TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Cze 2013 01:12 #163580

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Będziem mnożyć , "Siwa" jest naprawdę miłą różycą. :yummi: Pollutku 'Homebusch' :hearts: , wybaczam tej azalce wściekły róż ( preferuję obecnie majty i to sprane ) - ona jest po prostu niezawodna! Wszystkie inne mogą grymasić, ona nigdy.

Fota wyjaśniające dlaczego obecnie stawiam na kolor spranej bielizny.

Dalej jest tylko czerwień i odrobina fioletu - różowość jarzeniowa w masie, tak to wygląda podczas kwitnienia :supr: Pollutku rodki coś się zaczęły ostatnio robić bardziej zażyte. :supr3: Ja też jakoś bardziej reaguję ciepło na azalki ale muszę oddać sprawiedliwość zimozielonym bo w tym roku się postarały ( no cóż, nie wszystkie azalki postanowiły ukochać mamusię i wyprodukować szaleńczą ilość kwiatów:supr: ). Za to szaleją kielichowce, "zwyczajny" :hearts: jak zwykle obsypany ale w tym roku naprawdę pięknie zakwitł 'Hartlage Wine'

Ten zakup bolał ( cena za 40 cm patyka była z tych wagi ciężkiej :tongue2: ) ale warto było.
Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Cze 2013 01:37 #163585

• Poll
  • Poll's Avatar
Donoszę uprzejmie,że 'Homebusch', w ilości 3 jaskrawych sztuk zostały zakupione i czekają tylko na transfer do Jedrzejowki ... i mam na to świadków :idea1: , z uprzejmości których skorzystałam przy transporcie. Panowie...wielkie dzięki. :hug: Moje kielichowce już przekwitły...szkoda :( , tak lubię ich zapach.Z kolei zaczynają szaleć kaliny, m.in. 'Watanabe'...sztuka nie do zdarcia. :lol:

:lol: mój pieszczoch Lunathyrium japonicum ( Deparia japonica ). Żadnej innej paproci nie darzę takim.... uczuciem (???) , jak ją. :hearts: Dlaczego? Spójrzcie tylko....

prymula Francesca

na dobranoc ... moje Jumanji ;)

Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 09:22 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Cze 2013 07:51 #163597

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Las, las prawdziwy i to urokliwy niezmiernie :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Cze 2013 18:48 #164575

• Poll
  • Poll's Avatar
Dorotko :hug: ...podpatruję i inspiruję się .Zobaczymy, jak to wszystko będzie wyglądać, jak drzewa urosną.

Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2013 18:49 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Cze 2013 19:40 #164605

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
'Playmate' - bardzo w moim typie, chyba się zakochałem :hearts:
A powiedz mi czy masz Blechnum penna-marina (pewnie tak :happy3: ) i jak Ci rośnie?

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Cze 2013 19:53 #164618

• Poll
  • Poll's Avatar
Dorota (dodad), prosze o kontakt.Pilne PW! :flower1:

Piter, mam Blechnum penna- marina, nawet odmianę "Firecracker", czerwieniejąca mocno jesienią, ale zero szału...No właśnie :sick: ...Przy tej pogodzie, która sprzyja hostom, one ledwo zipią. :( Większość liści zbrazowiała.Przeniosłam więc do doniczek, które połozyłam poziomo.Dochodzą do siebie, ale zostały dosłownie dwie malutkie rozetki.Muszę przygotować specjalne miejsce w murze( pod nawisem z kamienia), który będzie osłaniał je od deszczu i ogólnie, wilgoci. :angry:

Dryopteris x australis...następny mój 'pieszczoszek' :lol: ... o niemal metrowych frondach :lol:

Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2013 20:19 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Cze 2013 21:39 #164709

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Poll wrote:

a żuraweczki wychynęły zza krzaczka jak grzybki po deszczu :hearts:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Cze 2013 21:47 #164719

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Bozi wrote:
a żuraweczki wychynęły zza krzaczka jak grzybki po deszczu :hearts:

Oj! Zauważyłam ostatnio niebezpieczne zjawisko. Ktoś gdzieś na forum napisał, że żurawki za pstrokate i jakieś tam kakofonie kolorystyczne wywołują... No ja wiem, że kilka host posiadam od całkiem niedawna, ale... moje żurawki przy chodniczku jakieś mi się natarczywe kolorystycznie wydają. :think: To jakaś choroba na "h"? ;) :rotfl1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Cze 2013 22:05 #164729

• Poll
  • Poll's Avatar
Bozenko, Danielo , jak widzicie, u mnie rządzą nasadzenia monokolorystyczne.Tak, to w tym właśnie wątku - przyznaje się bez bicia - zawiązała się Liga 'Kolorowym żurawkom, stanowcze "nie!"' :lol: Owszem, znam ogród, gdzie kolorowe żurawki sa tak harmonijnie połączone,ze dech zapiera...Ale to to wyższa szkoła jazdy, trzeba mieć naprawdę ogrodnicze oko pierwszej wody, by umieć to zrobić. ;) Ja nie umiem, więc nasadzam monoodmianowo, ale w masie.

hosta Parhelion

Winter Snow , swieżo po podziale

American Sweetheart w żurawkach Apple Crisp

Asplenium scolopendrium 'Furcatum'

Zion's Hope, 2gi sezon

Funky Monkey, 2gi sezon

Polystichum polyblepharum 'Jade'

Canadian Blue

Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2013 14:31 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Cze 2013 16:51 #164998

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Ja też znam ogród gdzie żurawki są pięknie zestawione z tym że to jet ogród głównie żurawkowy. Problem się robi na tzw. styku z innymi roślinami. Zdaję się że najlepiej sadzić w ogrodzie o wielkości Alcatrazu, trzy góra cztery odmiany żurawek w masie, tradycyjnie mniej znaczy więcej. :wink4: :devil1: :happy3: A teraz "Rutewka Story" czyli moja wielka ubiegłoroczna, poalbiońska fascynacja.

Rutewka 'Black Stockings'

Sorrky zdjątko paskudnawe ale czarną pończoszkę widać. A to chyba mój najładniejszy bodzio.

Geranium clarkei 'Kashmir Pink'

A teraz Achtung czyli uwaga - nigdy, przenigdy nie kuś się Pollutonku na kielichowca chińskiego, mój egzemplarz zostanie w tym roku eksmitowany ( do innego ogrodu , jestem humanitarna ). Wiecznie zgrzybione, krótko kwitnące krzewiszcze :tongue2: .

Kielichowiec chiński

Kuzyni są o wiele milsi, o mieszańcach za wiele nie wspominając.
Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Cze 2013 16:59 #165000

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
No sliczne są twoje zakątki szczególnie rzucają się w oczy hosty są prześliczne ja tez się nimi zaraziłem w tym roku i już kilka sztuk zadomowiło się w moim ogrodzie część podarowała mi koleżanka z forum :thanks: resztę dokupiłem :funnyface:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Cze 2013 19:34 #165029

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Widzę Polu ,ze Winter Snow bardzo dzielnie zniosła podział... :hug:
Tabazoo,chyba kazdego ogarnia "rutewkowe chciejstwo" po wizycie w ogrodach Albionu :P naprawdę piękne rosliny i takie "spokojne" w porownaniu do żur.... :happy2:
Słuchajcie u nas leje "jak z cebra".. przypomina się 1997 :ohmy:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Cze 2013 22:00 #165137

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
W porównaniu do żur... to większość cieniolubów jest spokojna. :wink4: :devil1: :happy3: Moje rutewki w tym roku dopiero zbierają siły, kwitnienia określiłabym jako próbne. Rozmawiałam z jednym koniem i jego opiekunem w sprawie nawozu ( czego to człowek nie załatwi za kłącza różowych odmian bródek :supr: ) i zamierzam zrobić rutewkom trochę radości w późniejszym terminie. Ten rok, tak paskudny dla irysów TB wyraźnie sprzyja hostom i paprociumom. Zakwitły już u mnie pierwsze sybiraczki. :P

'Fond Kiss' Schafer/ Sacks 1999

Pozdrówka
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Tomasz23, Bozi

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Cze 2013 10:43 #165317

• Poll
  • Poll's Avatar
Witajcie kochani tego smutnego dnia ...Około północy, mąż Kattki , podał wiadomość o jej nagłej śmierci....i ciężko przejśc nad tym do porządku dziennego.Często zaglądałam na Jej blog, jak ja, miała go na Bloggerze.Piekne zdjęcia, wspaniała kolekcja, wspaniały ogród.[*]

Mnie wczoraj wyłączyli internet. Na chwilkę, po 23 pojawił się, ale zdążyłam tylko zalogować na Oazie i znów znikł.Kiedy szłam spać ok.2.30, jeszcze nie było. Stąd moje milczenie.

Tabciu, rutewkowe szaleństwo ogarnęło i mnie, ale sadze tańsze, pospolitsze gatunki w większej ilości.Oczywiście, nie obyło się bez pomyłek, jak to u polskich sprzedawców...Tam, gdzie zaplanowałam białe kwiaty, pojawiły się fioletowe i na odwrót.Muszę teraz pooznaczać patyczkami, aby później zamienić je miejscami.
Ten różowiutki irysek bardzo cacany i me gusta a kielichowiec chiński tez niczego sobie, mimo jego wad.Długo u Ciebie rósł?

Tomku (Tomex), witam Cie serdecznie.... Jak wiele razy juz to pisałam, hosty, to moja pasja...Może trochę nimi nudzę, ale jesli kilka osób załapie w ten sposób bakcyla hościanego, to dla mnie powód do dumy.Chciałabym, aby one i paprocie w wielkiej różnorodności odmian, zagościły w każdym ogrodzie, nawet tych, które nie mają zbyt wiele cienia.

Tomku , u mnie tez cały czas lało, ale wczoraj tylko mżyło , więc wybrałam sie na działkę nieco pofocić i rozłożyć kartony w miejscu, gdzie będę tworzyć nowe hostowisko. Chwast tak rośnie,że szokkk, ale i rosliny szaleją.Mimo wielkiej ilości ślimakow bezmuszlowych, ten rok jest bardzo udany dla host i paproci. Chodzę pomiędzy nimi i podziwiam, tak dobrej - dla moich roślin - aury nie pamiętam.
Mam nadzieję, że 97 rok nie powtórzy się, choć i moja rzeczka ledwo mieści się w korycie a rów ( strumyk) jest już cofany przez jej bystry nurt.Dzika część Jędrzejowki stoi w wodzie, ale póki co, nie ma tragedii.

Kilka fotek z wczoraj...dziś bez opisu, bo jakoś nie mam weny przez to smutne wydarzenie ...

Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2013 13:09 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Cze 2013 21:44 #165576

• Elawrocław
  • Elawrocław's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 48
Hosta solo wygląda bosko. Ma dużo miejsca i dobrze się rozrasta.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Cze 2013 22:18 #165605

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Poll wrote:

Urzekło mnie to ostatnie zdjęcie. Powinnaś podpisać "Królowa na tronie".

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Cze 2013 23:15 #165632

• Poll
  • Poll's Avatar
Elu, Mag ...wielkie hostasy, najlepiej wyglądają, jako solitery.Wtedy mozna podziwiać je tak, jak na to zasługują. Nieskromnie dodam,ze mnie tez to zdjęcie bardzo się podoba, jest takie dostojne i bije od niego spokój.

hosta Paradise Glory

Athyrium filix-femina 'Minutissimum' , jedna z mniejszych, kompaktowych form wietlicy

'szminkowana' :P łączka ( truskawka Lipstick - Fragaria hybrida)

kalina (Viburnum plicatum)'Watanabe' rozpoczyna swój dłuuugi spektakl (za liliowcem hosta Fool's Gold, w głębi dostojna montana macrophylla)

Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2013 00:01 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 05 Cze 2013 23:22 #165636

• dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
Mag, "królowa na tronie" kojarzy mi się trochę inaczej :lol:

Poluś, Ty się lepiej bój o te swoje rośliny..
Jak ja wpadnę na Jędrzejówkę ze szpadlem, to będzie źle (dla Ciebie) :lol:

Tak w ogóle, to patrz ile masz tutaj jeszcze wolnego miejsca!
s1.zmniejszacz.pl/112/0imgp0575__285026.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2013 23:24 przez dawidbanan.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.519 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum