słoneczniej pogody i będą pierwsze kwiaty :dance:
Z hortensjami u mnie tak samo, nie chce za dużo ich ciąć. Będę je ciachać jak najmniej, żeby szybko się rozrosły :)

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 12 Cze 2013 10:17 #168118

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Gosiu pięknie rozrasta się rabata pod ogrodzeniem :bravo: śliczne clematisy, a jak wkrótce rozkwitna wszystkie róże :woohoo: to będzie widok :happy4:
Tak patrzę i patrzą na Twoją przeddomową .... :think: czy ta róża z przodu to 'Reine des violettes'? Ona będzie wielka. Jeśli to ona to koniecznie przesadź na tył rabaty. Jeśłi nie ona, to i tak do pierwszego rzędu za duża.
A może jakiś element większy w miejscu latarenki :think: Dałby tło mniejszym z przodu i od strony ulicy zasłoniłby dalszą część rabaty. Ona chyba najłądniej będzie się prezentowała z przodu.
Taka skrócona perspektywa często sprawia wrażenie miszmaszu :happy-old:

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 12 Cze 2013 14:55 #168199

• Maja
  • Maja's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Bardzo podobają mi się te rabaty pod kamienną ścianą :hearts: A tak w ogóle podziwiam Waszą znajomość nazw odmian róż i innych roślin. :bravo: Ja róże odróżniam po kolorze i pokroju np. parkowa, okrywowa itd. :happy: :happy:
Wiejski ogródek.
Pozdrawiam. Maja

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 12 Cze 2013 18:58 #168236

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
Joluś, tak to 'Reine'. Mówisz że będzie ogromna? A gdybym ja cięła mocniej? A może po prostu przesadzić ją gdzie indziej, a tam posadzić coś innego (może coś polecisz, koniecznie mocno pachnącego)? No i czy 'Louis Odier' też nie będzie za wielka? Ehhhh same pytania :D
Witaj Maju :bye: Bardzo się cieszę, że podoba Ci się w Nutkowym ogrodzie. :)
Co do znajomości nazw róż, czy też innych roślin, to przychodzi z czasem :lol:
Też zaczynałam od "rabatowe", "okrywowe" ... :silly:

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 12 Cze 2013 20:07 #168260

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
piękna masz powojniki :hearts: Moje jeszcze nie kwitną :angry:

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 13 Cze 2013 18:13 #168696

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Reine des Violettes? 1,5 metra, a Louise jeszcze większa :happy-old:
One zdecydowanie nie nadają sie na przód rabaty.

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 16 Cze 2013 15:47 #169645

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, a moje już dawno przekwitły. To zdjęcia z połowy maja były :D
Jolu, dobrze...więc 'Reine' dam na sam tył, jako ładne fioletowe tło. 'Louiska' chyba zostanie przesadzona pod mur. A co z 'Comte de chambord' ;) ? Może rosnąć koło 'Reine' zmieszczą się tam razem? :happy4:

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 17 Cze 2013 19:12 #170029

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewciu, mam coś dla Ciebie :garden1:

Moja wyczekana, wymarzona 'Pashminka' :hearts:
Taaaadaaaammmmmmmm... oto ona :silly:

Później wstawię jeszcze kilka zdjęć, świeżo rozkwitniętych różyc :)

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 19:12 przez Nutka.

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 17 Cze 2013 21:23 #170081

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Małgosiu piękne rabatki i klematisy śliczne, bardzo rozrósł się ogród, piękny. :eek3: :hearts:

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 03 Lip 2013 20:41 #175376

• Nutka
  • Nutka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Małgosiu, miło mi to słyszeć :)

Dawno nic nie wklejałam... więc muszę nadrobić... oto zdjęcia z ostatnich 2 tygodni :)

Pozdrawiamy!
Małgosia i Nutka
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2013 20:42 przez Nutka.

Witamy w Nutkowym ogrodzie! :) 03 Lip 2013 21:40 #175408

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
piękne rózyczki :)
Lilie tez ładne kolorki :)
Pięknie sie prezentuja róze z lawenda i dzwoneczkami,,,ja musze chyba wiecej lawendy dosadzic do róz :wink2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.821 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum