TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Kwi 2013 22:24 #143550

• Poll
  • Poll's Avatar
Tomasz23 wrote:
Berlin to nie miejsce do zakupu host.. :woohoo:

Dokładnie... Tomek :hug: odpowiedział tak, jak ja chciałam odpowiedzieć. Danusiu, hosty nadal są królowymi w moim ogrodzie i nie sadzę , bym to zmieniła, ale kupowałam je , nawet zima co miesiąc u Fransena i nie musiałam ich targać z Berlina, gdzie z resztą, nie ma - szczerze powiedziawszy - niczego, co by mnie zaskoczyło. :coffe:

Tabazello, oblookam, mam nadzieję,ze się nie zawiodę Twoimi roślinkami, które , nota bene, przeszły przez moje ręce. :wink4: Po co ja Ci je wysyłałam??? :jeez:

Martuś, tak, to Spotty. :hug: Podophyllum delavayi, którego zabrakło w Edrom, sama wybłagałabym na kolanach z braku funduszy, lub poleciałabym do bankomatu i wybrała kasę, przeznaczoną na paliwo...Pchałabym autko dzielnie do samego Wrocka. :lol:

Piter, zawsze możesz przenocować u Grzesika a potem, to już tylko 3, 5 h jazdy z przystankami na koffę ;) ... Wytrzymasz ... dla roślin to zniesiesz. :lol:

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzIMGP3904.JPG

zzzzzzzzzzzzzzzzIMGP3907.JPG

zzzzzzzzzzzzzzIMGP3905.JPG

zzzzIMGP3908.JPG

zzIMGP3553.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2013 22:25 przez Poll.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Kwi 2013 22:58 #143564

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)Poll wrote:
Po co ja Ci je wysyłałam??? :jeez:
W stylu wątku ekologicznego mogę Ci odpisać - boś głupawa! :wink4: :rotfl1: :happy3:
Zmłotkuję się sama za inwektywę, żeby Ci sił oszczędzić. :hammer: :happy3: Pollutku te anemonopskiski były owinięte w swoje korzonki. Jak to rozplątałam to zaskoczyła mnie wielkość tych sadzonek, oj nie są to bardzo młodziutkie rośliny. Na fotkach część pąków przykryta ziemią, niewidoczna - mam wrażenie ze to może być tegoroczne kwitnienie. W ogóle udał mi się ten zakup edromowy, jestem baaaardzo zadowolniona. :yummi: Iryski oblookawszy :kiss3: i stwierdziwszy że peonia obok ciekawsza ( bo ja to mam rozbisurmanienie irysowe :oops: ).
Pozdrówczanki
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 10 Kwi 2013 12:18 #143766

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabazello...ostry foch!
Podpowiadam,ze moze dałabym Ci się przebłagać w wiadomym i zbożnym celu odgniewania, ale z decyzją poczekam na Twoją ofertę...zaznaczam ,ze 'beleczym' mnie nie ugłaskasz. :whistle:

wiosennie, czego i wam życzę :dance:

wiosnaIMGP4137.JPG

wiosnaIMGP4180.JPG

wiosnaIMGP4196.JPG
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2013 12:19 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 10 Kwi 2013 12:37 #143773

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Hejka! :)
Nie bój żaby, ja sobie właśnie w przerwach międzypostowych przeglądam info o ciekawych o roślinach. Coś tam dobrego wydrapię. U mnie dziś ciepło i pochmurno, białe się jeszcze trzyma, niestety. :tongue2: Widoczki typu cebulica czy śnieżnik nadal nieosiągalne ( dobrze że choć na fotkach tegorocznych mogę oblookać z nadzieją że i u mnie tak będzie ).
Pozdrówczanki
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 10 Kwi 2013 22:38 #143990

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
wiosna004.JPG

wiosna007.JPG

wiosna002.JPG

no...chyba nadchodzi ta wiosna .. :fly:
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 08:57 #144077

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Poll wrote:
prumulka za euro wnuka.
................
pakować ABCD w autko i we IX szykować desant na Berlin.

Jestem poważnie zaniepokojona :dry: dziecko ograbione :jeez: szykujesz kampanię wrześniową :eek3:

:happy4: :happy: :rotfl1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 09:06 #144086

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Tomasz23 wrote:
no...chyba nadchodzi ta wiosna .. :fly:

A jaka urodziwa :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 14:21 #144218

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabciu...Co z ta waszą Odzią jest nie tak? Zastanówcie się królewno...Jakaś przyczyna musi być,że reszta Polski pławi się w słońcu, baseny dmuchane wyciąga i przeciwsłoneczne parasole a u was śnieg :supr3: ...Hmmm...Może Ty nic nie wiesz a Grenlandia was przejęła? :think:

Tomku, pozazdrościłam Ci i tez udałam się na poszukiwanie wiosny... Może nie jest tak zaawansowana , jak na ciepłej :blink: Opolszczyźnie, ale jednak... Pikutek dobrze prawi, piękne fotki. :bravo:

Siberko, my egoiści :lol: mamy to do siebie,ze dziecko, nie dziecko, to ostatnie euro z gardła wyrwiemy :idea1: , ale roślinkę pożądaną kupić musimy. :idea1: Tak serio, to szykuję wnuka na swojego następcę,jest moim najlepszym pomocnikiem, choć ma tylko 7 lat.

Kochani, zajechałam dziś po donice na działkę ,aby kontynuować wysadzanie podstolczanek a przy okazji ściągnąć zabezpieczenia z roślin i co zobaczyłam, to choć na kilku fotkach pokazuję. Radość moja jest wieeeeelka , bo dość dawno nie byłam w Jedrzejówce a różnica jest olbrzymia. :dance: Spójrzcie.

Hepatica acutiloba

00IMGP4437.JPG

Ciemiernik cuchnący (Helleborus foetidus)

0IMGP4343.JPG

Serduszka
0IMGP4353.JPG

0IMGP4379.JPG

0IMGP4388.JPG

00IMGP4396.JPG

0IMGP4394.JPG

Hepaatica nobilis

0IMGP4361.JPG

Przylaszczka (Hepatica transsilvanica) 'Schwanensee'

0IMGP4399.JPG

Przylaszczka (Hepatica japonica) "Red Forrest'

0IMGP4411.JPG

0IMGP4484.JPG

00IMGP4424.JPG
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2013 21:20 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 14:48 #144227

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 197
Oj, jak pięknie :dance:
Znów można żyć.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 15:31 #144237

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
:supr3: :supr3: :supr3: :supr3:

Moja przyjaciółka mawia w takich sytuacjach (oczywiście żartem, bo to dobra dusza): "Nienawidzimy jej!" :angry:

:happy4: Cieszę się razem z Tobą i zazdroszczę pierwszych odcisków :rotfl1:
Poll wrote:
Tabciu...reszta Polski pławi się w słońcu, baseny dmuchane wyciąga i przeciwsłoneczne parasole a u was śnieg

Dementuję!!!
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2013 15:33 przez sd-a.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 15:38 #144240

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
toto niebieskie/moze liliowe/ na pierwszej ...bardzo ładne .. :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2013 15:38 przez Tomasz23.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 18:11 #144306

• Poll
  • Poll's Avatar
Wendko, Siberko...Przez chwile było u nas słonecznie i pieknie, na działce pracowałam bez kurtki, bez bluzy....ale w coś tam :P odziana. :lol: teraz zrobiło sie ciemno i znów kropi deszcz, ale grunt, ze wiosna w końcu przeszła. :dance:
Tomku, podpisałam fotki i zapewne będziesz zdziwiony. :lol: To Hepatica acutiloba wśród liści bratka trójbarwnego. :lol: Dlatego tak myląco wygląda. :oops:
...więc jeszcze raz ;) Hepatica acutiloba

00IMGP4436.JPG

Primula sieboldii
'Dart Rapids' już na wierzchu

00IMGP4451.JPG

żurawka Apple Crisp po zimie

00IMGP4445.JPG

Lepiężnik japoński (Petasites japonicus)

000IMGP4372.JPG

Pulmonaria rubra
'David Ward'

000IMGP4385.JPG

P.S. Do Siberki...dokładnie, odcisk , to pamiątka po sadzeniu nju Fransenek, scislej pisząc, usiłowałam je na siłę wepchnąć do skrzynki, do której nie chciały się zmieścić. :P
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2013 19:21 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 18:19 #144308

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Pollutonowska nie denerwuj mnie bo z Odzi zamiast rutewek przyjadą panowie z Bałut i Ci zniszczą integralność osoby :hammer: :wink4: :rotfl1:. U mnie wiosna w kolorach to wygląda tak. :tongue2:

Na szczęście jest ciepło, a teraz to nawet ciepło i dżdżysto. Białego chyba już w weekend nie będzie. :woohoo: Dzisiaj byłam w ogrodzie i prawie cały trawnik jest już bezśnieżny. Katowałam krzaczorki a najbardziej do moją starą "wejściową" irgę, która miała być przycinana i prześwietlana solidnie w zeszłym roku a której te zabiegi darowałam ze względu na długie dochodzenie krzaczorka do normalnego stanu po zeszłorocznym lutym. Obecnie się doszkalam irysowo ( sekcja Onocyclus i Regelia oraz "nepalczyki" ) ze względu na odkrycie bijącego zdroju. :wink4: Ciężkawo mi idzie bo lektura przeważnie w jęzkach mi obcych. Znaczy siedzę w necie i w książkach irysowych i dukam. Ni ma lekko.
Pozdrówczanki

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 18:27 #144310

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabi, mnie nauka nie w głowie, tak sobie dzis dałam,ze chyba zejściowa jestem bardziej. :lol: Zardzewiałam deczko przez zimię. Panami z Bałut mnie nie strasz, to moi chrześniacy, co Polusię, OCh po pierścieniach całują, bacz, by na Cię nie najechali i siłą rutewek nie wzięli, kiej Baru ... i nie piszę wcale o Drink. :P Nooo...na koniec... optymistycznie... piękne masz wiosenne kolorki...Tabuś :P :rotfl1:

mniej kolorowo :dry:

000IMGP4469.JPG
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2013 18:33 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 18:58 #144329

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Znam charakterek panów z Bałut, lepiej nie używać sienkiewiczowskich porównań, wezmą i rutewki i alkohol. Najgorsze co się może zdarzyć to zagryzienie rutewką sznapsa. Potem tłumaczenie chrześniaków całujących pierścienie z "niedowiezienia" będzie się zaczynało tak - "No więc było trzęsienie ziemi, jak to u nas w Odzi zwyczajnie...." :wink4: :happy3: Ja też jestem zejściowa ale to chyba nie po robocie ale raczej z powodu tej wszawej mżaweczki. :tongue2: Tak się zastanawiam Pollutku po jakiego grzyba ja wzięłam tego iryska ensata 'Electric Rays'? :dry:
allthingsplants.com/plants/photo/124203/
On jakby jarzeniowy i taki "bogaty", chyba tylko biel w okolicy jakoś go stonuje. Tak to jest jak się kupuje zimą, oczy jedzą a wiosną przychodzi opamiętanie. :oops:
Pozdrówka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 20:14 #144375

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Głęboko to przemyślałam ,czy przyznać się na tym znakomitym forum pełnym nie mniej znakomitych ogrodników ,ale zaryzykuję zmłotkowanie i się przyznam,ze tnę RÓŻE.Na swoje usprawiedliwienie podam ,ze 16 dniowa pogoda nie przewiduje przymrozków w nocy w moich okolicach, a sniegu coraz mniej. Kopczyków nie rozgarniam,zeby nie bylo wątpliwości.Wiosna nietypowa , to i mój program dostosowawczy prac ogrodniczych mocno zmodyfikowałam.Będę prowadziła obserwacje naukowe , o ile obiektów do obserwacji nie stracę

Wiosenna Jędrzejówka (III) 11 Kwi 2013 21:14 #144413

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ale masz fajną wiosnę,suuper ;) Krokusiki lubię,przylaszczki śliczne,ale ich nie mam,ale ta Red Forrest ma cuudny,inetensywny kolorek,muszę sobie taką sprawić :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 12 Kwi 2013 09:51 #144609

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
A mnie w tej Pollowej wiośnie najbardziej uradowali goście, których dojrzałam na ciemierniku i na krokusie :bravo:
aha, i bardzo podoba mi się nazwa Ódź ;)
Ewa
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2013 09:52 przez Ave.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.608 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum