TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Cze 2013 23:33 #165640

• Poll
  • Poll's Avatar
Dawis, moi ochroniarze czuwają. :funnyface: A miejsca nie ma dużo...Plantaginea dopiero sie rozwija a jest już dorosła. :P

Polystichum setiferum 'Plumosum Densum'...takie cacuszko :kiss:

A 25.04.2013, wyglądała tak:

Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2013 23:55 przez Poll.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Cze 2013 23:42 #165643

• dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
Mama zagada przy kawce, a ja będę przerzucał przez płot :funnyface:

Mam podobną paprotkę na parapecie jak ta wyżej :cool3:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Cze 2013 14:48 #165781

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Oj Dawiś, ja tu z głową w chmurach, a Ty zaraz tak przyziemnie :rotfl1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Cze 2013 15:10 #165787

• mieciak49
  • mieciak49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 363
Zdjęcie z soliterką przecudowne,tło wygląda jakby specjalnie aranżowane,a ona sama,taka rozłożysta...cud,miód,brylantyna :thanks:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Cze 2013 15:21 #165793

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A cóż to za niedorzeczny pomysł, że "zanudzasz hostami? :happy3:
:hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Oby aura dalej im sprzyjała, bo widoki mamy tu nieziemskie :supr3: :supr3: :supr3:
:thanks: :thanks: :thanks: :thanks:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 06 Cze 2013 23:39 #166027

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Niech sprzyja ale bez przesadyzmu bo popłyniemy jeszcze. :wink4: Pollutku cztery lata krzaczysko u mnie rośnie i mimo tego że zniósł z godnością ubiegłoroczną zimę jakoś do niego nie pałam sentymentem i nie podziwiam terminatorstwa onego. Powodem jest to wieczne zagrzybienie ( darowłabym nawet to krótkie, w porównaniu do innych kielichowców kwitnienie ). Wygląda jak siedem nieszczęść, te plamska pod koniec sezonu powodują że roślinę można okreslić jako "trędowatą". O dziwo gad przyrasta i poza tą szpetotą liści i kwiatów nie widać aby grzybisko czyniło okrutne spustoszenia. Po opowieściach krzakowych przedstawiam najmniejszych mieszkańców Alcatrazu, których urok ponownie odkrywam.

To też jeden z tych najmniejszych mieszkańców. Jak się przypatrzeć lepiej buźce to raczej wściekły bizon niż boża krówka. :whistle:

Bodziszki szaleją, dziś obcinałam pędy żałobnym bo gdybym tego nie zrobiła to groziłoby mi zapielenie się. :tongue2:

No i na koniec ponowne przeżywanie rutewek. Przyznaję że przyszalałam w zeszłym roku z gatunkami i odmianowymi ale mam świadectwo Tomaszka że to jest "angielska choroba". :wink4:

Pozdrówczanki
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomasz23

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Cze 2013 00:20 #166048

• Poll
  • Poll's Avatar
Witam niemal dobranocnie :)

Dawid, ja pijam kawkę, moi ochroniarze nie. :whistle:

Magiczna...a czego Ty od tzw.płci przeciwstawnej oczekujesz??? :silly: Zrozumienia??? :woohoo:

Mieciu, fotoszop może wszystko, nawet podłożyć odpowiednie tło. ;)

Siberko...Juz ja swoje wiem. Wszyscy wokół mnie - niezaangażowani ogrodniczo mnie otaczają w promieniu 10 km (dalej jest Mag)- powtarzają mi to codziennie: 'Boshhhhhhhh, jaka ty nudna jestes...Nic, tylko hosty, paprocie i jeszcze raz hosty' :oops: Problem w tym, że jak zaczynam z nimi gadać o górach...tez nudzę :oops: . Jak o muzie...słuchają Sylwii Grzeszczak :sick: .Jak o książkach....itd...itd...Chyba czas schronić się do azylu najstarszych staruszeczek. :P

Tabazello...od naszej aury, to 2 kroczki w bok, jeśli łaska. :hammer: Ja rozumiem, że grzyb siada na pięknym kielichowcu, że truskawki są kwaśne a czereśnie wodniste. Że parasole już się połamały a opalenizny, jak nie było, tak nie ma ... Ale hosty! Jakie one są teraz piękne! Zapamiętaj: prio-ry-te-ty! te są ważne. :happy3:
Saxifraga umbrosa ...ją kocham najbardziej ze wszystkich skalnic i mnożę, mnożę, mnożę...ile się da. To najurokliwsza ze wszystkich skalnic i ma u mnie carte blanche na zajmowanie coraz to nowych powierzchni.

Co tam dziś wykopiemy z Picassy? Może...

...hosta Behemoth z pąkami kwiatowymi, widziana z poziomu murka skalnego?

hosta Oxheart

hosta Potomac Glory...wspaniałe liscie, jak z błyszczącej blachy

hosta Stepping Out

hosta Marmalade on Toast

barokkkkkkkoooooooowo!

wietlice pod cisem szaleją :dance:

taka tam, trójca :funnyface: + prezentowy bluszcz (Hedera helix) 'Profesor Seneta' :kiss3:

wju na część 3letniego hostowiska

Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 01:13 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Cze 2013 07:50 #166088

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tą nicią porozumienia z otoczeniem różnie bywa :whistle: U mnie w pracy dużo osób ogródkujących, ale bez zdjęć porozumieć się nie da, bo ja mam zaćmienia umysłu, kiedy ktoś chce ode mnie "kolorowe liście" :jeez:
Ostatnio ćwierć doby mi zajęło wygłówkowanie, że chodziło o żurawki :rotfl1: Uparcie przed oczami pojawiał się tułacz pstry, którego kiedyś sadziłam, ale który potajemnie wyprowadził się z mego ogródka :happy4: Dopiero drzemka zdołała przyćmić obraz tułacza :happy3:

Polu, nie liczyłabym na to, że trafi Ci się na jakimś zdjęciu tylko trójca :think: Na prezentowanym jest akurat czwórca :whistle:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Cze 2013 15:51 #166239

• Poll
  • Poll's Avatar
Siberko....masz za dobry wzrok, stwierdzam to z całą odpowiedzialnością starszej pani... :happy3:..ale ten mały siuśmajtek :blink: , majtający się w rogu fotki , kompletnie :idea1: się nie liczy, póki nie dojdzie 'ludzkich' rozmiarów.
Ja, obecnie zabrałam się za 'tresowanie' mojej przyjaciółki , którą znam od 25 lat...jak sądzę, :laugh1: nie zechce być już moją przyjaciółką :happy3: , bo podstępem, obdarowałam ją wszystkimi :happy3: tulipanami, jakie rosły na mojej działce :happy3: i kilkoma innymi roślinami...prócz host, bo te nasadzała w młyńskim kole , leżącym na słońcu. :ohmy:

hosta Kisuji, jak większosć moich host, ucierpiała od gradu

bodziszek korzeniasty (Geranium macrorrhizum) 'White Ness'

Polystichum setiferum 'Herrenhausen' z kukułka majową (Dactylorhiza majalis)

rozpoczynają kwitnienie czermienie błotne

pierwiosnek piętrowy (Primula x bullesiana)...jakieś słabe w tym roku te 'piętra' :blink:

Na koniec fotka terenu, który przeznaczyłam na tegoroczne hostowisko...To koncówka terenu po lewej stronie wjazdu, obok jest już boisko do plażówki. Drzewa mam skompletowane, część kupionych, część zamówionych, czekają na transport. Być może, w VII powstanie cieniowka i nad tym miejscem, jesli nie, dopiero wczesną wiosną.
Póki co, ściezki 'wychodziłam', zaznaczyłam gdzie koniecznie muszę posadzić 'cien' :happy3: i z niecierpliwością czekam na moment, kiedy będę mogła zacząć wysadzać rośliny gniotące sie w doniczkach.

Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 16:01 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Cze 2013 21:17 #166349

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Do tej pory oglądałam bez wpisywania się ale dziś napiszę - hosta Behemoth jest diabelsko piękna. Nawet nazwy nie muszę zapisywać :devil1: Poproszę o zdjęcie gdy kwiaty się rozwiną :)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Cze 2013 22:14 #166384

• Roma
  • Roma's Avatar
Poll-kobieto kiedy Ty to wszystko obrobisz :jeez: Ile to nowe hostowisko będzie miało morgów? :P

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Cze 2013 22:46 #166394

• Poll
  • Poll's Avatar
Jaguś, jak widać po często zamieszczanych fotkach, Behemoth, to jeden z moich pieszczoszków. :P Jak tylko zakwitnie, będę strzelać fotkę za fotką.

Romciu, trochę pary w dłoniach, sporo różnych ściółek i...do przodu. :lol: Byle doczekac, aż hosty urosną a teren się sam zacieni. Ten kawałek, to ok.5-6 arów...może z haczykiem? :P

Kilka fotek z 06.06...dziś znów padało więc zero świeżynki :idea1:

skalny murek zapełnia się kwitnacymi drobinkami

Piedmont Gold, Jade Cascade i Gray Cole

krzewuszkom uginają się od deszczu gałęzie

hosta Willy Nilly

Spilt Milk

Moonlight

Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2013 00:15 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 07 Cze 2013 23:21 #166418

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Tu trzeba zacząć myśleć o zatrudnieniu etatowego fotografa :think: :think: :think: :happy4:
Bo nam się widoki będą marnowały :jeez: :jeez: :jeez: :jeez: :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Cze 2013 01:31 #166460

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Dodam, że widoki z Twojego ogrodolasu ;) mi nigdy nie nudzą się. Kiedyś zapierałam się, że nie lubię host i mieć ich nie będę - zmieniłam zdanie. Coraz bardziej mi się podobają i coraz częściej widzę je u siebie (narazie tylko oczami wyobraźni ;) )
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Cze 2013 10:08 #166517

• Poll
  • Poll's Avatar
Iwonko, robię ok 500 zdjęć dziennie, jeśli czas i pogoda pozwalają.To 'żelazny' zapas na długie, zimowe wieczory. Musze pomyśleć o pojemniejszym dysku zewnętrznym. :lol:

Jaguś, wielu moich znajomych pyta, jak ozdobne są kwiaty host.Kiedy mowię,ze są mierne i najczęściej wycinam, zwłaszcza u młodych egzemplarzy, słyszę 'Eeeeeeeeeeee... :sick: ". Dopiero, jak przyjeżdżają na działkę i widzą tą rożnorodnośc w masie na tle innych roślin cienia, zmieniają zdanie. Cieszę się,ze i Ty inaczej spojrzałaś na hosty.Dla mnie, to prawdziwa radość, wierz mi... :dance: ... Teraz pora na paprocie. :lol:

lubię obserwować pastorały, kiedy pojawiają się i powoli rozwijają skrzydła...

hosta Dancing Queen, jedna z moich tegorocznych faworyt...ciągnie mnie do niej, jak do magnesu

hosta Gypsy Rose,po przejściach z nornica, zaczęła w tym roku ładnie przybierać

hosta Paul's Glory...już się nie mieści na swoim miejscu i mam dylemat...przesadzic ją, czy inne hosty z otoczenia :think:

słodki maluch - Athyrium f-f 'Minutissimum', kompaktowa forma wietlicy samiczej, świetnie nadająca się do małych ogrodów i brzegi nasadzeń. Kilka sztuk tego malucha i każdy ciemny zakątek rozjaśnia sie, jak po włączeniu światła. :lol:

Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2013 11:25 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 08 Cze 2013 22:28 #166620

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Chcę tą tańczącą królewnę!
Kiedy robicie jakieś nowe zamówienie Polinko?
No i więcej kotenieńku tu nie wchodzę ,bo to grozi chorobą :jeez:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Cze 2013 00:14 #166674

• Poll
  • Poll's Avatar
Marzuś,obyśmy tylko na takie choróbska zapadali. :lol: Hosty niedawno zamawiałam, następny order pójdzie pod koniec VI, ogłoszę na forum a jeszcze specjalnie Tobie przypomnę. :P

w temacie chorobowohostowym...

The Queen z pąkiem kwiatowym

Autumn Frost nieźle trzyma wiosenne barwy :bravo:

Abiqua Elephant Ears

Athyrium filix-femina
'Victoriae dopiero nabiera tempa

zakwitły telimy

część 3letniego hostowiska

Wiosenna Jędrzejówka (III) 09 Cze 2013 00:53 #166679

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Jak zawsze warto zajrzeć do Ciebie,Pollu,aby nacieszyć oczy :supr3:

Mam wrażenie,ze ten rok jest wybitnie dobry dla roślin. Rosną bardzo bujnie,obficie kwitną...nawet okazy,które nie kwitły u mnie 2 lata ( peonie ) dają czadu w tym roku :drink1:Liliowce się rozrosły do ogromnych rozmiarów i na gwałt wymagają przesadzania/dzielenia... O hostach nie wspomnę...Może to tylko u mnie?
Dlaczego ja nie mam jeszcze takich cudnych ,małych paprotek? Tylko narecznica samcza wszędzie sie panoszy. Pora coś z tym zrobić :teach:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.520 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum