TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Lip 2013 10:32 #182836

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabaaza wrote:
Nic w tym roku harmonijnie w pogodzie się nie układa, same ekstrema. Czyżby to ta 13 tak peszyła? :wink4: :devil1: :happy3:
:

Jakby mało wszystkiego, tej nocy, przeszła nad nami gwałtowna burza.Zaczęła sie ok 23, trwała do poźna w nocy.Nie wspomne,ze netu nie było, to wiadomo....Wiem,ze u Mag jest pobojowisko w ogrodzie a Jedrzejowka połozona jest kilka kilometrow od jej domu. Nie wiem, co się tam działo, nie mam kontaktu z Marcinem a pojechać mogę dopiero za jakieś 2 h. Az się boję. :(

Polystichum xiphophyllum, pastorał rozwija się w frond

Sweet & Sour

Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2013 10:44 przez Poll.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Lip 2013 19:45 #183004

• Poll
  • Poll's Avatar
Strach ma wielkie oczy :flower: , nie wiem, jak u Magicznej, ale u mnie złamane jest tylko 1 drzewo - młoda brzoza, natrzepane liści i gałęzi, nieco poderwana cieniówka w kilku miejscach. Ulżyło mi. :P

Polypodium scouleri - tegoroczny nabytek - rośnie z innymi paprotkami w suchym, słonecznym murku o poł.-zachodniej wystawie

hosta Lakeside Spruce Goose

lilie konczą już kwitnienie

oby zapylił ten kwiat czymś ciekawszym, niz zwykły zieleniec :P

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Lip 2013 19:56 #183010

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Czemu robi mi się miękko na widok Lakesidek ?
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Lip 2013 20:25 #183031

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
olusia wrote:
Czemu robi mi się miękko na widok Lakesidek ?
Olusiu ja też je uwielbiam :wink4: Tylko czemu kupuje inne :crazy:
Poll to bardzo dobre wiadomości z Jędrzejówki :dance: . Limit "wyskoków" pogodowych wyczerpany na ten rok
Pozdrawiam
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Lip 2013 20:52 #183045

• Poll
  • Poll's Avatar
Olu, zapewne dlatego,ze zachorowałaś na odhostową chorobę kolekcjonerską. :lol: :lol: Wtedy nigdy dość i wciąż chce sie więcej i więcej. :P

Madziu, oby Twoje słowa się potwierdziły....Koniec z pogodowymi wyskokami, teraz tylko spokojna jesień i niezbyt mroźna zima...Takie mam małe marzonka. :funnyface:

hosta Sombrero

na białym sadźcu przysiadł motyl-inwalida (zapewne po nocnej burzy :( )

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Lip 2013 21:22 #183072

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Natura ludzka zdumiewającą rzeczą jest - złamało drzewo ale Pollutonowska zadowolona. :supr: Ten spokój to dlatego że na tle poprzednich ekscesów aury wywalenie brzózki to pryszcz. No świetnie jest, wszak trzęsienia ziemi u nas słabe i rzadkie. :wink4: :happy3: Rechoczę zadowolona bo udało mi się przewidzieć cwany numer pogódki - dużo wiatru ale z nieba słabe pitulando a nie żaden deszcz. Profilaktyczne podlewnictwo słuszną decyzją było, howgh! Jakoś nam się Pollutku udało tym razem! :wink4: :woohoo: Oby Magdziorkowi też dobrze było.
Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia

Wiosenna Jędrzejówka (III) 30 Lip 2013 23:25 #183143

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabaaza wrote:
Natura ludzka zdumiewającą rzeczą jest - złamało drzewo ale Pollutonowska zadowolona. :supr: Ten spokój to dlatego że na tle poprzednich ekscesów aury wywalenie brzózki to pryszcz.

Dokładnie tak PirliKatko! Jechałam do Jedrzejowki z duszą na ramieniu... Już wyobraźnia , nieokiełznany potwór, podsuwała mi obrazy zniszczeń, jak z 'Twistera', więc jedna brzózka wydała mi się niczym, w porownaniu z tym, co mogło być i czego się bałam, obserwując nawałnicę za oknem. Mag milczy, nie wiem, co u Niej. :(

Zmiana tematu... Jak wspomniałam 'przesadzam' stare hostowisko. Rośliny dorosły i zapanował tam buszo-rozgardiasz taki,ze nawet fotek nie dało rady robić :( a o jakichkolwiek pracach pielęgnacyjnych, to nawet nie wspominam. Jeden poziom tarasów w ogóle zlikwidowałam , zmieniwszy go w sciezkę- mam w koncu dostęp do tarasu połozonego wyżej. Teraz czeka mnie jej ściółkowanie słomą , która na plandece została przytargana z pola Marcina.

...tak to będzie wyglądało

Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2013 23:26 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Lip 2013 09:57 #183212

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu , czy przewidujesz trochę nawozu azotowego na ściółkę ? coby drobnoustroje nie podbierały jedzonka hostom ?
Wysłałam PW !!!!
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 10:02 przez olusia.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Lip 2013 18:55 #183314

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Magiczną wyciszyło, strach się bać. :dazed: U mnie prognoza sobie, real sobie - wieszczę że jeszcze będzie się działo. :tongue2: Z rzeczy zdziwnych to koty coś ostatnio wymilały, może mają rację ci co widzą już nadchodzącą jesień? Spora grupa ogrodujących obserwuje tygrzyki, kwitnienia późnych odmian dzielżanu i tym podobne zapowiedzi końca lata. Moje koty pokornieją bo to ja dysponuję ciepełkiem kaloryferów więc trzeba być dla mnie odpowiednio miłymi stworzeniami. :wink4: Może to ich przymilactwo Pollutku wchodzi w zakres tzw. znaków. :wink4: :happy3: Ja tu o jesieni bajdurzę a tu jeszcze sierpnia nie ma ( co nie przeszkodziło zakwitnąć pierwszym marcinkom :wink4: :happy3: ) i jesteśmy dopiero na półmetku lata. Co ma być to i tak będzie, grunt to rośliny masowo nasadzać. Tarasy jakoś nigdy mi się z hostami nie widziały, chyba dlatego że taras kojarzy mi się z jakąś ludzką ingerencją w naturę a hosta to taka nieprzecywilizowana roślina. W każdym razie zamiana na ścieżkę bardziej mi się widzi ( możesz mnie zmłotkować a nawet spatelnić za to krytykanctwo - albo wypomnieć mi moją słynną rabatę żurawkową :wink4: :happy3: :rotfl1: niezwykle gustowną jak zapewne pamiętasz :wink4: :devil1: :rotfl1: ). A teraz Pollutku coś co i u Ciebie kiedyś tam zakwitnie i co jest delikatne i genialne i w ogóle cool.

Thalictrum 'Hewitt's Double'

Moje serce śpiewa Pollutku "Rutewka Shimmy"! :P
Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 19:06 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Lip 2013 19:08 #183317

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
To tygrzyki zwiastują koniec lata :dazed: . Koniec świata :jeez:
Właśnie dziś przydybałam u siebie trzy ogromne :ohmy: , wolałam zejść im z drogi :whistle:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Lip 2013 20:47 #183344

• Poll
  • Poll's Avatar
Olu, moje hostasy dostają tyle wysokoazotowej gnojówki, że nie dopasam ich już niczym innym.Własnie opróżniam ostatnie beczki, czas dać roślinom przygotować sie do zimy. :garden:

Tabazello, dla mnie, pierwszymi oznakami jesieni jest poźnoletnie gubienie żółtych liści przez moje brzozy, następnym znakiem sa zalegające wszędzie pajęczyny.O...te znaki juz się pojawiły, rosliny blekną, marcinki lada moment pękną w pakach....Sierpień tak szybko zleci, szybciej, niż inne miesiące , bo przecież dnie coraz to krótsze. :) Ale przyznam się, że lubię jesień i kiedy hosty juz osiągają pułap tegorocznych mozliwości, z utęsknieniem jej czekam.

Markitko, nie schodź im z drogi, tylko foć, foć...Tygrzyki są takie fotogeniczne. :hearts:

na suchym murku skalnym

Olympic Twilight

Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 21:19 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Lip 2013 21:15 #183360

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Polu :bye:
jak widzę problemy z pogodą co rusz cię nawiedzają ,ale na szczęście straty nie są duże i najważniejsze ,że nikomu nic się nie stało . :flower1: Hostowe przeprowadzki jak widzę czynisz .Szybko się one zagęszczają .Ja mimo kilku sztuk ,musiałem te najmniejsze zabrać ,bo olbrzymki je przykrywały

Wiosenna Jędrzejówka (III) 31 Lip 2013 23:24 #183415

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Co do tarasów nie daj się Pola sprowokować do nieprzemyślanej dyskusji.Tabciu,apeluję o więcej wyobrażni ! A może to ruiny starej willi z niesamowitą historią w tle , na których rosną ogromne hościska? i wszystko przykryte mchem i paprocią :) Chyba chodziło Poli u zroznicowanie wysokości . No dobrze wytłumacz Pola to Tabci.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 00:41 #183433

• Poll
  • Poll's Avatar
Andrzej, owszem, sa dość szybko przyrastające hosty, jednak wiekszość ma umiarkowane tempo wzrostu.Wysadzając je 4 lata temu, nieco za bardzo zagęściłam, ponieważ nie miałam wystarczajacej ilosci cienia.Moja Jędrzejowka, to patelnia, o czym wielokrotnie pisałam. teraz przyszedł czas na wyeksponowanie host tak, jak na to zasługują. :)

Tabciu, Ewo...Tarasy zbudowane są w miejscu, gdzie kilka lat temu, powstało moje naj/najpierwsze hostowisko. Było to jedyne nieco ocienione miejsce, ale położone na stoku.4 lata temu, po mocnych ulewach, cała kora i niektóre rośliny , wylądowały na dzikiej części działki - po prostu spłynęły! :woohoo: Wtedy podjęłam decyzję o zrobieniu tarasów - umacniające je bloczki betonowe miały zatrzymywać rośliny i ściółkę w obrębie tarasu. Pomysł świetnie się sprawdził i dziś, kiedy hosty są rozrosnięte a bloczki nieco spatynowane, prawie ich nie widać. :) Obecnie, rozsadzam nieco stłoczone hosty i segreguję je wg wysokości, aby nie zasłaniały się wzajemnie.Część bloczków jest wykopywana i układana na nowo a mieszanka jogurtu, cukru i porostów/mchów już się pitrasi w wiadereczku. :P Część host przenoszę na inne stanowiska, które znajdują się na nowym hostowisku , moge więc pozwolić sobie na zrobienie ścieżek na części tarasów.

dojrzewają szkarłatki

młode Dryopteris filix-mas 'Parsley', niedawno zagościły na hostowisku

wrzucona do wody mała sadzonka marsylii czterolistnej (Marsilea quadrifolia) dziarsko wypuszcza pastorały

na skraju hostowiska

Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 00:50 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 01:19 #183436

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Prowokacje na fundamentach, mniam! :wink4: :happy3: Jestem potworem! :rotfl1: Do odporu prowakacji przystąp nasz Pollutonku. :hearts: Nie czaj się, tylko jak będziesz miał trochę czasu napisz. A w ogóle to tralalalala, Polluton właśnie zniszczył części starożytnej historii w imię dostępu do zielska i organizacji buszu hościanego. Ewandko czuję przez moją skórę grubą jak to u nosorożców że tarasy są w tzw.silnej reorganizacji. Jestem w stanie uwierzyć że jakby Polluton natknął się na tajemnicze ruinki wysokiej klasy to starannie by odkopał a potem obsadził hostami i paprociumstwem wszelakim a konserwatora zbytków poszczułby Pinky. :wink4: :devil1: :happy3: :rotfl1: Ale Polluton zamiast pobawić się w archeologa i szukać resztek działalności mnichów czyli zaginionych opactw, zlikwidował taras i zrobił ścieżkę i skoncentrował się jeno na bagienkach i oczkach a o wykopkach starożytno - mediewialnych przy tej okazji zmilczał. Polluton najwyraźniej coś kombinuje i nie wiadomo czym to się skończy ale obstawiam kierunek natura. Mnie tarasy kojarzą się z bardzo uporządkowanymi nasadzeniami, jakoś na takowe trafiałam. :supr: Nie to żeby to były sztywniaki jakieś obsadzone ciechocinkami, nic takowego. :jeez: Piękne założenia ale formalne a Jędrzejówka jawi mi się jako tzw. poetyka woodlandu. Swobodne, bardzo naturalne nasadzenia wpisane w krajobraz, łagodne spadki w hostolandii ( teren zróżnicowany , a jakże ), część kamienna zabylinowana na dziko i spaprociumowana. Oczywiście że bezczelnie się szarogeszę w Jędrzejówce i Polluton pewien słuszności sprawy może mnie kopnąć we wszystkie cztery litery naraz, bo to są Pollutona włości i jak będzie chciał to zacznie uprawiać selery. :happy3: Na tarasach, skalniaku i łagodnych zboczach oraz w oczkach i bagienkach. :wink4: :happy3: :rotfl1: A jak zacznę coś na temat selerów ćwierkać to Polluton może przysłać mi zatruty dżemik z selera i wszelkie racje będą po stronie Pollutona, co zostanie wyryte na moim nagrobku :wink4: :happy2: . A propos selerów, roślina trochę podobna, dobrej ziemi wymagająca ale na swój sposób urocza - arcydzięgiel. Ostatnio oglądałam go na takiej "dzikiej rabacie" - oj zrobiło to na mnie wrażenie. :yummi:
Pozdrówka potworne i bezczelnie prowokacyjne
P.S. Pollutonek szybciutko już odpowiedział i cała historia tarasów została objaśniona ( znaczy moje wypociny spóźnione były ). Korzenie będą się rozrastać glebę trzymać i jeszcze trochę a tarasy obrosną i złagodnieją, co poniektóre wypadną by przytrzymywać glebię gdzieś tam i wszystko się roztarasuje i pięknie wtopi.
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 01:34 przez Tabaaza.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 07:05 #183445

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Ty masz chyba raj dla host,,,jak widać sa w cienistym miejscu,nie ich nie uszkadza,,,
Moje tak dobrez nie mają i troche niektóre słońce teraz podpala :(
Ale te szkarłatki wygladają ładnie,oryginalnie,,,chyba i ja musze je zaprosić doogrodu :) :hammer:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 07:50 #183454

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Arcydzięgiel Tabiczku powiadasz :think: , faktycznie dostojne to i dekoracyjne pasujące do mojego marchewnika. Chyba przelecę się po polach w poszukiwaniach :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 01 Sie 2013 08:05 #183458

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu , a jak już go znajdziesz to przerób na litworówkę!!! same plusy.
www.toorank-shop.pl/product.php?id_product=18
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.596 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum