TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Wrz 2013 20:16 #192685

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jak to szybko idzie robota, gdy ma się tyle pomagierów i konsultantów :P

Poczytałam dyskusję i muszę sobie ją przemyśleć Romciu
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Wrz 2013 21:17 #192722

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-niestety ale plan był tak napięty,że na grzyby czasu nie wystarczyło,jednak koni nie mogli sobie odmówić.
Małgosiu-skalniak niestety będzie musiał jeszcze trochę poczekać,pewni i na niego przyjdzie czas ale jeszcze nie teraz,jakoś plany się zmieniły.
Madziu-prace remontowe kiedyś się skończą i może niebawem ten rozgardiasz pójdzie w zapomnienie.
Jeśli masz nadwyżki żurawek z będę Ci wdzięczna a co byś chciała w zamian?
Iwonko-kto ma szczęście to i brygada pracująca mu się trafi :devil1:

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Wrz 2013 21:42 #192725

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Romciu mam nadmiar tych o "czerwonych liściach". Zaraz dostane pewnie patelnią, ale znaczniki mi się gdzieś zapodziały :hammer:

W zamian, może pół godziny darmowej jazdy konnej :wink4:.
Pozdrawiam
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Wrz 2013 21:52 #192728

• Roma
  • Roma's Avatar
Patelnią na pewno nie dostaniesz a jazdę nie tylko pół godziny masz jak w banku :kiss3:

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Wrz 2013 21:54 #192729

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Romciu poczekamy :) , w sumie plany zawsze jakoś mi nie wychodzą im bardziej czegoś pragnę, tym gorzej mi to wychodzi. :bye:

Jaśkowa Polana - zaprasza 15 Wrz 2013 22:42 #192741

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Romcia, chciałam tylko zauważyć, że psujesz mi mocno wypracowany podczas wakacji image nieroba :whistle: i kurko-zbiorcy. Na grzybach przecież byłam - raz :idea1: , a że podczas tej godzinki w lesie chciałam zabić trzy osoby, to przecież nie istotne :rotfl1: .

W nawiązaniu do wcześniejszej burzliwej dyskusji nadmienię tylko tyle, że ... ja mam zawsze rację i Romka to wie :happy3: . Mniej wyluzowanym oazowiczom polecam rekreacyjny pobyt u Romki, połączony z niewymuszaną pracą w ogródku :wink4: . Gwarantuje, że spojrzenie na otaczający świat zmieni się o 180o :rotfl1: .

A teraz zaczynam już mieć doła, bo jutro powrót do rzeczywistości :cry3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, e-genia, Gosia

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 10:26 #192791

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Dorcia pracowita z Ciebie osóbka , podziwiam :thanks:

U Romci rzeczywiście zawsze jest przyjemnie nawet bez tej niewymuszonej pracy w ogrodzie :rotfl1:

Teraz po tych deszczach to dopiero będzie grzybów w tym lesie

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 11:01 #192795

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Poll wrote:
Obserwuję ostatnio , że poziom wpisów bardzo się obniżył.Najczęściej posty , to pochwała kwiatków, fotek. Wątki merytoryczne nie są zasilane ani zdjęciami, ani uwagami o uprawie roślin. A przecież nie trzeba być Mają z ogrodu, by zamieścić foto i napisać, czy roślina dobrze się czuje u nas w ogrodzie, czy nie, w jakim zestawieniu wg nas najładniej wygląda, czy mamy z nią problemy, czy nie. Czy to także efekt obawy przed krytyką?
Polutku myślę, że wpisów będzie więcej jesienią i zimą ;) teraz czasu mało, niestety :jeez:
Sezon ogrodowy, wyjazdowy się kończy to znajdzie się chwila na napisanie kilku słów i okraszenie fotkami ;)
To jest chyba zwyczajna praktyka sezonowa :)

Słówko jeszcze odnośnie dyskusji merytorycznych, wybaczcie kilka słów poraktyka bardziej przemawia do mnie niż cytowanie mądrych książek :lev:

Romciu a różyczki już wybrane, jeszcze tylko chwila i się zobaczymy :lol:

Tak sobie myślę :think: jakbym miała się do Ciebie wybierać ... ;) to te ogrodowe prace konieczne, czy można tylko na grzybki :happy3:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2013 11:02 przez pamelka.

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 16:19 #192865

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
No tak,jak się ma pomocników to i praca lepiej idzie :)
A jaza konna to sama przyjemność,,czyli nagroda za pracę :happy:

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 16:30 #192869

• Poll
  • Poll's Avatar
pamelka wrote:

Słówko jeszcze odnośnie dyskusji merytorycznych, wybaczcie kilka słów poraktyka bardziej przemawia do mnie niż cytowanie mądrych książek :lev:

Dokładnie Jolu, dlatego właśnie, zdecydowaliśmy się na formułe otwartą naszych baz. Każdy może wyrazić swoja opinię, napisać jak w jego ogrodzie roślina się zachowuje.Dziś, w nocy, dodałam fotkę lilii 'Lankon, u mnie, w półcieniu, osiągnęła 100-110 cm a inne dziewczyny piszą,że u nich 170-180 cm. Dla mnie, te informacje są cenniejsze, niż przeczytanie w katalogu,że osiąga ona 130 cm.

Romciu, chciałabym zobaczyć fotki otoczenia Jaśkowej...taka jestem ciekawa po tym, co napisała Gosia.Fota z Dorcią i ... Skrzatem ;) , super!
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2013 16:32 przez Poll.

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 19:52 #192921

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu, wróciliśmy do domu cali i zdrowi. Chłopcy zachwyceni :happy4: . Mateusz mówi, że mógłby całe wakacje u cioci spędzać :happy: . Szymon już "toć jo" na babci wypróbował :happy:. Nawet jej tłumaczenie z kociewskiego na polski zrobił :rotfl1: .
Dziękujemy Wam za cudowne dni :kiss3: :kiss3: . Nie martw się, że tyle czasu spędziłam u Ciebie w ogródku. Jadąc do Was taki właśnie miałam plan. Chciałam jak najwięcej Wam pomóc, bo wiem, że u Was chęci to jedno, a siły to drugie :fly: . Ja nie muszę odpoczywać ;), bo jak wiesz nie mam za bardzo się czym męczyć :whistle: . Poza tym odebrałam sobie za tą pomoc w roślinach i w jeździe konnej :happy3: .
Mam nadzieję, że moje chłopaki nie dali Wam zanadto popalić :oops: - jeśli tak, to przepraszam :oops: .

A na koniec, pozwolę sobie i Twój wizerunek nieco nadszarpnąć :whistle: . Wszyscy sądzą, że u Ciebie tylko Skrzat pracuje i przyjeżdżająca tania siła robocza - nic bardziej mylnego :P .
Romka w akcji :funnyface:
DSC_3841.jpg
Świat Dorci 2016
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Poll, andrzejek

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 20:00 #192926

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Pracujta i kombinujta, żeby Jaśkowa Polana nie była pustynią (no nie jest, to taka figura retoryczna), bo i ja może tam zajrzę w przyszłym roku, kiedy się wreszcie wybiorę w podróż na Pomorze Zachodnie :-)

Osobiście, Romciu, nic Ci nie powiem, jeśli posadzisz coś co nie pasuje do leśnego otoczenia :devil1:
Chrzanić wszelkie szczytne teorie... :funnyface: Człowiek ma mieć w ogrodzie to co lubi... nawet chwilowo ;-) Jeśli źle posadzone, z czasem się przesadzi :happy3:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2013 20:01 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27, Gosia, dorciaj, waldek727, Bozi, Dora

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 21:31 #192975

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Podziwiam te wszystkie zmiany i to w szybkim tempie [mówisz i masz ;)] jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ja też wiem ,że pewne rośliny u mnie nie rosną i nic na siłę nie da się zrobić . Podoba się ta nowa rabata i ta druga również ,ale chyba jeszcze nie dokończona .Fajnie mieć kogoś do pomocy to robota zaraz rażniej idzie :hug:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jaśkowa Polana - zaprasza 16 Wrz 2013 21:34 #192978

• Roma
  • Roma's Avatar
Małgosiu-nie jestem pewna czy w ogóle powstanie skalniak,nadzień dzisiejszy nie widzę miejsca gdzie mogłabym go robić.
Jolu róże zamówione ale oczywiście tak długo ociągałam się z zamówieniem,że połowy interesujących mnie odmian już niestety nie było.
Postanowiłam,że na nowej rabatce będą róże historyczne i krzewiaste.
W rezultacie zamówiłam Souvenir du Docteur 3 sztuki i po dwie sztuki Cardinal Hume, Comte de Chambard i Luis Odier.
Jolu,jeśli tylko zechcesz wpaść na Jaśkową obiecuję,że nie będziesz musiała nawet palcem w bucie poruszać :wink4:
Wracając do wspomnianej dyskusji i ja uważam,że niebawem będziemy mieli więcej czasu na opisy,dyskusje i wymianę doświadczeń w wątkach tematycznych a nasze wątki ogrodowe to przecież z złożenia miały być bardziej towarzyskie niż merytoryczne w końcu nie samym ogrodem człowiek żyje.
Pollu-postaram się porobić fotki naszego otoczenia ale nie wiem cy to rozjaśni Ci horyzonty gdyż na fotkach jak mniemam będą same drzewa poprzeplatane ścieżkami :)
Dorcia-dobrze choć,że nie zrobiłaś mi fotki z drugiej strony to byłby dopiero widok :jeez: :devil1: :devil1:
Chciałabym aby wszystkie nasze wnuki były tak wychowane jak Wasi chłopcy :hug:

Iwonko-toć robia i robia a kóńca nie widać ;) byłoby mi brdo miło poznać Cię osobiście,jakąś robotę zawsze mogę Ci znaleźć :devil1:
Jadziu-jeśli myślisz o tej piaskowej to cały czas jest w trakcie zakładania.Trochę jeszcze roślin trzeba będzie posadzić.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2013 21:36 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 08:51 #193043

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Romciu :P
Czy postój na autostradzie (tzw. MOP) o nazwie Gajewo ,to właśnie Twoje okolice?
Wczoraj raniutko piłam tam kawę :silly:
Potem rozglądałam się za jakimś prześwitem w lesie ....

Co do dyskusji - Roma z taką pokorą przyjmuje wszystkie rady ,że chyba niektórzy zbyt rozochocili się z ich dawaniem.

Zdjęcia robocze bardzo budujące -jedno mam zastrzeżenie...
Obie z Dorcią przyjmujecie karygodne pozycje :teach: Kręgosłup tego nie lubi :silly:

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 09:44 #193053

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A 3 Souvenirki :think: to już wiem, kto koleżankom wykupił :funnyface:
Oznacza to jednak, że nie byłaś najostatniejsza :wink4: :hug:
A z tą ogrodniczą pracą to oczywicie żartowałam :silly:

Wracając do merytorycznych wątków :whistle: trochę ich napisałam, więc teraz oddaję pole towarzystwu :wink4:
Jest czas na pisanie i na pracę w ogrodzie, odpoczynek, wakacyjne wyjazdy :happy-old:
Nie ma co sie dziwić, że na forum cisza, kiedy wszyscy delektują się kończącym się latem :lol:
To jest naturalna kolej rzeczy :teach:
Jesienią i zimą przyjdzie czas na przeglądanie zdjęć i uzupoełnianie forumowych baz :happy4:

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 09:45 #193054

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Romcia, aż taka wredna nie jestem, żeby fotografować zaplecze :P

Magda... powiem krótko... :screem: masz przechlapane! Wczoraj rano jeszcze byłam... :hammer:
Świat Dorci 2016

Jaśkowa Polana - zaprasza 17 Wrz 2013 10:43 #193066

• Roma
  • Roma's Avatar
Kurcze Magda z tego miejsca do mnie miałaś rzut beretem :hammer: :hammer: Pozycje z musu były takie,padał deszcz i nijak było sobie poklęczeć.
Jolu Souvenirki musiałam zamówić w innym miejscu bo we F. już niestety nie było.Zgadzam się całkowicie z pozostałą częścią Twojego wpisu.
Widzisz Dorcia co my mamy za koleżanki? są prawie pod domem i nie wpadną na kawę a może boją się,że zostaną zaprzęgnięte do roboty? :think:
Dzisiejsza pogoda trochę krzyżuje moje plany,pada deszcz a ja mam do posadzenia kilka iglaków,azalię pontyjską no i wrzosy i wrzośce jako uzupełnienie wrzosowiska.
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 10:48 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.635 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum