TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2013 21 Kwi 2013 20:23 #147927

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Z tą konkurującą gałązką Cranstonii to wiesz co ... Ja nic nie mówię :rotfl1:
Ale wywalił w górę ten Strict Weeper :eek3: Jeszcze parę lat i przerośnie krzywaczkowego :dance:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2013 21 Kwi 2013 20:26 #147930

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu masz piękny ogród. I ile kolorków już się pokazało.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2013 21 Kwi 2013 20:41 #147945

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu dziękuję za wizytację :P mam nadzieję, że się podobało, choć ogród jeszcze niezbyt ogarnięty :oops: Kulki miałaś okazję poogladać do woli :lol:
Markito nie zdążyłam, nooo nie zdążyłam pocykać :jeez: Dzisiaj coś tam mi się udało :funnyface:
pierwiosnki 4 sztuki, trzeba przyznać, że ten sezon nie obfituje w ich ofertę, jak poprzedni :dazed:

i oczywiście różyczki - te dla Reni ;)

a tu dwie moje :)

Póki co stają w garażu w obawie przed nocnymi spadkami temperatury, spore są, jak widać :woohoo:
Odebrałam jeszcze z Floribundy kilka, te z goły korzeniem poszły do donic. Muszę się rozejrzeć, gdzie by je tu wkopać :happy:
Mówiąc o doniczkach miałam na myśli angielskiech różyczki, te powyżej. Rada szkółkarska była taka, aby potrzymać je w nich przynajmniej do 1 maja, aby się dobrze ukorzeniły ... mikrowłośniki , czy jak to się tam nazywa :think:
Romku sprzedawca niby sprawdzony, więc takiej pomyłki nie powinno być. Coz teraz zrobić :think: Niech dsobie rosnie inna kalinka. Dziękuję za pomoc w identyfikacji :hug:
Małgosiu zapraszam, oczywiście zapraszam częściej. Miło, że znalazłaś chwilę, aby zajrzeć :hug: Widziałam i Twoje porządki.
Fukai'a ... mogę polecić, jesli lubisz cudaki :lol: Mój jeszcze malutki, zobaczymy, jak urośnie :silly:
Vituś z ropoczęciem seonu ruszyłam z kopyta, pracy wiele, a czasu tak mało :jeez: Większość prac już wykonana, teraz tylko plewienie mi zostało i sadzenie dalii, lilii jeszcze kilku, piwonek, a potem cann. Zapomniałam o warzywniku, oczywiście jeszcze trzeba go obsiać :P
Margolko i u mnie rozpoczyna trzeci sezon, niewielki jest może z pół metra wysoki, za to rozłożysty także na prawie metr. Do góry powinien jeszcze urosnąć, źrodła piszą o 1,5m.
Po Twoim pytaniu ajrzałam do niego i jestem mile zaskoczona :woohoo: Oj postara się w tym sezonie, postara :happy4: W ubiegłym miął zaledwie kilka kwiatków.
Tak wygladają wszystkie gałązki ;)

Paweł, a mów co chcesz :funnyface: i tak nie posłucham :happy3:
Prawda, że cyprysik podrósł :lol: do Krtzywaczkowego jednak brakuje mu z 10 lat :silly:
Moniko kolorków nieco się pojawiło, najważniejsze jednak, że trawa nabrała zielonej barwy. W ogrodzie od razu piękniej.
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2013 22:03 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2013 21 Kwi 2013 21:07 #147972

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne, dorodne krzaczory kupiłaś Jolu :bravo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2013 21 Kwi 2013 22:18 #148042

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonka żeby takie były rozyczki w naszych ogrodach :woohoo:

Ciąg dalszy opowieści ...

Jako, że pogoda byla dzisiaj wyśmienita zaraz po przebudzeniu udałam sie do ogródka :lol: Wróciłam zaś chwilę przed zachodem słońca :crazy: Jak ja lubie takie dni, kiedy można popracować w krótkich spodenkach i bluzeczce na ramiączkach :lol: Wiosennej opalenizny ciąg dalszy i nareszcie trupio-blady kolorek zimowy odchodzi do przeszłości :woohoo:

Najwyższa już była pora przesadzić datury, posadzić róże z gołym korzeniem ... tak więc przerzuciłam 200 litórw ziemi własnymi, spracowanymi rękami :sick:
Kręgosłup siadł nieco, bo pod wieczór trzeba było donice wtachać do gospodarczego :blink:
Zainwestowałam w większe, mam nadzieję, że z tymi wiatr sobie tak łatwo nie poradzi :think:

a to jeszcze nie wszystkie.
Pamiętacie sezon?

A w ogrodzie robi się pomalutku zielono, tu i ówdzie jakiś kolorek się trafi ;)

Zanim dotarłam z aparatem kwiatki zdążyły się zamknać :jeez:

Zakwitła także domowa różyczka, dzisiaj na spacerku ;) Nawet nie zdążyłam jej przyciąć, trzeba będzie załatwić temat później :think: Aaa i chciałam uprzejmie donieść, że przędziorki się już uaktywniły i mszyce :jeez:

Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2013 21 Kwi 2013 23:13 #148085

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Jolu, rzeczywiście rosnące krzaczory :supr3: Czy one są w tych typowych doniczkach (11,5 x 11,5 x 21,5), czy większych? Jak szkółki wysyłały do mnie takie podrośnięte róże, to przy pakowaniu wkładali do doniczek patyki na długość kartonu :think:
Datury widzę słusznych rozmiarów i słusznej ilości - dobrze, że masz gdzie je zimować - u mnie takie roślinki odpadają niestety.
Wiosna na całego. Ja dzisiaj szalałam na warzywnych grządkach :)
" Na początku był Smok..."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2013 22 Kwi 2013 08:32 #148138

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Reniu, a więc widzisz, że krzaki zdrowe i wyrośnięte, żal byłoby z donic wyjmować. Donice zaś typowe rózane, nie wiem, jakie to bedą wymiary :blink: Patyki i donica na górę i dojadą jakoś ;)
Spakować się postaram, spoko, tylko chyba poczekamy na Jude the Obscure, wybieram się w piątek :think: :think:
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2013 08:32 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Kwi 2013 09:10 #148157

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
Eksplozja kwiatów, jestem pod wrażeniem. Też muszę kupić na przyszły sezon hiacynty .... i przebiśniegi.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Kwi 2013 09:17 #148161

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Jolu, skoro są w donicach to pośpiechu być nie musi ;) Na widok zdjęcia szczęka automatycznie opada mi w dół, po czym mam uśmiech od ucha do ucha :happy4: W tym tygodniu działam na ogrodzie porządkowo - logistycznie, więc naszykuję miejscówki :flower: Wczoraj stwierdziłam, że muszę przesadzić dwie budleje - rozrosły się straszliwie i nie oberwały zimą - przeniosę je zanim się przebudzą na dobre - zwolni się trochę atrakcyjnego miejsca a inne miejsce zyska na atrakcyjności. No i okazało się, że po zimie mam do wykopania jedną różę - Smooth Buttercup nie zdzierżyła, niestety. A już miałam nadzieję, że będzie 100% przetrwania kolekcji :(
" Na początku był Smok..."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Kwi 2013 09:59 #148179

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Dobry sposób na róże w donicach.Przynajmniej nie zabiorą miejsca kulkom. :happy:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Kwi 2013 11:29 #148207

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Po wielkich trudach :silly: dotarłam do Ciebie i nadrabiam zaległości w czytaniu :hug: Dzieje się u Ciebie :woohoo: A ja, kupione róże z goły korzeniem, kazałam posadzić wprost do ziemi :think: Wyglądają dobrze... :supr: cóż, nie będę ich już do donic wyrywać :silly:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Kwi 2013 11:45 #148210

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marysiu, jak miejsce przygotowane to jak najbardziej sadzic wprost do ziemi :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Kwi 2013 12:58 #148231

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Róża już kwitnie? :blink:
Jak to, co jej zrobiłaś? :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Kwi 2013 20:17 #148307

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Oj piękne ,piękne te pierwiosnki :woohoo:

Jolu ,ile Ty masz werwy w sobie ,że hodujesz tyle datur :thanks: :thanks: :thanks:
Ja po kilku latach zrezygnowałam :( Rano wiadro wody ,w południe drugie a na wieczór trzecie i tak w kółko :jeez:
A jak się skarżyłam na kręgosłup to M. mówił , idż podlej bielunie bo już im trąby opadają :(

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Kwi 2013 13:03 #148510

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Pracy przy daturach masz coraz więcej - podziwiam zapał! :)
Czy u Ciebie hiacynty też są takie jakieś wychudłe, rzadsze niż te pędzone zimową porą?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Kwi 2013 22:15 #148693

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jolu, przesyłka dotarła. Jeszcze raz (nie)dziękuję :hearts:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Kwi 2013 22:16 #148695

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A ja zapytam, czy kanny już oczyszczone i podzielone? ;) :rotfl1:
Tą różą kwitnącą to mnie zaskoczyłaś! :)
I żonkilami! U mnie jeszcze nie ma...
Jak to w piątek się wybierasz po róże? :) Po Jacqueline dla mnie też? ;) :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Kwi 2013 22:41 #148716

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Grześ wiosennych nigdy za wiele, zwykle jesienią dokupuje się to i owo, ale ciąge za mało ;) Nie mam jeszcze łanów, ale za kilka lat stan posiadania i u Ciebie i u mnie z pewnością się zwiększy ;)
Reniu poczekanmy zatem. I u mnie porządki w ogrodzie nieustanne, a tyle jeszcze przede mną ;) Budleje wielkie są? Wstawisz zdjęcie? U mnie chyba te ubiegłoroczne nie dały rady, zero startu do tej pory :blink: Zaspę miały nad sobą ponad metrową.
Różyczki piękne to prawda.
Danuś nie zajmą, nie zajmą :lol: Kulki tu, a różyczki zupełnie gdzie indziej rosną ;)
Donice .... zobaczymy, jak się sprawdzą :think:
Marysiu mam nadzieję, że kłopoty z komputerem się skończyły ;) Zmieniałaś przeglądarkę?
Różyczek także mam kilka do wysadzenia na stałe miejsca, ale tyle pracy :crazy: Może wkrótce.
Dorotka no właśnie, jak przygotowane ... :whistle: U mnie padł Barock, uwierzysz? kupiłam na wymiankę. Kronenbourg w kiepskiej kondycji :unsure: kupiłam Nostalgie / :silly: /, Rhapsody in Blue zupełnie nie rusza, ale take dostała zamiennik.
Jesienne Eyes for You kiepściutko, odgrzebałam i ... złamałam pączek :jeez:
Piotrze różyczka zakwitła w garażu :silly: wyniosłam ją zatem na świeże powietrze ;)
Monia i ja się skarżę odkąd zmieniałam im donice na wieeele cięższe :rotfl1:
Dzisiaj piewszy raz postanowiałam zostawić na tarasie na noc. Ma być 7 stopni, więc dadzą radę mam nadzieję :lev:
Anetko bardzo różne mam hiacynty i chude, i grubse, i niższe, i wyższe. Zupełnie nie mam pojęcia od czego to zależy, ale zamierzam sypnąć azofoski cebulom wkrótce. Tyle schylania ponownie :jeez:
Dorotka polecam się, w piątek znowu jadę :rotfl1: Wzięłam przesyłke bezpieczną, bo jak pomyślałam, że mogą ją pakami zarzucić :supr:
Marta jadą po Jacqueline, już się umawiaj :lol: jedziesz ze mną :funnyface:
Ogród się wziął do pracy, aż przyjemnie pospacerować, nie wybierasz się aby na wschód?

Dzisiaj wspólnie moim dziecięciem posadziłyśmy dalie :woohoo: co będzie. Pledzik jakiś lub agro przygotuję w razie przymrozków ogrodniczych ;) Żebyście obacyli jak dziecię bez rękawic żadnych zimię usypywało, proponowałam ... ale po co :lol: Może pociechę mieć będę :happy4:
Jak już zapał się pojawił, może jutro pokażę, jak się perz usuwa :happy3:
Nie ... może lepiej podlać zapropopnuję, aby nie zrazić za bardzo :silly:

Piękna, letnia pogoda dzisiaj u nas była, na słońcu to chyba ze 30 stopni :think: Ale po powrocie z pracy zrobilo sie znośnie, ubranie letnie i praca do 20 niemalże.
Uwaga! zaczynają ciąć komary wieczorem :club2:

A w ogrodzie ... zakwitają magnolie gwieździste :woohoo:

Dwa lata temu kupiłam magnolię Elisabeth, jak się okazuje :lev: W ubiegłym roku nie kwitła, w tym ma kilka pączków.

Rozkwita forsycja 'Golden Times' cudnie, miałam obawy, ze znowu będę same listki. Rożyczki cięte wcześniej, teraz jakże byłoby je ciąć, jak rosną ...

oraz Abeliofylum koreańskie :lol: jak cudnie pachnie, słodko :lol:

Migdałki lada dzień... prawdą jest, że po cięciu kwitną obficie :lol:

Jeszcze dwie kulki

Picea abies 'Dundanga' /świerk pospolity/

Picea abies 'Suncrest' /świerk pospolity/

... i hiacynty różnorodne ...

i szafirki :happy4:

Wiosennie się zrobiło, oby ogrodnicy byli łaskawi :lev:
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2013 10:57 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.566 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum