TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Lip 2013 15:07 #181191

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Polu , w których godzinach mogę się Ciebie spodziewać ?
Chyba przed Czaczem......coby upał hosteczkom nie zaszkodził .
Zaraz na PW przypomnę Ci adres działki .
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Lip 2013 20:21 #181235

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
a propos zagadki...
paradero015.JPG

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Lip 2013 23:14 #181326

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu , będzie co jutro czcić , ok. 20 - tej urodziła mi się wnuczka.
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Lip 2013 23:31 #181336

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Same ogrodniczki się rodzą :dance: Gratulacje Olu, niech się
zdrowo chowa!
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Wiosenna Jędrzejówka (III) 24 Lip 2013 00:16 #181347

• Poll
  • Poll's Avatar
Aniu, poczyniłam ostatnio jakieś dziwne zakupy...Nigdy nie kupowałam takich kolorowych hortensji...teraz chodzę i cmokam, jakoś słabo pasują do moich przaśnych , Jędrzejówkowych klimatów. :blink: Zakupiłam ich trzy: "Blue Wonder', 'Together' i 'Freedom'. Poczekam rok, dwa lata, jeśli okaże się,ze mnie drażnią, zmienią ogród na inny. :lol:

Olu, odpisałam w Twoim wątku i...gratulacje! Pociechy z maleńkiej wnusi. :kiss3:

Tomku, dobrze,ze wkleiłeś ta fotkę, to mi przypomniało,ze masz cały zbiór eukomisów a nie chwalisz się nimi? :hammer: Jak Twoje kurki ? Mnie się już śnią po nocach. :lol:

Marzuś, słonko...Zamilkłaś, ledwo Cię widać? Proszę i do mnie coś milutkiego napisać a nie tylko lajkować na Twarzo/Książce. :lol:

Co dziś? Dziś krótko i tylko rano byłam na działce razem z wnusiakami. Wypuścilismy do oczka 5 następnych rybek a ten fakt i słowa skierowane do Tomka, uzmysłowiły mi,ze chyba zaczynam mieć hysia na punkcie zwierzaków na działce. :lol: .Jutro, wybieram sie w odwiedziny do Olusi, więc do Jedrzejówki podjadę tylko poźnym popołudniem/wieczorkiem.

jedna z moich ukochanych - Niagara Falls...wymęczona wysokimi temperaturami, opusciła liście :(

maluch - Radiant Edger , świeżo po kąpieli

wietlica Brandford Beauty

Shiny Holly rośnie w siłę, wypuszcza wciąż nowe pastorały ( w tle nowe nabytki, Asplenium x ebenoides)

stare hostowisko w ciepłych promieniach zachodzącego słońca

Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2013 08:04 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 24 Lip 2013 21:39 #181534

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Rany czytam i widzę że ja zaraz powinnam potupać do Oli i gratulejszony składać. Ten rok że tak się wypiszę, brzemienny w skutki. Co i raz jakiś skutek się pojawia. :wink4: :happy3: Pollutku u mnie ostatnio pienia koloraturowe lekkie jak morska piana. Rozumiesz "Libiamo, libiamo ne'lieti calici Che la belleza infiora. E la fuggevol, fuggevol ora s'inebrii a voluttà. Libiamo ne'dolci fremiti", Anny za pasem, trenować trza śpiewy okolicznościowe. :wink4: :happy3: :rotfl1: Widoczki cieniste.

Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 25 Lip 2013 20:14 #181780

• Poll
  • Poll's Avatar
Bravo Tabciu...Ta toaściana arietka :funnyface: , to świetny wybór, nie tylko na świętowanie imienin Anki, co to ściąga zimne wieczory i ranki. :bravo: Miło rzucić okiem na hościano-alcatrazowe widoczki przy jej dźwiękach a za 2-3 latka, będzie u Ciebie prawdziwy, hosciany busz. :woohoo:

W ramach wojaży wakacyjnych, wczorajszy dzień spędziłam u Olusi z Nia i Jej rodziną. Jako,ze właśnie przedwczoraj urodziła sie maleńka Marysia- wnusia Oli - było co świętować, ale było i co podziwiać. Ostatnio, byłam u Oli 3 lata temu, ogród przeszedł prawdziwą metamorfozę.Podkreślę tu ( bo w wątku Oli nie śmiałam), że nie jest to wyłącznie zasługa naszej ogrodniczki...Jak się ma takiego pomocnika, jak Ksawerek, to nie dziwota,że ogród jest piekny i kipiący kwieciem. :funnyface: Moją relację z wizyty w ogrodzie Oli mozna zobaczyć tutaj. :garden: :coffe:

ostatnia, pożegnalna fotka, odbicie w drzwiach tarasowych ( za moimi plecami ogród) i kolaż innych obrazków :)

Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2013 21:43 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 25 Lip 2013 22:18 #181843

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
No, więc "Piejmy, piejmy", bo jutro anine święto. :wink4: :happy3: Ja Pollutku trochę się boję hostowego buszu, tylko irysy jakoś mogą u mnie być, że się tak wypiszę , uprawiane jako monokultura. Hostki muszą się podzielić miejscem z innymi cieniolubami. Oczywiście hostki występować będą jako te primadonny. :wink4: :rotfl1: Tu masz widoczek z "opracowywanej" Czarnej Rabatki Cieniolubnej" czyli CRC.

Pozdrówczanki
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 25 Lip 2013 22:53 #181869

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Polu - masz u siebie 'Pistache'? Jeśli tak, to jak się sprawuje. Mam nadzieję, że się nie zawiodę - tak jak np 'Stitch in Time', która jest u mnie kompletnie denna :unsure:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 26 Lip 2013 12:15 #181992

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabciu, widzę, że koniecznie (!!!! :hammer: ) muszę Cie wziąć na małe przeszkolonko? Co to znaczy 'boje sie hościanego buszu'????? :hammer: On to - miód na moje serce - tak bylejak traktowany w Alcatrazie...Nie bój, jak uznasz,ze go masz za dużo, prześlij Polusi, Polusia znajdzie miejsce a nawet 100 miejsc. :funnyface: Postawię przy hostach tabliczkę: 'Hosta X( własnośc Tabci)". :funnyface: Swoi remontowym zacięciem i mnie zaraziłaś...jestem właśnie w trakcie malowania pokoju a jutro mam gosci - kolejne pepkowe :jeez: .Upsssssss... Upał straszliwy, nie chce mi się latac, jak z pieprzem, więc maluje powolutku, zaglądam do lapka : to na Oazę, to do Fransena, to na All i kupuję oczami 20 taki sam podkoszulek, albo spodnie. :ohmy: czego sie nie robi, aby odwlec czynność malowania? :lol:

Piter, nie mam jej, ma ją Ela (Mucha) i jak widzę z fot u Fransena, ładnie Jej rośnie. Ja unikam host- wynalazków, kupuję czasem papugi, ale nadal moimi ukochanymi są zieleńce. :hearts:

Doodia media, zimowana w domu, na lato wysadzona w cieniu hostowiska

Childchood Fantasy

kwitna tojady (Aconitum)

Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2013 19:36 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 26 Lip 2013 21:33 #182106

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Ogrodniczki się rodzą, i dobrze, oby tylko miały tyle zamiłowania i chęci do ogrodnictwa co babcia :P
A ogród ja zwykle wabi pięknymi barwami roślin - a hosty........................... zaje.....e :drink1:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 27 Lip 2013 03:50 #182157

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Nie ma mnie co tutaj młotkować :teach: , chwalić mnie trzeba że udało mi się wreszcie pochylić nad zakomponowaniem tego wszystkiego co nabyłam i że zajęłam się wyeksponowaniem uroków hostowych. :wink4: :devil1: :happy3: Alcatraz nie jest znów aż tak olbrzymi żeby można było w nim sadzić host bez liku, cieniste miejsca są już właściwie opracowane i żeby jeszcze przyhościć to muszę po prostu stworzyć nowe. Trochę to potrwa. Poza tym doszłam do wniosku że ja nie jestem kolekcjonerem host tylko ich sympatykiem :wink4: :rotfl1: i stosownie do tego powinnam robić naprawdę solidny przesiew wsród host i sadzić w Alcatrazie mniej odmian ale za to w większej ilości. Zauważyłam że takie podejście do nasadzeń sprawdza się i przy hostach - czasem mniej znaczy więcej. Znajdź Pollutku w swoim kolekcjonerskim serduchu jakoweś ślady wyrozumiałości dla profana. :wink4: :happy3: :rotfl1: A tu masz trochę słoneczka czyli tego co rośnie w świetlistej części Alcatrazu.

Widzisz że też miłe dla oka takowe słoneczne rabatki.
Pozdrówczanki

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Lip 2013 21:58 #182526

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu , wysłałam maila ze zdjęciami.
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 28 Lip 2013 22:31 #182539

• Poll
  • Poll's Avatar
Leszku, niech nam sie rodzi wielu ogrodników obojga płci, bo ludzie, którzy kochają naturę, chyba nie wszczynają wojen. Praca w ogrodzie dystansuje a jak sie człek dobrze narobi, to marzy o kąpieli, spaniu, jedzonku - podstawowych potrzebach i nie w głowie mu dochodzenie się :woohoo: ze światem . :happy3:

Tabciostwo kochane...toć młotkuje z ;) i :lol: . Chyba nie chciałabym, aby wszystkie ogrody były jak moje - hostowo-cieniste. :blink: Co do nasadzeń masowych host, zgadzam się, problem jest w ich powolnym tempie wzrostu i ...cenie. ;)

Olu, odebrałam.

hosta Irongate Supreme

Polystichum x dycei
, młody egzemplarz

kwiaty host, także nad rzeczką

w upały, najlepiej pokrzepić sie mrożoną kawą z kostkami lodu :thanks:

Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2013 22:37 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Lip 2013 07:30 #182577

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Kawa jakoś do mnie nie przemawia ale ta rzeczka w upały i owszem :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Lip 2013 10:16 #182608

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 197
Piękne to zdjęcie z hostą nad wodą, gdyby tak jeszcze dało się uprosić o zdjęcie z większym odjazdem, choć na metr, by dostrzec sąsiedztwo roślin, wody, pnia..., bo teraz wyobraźnia wrzeszczy:
Za Niemen hen precz!
Koń gotów i zbroja,
dziewczyno ty moja,
uściśnij, daj miecz...

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Lip 2013 18:05 #182729

• Poll
  • Poll's Avatar
Pikutku, do mnie, własnie taka kawka przemawia w upały, baaaaaa, nawet krzyczy.Nic tak nie krzepi po porcji solidnej pracy w upale. :)

Wendko, zrobię taka fotkę, jak tylko nieco okoszę brzeg, bo od czasu powodzi zarósł,że wstyd pokazywać. :jeez: Teraz, to raj dla żab, pająków i innych skacząco x pełzających stworów . :lol: Miecza ci u mnie nie ma, ale są za to :

"Nie używane już portfele,
Wygasłe kwity, wizytówki,
Resztki żarówki, ćwierć-ołówki...
Leży tam spinka, fajka, śrubka,
Syndetikonu pusta tubka,
Jakaś pincetka czy pipetka,
Stara podarta portmonetka.
Kostka do gry, koreczek szklany.
Bilet na dworcu nie oddany,
Szary zamszowy futeralik,
Zeschły pędzelek, lak, medalik,
Przycisk z jaszczurką bez ogona,
Legitymacja przedawniona,
Brązowe pióro wypalane
Z białym napisem "Zakopane".
Korbka od czegoś, klucz do czegoś,
Lecz już oboje "do niczegoś"
Słowem, wiesz, jaka to szulflada... "*

hosta ‘Pineapple Punch’

--
* Tuwim, "Kwiaty polskie"
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2013 18:54 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 29 Lip 2013 21:12 #182758

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Pollutku ani Coffee Ice ani Ice Teee dziś nie pomogły. Nie pomogło nawet piwo zimniaste wypite w akcie desperacji ! Niniejszym zawiadamiam że oficjalnie nie żyję, nie ma mnie, roztopiłam się. Nie ma nic paskudniejszego niż upał w mieście! :tongue2: Ogród wstępnie podlany, zaraz będę robić następne podlewanko, żeby rośliny solidnie się napiły. Jutro ponoć burze ale ostatnio to u nas głównie grzmi a wody z nieba leci mało :blink: , więc lepiej podlać profilaktycznie. Nic w tym roku harmonijnie w pogodzie się nie układa, same ekstrema. Czyżby to ta 13 tak peszyła? :wink4: :devil1: :happy3:
Pozdrówka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.564 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum