TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 12 Kwi 2013 09:53 #144613

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
No jak pięknie przyszła już panna kolorowa ,i na targach byłaś :) Zuch dziewczynka!
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Kwi 2013 00:34 #144936

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Dziś padało :( Wystawiłam domowe na dwór, bo było dość ciepło. Oszczędzam na podlewaniu ;)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Kwi 2013 09:35 #144971

• Poll
  • Poll's Avatar
Witam słonecznie i sobotnio :dance: Az się chciało wstać skoro świt :P , bo słonce od rana zapowiada dobry dzieś . Zaraz ruszam po kolejna porcję ziemi, aby zadoniczkować następne podstolczanki a po południu planuję wizyte na działce...W międzyczasie mam najazd licznych gości, więc szybko i krotko:

Tabciuchno :hug: , jeśli 'Electric Rays', miałby brzydko świecić w Twoim ogrodzie i być dowodem (choćby) chwilowego spowolnienia pracy umysłu, stanowczo musisz się go pozbyć!!! Mój adres posyłam na PW i czekam szybkiej przesyłki :lol: Pokaz,co tam w Alcatrazie modzisz, bom ciekawa. :coffe:

Aniu :hug: , dziękuję za miłe słowa. 'red Forrest' jest dość dostępną przylaszczką a do tego , to jedna z tych , które ładnie zimują i wdzięcznie się namnażają.

Ave :hug: , to i dla mnie było wielkim zaskoczeniem,ze tyle pszczół już operuje na wszystkim,co kwitnie..Widac i im dopiekła zbyt długa zima.Leżałam na ziemi , fociłam rośliny a one , uwijały się ,jak w ukropie .Chyba powinnam dosadzić kilka ciemierników cuchnących, w masie ładniej wyglądają a i pszczoły będą miały radochę.

Marzenusia :hug: , wszelki duch...Objawiłaś się dziewczynko, w końcu wiosna wyciągnęła Cie z Twojej gawry? :lol: Na targach byłam, ale ile mnie to zdrowia ( i kaski :whistle: ) kosztowało....łomatko. ;)

Ewciu :hug: u mnie tez groch z kapustą: troszkę deszczu, troszkę słońca, choć mam wrażenie że tego "troszkę" deszczowego, jest jakby więcej. ;) Przysłowie mówi: gdyby w kwietniu nie padało, to owoców będzie mało .Niech więc pada, taka natura kwietnia.

forumIMGP4415.JPG

forumIMGP4351.JPG

forumIMGP4376.JPG
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2013 09:49 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 13 Kwi 2013 14:35 #145021

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Pollutonku, pracuje jak ten pszczółek i posadziłam w gruncie ( :blink: ! ) wiadomego iryska. Spóźniona znaczy na tę chwilę jesteś :flower: ( co nie znaczy że jak irysek zakwitnie to zostanie siłą w Alcatrazie zatrzymany, w razie niezadowolnienia sadzącej ma szanse wylądować u Ciebie ). U mnie powoli robi się krokusowo a ja jestem głównie Głównym Przycinaczem. :tongue2: Ręce mnie już niemal odpadli od sekatorowania. Tu masz dwie foty krokusiaste , nienajlepsze zresztą.:oops:

Crocus chrysanthus 'Blue Bird'

Crocus sieberi 'Tricolor'

Pozdrówka
K. :woohoo:
P.S. Ewandko ja te moje nieliczne niehistorycze rózyce też już przycięłam.:wink4:
Jeszcze jedno P.S. wieczorkowe. Dziś naszłam na fiołkowisku sieweczkę wyprodukowaną przez moje stare, nieistniejące od czasu zeszłej zimy cyklamenki. Małe rzecz ( tylko jeden kwiatek z mini bulewki ) a cieszy. :woohoo:

Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2013 19:17 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 01:51 #145237

• Poll
  • Poll's Avatar
Mnie przycinanie czeka w poniedziałek, najpierw muszę uprzątnąć liście, bo mogę podeptać kiełkujące pod nimi rośliny. :dry: Dziś oczyściłam połowę starego hostowiska i mały kawałek 3letniego.Ale...co to za praca była, jak się miało za przeciwnika wiatr. :( Gdyby nie on, oczyściłabym 2 x więcej . :cry3: Pod wieczór zrobiło się chłodno - było co prawda ok.10C , ale wiatr był przejmująco zimny. Do tego nieco popadało i od mokrych liści marzły dłonie. Nie mogłam sobie pomóc grabiami, bo rośliny są zbyt gęsto nasadzone a już zaczynają się pokazywać, do tego w ziemi nawtykałam całe mnóstwo labelek. :unsure: Jutro miły relax a od poniedziałku do przycinania krzów.
Crocus sieberi 'Tricolor' bardzo mi się uwidział...Rozejrzymy się mocno. :bye:

z dziś:

Krokus Tommasiniego "Ruby Giant" (Crocus tommasinianus)

0IMGP4507.JPG

Kokorycz pogięta (Corydalis flexuosa) 'Purple Leaf’

000IMGP4551.JPG

przylaszczka pospolita (Hepatica nobilis )

0IMGP4524.JPG
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2013 02:05 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 07:36 #145246

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozczuliła mnie ta siewka cyklamena :)
Pogoda się psuje, słońca ani śladu. Okropnie brakuje mi miesiąca wczesnej wiosny-zwykle w marcu zajmowałam się porządkami, w kwietniu było sadzenie. A teraz jedno i drugie :angry:
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2013 07:36 przez ewamaj66.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 08:06 #145254

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
"Wiosna,wiosna wonna i radosna.." :) uwielbiam kolor niebieski w ogrodzie
Ciekawe jak u mnie wygladaja przylaszczki,sobota pokrzyżowała moje plany nie wylądowałem w ogrodzie
Jak kwitnie bedzie dla Ciebie :)

Pozdrawiam Markus

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 22:02 #145582

• Poll
  • Poll's Avatar
ewamaj66 wrote:
...zwykle w marcu zajmowałam się porządkami, w kwietniu było sadzenie. A teraz jedno i drugie :angry:

Dokładnie Ewo, tez tak robiłam... w marcu uprzątałam liście i gałezie, które przez zime spadły na hostowisko i na początku kwietnia już je zasilałam , aby zdążyć przed pojawieniem sie kłów. Teraz prace muszą byc expresowe...Liście muszą szybciutko zniknąć, bo nie widzę po czym stąpam.I tak, odgarniając je, znalazłam tyle niespodzianek...A to kilka młodych kępek orliczków, a to już rozkwitającą kokorycz... O sadzeniu póki co, nie myślę, muszę najpierw przygotować dobrze miejsce, bo :screem: każde zaniedbanie , mści się potem na mnie i na roślinach.

Markusie... dziękuję i czekam na fotki.Zajrzę potem do Ciebie, czy już się coś pojawiło. :)

Tabciu...ooooo...Królewna nie dała głosu ! :supr3: Chyba nie ma siły odpalić kompusia, tak się zarobiła w Alcatrazie. :funnyface:

Wczoraj, obserwowałam pewnego trzmiela, który postanowił odwiedzić po kolei wszystkie moje białe krokusiki. Niewątpliwie był to osobnik płci męskiej :lol: , bo skakanie z kwiatka na kwiatek :funnyface: , miał opanowane do perfekcji. :idea1: Obserwowałam go chyba 15 min i podziwiałam, jak sprytnie przechodzi z kielicha na kielich, pomagając sobie czepnymi łapkami . Nurkował w kielichach, jak kaczka i tak szybko się poruszał, że ciężko było uchwycić niektóre jego poczynania. :lol:

0IMGP4702.JPG

0IMGP4695.JPG

wspomniany orliczek bezostrogowy (Semiaquilegia ecalcarata )

00IMGP4671.JPG

...i kilka jego siewek, które muszę szybko przesadzić, bo jak żurawka ruszy, zagłuszy te maluchy

00IMGP4664.JPG
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2013 00:51 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 22:08 #145589

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam zadołowane od grudnia róże-jak tu nie sadzić :( A mokro tak, że nie da się kopać :angry: Sprzątam więc to, co nie wymaga rycia, a dzień za krótki.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 22:18 #145599

• Poll
  • Poll's Avatar
Ja z kolei mam taką ilość zadonicowanych roślin, że się nie wyrabiam w te ciepłe dni z podlewaniem. Dziś było wręcz upalnie, wróciłam pod wieczór a w donicach, sucho, jak w pieprzniczce..Prognozy zapowiadają jakieś ochłodzenie, nawet śnieg :supr3: a ja nie mam tych roślin gdzie wysadzić. Na starym hostowisku jest już takie zagęszczenie, że musze trochę roślin ująć, o wsadzaniu nowych, nie ma mowy. :blink:

urdziki (Soldanella carpatica) mają mnóstwo pąków

00IMGP4758.JPG
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2013 22:20 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 22:35 #145613

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ojojoj! Jakieś problemy w związku z wiosną? :rotfl1: Wszystko rośnie, nie czeka? Chciałoby do ziemi, a ziemi przygotowanej nie ma? ;) Klęska urodzaju? Polu, tłumacz swoim roślinom, że i tak mają szczęście i pewne widoki na wysadzenie też mają... Bo są takie rośliny, które być może cały sezon spędzą w doniczkach w sklepach ogrodniczych, czekając na Pana/Panią... Ja swoim tak tłumaczę! ;)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 23:36 #145655

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Królewna żyje Pollutku ale co to za życie! :tongue2: Dziś u mnie było zimnawo :tongue1: , zrobiłam w ogrodzie nie tyle ile bym chciała. Cyklamenka rozczulającego niestety jak na razie tylko sztuk jeden, nie tracę jednak Ewo nadziei że to nie jest jedyna siewka. Uczestniczylam w mamelonowym przestawianiu ogrodu ( efekt albiońskiej ekskursji ) i podjęłam bolesną decyzję dotyczącą alcatrazowego jałowca - pójdzie pod toporek, trza odsłonić widok na cisy i umożliwić im oddychanie. Nie lubię robić gugu roślinom ale czasem trzeba którąś poświęcić aby reszta mogła ładnie się rozrastać i prezentować. :unsure: Przy jałowcu jest na tyle gęsto że biedaczek zaczął się przechylać. Tak się oto mszczą błędy nasadzeniowe z czasów pełnej nieświadomości ogrodniczej i ćkanie iglaczków. U Mamelona dokładnie ten sam problem tylko toporkowanie na większą skalę, no i przesadzanie na puste miejsca po wyłysiałych tujach. Na fotkach mamelonowy wawrzynek wreszcie odsłonięty i fragment mojej świeżo "wydziabanej" ( starym drutem do robót pozyskanym od Ciotki Elki ) kamiennej ścieżki.

Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 14 Kwi 2013 23:49 #145664

• Roma
  • Roma's Avatar
Na moim hostowisku jeszcze niestety leży śnieg :( będę musiał kilka dni odczekać .Poll-czym będziesz zasilała hosty?

Wiosenna Jędrzejówka (III) 15 Kwi 2013 06:07 #145678

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Wspomniałaś coś o ochłodzeniu-właśnie mam elegancki przymrozek za oknem :unsure: Wszystko siwe. Dobrze, że się nie zdecydowałam zostawić roślin domowych na noc, choć miałam przez chwilę taki pomysł.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 15 Kwi 2013 09:11 #145726

• Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-tylko teraz skąd ją teraz wziąć,całą pozostałość z ubiegłego roku wylałam na kompost :(

Wiosenna Jędrzejówka (III) 15 Kwi 2013 13:47 #145828

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
a zrobic hostkom drinka z wody i obornika granulowanego można ? bo pokrzyw to na razie nie mam...
Ewa

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Kwi 2013 00:06 #146131

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabciowata...gugu, powiadasz? :woohoo: Ja bym to nazwała regularnym rzezaniem, ale może to tylko inna nomenklatura??? :whistle: Wiem,ze to ból, ale czasem, jak z chorym zębem...trza usunąć i nie ma,ze boli.Ja jestem na etapie nasadzania, nie rzezania definitywnego :blink: , wiec nie popełniłam takiego grzeszku. Wawrzynek cudnej urody, już kwitnie? Mój, choć ciepło, stoi dośc długo z pąkami, chyba sie przejdę kilka razy koło niego z piłką do drewna, może pojmie aluzją (pisząc z francuska :P )

Romciu,Ave ja zwsze, przed wybiciem hostowych kłów, zasilam hostowisko azofoską. Jest to jedyny czas i jedyny sztuczny nawóz, który widzą moje rośliny, ale stosuję go, bo jak pisałam wiele razy, dynamicznie wybijające kły host potrzebują sporo azotu a nie mam jeszcze gnojówki ... Tomciu :kiss3: ...aby je zasilić. Dziś oglądałam moja łąke, chwaściska rosną, aż skrzypi :lol: , wiec lada moment, beczki się zapełnią.
Nie używałam obornika granulowanego,więc nie wiem. :cry3:

Śnieżnik (Chionodoxa) w kilku odsłonach ... Tabciu - dla Cię :flower1:(dla zdezorientowanych: byłam pewna,ze od 4 lat uprawiam cebulice i dopiero dziś, Tabcia mi napisała,ze to śnieżnik :lol: )

000IMGP4847_2013-04-15-2.JPG

0000IMGP4832.JPG

misuekIMGP4877.JPG

000IMGP4822_2013-04-15-2.JPG

.
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2013 00:35 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Kwi 2013 04:01 #146139

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Serwus nocny :) aoerobik ogrodowy zmorzył mnie wczoraj.Zwialem z łożnicy tez inne ;)(forumowe) zobawiazanie wykonac
Myslalem o sasance napisalem przylaszczka ..sorki Polu nie pogniewasz sie ?
Sasanka dla Ciebie

DPP_1223.jpg

Pozdrawiam Markus
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.482 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum