TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 08:24 #183465

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Opowieści o tarasach, cieniu, hostach, paprotach i "wykopkach starożytno-mediewalnych" :supr3: :think: :lev: bardzo mi sie podobały. Poll, ale Ty tam musisz mieć terenu co niemiara! Jak się wchodzi do Twojego wątku, to jak do lasu rzeczywiście. :)
Przy okazji się pochwalę, że zakwitła mi bonusowa ozdobna truskawka na "żórowo". ;) :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 08:55 #183473

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Dziękuję Olusiu, niezła myśl, trzeba go więc zapuścić więcej :woohoo: Przy okazji doczytałam jednak, że jest rośliną chronioną :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 08:57 przez piku.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 11:13 #183504

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Poll z zapytaniem jakie paproty rosną u Ciebie przy Black Hills ??? bo cos przyjechało w gratisie ;) ;) maluteńkie jeszcze ma dwa listeczki na krzyż ale juz zauważalne przy pieleniu ja w paprotach to jestem zupełnie zielonym lajkonikiem ale jeżeli nie daj Bóg miałby to byc piuropusznik to muszę tępić w zarodku nawet maleństwa ( jak Herod nie przymierzając :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: )
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 20:30 #183610

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Hejka, jestem, żyję chaszcze okoliczne również. Trochę wycinania, obcinania, podwiązywania i ogród wygląda po staremu... no, prawie po staremu. Jeszcze tylko niektóre tarasowce w oczekiwaniu na nowe donice, bo w potrzaskanych im nie do twarzy :happy: ... mogło być gorzej, jak zawsze. Niestety, czasem jakiegoś grosika trza zarobić i czasu na nic innego już nie zostaje :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, piku

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 22:26 #183644

• Poll
  • Poll's Avatar
Pirlikatko, dobra prowokacja nie jest zła...Zawsze jest o czym podyskutować. ;) Za selery się nie łapie, natomiast - jakby to nie zabrzmiało - dzięg(ie)le, owszem, goszczą u mnie, ale nie mają niestety :placze: takich rozmiarów, jak na cięższych, zasobniejszych glebach.Rozważę więc może uprawianie kopru, który nie tylko rośnie gdzie popadnie a do tego sam się rozsiewa. :think:

Aniu
, są i u mnie popalone hosty, ale ich nie pokazuję.Nie ma sie czym chwalić. :cry3: Wymyśliłam sobie taki pas nasadzeń, jakieś 3 m od budującego się domu i tam...massssakarrra! Cieniówka nie daje wystarczającej ilości cienia a dom jeszcze nie powstał, więc zero ochrony. :(

Pikutku, Olu, dzięgielówka taka sławna a przyznam, że nie próbowałam. :mad2:

Danielo, z Tabcią, nie można się nudzić. :funnyface: Chciałabym, aby ten mój cienio-las szybciej rósł, tak mi sie marzą dorosłe drzewa! :hearts: Jedrzejówka ma niemal 80 arów, ale to sporo, tylko w temacie 'chwasty', natomiast, jeśli chodzi o nowe hostowiska, teren kurczy mi się niebezpiecznie. :mad2:

Mireczko, skazuje Cię na rolę Heroda. Tam, skąd wykopałam Black Hills, rośnie wyłącznie Matteuccia. :flower2:

Maguś, myślami Cię dziś goniłam i z wiadomych powodów nie sięgnęłam po fon. Cieszę się, ze ogród straszliwie nie ucierpiał,owszem, donic szkoda, ale bardziej szkoda byłoby połamanych drzew. Trzymaj się...:hug:

ze słońca w cień

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 00:38 #183681

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Polu zauwazyłem ,ze zamierzasz sciółkować słomą.... bardzo fajny materiał, napewno wyglada lepiej niz scięta trawa i tektura, ładnie rozjasnia zagony.....ale przy troche jej grubszej warstwie, bo nie bedziesz napewno jej sprzatac na zime lubia tam sobie zamieszkać myszki i inne gryzonie.. :idea1:
i special for you...
sugarandspice010.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 01:04 #183682

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Idąc Tabci torem rozumowania nie byłoby wogóle nowych trendów w sztuce ogrodowania :P To w kwestii tarasowych założeń Poli. Ja rozpoczynam przygodę z selerowatymi Tez dzisiaj 2 dzięgle kupiłam .Na skraj olszynki ,w zyzną glebe posadze .Zobaczymy , czy gigant urośnie do slusznych rozmiarów

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 07:22 #183684

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Polu, odbierz PW!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 09:27 #183711

• Poll
  • Poll's Avatar
Tomku, mam takie obawy, nie kryję, ale obserwuje ostatnio sporo kotow wałęsajacych sie po Jedrzejówce, znajduję nieżywe krety, nornice ...Ufam,że mimo wszystko będzie dobrze. :wink2: Dziękuję za zdjęcie, eukomisy są na tle przaśnych nasadzeń jedrzejówkowych takie...egzotyczne.

Ewciu, zauważyłam,że dzięgiele pozytywnie reagują na spore ilosci wody, chyba więc przesadzę swoje nad strumień. Ty swoje także podlewaj, zwłaszcza tego upalnego lata będą potrzebowały sporo picia.

Dorotko, odebrałam, odpisałam , dziękuję. :hug: Często nie pokazuje mi się ikonka poczty i to nie tylko 'kopertka' zawiadomień, ale w ogóle nie mam koło miejsca do logowania napisu 'Poczta'. To chyba wina przeglądarki.

Kochani, na kilka dni znikam, opiekujcie sie moim wątkiem, , ale nie róbcie niczego, czego ja bym nie zrobiła. :think: Albo róbcie :funnyface: ...odrobina szaleństwa ubarwia życie , wiec bawcie się dobrze. Do ....spisania się. :kiss3: W razie czego,podaję mój mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ( dostaje zawiadomienia przez fon, wiec w miarę szybko moge reagować)

zostawiam widok z tarasów na 3letnie hostowisko...

...i pewnego maluszka, który zagościł u mnie w ubieglym roku ...stał, stał, az ruszył z kopyta :) i jest żywym dowodem na to,ze na wszystko trzeba czasu :coffe:

Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2013 09:37 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 10:31 #183726

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka czyli wita Was wasz wesoły prowokator! :wink4: :devil1: :happy3:
Magiczna dobrze że tylko donice, i tzw. szczegółki - mogło być gorzej. Ewandko nie ma szans żeby się nie rozwijało ale niestety nie zawsze wiadomo czy aby rozwijające jest dobre. Widziałam tryndy ogrodowe co to głośne były a po paru latach z tryndu coś tam pozostało w charakterze gadżeta. Na jedno szczęście tryndowcy szaleją w miejskich ogrodach i tzw. założeniach do użytku publicznego - wiejskie ogrody jeszcze w miarę bezpieczne. :wink4: :devil1: :happy3: Jako osoba w słusznym wieku ( bardzo starszy wiek balzakowski :wink4: :happy3: ) preferuję w kwestiach ogrodowych podejście z lekka konserwatywne. :wink4: :rotfl1: Dzięgiele to naprawdę piękne rośliny, cieszę się że udało mi się Wam o nich przypomnieć przy okazji selerów. Pikutku on całkiem dobrze idzie z nasionek, może się już ktoś dochował na tyle dużych egzemplarzy że kwitną i nasionkują. Stanowisko przy ciekach i innych bajorkach zdecydowanie najlepsze i tam one przy zasobnej glebie powinny dojechać do maksymalnych rozmiarów i w ramach uszczęśliwienia ogrodujących wybarwić na fioletowo pędy ( musi być troszkę słoneczka ). Czekają nas ponoć upały straszliwe nie wiem czy uda nam się w tej sytuacji poszaleć i ymc - ymc uskuteczniać podczas pozostawienia wątku na naszą pastwę, to znazy chciałam napisać pod naszą czułą opieką. :wink4: :devil1: :rotfl1: Weekend i przyszły tydzień mogą być naprawdę ciężkie dla miłośników cieniolubów - do szykowania cieniówek i sprawdzania węży ogrodowych przystąp.
Pozdrówka w piel idące
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 14:16 #183764

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
O, chata wolna :dance:
No dobrze, będę grzeczna, uśmiecham się za to o nasionka dzięgla :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 19:15 #183798

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Tabaaza wrote:
Czekają nas ponoć upały straszliwe nie wiem czy uda nam się w tej sytuacji poszaleć i ymc - ymc uskuteczniać podczas pozostawienia wątku na naszą pastwę, to znazy chciałam napisać pod naszą czułą opieką. :wink4: :devil1: :rotfl1:

Ymc ymc! Wzywana przez Tabcię - świadomie czy też nie, żem Pastwa (po mężu) - melduję się pierwszodniowourlopowo, w gotowości do narozrabiania w Jędrzejówkowym lesie hostowym z doskoku (gdyż rano udaję się na swoje osobiste RODos). Ale będę ja tu zaglądać i z doskoku rozrabiać, bo bardzo mi się to spodobało ostatnim razem. :funnyface: A już szczególnie to, że nikt potem patelenką od Poll w ep nie oberwał. :club2: ;) :dance:
:teach: Jak wiadomo brak konsekwencji w wychowaniu jest karygodnym błędem, który mści się zawsze narastaniem zjawisk wysoce szkodliwych jędrzejówkowo. :dance:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 02 Sie 2013 22:26 #183835

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Tabci ustępuję z uwagi na jej wiek :) Przyglądałam się dzisiaj mojej szałwi okręgowej Oj , mogłaby szybciej się rozrastać, bo wyniosę ją na nasyp kolejowy.Przeczytałam ,ze tam dobrze rośnie Jżeby nie bylo nie rosnie nad strumieniem.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Sie 2013 16:49 #183930

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Hejka! :)
Staruszkowanie szczwanym numerem jest. :wink4: :devil1: :happy3: Dyskutuj człowieku ze staruszką to jeszcze wyjdziesz na osobę co kłótliwie niszczy spokój seniora! :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Ewandko wspomniana szałwijka się u mnie wysiewa, tak że służę ( i uważaj na nią bo to podstępne jest, ani się oblookasz a tu wszędzie szałwija :supr: ). Pikuton nie podlizuj się Pollandzie, ona ma jeszcze małe archanielskie anżeliki. :devil1: :happy3: Lepiej poymcuj z nami. :funnyface: Danielo doskok, wyskok i skok w bok - pełna deprawacja! :wink4: :devil1: :happy3: Wątek wolny zatem można poszaleć i znowu wyciąć młode listki hostek na sałatkę. Tym razem te najnowsze co właśnie wychodzą + rukola + małe pomidorki + sos jogurtowo - majonezowy ( mało tego majonezu na Wielkiego Ogrodowego! ) z dodatkiem odrobiny czosnku i posiekanego koperku. Wieczorkiem rzecz jasna, pod ugrilowaną rybkę i schodzone winne promile ( białe te promile ). :wink4: :devil1: :happy3: Polluton ujechał i ja teraz zostałam sama z dylematem hostowym - napisane zostało że osławiona 'Bridal Falls' ma bardzo szybko bielejący margines i teraz mam zagwozdkę. :unsure: Hosta piękna ale białych marginesów u mnie dostatek więc stoję jak ta sierotka na skrzyżowaniu ( bojąc się że mnie coś przejaaadzie ) i bije się z myślami czy aby 'Bridal Falls' to jest właśnie to czego Alcatraz potrzebuje bezwzględnie. Przyznam się że konkurentkami Bridalki vel Brzydalki są 'Bam Bam Blue' i 'Domaine De Courson'. Wsparcie hościanego mi trza a Polluton proszę, wziął i ujechał. :hammer: I teraz nie na kogo zwalić ewentualnego nienajlepszego ( hym, hym... ) wyboru. :wink4: :devil1: :happy3: Boje się że jak zapytam Muszki, którą mam z hostek zakupić to otrzymam odpowiedź że wszystkie trzy. :wink4: :happy3: Dziś straszny gorąc i szykuje się solidne podlewanie, jutro straszą burzami. W ogóle ciągle czuje się zastraszana przez prezenterów pogody, węszę spisek. :wink4: :rotfl1: Teraz foty - będzie po pollutonowsku - hosciano - hościanie.

Dla przełamania fotkowego hościarstwa - bodziszek.

Geranium wallichianum 'Sweet Heidi'

Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2013 16:50 przez Tabaaza.
Za tę wiadomość podziękował(a): olusia

Wiosenna Jędrzejówka (III) 03 Sie 2013 21:38 #183963

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Tabciu, jak już musisz wybierać jedną, to ja bym bez zastanowienia, z zawiązanymi ślepiami brała 'Domaine De Courson' :crazy:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 09:19 #184016

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Bodziszek piękny ;)
Ale Twoje hosty to maja raj :) miejsca pełno,,,nie to co moje :crazy: ,ale tak to jest jak się chciało dużo ich mieć a miejsca nie za dużo,,,to teraz mają trochę za gęsto :unsure:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 10:52 #184032

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Hejka! :)
Ktoś tu magicznie wziął na siebie cieżką odpowiedzialnośc hostową. :wink4: :happy3: Zaraz dam znać Muszce o wyborze. Przyznam się Magdziołku że Twój wybór był tak "po moim sercu",'Domaine De Courson' zafascynowała mnie jak pierwszy raz przeczytałam pollutonowe słówka "zielona 'Sum And Substance'", ja nawet fotek nie potrzebowałam do tego zafascynowania. :wink4: :happy3: Aniu ten bodziszek jest wrednawy mimo niezaprzeczalnej urody ( ech, te lilaróżyki ). Obserwuję u mnie że wszystkie bodziszki mające w rodowodzie Geranum wallichianum coś ciężko sobie radzą. Na słonecznym miejscu z dobrą glebą im źle, przetestuję półcień ale nie jestem do końca pewna czy to da jakieś widoczne polepszenie. Dodatkowo trzeba pamiętać że to delikatne bodzichy i nasze zimy potrafią je wykończyć. Obiecałam sobie że to ostatni u mnie "wallichianczyk", do tej pory miałam trzy odmiany z czego tylko jedna spoko zimowała. 'Sweet Heidi' czeka pierwsza u mnie zima, dopiero zobaczę jaka to z tej odmiany pociecha w naszym klimacie. Co do hostowych miejsc to wcale nie jest tak słodko Aniu, u mnie większość ogrodu słoneczna, nad miejscem dla cieniolubów trzeba popracować czyli podrzewkować. Polluton mnie obedrze z mojej delikatnej skórki ale co tam ( ymc, ymc, ymc :wink4: :rotfl1: ) - wydaje mi się ( przytruwam jak to staruszka po raz enty ) że lepiej sadzić mniej odmian host ale za to w większej ilości sztuk. Szczególnie w małych ogrodach ( no chyba że ktoś jest kolekcjonerem bo wtedy to całkiem inna sprawa i ogród rządzi się osobnymi prawami ). W takich normalnych ogrodach to milsze dla oka jednorodne grupy niż namnożenie pojedynczych egzemplarzy superodmian. Jak blisko siebie rosną 'krzykliwe' hosty to ciężko w takim rozkrzyczanym towarzystwie docenić piękno poszczegółnych roślin. Ja chyba dlatego tak kocham zielone hosty, nie dość że są piękne same w sobie to jeszcze na ich tle widać urodę tych bardziej kolorowych odmian. Kto wie Aniu czy z czasem nie zaczniesz dzielić host i tworzyć z nich grup, wtedy dopiero będzie problem z miejscem ( auuu! :wink4: :happy3: ). U mnie tak to właśnie było, najpierw duża ilość odmian ( apetyt zastraszająco rósł od tych zdjęć forumowych ) a potem przystopowanie i podział tego co już mam. :P A teraz liliowce.

'Fairy Tale Pink'

'Piano Man'

I coś co u Pollutona nie może zaistnieć ( bo Polluton nie ma serca do suchych rabat, pollutonowe serce opanowane przez cienioluby :happy: ).

Pozdrówka
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2013 11:02 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 04 Sie 2013 11:12 #184035

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Tabcia , róż iście majtasowy !!!
A co do masowych nasadzeń , jednym gatunkiem to jestem - przeciw !!!!
Jeden egzemplarz , przez 2-4 lata rozrasta się do masowych rozmiarów.
Jestem więc za pojemnikową uprawą , jak kolory będą się z sobą gryzły to można poprzestawiać.
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.497 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum