TEMAT: OGRÓD PRZY DOMU

OGRÓD PRZY DOMU 26 Wrz 2014 08:15 #301551

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Dagmaro :flower2: dziwne to lato, jak nie praży to leje całymi dniami...rośliny też to odczuwają. Korale na irdze i ogniku, wyglądają dobrze...może przez te ciągłe opady, grzyba jakiegoś załapały i zgniły :think:

Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, dagmarazap

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD PRZY DOMU 26 Wrz 2014 12:26 #301591

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jakie ciągłe opady :dazed: ? Czy Ty aby na pewno z lubelskiego jesteś :happy3: ? U mnie ciągle susza, bo przecież tych ostatnich mżawek deszczem nie można nazwać :evil:

OGRÓD PRZY DOMU 26 Wrz 2014 14:01 #301606

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś :hearts: przez sezon tylko trzy razy wszystko podlewałam w ogrodzie...opady były jak nie rano to wieczorem. W sąsiednich miejscowościach burze nie przechodziły, u mnie jak nie popadało jeden dzień to cud. Chwasty trawa były nie do opanowania. Nawet w te największe upały popołudniami były ulewy. Przed wczoraj też porządnie zlało, na podwórku wjeżdża ciężki samochód odbierający mleko...zrobiło się porządne zadołowanie, zobacz ile jest wody.

DSCF4694.JPG

DSCF4695.JPG

DSCF4604.JPG

DSCF4602.JPG

OGRÓD PRZY DOMU 26 Wrz 2014 15:39 #301613

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba masz jakiś mikroklimat u siebie i ściągasz wszystkie opady z całego regionu :happy4: . Ja od połowy lipca nie wyrabiam z podlewaniem :jeez: , krótka przerwa była w sierpniu, a potem od nowa :evil: . W dodatku jak się gospodaruje na piachach, jak ja ;) , to praktycznie żadna ilość wody nie jest za duża :lol:

OGRÓD PRZY DOMU 26 Wrz 2014 15:50 #301615

• dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Aneczko a u mnie jest to samo :jeez: woda stoi przy budynku gospodarczym,zrobiłam gnojówkę z pokrzyw i stoi nie zużyta :crazy: bo nie będę podlewać,jak wszystko gnije,najśmieszniejsze jest że zapowiadają pogodęcały tydzień a dziś mówili że od wtorku ochłodzenie i więcej deszczu :crazy: Podobno pażdziernik ma być ładny,ale już w nic nie wierzę.

OGRÓD PRZY DOMU 27 Wrz 2014 10:34 #301752

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny :hearts: u mnie dzisiaj znowu pada...po południu ziemniaki miały być kopane. Siedzę zła, w domu zimno...piec od centralnego cieknie, chyba się popsuł :jeez: ciągle jakieś nieprzewidziane wydatki :(
Róże o dziwo kwitną nieprzerwanie przez cały sezon. Świecznica częściowo przekwitła, zapach miał być bardzo nieprzyjemny...jest jednak znośny.

DSCF4696.JPG

DSCF4697.JPG

DSCF4698.JPG

DSCF4699.JPG

DSCF4700.JPG

DSCF4701.JPG

Kawałek nowej rabatki...duży kamień dostałam, jest bardzo ozdobny :silly:
DSCF4705.JPG

DSCF4703.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, anabuko1, dagmarazap

OGRÓD PRZY DOMU 27 Wrz 2014 12:03 #301765

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś i u mnie mokro, choć deszczem bym tego nie nazwała ;) . Niemniej malowanie płotu w tak gęstej mżawce - a taki miałam plan - jest niewykonalne :jeez:

OGRÓD PRZY DOMU 30 Wrz 2014 12:14 #302443

• gosiap32
  • gosiap32's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 685
Witaj Anno 96 trafiłam do Ciebie przypadkiem, śliczny masz ogród ,a pogoda u Ciebie aż mnie zdziwiła, bo u nas w cenrtum opady mamy sporadyczne. Posadziłam kilka iglaków i trzeba było podlewać, niestety natura nie chciała mnie wyręczyć, a przydałoby się. Ale dzisiaj pada. Na weekend zamówiłam słoneczko... :bye:

miłego dnia
Gosia

OGRÓD PRZY DOMU 30 Wrz 2014 19:41 #302515

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
U mnie więcej było sucho niż mokro.owszem deko popada i znów pogoda.
Od kilku dni pogoda była cudna, ciepełko,po [prostu złota polska jesień :)
Świecznica piękna, miałam na nią jeszcze nie dawno ochotę, ale miejsca półcienistego , czy cienistego to u mnie nie mam ,tylko słoneczne.I zrezygnowałam z jej kupna :(

OGRÓD PRZY DOMU 01 Paź 2014 13:48 #302657

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto :flower2: dzisiaj można pracować w ogrodzie, z malowaniem niestety się schodzi...pociesze Cię sąsiadka też malowała, miała gorzej, płot trzeba było czyścić z zielonego nalotu. Dzisiaj mam troszkę luźny dzień, posadziłam niewielkie cebulki lilii...córcia mi w prezencie przywiozła od znajomej.

Gosiu :hearts: na opady nie mam zamiaru narzekać, w tym roku wszystko rośnie jak na drożdżach. Dzięki wilgoci zakątki w ogrodzie poprzerastały wyższymi roślinami, żeby coś zobaczyć trzeba się przespacerować...zamierzony efekt został osiągnięty.

Aneczka :flower1: Świecznice rosną dwie, też nie mają idealnych warunków...jedna jest przesłonięta tylko jeżówką. Brakuje miejsc wilgotnych i cienistych...w tym roku posadziłam Miłorząb, czytałam że szybko rośnie. Jak drzewko podrośnie Świecznice zostaną przesadzone w jego pobliże...na razie musi być tak jak jest :think: Na Świecznice Cię namawiam, ślicznie kwitną.

Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

OGRÓD PRZY DOMU 01 Paź 2014 15:59 #302671

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś faktycznie pogoda do pracy wymarzona, a ja kaszlę i smarkam :hammer: ,siły brak całkowicie :unsure:
Nie wiem jaka to odmiana miłorzębu szybko rośnie, ja mam jakiś co od trzech lat wygląda tak samo :jeez:

OGRÓD PRZY DOMU 01 Paź 2014 17:08 #302680

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ja już choróbsko mam z a sobą,ale od czasu do czasu, to ten kaszel jeszcze dusi. :tongue1: Teraz córcia chora :silly:
Wiem Aneczko,że świecznica i pięknie wygląda cała i pięknie kwitnie .I bardzo żałuje,ale brak miejsca.miejsca.
Róże w październiku będą nowe 7.A ja mam tylko 3 ewentualnie 4 miejsce..ale takie piękne i tyle jeszcze się chce .I Muszę coś do 20 wymyślić gdzie tu ich posadzić. :jeez:

OGRÓD PRZY DOMU 01 Paź 2014 18:34 #302701

• DANA
  • DANA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 802
Aniu obejrzałam Twój ogród ...i jestem pod dużym wrażeniem :bravo:
,ciekawe rośliny , bardzo staranne i gustowne nasadzenia - w efekcie wygląda fantastycznie.
Uwielbiam takie klimaty. :)

OGRÓD PRZY DOMU 02 Paź 2014 18:27 #302894

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto :hearts: każde drzewo musi się zakorzenić, czasem przez rok dwa nie rośnie stoi w miejscu...później przyrasta błyskawicznie. Ziemia też ma tu dużo do rzeczy...w glinie uwielbiają rosnąc drzewa liściaste. Piaszczyste ziemie najlepiej pasują iglakom. Myślisz że drzewko nie będzie rosło, w sieci są sprzeczne informacje...nie zawsze rośliny zachowują się jak jest napisane :think:
W nowym sezonie porównamy czy rosną czy nie :garden
Aneczka :flower2: tak w wyobraźni zobaczyłam rozrośnięte róże, nie wiem gdzie je upchniesz :jeez: z różami, drzewami, krzewami dałam sobie spokój...to wszystko co jest posadzone jak się rozrośnie szpilki nie wetknie...byliny jedynie można sadzić, potem w razie czegoś można przenieść gdzie indziej. Ostatnio doszło kilka żurawek, funkii, na oku mam jeszcze kilka paproci...skalniak został jeszcze do obsadzenia. Poza tym nic więcej nie upchnę :silly:

DANA :flower1: witaj! nasadzenia to wpływ forum :whistle: wszystko chciało by się mieć, ale miejsce jest ograniczone. Nie w każdym miejscu wszystko chce rosnąć, nie chcę się rozpisywać ile razy roślinki były przesadzane. Nie znając nazw sadzone były gdzie popadło, nie miałam pojęcia na jakich stanowiskach powinny rosnąć. Teraz jest już ok...ogród zaczyna być widoczny. Pozdrawiam i zapraszam do zaglądania :kiss3:

DSCF4766.JPG

DSCF4765.JPG

DSCF4769.JPG

DSCF4770.JPG

DSCF4713.JPG

DSCF4773.JPG

DSCF4774.JPG

DSCF4777.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, dagmarazap

OGRÓD PRZY DOMU 31 Gru 2014 18:24 #323887

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Aniu Najlepszego :drink1:

12571-pobierz_2014-12-31-24.png
Pozdrawiam Vera :)

OGRÓD PRZY DOMU 10 Mar 2015 20:18 #347608

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam! po zimowej przerwie.
Vero za życzenia wielkie dzięki :kiss3: Zobacz cebulki ranników które od Ciebie dostałam kwitną :flower2: radosny wiosenny widok...bardzo się cieszę, że cebulki nie przepadły...kret i nornice rządziły w tym miejscu.

DSCF7039.jpg

Od kilku dni pracuję w ogrodzie, znowu są przeróbki...oczyszczanie zagonków, spulchnianie ziemi. Szykowane jest też miejsce na zamówione róże. Obrzeża też są poprawiane, nie wyglądały ładnie.

DSCF7069.jpg

DSCF7070.jpg

DSCF7072.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

OGRÓD PRZY DOMU 10 Mar 2015 21:18 #347640

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
O tej porze roku wszystko wymaga poprawek :happy: Niech urosną wreszcie liście i zakryją nieważne szczegóły :happy-old:
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96

OGRÓD PRZY DOMU 12 Mar 2015 14:39 #348199

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Tylko kiedy te liście urosną, zimno się zrobiło...dzisiaj jest przymusowa przerwa w pracach ogrodowych. Na parapetach też pustki...wysiane poziomki tylko się zielenią :)

Kawałek miejsca przy szambie trzeba jeszcze ogarnąć...dostałam dwie sadzonki jeżyny bezkolcowej, planują ją tam posadzić...na obrzeżu ogrodu będzie jej chyba dobrze...na razie nic nie wiem o jej uprawie, może ktoś ją uprawia? Teraz tylko ciepłych dni brakuje.

Szachownica cesarska wystawiła nos z ziemi.
DSCF7073.jpg

Kalina angielska ma cztery pąki...po raz pierwszy będzie kwitła.
DSCF7075.jpg

Serduszka okazała.
DSCF7081.jpg

Wierzba Sekka.
DSCF7084.jpg

Kawałek rabaty z iglakami wolno rosnącymi.
DSCF7077.jpg

DSCF7083.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): dagmarazap

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.798 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum