TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Gru 2013 17:31 #208665

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
To my teraz grzecznie poprosimy o przepis, bo jeśli te pierniczki, oprócz tego że wyglądają jak milion dolarów, również tak smakują... to chyba wypada popełnić ;)
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Gru 2013 17:56 #208667

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Przepis pochodzi z tego bloga margarytka.blogspot.com/2011/12/pierniczki-swiateczne.html
Jak dla mnie są tylko nieco za słodkie ;) , ale poza tym bez zarzutu :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata, jagoda5214

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Gru 2013 18:26 #208672

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Cudne te pierniczki! Chyba nabrałam chęci na zrobienie podobnych :yummi:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Gru 2013 21:14 #208705

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
U Ciebie sporo tego śniegu :huh: . U nas tylko trochę poprószył i leży go ociupinka :silly: .

Przetestuję ten przepis na pierniczki :woohoo: . Wyglądają super :yummi: . Będę "pierniczyć" pierwszy raz :oops: . Ja raczej mufinkowa jestem :happy: . Ale nie mam weny w tym roku na muffinki :tongue2: . Za dużo z nimi zachodu :fly: , zwłaszcza jak się robi hurtowo :pinch: .

... Wiedziałam, że przez dwóch facetów nie ma prawa żadna wiadomość dotrzeć :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Gru 2013 21:25 #208708

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ojejej, ile pierników! A co z tymi wcześniejszymi, by nie powiedzieć starymi? ;)
I żadna porcja się nie przypaliła? Niemożliwe! :lol:
To jednak w grudniu... Czyli niedługo, trzeba częściej zaglądać! A może na zachętę maila z zapytaniem wysłać, powiedzieć, jak cierpimy bardzo i wzruszyć? ;)
A grafiki jak najbardziej zajęte! ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Gru 2013 17:44 #208803

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Super te pierniczki w kształcie łosia, lub renifera - jeszcze nie widziałam takiej foremki, choć ja to mało widziałam foremek bo jakoś tak nie mieszczą się w moim kręgu zainteresowań :P choć w tym roku postanowiłam popiec troszkę pierniczków z wnusia. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ciekawe kto wymyślił imię dla tego wietrzyska - mam kota o tym imieniu - umie narozrabiać :blink:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Gru 2013 19:32 #208818

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
kusisz Marta, w dodatku nie tylko Ty. Kupiłam foremki :dance: na razie tylko dwie tradycyjne: choinkę i śnieżynkę. Teraz nie wypada nie upiec, prawda? Jeszcze raz obejrzałam Twoją litografię, moje są trochę wiekowe, przez co mniej dekoracyjne, bo papier nie jest już taki bielutki, wyślę Ci na pw, nie będę zakłócać przedświątcznych opowieści. Pokażesz udekorowane pierniczki? zdążyłaś udekorować czy znikły?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Gru 2013 23:22 #208863

• Roma
  • Roma's Avatar
U mnie w tym roku zaległości jak nigdy.We wtorek zabiorę się za pierniczki z Twojego przepisu.Skoro twierdzisz,że dobre to zabieram się do roboty.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Gru 2013 23:25 #208864

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Gdybyś znalazła siły na zdobienie pierniczków własnoręcznie robionym lukrem to mogę Ci podpowiedzieć co nieco.
Lukier z soku z cytryny i cukru pudru jest smaczny na ciastkach, ale trudno się nim dekoruje, bo albo za rzadki, albo za gęsty, nie jest też zbyt bielutki.
Lukier na bazie białka jest bardziej błyszczący, bardziej plastyczny i bielszy.
a to takie poglądowe zdjęcie:
.
Może przy trzeciej porcji dojdę wreszcie do wprawy :whistle: .
Aha - dziurki w piernikach (na wstążeczki) zrobił małżonek - wiertarką :rotfl1: :rotfl1: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2013 23:27 przez elsi.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Gru 2013 23:06 #208935

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No to ja też się skuszę na te pierniki ,ale zaraz nasypię mniej cukru :thanks: .Przepis już mam wklikany .Ubiegłoroczne miałam trochę za twarde ,ale jak poleżały to były w sam raz .U nas dzisiaj deszczowo a u Ciebie białe święta się szykują
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Gru 2013 19:32 #210135

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dwa dni czekałam, że może jakaś tajemnicza siła sprawi, że posty wrócą :whistle: , ale wygląda na to, że nic z tego :jeez: . Trudno, no to jeszcze raz :supr:

Kasiu Święta coraz bliżej, ciekawa jestem, czy spróbowałaś upiec sama pierniczki? Sporo dziewczyn na forum już przepis wypróbowało, wszystkim się udały, to chyba wystarczająca rekomendacja :silly:

Dorcia gdzie Ty znowu się podziewasz :hammer: . Chodzą słuchy, że dekupażujesz łajzę :rotfl1:
Białych Świąt to raczej nikt nie będzie miał ;) , no, może mieszkańcy Zakopanego :happy3:
Pierniczki piekłaś? Pewnie, nie, bo chyba byś się pochwaliła :devil1:

Marto stare (i nowe ;) ) pierniczki są systematycznie wyjadane :whistle: , ale zrobiłam ich tak dużo, że do świąt na pewno starczy :rotfl1: . Te przypalone wyjadam sama :tongue2: , lubię :crazy:
Pisałaś maila do pana Marka i co? Nadal nic, żadnej oferty :hammer:

Iwonko te reniferki kupiłam kiedyś w Ikei. Były w zestawie z innymi foremkami, których jak łatwo się domyślić w ogóle nie używam, bo całość kupiłam tylko dla reniferka :rotfl1:
Ja z kolei długo marzyłam o foremkach - śnieżynkach. Wreszcie udało mi się w tym roku nabyć, ale pierniczki nimi wycinane jednak odbiegają od moich wyobrażeń :huh:

Ula pytanie, czy kuszenie okazało się skuteczne? Upiekłaś czy nie :silly: ?
Moje częściowo zjedzone, częściowo udekorowane, ale nie wszystkie, bo głupi rękaw popsuł mi się w trakcie pracy :hammer: . To nie na moje nerwy :evil:
Ale pokazywać nie będę, bo z Eli pięknościami nie mogę się równać :happy4:

Romciu byłam, widziałam, ale u Ciebie tak zawsze - od słów do czynów - moment :woohoo:

Elu droga moja :kiss3: , strasznie zawyżasz poziom swoimi fotkami :happy3:
Próbowałam Ci dorównać, zrobiłam lukier jak kazałaś ;) , to znów rękaw się popsuł :angry: , a potem nie miałam już weny do robienia tutek, choć link dokładnie obejrzałam :wink4:

Jadziu i jak, skusiłaś się? One nie są twarde, raczej takie chrupiące :silly: . akle polukrowane zmiękną zupełnie :lol:

Tydzień temu straciłam swojego niebieskiego kota :placze: . Mordercze problemy urologiczne :cry3:
Pisałam już raz o tym, ale to wciąż trudny temat, więc wybaczcie, że na tym poprzestanę :sad2:

Zimy nadal nie ma, Święta szykują się bardziej wiosennie niż wielkanocne :jeez: , wciąż nie mam żadnego wiosennego zamówienia :dazed: . Zabrałam się zatem do uzupełniania wpisów w bazie róż, a że jestem systematyczna postanowiłam podejść do tego metodycznie i alfabetycznie ;) . Na razie jestem przy "a" :rotfl1:

Przy okazji poszukiwań do wpisów różanych oglądam sobie takie tam letnie widoczki :tongue2:

DSC_5968_2013-12-19.JPG

DSC_6094_2013-12-19.JPG

DSC_6200_2013-12-19.JPG

DSC_6331.JPG

DSC_6591_2013-12-19.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Gru 2013 20:21 #210139

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
I dobrze Marto, że jeszcze raz :) bo ten bodziszek i biała ostróżka prześliczne :wink4: Muszę i ja swojego bodziszka gdzieś na wierzch wyciągnąć, w kępie z innymi nie prezentuje się tak fajnie jak twój.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2013 20:22 przez piotrek_ns.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Gru 2013 20:31 #210142

• Roma
  • Roma's Avatar
Piotrek-te widoczki przedstawione są po raz pierwszy.Marta zawsze takie rarytasy ogrodowe zostawia na zimowe wieczory :flower1:
Martuś w sobotę znowu muszę piec kruche ciasteczka, wszystkie zeżarliśmy :P a było ich z kilograma mąki.Całe szczęście,że pierniki są twarde i dopiero dochodzą bo i one byłyby zagrożone :jeez:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Gru 2013 21:11 #210149

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Oj, powiem Ci, Marta, że wykańcza mnie to zaglądanie... Kręci się to kółeczko, nadzieja wraz z nim, a tu... ten użytkownik nic nie sprzedaje i nie sprzedaje... :(
Bardzo piękne postanowienie z tym uzupełnianiem bazy różanej, ciekawe przy jakiej literze Cię wiosna zastanie! ;)
Nie wiem, czy już mówiłam, ale jak na takie młode krzewy to Twoje róże sprawują się rewelacyjnie, strach pomyśleć, co będzie za kilka lat... Różowo, że hej!

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Gru 2013 22:10 #210168

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Romo, chodzi o to, że Marta post już ten wcześniej napisała ale niestety go wcięło po ostatniej awarii serwerów. Stąd pojawiło się to "jeszcze raz" w moim i Matry poście.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2013 22:10 przez piotrek_ns.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Gru 2013 22:44 #210174

• Roma
  • Roma's Avatar
Piotrku-Już teraz rozumiem :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Gru 2013 21:47 #210366

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Człowiek ledwo wyrabia się na zakrętach, a jeszcze młotkiem dostaję :happy: .

Ja tam nie zauważyłam żadnych znikających postów - czyli jest jakaś dobra strona niebywania na forum :bad-idea: .
Pierniczki piekłam... no cóż - w czymś muszę być gorsza :tongue2: - zostanę przy moich muffinkach :happy: .

Szkoda kociaka :cry3:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Gru 2013 13:04 #210592

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystkim moim gościom chciałabym dziś życzyć spokojnych, radosnych, rodzinnych Świąt, mnóstwa ogrodniczych prezentów pod choinką :P a także dużo zdrowia jakże potrzebnego do zmagań ogrodowych w przyszłym sezonie :lol: . Oby dla wszystkich był jeszcze piękniejszy niż ostatni :woohoo: :hug:

DSC_8802.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, magdala, gorzata, Alina-277, aleb-azi, dorciaj, piku, chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.586 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum