TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 16:55 #163002

• Poll
  • Poll's Avatar
Ależ mam kiepski dzień...przyznam,ze pisze z ...łózka. :woohoo: Za oknem deszcz i szarość a to święto z pewnych powodów przywodzi złe wspomnienia. Do-ki-tu! Tyle napiszę. :dry:

Tomku, dziękuje Ci pięknie :hug: ...Nigdy w takich kategoriach nie myślałam o swoim kawałku świata. Tworzę go dla siebie i ja chcę się w nim dobrze czuć...Może niedługo będę już mieszkać w tym miejscu, chcę by mnie zadziwiał i zachwycał.Opinie innych osób, mających inne spojrzenie na ogród, szczerze mówiąć, niewiele mnie obchodziły. Co mi bowiem, po ogrodzie, jak z czasopisma ogrodniczego, skoro dla mnie będzie obcy? Nie wiem, czy wyczuwasz o czym piszę? Mam nadzieję,że tak. :hug:

Dorotko
, dzx :kiss3: , gdyby nie ogólny nieład i atak chwastów, zapewne takich landskapowych fotek byłoby więcej...Ale wyłączona jestem teraz z cięższych prac a chwaściory chyba tylko na to czekały. :lol: Dlatego na wyścigi z nim, zaopatruje się w wielka ilość tekturowych kartonów ...MM śpiewała,ze najlepszymi przyjaciółmi kobiety są diamenty, ja mam inną klasę 'przyjaciół'...tekturę. :rotfl1:

Ewo...
U Poli pachnie ze zdjęć już lasem
...to najpiękniejszy komplement, jaki mogłaś napisać. :hug:

Tabciu, niezmordowany irysomaniaku... :lol: Piękne te Twoje bródkowce i bezbródkowce, podziwiam, ale wolę wolę podziwiać u Ciebie. Ja lubię tylko sibiraki, których kępy, nawet po kwitnieniu podobają mi się i ładnie komponują z całością. szczerze powiedziawaszy ta rabata...hmmm...jest jakaś dziwna. :think: Brakuje mi w niej wiodącego, rosochatego i dużego elementu, który spokojną, zwykłą, najzwyklejszą zielenią, uspokoiłby to miejsce. Ta mnogość koloru, jest dla mnie niepokojąca. Zapewne , inaczej wygląda to na fotce, niż w realu, ale takie jest moje wrażenie na pierwszy rzut oka. Zaczęłabym, od pozostawienia ( w masie) jednej żurawki. Te jaśniejsze, jaskrawsze, przeniosłabym pod jakąś zółtą hostkę.
Trybula się tak sieje? O rany, tylko dlaczego nie u mnie...? :placze: Uwielbiam ją, jako 'łamacz' zieleni dużych host i rada bym znalazła choć jedną siewkę. :placze: Pod pollutkowymi hostami wre drugie życie hostowiska... wszystko kłębi się, wije i oplata wzajemnie. Jak widać na moich fotkach, to głownie gajowce, niezastąpione wg mnie , mehanie i kokorycze. Zurawki, wykorzystuje tylko w masie i tylko w przy pewnych nasadzeniach. I nie rozświetlam nimi ciemniejszych miejsc, wprost odwrotnie...jasne stosuję do jasnych host a ciemne, jako tło do innych, większych. Jakoś tak mi się spodobało i tak nasadzam.
Bardzo lubię , w pustym miejscu wyznaczyć jakiś element, wokół którego robię nasadzenia: pień, karpę , grupę kamieni ( dlatego napisałam,ze brak mi w tym miejscu, jakiegoś wiodącego elementu)... I nasadzam tak, jak nie raz, czy dwa podglądałam to,co samo wysiało się w lesie. 'podeprę ' się tutaj zdjęciami Tomaszka ( z wątku o zmience) , które zrobił w Alpach:
Tomek Mr wrote:
Cryptogramma crispa

Niczego lepszego, żaden ogrodnik nie wymyślił i moim zdaniem, nie jest w stanie wymyślić. :bravo:

To teraz coś kolorowego ode mnie... ale sprzed kilku dni, bo niczego świeższego nie mam. :cry3:

edit: słoneczko kuknęło właśnie przez okno...It's a sign? ;)
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 17:05 przez Poll.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 17:27 #163013

• takasobie
  • takasobie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 778
W łóżku to fajnie poleżeć, jak się chce odpocząć, ale z musu leżeć - to niefajnie!
Nie przejmuj się chwastami, one i tak będą rosnąć. Ja z przodu pielę, a za mną rosną i słyszę jak ...chichoczą :whistle:
Kartony muszę wypróbować w kilku miejscach, tak jak ściółkowanie trawą. Muszę tylko przydybać młodzież, jak będą kosić, żeby mi do kompostu nie wrzucili.

To żółte to jastrzębiec? Miły akcent.
Z hostami jakoś sobie poradziłam, znalazłam jakieś notatki, ale nie wszystkie. Znalazłam Twój post, gdzie pisałaś, ze nazwę się daje dorosłej hoście więc nie przejmuję się póki co!

A powojnika Danuta muszę sobie sprawić, bo to był pierwszy o którym usłyszałam i mi się spodobał!
Pozdrawiam!
Miłka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 17:44 #163022

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Oj, widzę że Tabcia ma ten sam problem z żurawkami, co i ja... wszędzie gryzą w ślepia :rotfl1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 21:14 #163149

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
/Myśle ,ze Igor tego nie czyta / ja równiez jakos nie moge sie przekonać szczególnie do tych nowych jakiś "nienaturalnych kolorów " zurawek,a poza tym jak mi w zeszłym pedraki ,zniszczyły te doniczkowe to juz ich nie lubie :lol:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 22:01 #163190

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
O rany, to nie tylko ja tak mam z tymi żurawkami! :woohoo: Widzę że tu już całkiem sporo "poszkodowanych" :wink4: :devil1: :happy3: się zebrało. No właśnie problem w tym że one krzyczą. :supr: :tongue2: Tak sobie pomyślałam że jakby tego koloru choć o połowę mniej było to ten fragment z trudem ale mógłby ujść. A tak to jest paskudnie. :sick: Jedyne co mi przylazło do głowy to dopełnić rabatę iglaczkami i azalkami a ten fragment ze zdjęcia potraktować morzem ciemierników. Tylko okolice ścieżki obżurawkować żeby to sie jakoś spójnie łączyło z tą czarną rabatką. Z neonami gorzej, trzeba jeszcze starannie pomnożyć i chyba pojechać ekstremalnie i zrobić odlot z innymi roślinami o podobnej kolorystyce liści. Ale sobie narobiłam. :tongue2: Po ewandkowym potwierdzeniu że zdziwnie jest i to nie tak że mnie się porobiło z oczkami, polazłam do Alcatrazu przemyśleć nowe koncepcje. Komary cięły a we mnie dojrzewała decyzja o wyszpadlowaniu dających po oczach i ich przesadzeniu zanim skończy się ta deszczowa aura. I pozbyciu się jak najszybciej tego drażnącego mnie problema. I masz rację Pollutku jakby mnie się pstrokate podobało to by zostało choćby powszechna zgroza i dezaprobata przybrała formę postów potępiających. :wink4: :devil1: :happy3: :happy2: Ale pstrokate mnie wkurza! :mad2: A irysy muszą się jeszcze Pollutku rozrosnąć :whistle: , kępa to jest dopiero widok! :woohoo:
Pozdrówczanki już trochę uspokojone ( bo decyzja została powzięta )
K. :blink:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Maj 2013 23:39 #163252

• parano-ja
  • parano-ja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 667
Tabaazo tak! "Ciechocinek" to jest dokładnie to co czuję w odniesieniu do żurawek tylko nie umiałam tego tak trafnie nazwać.I też mam z nimi problem choć bardzo je lubię.Dlatego wędrują po ogrodzie(na szczęście one to lubią) i coraz częściej dochodzę do wniosku, że najlepszym towarzystwem dla żurawek są -żurawki i to możliwie w podobnej tonacji :)
Pozdrawiam
Anka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 00:28 #163265

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
No to teraz nasz Ajgor, pospołu z Faficzkiem i Piterkiem załatwią mnie grabiami, szpadlem i sekatorem! :wink4: :happy3: Albo jeszcze co gorsze napiszą że bródki są podłe kłącza i w ogóle paskudne rośliny a już esdebięta to szczególnie zwyrodniałe egzemplarze! :wink4: Żeby była jasność w temacie "Żurawka a sprawa polska" - to nie jest tak że ja nie lubię żurawek. Podobają mi się ale nie wiem co mi wpadło do głowy żeby wybrać akurat takie neony. :crazy: Już czuję bluesa i wiem że z tymi pomarańczami i łososiowymi różykami to będzie jazda, Pollutku mam takie egzemplarze że nawet najbardziej żółta hosta tego nie zdzierży ( len nowozelandzki w tęczowej odmianie to może by zniósł takie sąsiedztwo ). Zdjątko relaksujące, w tle widać kulturalnie kwitnące żurawki. No i jakoś mi to ciśnienia nie podnosi, w przeciwieństwie do rabaty z neonami vel ciechocinkami. :silly:

Pollutku nie chorzej nam, pogoda całkiem całkiem. Co prawda były burze i coś jak trąba powietrzna ( ponoć mała, żaden puzon ) ale nie mieliśmy huraganu kategorii piątej, burzy piaskowej oraz ataku piorunów kulistych. No i obcy nie zaatakowali naszego domu, Ziemi ukochanej! :wink4: :happy3: :rotfl1: Da się nawet jakoś tam żyć. :wink4:
Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomasz23

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 00:39 #163267

• Poll
  • Poll's Avatar
Miłko, chwasty, to norma w ogrodzie, wiec nie robię z tego wielkiego 'halo'. :whistle: Pewnie, staram sie walczyć, ale bez przesady... Jedrzejowka , to miejsce położone przy niekoszonych wiecznie łąkach, przywykłam już do tego, co leci zza płota na moją ziemię. :lol: Pamiętaj, by trawa do ściólkowania, nie była wykłoszona, inaczej , zamiast ściółki, będziesz miała na rabatach trawnik. :lol: 'Danute' polecam, nie ma specjalnie wyrafinowanego kształtu kwiatu, ani wspaniałej barwy, ale cudownie mocno i długo kwitnie, jest dość stonowany i bardzo wdzięczny w uprawie.Pochwal się czasem w 'Hostafoto' swoimi hostami, ciekawa jestem, jak wyglądają.

Widzę,ze zebrało się tutaj towarzystwo antyżurawkowe. :lol: Mag, Tomku,Tabciu, Paranojo...Kiedyś, o mało nie zostałam zlinczowana za opinię - negatywną , rzecz jasna - na temat 'obwódkowego' sadzenia po 1 szt żurawek z każdej odmiany. Napisałam,ze nie podobają mi sie takie kolorowe jarmarki. Bo mi się naprawdę nie podobają. :( Co do opuchlaków...ten temat poruszył Tomek...Zauważyliście właśnie,ze żurawki, jak magnes ściagają te wstrętactwa? Ostatnio, kret rozkopał żurawki przy mojej Dancing Queen, chciałam wyrównać powierzchnię , klnąc pod nosem i nagle zauważyłam,ze w ziemi roi się od opuchlaków. Natychmiast zmieniłam swoja podnosową mantrę ze słów powszechnie uważanych za obraźliwe, na dziękczynne w stosunku do czarnych futrzaków. :lol:

co z nowosci...wczorajszych? :lol: ...
moja Miss Poland została wykopana i zostanie pocięta w celu stabilizacji :cry3: Jesli da radę, jutro zostanie tez wykopana mutacja od Green Gold, czas i ją potraktować nozykiem. :idea1:

hosta f.Aureomarginata pięknie i świeżo wygląda po majowym deszczu ( zwracam uwagę na zurawkę po lewej :lol: )

trzeba zacząć walczyć z bezmuszlowcami...nie ma rady :cry3:

specjalnie dla TaŻ-urawkowego...hostki w żurawkach...mnóóoostwie żurawek :lol:

Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 00:55 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 01:11 #163273

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Oj, nie wiem czy dobrze robię! :whistle: Wszak jutro czyli dzisiaj musisz mieć rękę pewną jak przystało na hostowego chirurga a taki widok może wywołać przewlekłe drgawki ( dodatkowo wizja opuchlaków i slugów konsumujących dobra roślinne powoduje depresję :tongue2: ).

Szczególnej uwadze polecam Pollpocjuszku rzadkiej klasy neona rosnącego przy pomarańczowym berberysku. :sick:
Pozdrówka

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 01:25 #163275

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
To tam jest gdzieś berberysek ,aż mi się pierdzieli w tęczówkach :silly: :tongue2:
Ja widzę tylko jarmark ot co :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 08:15 #163300

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Myślę sobie Tabi, że wystarczy jak eksmitujesz te pomarńczowce w okolice Twojego 'ciepłego monstrum' to i jeden i drugi zakątek będzie zadowolony :lol: Choć dla towarzystwa świerczka przydało by się tak jeszcze coś szarego :think:
A wzrok skieruj ku przedstawionej przez Ciebie boginii to będzie Ci na duszy lżej ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 08:19 przez piku.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 08:20 #163303

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Dołaczę i ja do klubu niechetnych żurawkowym obwódkom ;)
Mam i ja kilka neonów, ale one raczej w kupie, po kilka w otoczeniu spokojnym. Choć... musze się dzis przyjrzeć jednemu miejscu. Strasznie mi tam coś zgrzyta, może to własnie żurawki :rotfl1:

Polu masz jakis sposób na slimaki? U mnie szatkują hosty bez listości, za płotem mam łąki i stamtąd nadciągają hordy :placze:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 08:22 przez dodad.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 10:37 #163342

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Pollutku, pozwolisz że podsunę tipsa Tabciowemu uzdrowisku :rotfl1: Nic się tak nie komponuje z wysrebrzonymi niebieskościami kłujących, jak delikatna róża czerwonolistna... wierzaj mi, a na światka mam gospodynię tego wątku :kiss3:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 10:42 #163344

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Marzenko jaki jarmark, to nie to zjawisko! :wink4: :happy3: To jest zespół pieśni i tańca w strojach opoczyńskich wykonujący utwór "Wytnę sobie kogutka"! :happy3: :happy2: Pikutku Ciepłe Monstrum wierzgnięciem odrzuci taką czerwoną "brzoskiwnkę" jak ta przy berberysku, toż nawet na Ciepłym jest subtelniej. :happy3: Myślę że Parano - jka ma rację, trzeba mi zrobić osobną rabatę dla takich neonów. Wymyśliłam dla nich towarzystwo jedynie uzupełniające ( tzn. żurawek ma być tam najwięcej ) w postaci hosty 'Sea Gulf Stream' i hakonechloii 'All Gold'. Berberysków pomarańczowych muszę też poszukać. Natomiast do niebieskiego iglaczka będzie inny niebieski iglaczek i jakoś to się wszystko przygasi. Dodatku witaj w klubie :wink4: :devil1: :happy3: , wyobraź sobie że ślimory muszelkowe lubią podjadać kwiaty irysów. :mad2: Swego czasu wynosiłam wiadra ślimorów nad Ner, pomogło ale to chyba dla tego że do tych łąk nad Nerem to mam jednak kawałek. Natomiast te bezmuszelkowce czyli slugi są tak obrzydliwe że zbieranie odpada, trzeba czymś zwabić. I tu wyłazi ze mnie potwór bo najchętniej przeprowadziłabym eksterminację zwabionych ( biblijny potop jako kara z dietę :woohoo: ). Ale zawsze można wynieść hen hen by uciszyć sumienie. :wink4: :happy3: Można też zabawić się w Borgię. :dry: Trochę boje się trucizn w ogrodzie, mam już za sobą okres błędów i wybaczeń kiedy to pryskałam czym popadnie. :blink:
Pozdrówka
P.S. Pollutku zakwitł mój pierwszy TB, piękny i subtelny. :woohoo: Znakomita odtrutka na wszelkie wycinania kogutków. :wink4: :devil1: :happy3: Magdziorku żadna róża tam nie da rady :happy3: , ziemia że tak powiem rodo - iglacza i dość cieniście. Są berberysy i azalki japońskie o czerwonych liściach ( tak, liściach! - do nich to usiłowałam dopasować berberyski ). Tips znaczy zawisł w powietrzu. :wink4: :happy3: Zastanawiam się właśnie czy zamiast ciemierników nie posadzić tam bergenii po całości. :idea2:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 12:50 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Maj 2013 15:23 #163388

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Tabciu, kiedy Rosa glauca właśnie takie stanowiska preferuje i jeszcze żeby raczej sucho było :rotfl1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Cze 2013 00:09 #163563

• Poll
  • Poll's Avatar
Patrzcie no kochani, jak łatwo wepchnąć kij w ogrodnicze mrowisko...Jedna rabata a tyle...rabanu. :lol: Wszystkim dyskutantom odpowiem krotko: ja bym to wszystko wykopała, przkopała, walnęła na środek wielkiego kamulca, albo pień i wtedy zabrała sie do roboty. Tyle zdań, co ogrodników, wiadomo...każdy bowiem ma swój gust i swoje postrzeganie ogrodu a Tabcia i tak zrobi, co Jej pasuje. :lol:

Co do ślimaków...są różne sposoby, ale najlepszy, to ..ich nie mieć. :rotfl1: Najskuteczniej chyba, jest je zbierać do wiaderka wypełnionego osolona wodą.Ja dziś to robiłam. Spryskałam też część host wywarem z czosnku. :mad2:

Madzia zagaiła o rożach, więc wam donoszę,ze zakwitła właśnie pierwsza róża, która Pollutton świadomie i dobrowolnie zasadził na hostowisku :woohoo: ...W ramach eksperymentów, na które zdecydowałam się zimą, 'climbing Rose "Francis Lester"' . Pojedynczy kwiat zebrany w gronka, wdzięczne, ciemniejsze pączki....Nooo, nie powiem, nie powiem, nawet mi pasi. :lol: Do czego to doszło! :rotfl1:

trwa spektakl bodziszkowy ....

...a rosną i kwitną wszędzie - w półcieniu i na słońcu

i kilka host - w centrum, hosta 'Potomac Pride'

Jim Cooper, hybryda S&S

Love Song
, po prawej Chinese Dragon

Playmate

Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 00:19 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Cze 2013 00:18 #163566

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Magdalencjuszu czy Ty widziała dorosłą Rosa glauca, ja widziała i nijak mi się tam krzaczor nie wciśnie. :supr: Toż ja za jarzebinką pendulowatą mam hostki lube, lekko na wzniesieniu usadzone, tak żebym kaprawym oczkiem mogła je oblookać. Różyczkę posadzę i guzik z podziwiania biało - zielonych hoścideł. :tongue2: Prędzej iglaczek miejsce zmieni niż różyczka zawędruje w te rejony. :wink4: :happy3: Glauca rośnie sobie w Alcatrazie przy czerwonolistnych śliwie i wiśni japońskiej, tam te szaroczerwonawe liście też paszą i dodatkowo tam mam krzaczory starych odmian róż, głównie mchówek o ciemnoczerwonych kwiatów ( wow, ile ta czerwień ma odcieni ) którym towarzystwo prostej acz wytwornej siwolistnej dobrze robi. Tips wymaga pociągnięcia jakimś przyziemnym lakierem. :wink4: :happy3: :happy2: A teraz święto rodków, w tym roku kwitną mi coś lepiej niż wysokie azalki - zdziwne, zazwyczaj bywało inaczej. :supr:

Dzisiaj polazłam po kotowe maści ( chłopaki się leją z epuzerem który przychodzi do dziewczynek ) i żwirek a wróciłam z dodatkowym zakupem w postaci przecenionego ( acz w dobrej formie ) powojniczka 'Sweet Summer Love'. Lazłam z dobrem na pieszo bo cena wyhaczonego była taka akurat miejsko komunikacyjna. :P Baaaardzo miłe memu sercu są takie przypadkowe wyhaczenia. :hearts:
Pozdrówczanki
P.S. Pollutku to piękna różyczka, jak już utonąć to w krystalicznej wodzie! :wink4: :devil1: :happy3: Kamor albo pień odpadają bo oczko jest straszliwie okamieniowane a z pni to u mnie niewiele zostaje ( różne korzenie po wykarczowaniach próchniały w zadziwjającym tempie :supr3: ). Masz rację zrobię jak zwykle po swojemu :crazy: :happy: , przy czym jest spora szansa że tradycyjnie będę niezadowolona ( powinnam nauczyć się czerpania radości z niezadowolenia :idea2: ).
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 00:27 przez Tabaaza.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Cze 2013 00:30 #163571

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabus, ja się na gluakach nie znam, wiem tyle ,że mi się podobają i bardzo upraszam o namnożenie mi w ilościach mnogo-dowolnych! I to migiem! :flower:

Piękne obrazki :bravo:, u mnie azalki zadziwiają, zaś Rh...hmmmm...zarzuciłam pomysł ich nasadzania, :think: coś zaczęły mnie denerwować w swojej cherlawej wiecznozieloności. :mad2:

Niagara falls

i co z tego,ze róż majtkowy ?...mnie się widzi, jak kazdy inny kolor w ogrodzie :funnyface:

... koniec ścieżki??? Nie! za modrzewiem w lewo! :idea1:

hosta Devon Hills

Lakeside Sir Logan

Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 01:53 przez Poll.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.498 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum