TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 10:49 #193069

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Romciu, to się pospieszyłaś z tym zamawianiem w innym miejscu :hammer: , trzeba się był najpierw ze mną skonsultować :comp: . Dla nas ten Doktorek by był ;)
I poproszę o kopię Twojego zamówienia do Floribundy :P wraz z numerem.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 10:56 #193071

• Poll
  • Poll's Avatar
Romciu , słonko :kiss3:, u mnie także pada i to czwarty dzień.Załamka zupełna! :cry3: Gdyby siąpiło, ubrałabym się cieplej, wzięła ciuchy na przebranie i nie przejmując się pogoda, wysadziłabym to i owo. :dry:
Gdyby ten deszcz chociaż grzyby rozsiewał :lol: , to byłoby bosssko. A tu, ani grzybów, ani pogody. :jeez: Jak u Ciebie wyglądają grzybowe sprawy?

Co jeszcze planujesz na ten rok z grubszych robót ogrodowych? Wystarczy zapału na następne prace? :P
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 11:11 przez Poll.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 11:37 #193078

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Oj ! Jak mnie głowa boli ....
Od młotka niechybnie ;)

Jak już wiem gdzie mniej więcej Romcia mieszka , to nawet mogę się nauczyć jechać tą autostradą (tylko ten kawałek oczywiście :happy4: )
i zobaczycie,że w końcu się spotkamy. A moja córka to koniara jest ...

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 11:49 #193082

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Niesamowity ruch u Ciebie Romka, tyle się dzieje zarówno w wątku (dyskusje :devil1: ) jak i na Polanie :thanks:
A u mnie wreszcie popadało solidnie :dance: Mogę nawet zacząć myśleć o sadzeniu i przesadzaniu :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 15:19 przez olibabka.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 12:16 #193089

• Poll
  • Poll's Avatar
Zanim zniknę, dodam coś swoim zwyczajem...
Siberia wrote:

Osobiście, Romciu, nic Ci nie powiem, jeśli posadzisz coś co nie pasuje do leśnego otoczenia :devil1:
Chrzanić wszelkie szczytne teorie... :funnyface: Człowiek ma mieć w ogrodzie to co lubi... nawet chwilowo ;-) Jeśli źle posadzone, z czasem się przesadzi :happy3:

Oczywiście,że chrzanić, ale...jesli ktoś prosi o rady i , jak w wypadku Romci, zakłada extra watek 'poradniczy', to udzielamy tych rad. Staramy się, poświęcamy swój czas, myslimy o sprawie... Uwagi typu 'Roma z taką pokorą przyjmuje wszystkie rady ,że chyba niektórzy zbyt rozochocili się z ich dawaniem.', są wg mnie, krzywdzące. To przecież forum, gdzie dyskutujemy, bo po to ( chyba???) zostało stworzone. Oczywiście, Romcia wybiera, do niej należy decyzja,co i jak zrobi w swoim ogrodzie , jednak milczenie, gdy pyta o rady, moim zdaniem, byłoby gorsze, od życzliwych uwag, tak samo chwalenie i potakiwanie tylko po to, aby nie wyjść na niemilca. :)
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 12:21 przez Poll.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 13:38 #193112

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Poll wrote:
To przecież forum, gdzie dyskutujemy, bo po to ( chyba???) zostało stworzone. Oczywiście, Romcia wybiera, do niej należy decyzja,co i jak zrobi w swoim ogrodzie , jednak milczenie, gdy pyta o rady, moim zdaniem, byłoby gorsze, od życzliwych uwag, tak samo chwalenie i potakiwanie tylko po to, aby nie wyjść na niemilca. :)

Tak coś mi się wydaje ,że tylko jak ktoś jest krytyczny to jest szczery, ale jak komuś się coś podoba i chętnie chwali ogrody , czy rabaty , które tym krytycznym się nie podobają , to jest fałszywy i nie szczery :jeez: .
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 13:49 przez e-genia.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 13:57 #193116

• Poll
  • Poll's Avatar
Gieniu, proszę, nie wypaczaj tego co napisałam. :hug: U mnie słowo, znaczy słowo i napisałam tylko to, co chciałam napisać, nie pozostawiłam pola do takich spekulacji. :) Bardzo spodobała mi się podłużna rabata Romci , której fotkę zamieściła Dorcia, pochwaliłam ją szczerze.Jeśli się komuś nie spodoba i zgani ją , to jego pogląd. Ja swoje zdanie wyraziłam i nie mam zamiaru czuć się urażona, czy obrażać się z tego powodu.
Aby wszystko było jasne: każdy z nas ma takie samo prawo do wyrażania swoich opinii na forum, bez względu na gust i upodobania.Nie ma gorszych, czy lepszych. :flower2: A o własnym ogrodzie, decyduje wyłącznie jego właściciel.:flower2:
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 14:07 przez Poll.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 14:49 #193132

• Roma
  • Roma's Avatar
Przestało padać więc idę sadzić chryzantemy a do wpisów odniosę się wieczorem :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 14:57 #193135

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Poll wrote:
Uwagi typu 'Roma z taką pokorą przyjmuje wszystkie rady ,że chyba niektórzy zbyt rozochocili się z ich dawaniem.', są wg mnie, krzywdzące.

Myślę Polu ,że wyraźnie "słychać" w zdaniu napisanym przeze mnie ,że mam na myśli Waldka :bye:
Może wyrażę swój pogląd już bez "owijania w bawełnę "- zacytowane przez Waldka powiedzenie o srebrze i złocie jako komentarz
do rabaty Romy ja odebrałam jako złośliwość.
Dla innych może jest to specyficzne poczucie humoru .Nie wiem.

Po co pisać coś takiego ? Wpis Waldka jest dokładnie tyle samo wart co wpisy typu " Jakie piękne kwiatki!" ,jedynie znaczenie ma odwrotne.

Szczerość szczerością ,ale wyczucie to też dobra cecha.
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 15:07 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 15:25 #193141

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu mam taka nadzieję że nie czujesz się urażona ja też nie , napisałam tylko to co chciałam napisać , przykro jest czytać że że osoby które chwalą , nie robią tego szczerze tylko , cytat tak samo chwalenie i potakiwanie tylko po to, aby nie wyjść na niemilca. :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 15:32 #193142

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Magda :bravo: - podpisuję się pod tym choćby nogą :whistle: .
Jak widzieliście słowa krytyki odnośnie kulistej rabaty przyjęłam na klatę z honorem :happy: . Wcale, ale to wcale, nie zabolało mnie, że komuś się nie podoba :teach: . Szanuję zdanie innych i dla mnie to oczywista oczywistość, że nie każdy będzie zachwycony :) . Co więcej - jeśli Romka sobie zażyczy, to jestem skłonna się poświęcić ... przyjechać i przesadzić :devil1: . Dla mnie osobiście ta rabata ma potencjał - bo to co tam jest, to dopiero wstęp do całości. W żaden sposób nie gryzie się z otoczeniem, a kto jak kto - ale ja to otoczenie znam bardzo dobrze :happy4: . Ale to jest oczywiście tylko moje zdanie :teach: .
Rabata piaskowa - tu ukłony w kierunku Pawła i Gosi - jest super! Dla mnie może troszkę za dużo tam odcieni samej zieleni, należałoby tą zieleń czymś przełamać. Może berberysami o czerwonym ulistnieniu, które są w planach. Może wrzosami.

Odnośnie dopasowywania ogrodu do otoczenia, to ja akurat bym z tym nie przesadzała, bo można przedobrzyć :whistle: . Romki działka jest jak oaza na pustyni - wprowadzenie tam kwitnących roślin, różnokolorowych akcentów czyni to miejsce jeszcze bardziej bajkowym :lev: . W końcu naturę, czyli iglaki, trawy, wrzosy, trzmieliny, berberysy, brzozy itd mamy tuż za płotem.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Gosia

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 17:30 #193162

• Poll
  • Poll's Avatar
Madziu, jak najbardziej sie zgadzam z tym, co napisałaś. :flower1:

Uwaga! ten wpis będzie tylko dla dorosłych ~!
:blink:

Gieniu, nie taki był sens mojej wypowiedzi i choć użyłas tych samych słów, to sens ich, jest zupełnie inny.
Moja boska matematyca :hearts: , powtarzała nam zawsze: 'Dziewczyny, zapamiętajcie dobrze - gwałt w samochodzie i samogwałt w chodzie, to dwie zupełnie inne rzeczy, choć niemal tak samo brzmią' :lol: Oczywiście, że mnie nie uraziłaś, :hug: nie mam zwyczaju się gniewać, przykro tylko,że nadal nie rozumiesz sensu mojej wypowiedzi ale wyciągając fragment zdania z kontekstu, nie jest to możliwe. :flower2:

Romciu, prosimy o udokumentowanie nasadzeń chryzantemowych....może pochwalimy? ;) :lol:
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 17:36 przez Poll.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 18:16 #193166

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu tu muszę się z Tobą zgodzić , słowa wyciągnięte z kontekstu mogą mylić.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 23:57 #193249

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-b ja w gorącej wodzie kąpana :jeez: Mój przyjazd niestety raczej nie dojdzie do skutku.Od tygodnia moja 84 letnia mama przebywa w szpitalu a rokowanie nie ą zbyt dobre :( Dlatego opłaciłam zamówienie przelewem.
Polluś-może i zapału by wystarczyło ale dzisiaj dopadła mnie okrutna infekcja gardła do ego kaszel a nos zamienił się w kran :jeez: kilka dni wycięte z życiorysu.O grzyby lepiej nie pytaj bo zaraz mnie trzęsie ze złości,kompletna posucha :(
Mimo uciążliwości udało mi się posadzić chryzantemy,które dzisiaj dotarły.Muszę przyznać,że bardzo okazałe egzemplarze.

1-DSCF0030.JPG

Trzymam Cię Magdo za słowo :hug:
Marysiu-mogłaby nastąpić mała przerwa w opadach,mam trochę roślin do posadzenia a nie mogę już ryzykować,dzisiaj wystarczająco nasiąkłam wodą :(
Jak widać dyskusja przynosi rezultaty :)
Teraz do ja biorę termofor i spadam wygrzać się do łóżka :teach:

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Wrz 2013 00:14 #193252

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Na południu dziś tylko +8 stopni a tu taka gorąca dyskusja. :mad2:
Większość z nas zaraziła się jakąś manią ogrodową, kolekcjonowaniem określonych gatunków roślin. Przy takiej "chorobie" trudno jest czasami zachować spójność nasadzeń. Najwięcej błędów popełniamy na początku przygody z ogrodem, a części z nich nie da się już niestety naprawić. W miarę powiększania kolekcji roślin rośnie też zagęszczenie w naszych ogrodach.
Najprościej byłoby zrobić plan ogrodu, posadzić rośliny i później zajmować się już tylko ich pielęgnacją. Wtedy nasze ogrody byłyby piękne, bajkowe jak z żurnala, tak jak te z większości programów ogrodniczych zakładane i pielęgnowane przez wyspecjalizowane firmy.
Niestety nasz niepohamowany apetyt na coraz to nowe, piękniejsze okazy do kolekcji na to nie pozwala. :club2:

A takiego zapału do pracy w ogrodzie to Romie mogę tylko pozazdrościć. :thanks:
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2013 09:57 przez rm27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, e-genia, Amlos, waldek727

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Wrz 2013 09:12 #193288

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku masz rację tylko czy chcielibyśmy mieć taki ogród u siebie? :jeez: na pewno część osób tak ale : ja znam siebie i byłabym bardzo nieszczęśliwa , przebywając ciągle w tym samym ogrodzie , lubię ciągłe zmiany , choć oczywiście coraz trudniej mi je robić i to czekanie na nowe roślinki aż zakwitną to mnie pasjonuje i pociąga i daje ogromna radość , a chyba o to nam wszystkim chodzi żeby mieć ten mały raj już tu na ziemi .

Romko chryzantemy wszystkie będą pomarańczowe ? czy mi się wydaje ?

Romko zdrówka życzę herbatkę z prądem i do łóżka :coffe:
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2013 09:37 przez e-genia.

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Wrz 2013 09:24 #193291

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Romciu zdrówka życzę gorąco :kiss3: :hug:
Wczoraj także zauważyłam, ze czas infekcji się zaczyna :jeez:
Dzieciaki kichają, prychają i termometr także pod ręką :supr: i jeszcze gripex na noc :oops:
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2013 09:25 przez pamelka.

Jaśkowa Polana - zaprasza 18 Wrz 2013 11:04 #193307

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Bardzo mnie zmartwiło to, co napisałaś :( , ale może się pospieszyłaś z tą zmianą planów, jeszcze miesiąc został, może się jeszcze wszystko ułoży... Czego bardzo Ci życzę :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.361 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum