TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 01 Cze 2014 10:20 #267042

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Oj, to trzeba było skubnąć! Że Ty taka nieśmiała jesteś! :happy4:
Kogucie oko niby lepiej, obrzęk minął, czasem oczko biedak otwiera, ale ono chyba jest nieczynne, no w każdym razie większość czasu ma je zamknięte. Cały czas wierzę, że oczko wróci do zdrowia, jednak gorzej jest ze stanem psychicznym - on jest zaszczuty, boi się wszystkiego, wciąż ucieka i chowa się po krzakach jak tylko Antonio się zbliża. Trzyma się na uboczu, ale śpi na grzędzie razem ze wszystkimi.
Nie wygląda to dobrze :(

Idę oglądać Twoje zdjęcia...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 01 Cze 2014 11:40 #267091

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Lykkefund faktycznie pięknie się rozrasta :dance: Moje sadzone w sierpniu zeszłego roku także sporo przyrosły, a będzie jeszcze lepiej :D
Kurki śliczne, ale widzę, że w stadzie nieco się zakotłowało :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

W moim gospodarstwie 01 Cze 2014 11:53 #267099

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Gosiu!

Niedziela cudowna u nas, chociaż dość mocno wieje.
Mimo to, decyzję o wagarach szkolnych uważam za niezwykle trafną :wink4:

Zachwycamy się z PanemM wybarwieniem Twoich kurek - stanowią naprawdę przeuroczy folklor. Aż żałuję, że sama nie mam takiej gromadki.

W ogrodzie pięknie i sielsko... Lykkefund w tym roku oczaruje!

Pozdrawiam gorąco,
A

W moim gospodarstwie 01 Cze 2014 14:05 #267137

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Piękna Kalina szkoda że tak krótko cieszy oczęta kwiatami.Lykkefund pięknie się rozrosła przez dwa sezony.Kurki śliczne i pan kogut dumny na czele.

W moim gospodarstwie 01 Cze 2014 19:00 #267221

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Przyłączę się do głosów zachwytu nad łubinem: piękny, nasycony kolor! :)
I widoczek ze szpadlem aż krzyczy: proszę państwa, tu się robi! :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

W moim gospodarstwie 01 Cze 2014 20:22 #267278

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Wam wszystkim! :thanks:
Niedziela minęła bardzo miło, przyjechała para moich piwowarów z Trójmiasta, którzy, podjarani temperaturą około 10 stopni w naszej piwnicy, namówili nas wczesną wiosną na wspólne warzenie piwa dolnej fermentacji.
To była już trzecia sesja - tym razem butelkowanie i kapslowanie piwa, które teraz dojrzewa w piwnicy i czeka na premierę w połowie lipca.

Fajnie było, trochę pomagałam, trochę się obijałam, zjedliśmy razem obiadek, no i razem z tą połową gości, która nie jest kierowcą, poczytałyśmy co nieco. :happy4:
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2014 20:23 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 01 Cze 2014 21:21 #267305

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ma Gorzatka wrote:
Oj, to trzeba było skubnąć! Że Ty taka nieśmiała jesteś!
To nie nieśmiałość mnie powstrzymała. Wiesz, że powody nieszabrowania były inne. Ja się cieszę, że choć miodek dowiozłam w całości.
Od koleżanki z Glinianej Zagrody też miałam chęć na to i tamto... ale niestety. Będę szabrować innym razem.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 02 Cze 2014 13:30 #267567

• -Piotr-
  • -Piotr-'s Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17
No Małgosiu, ale narobiłaś mi apetytu tym piwem, :drink1:
a kalinę masz jeszcze super, moja już przekwitła.
Pozdrawiam Piotr
Nasz kochany ogródek

W moim gospodarstwie 03 Cze 2014 22:03 #268347

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
O jakie piękne sielsko-wiejskie fotki, szczególnie ten czteropak no i kurki oczywiście :)
Małgosiu, pracując przy piwie nie poczytać trochę to byłby grzech ;)
U mnie też dwa koguty tłuką się o przywództwo, oba piękne i nie wiem co zrobić, wypadałoby jednego oddać komuś ale jak pomyślę że pewnie zaraz do gara trafi to mam wewnętrzne opory :think:
Ule mam już zasiedlone, dzisiaj przywiozłam odkłady, ale żeby nie było tak różowo, to sklep pszczelarski zapomniał sobie o moim zamówieniu i musiałam sobie poradzić, bez kapelusza z siatką, bez podkurzaczki, bez dłuta, bez rękawic, masakra. Tak więc (proszę się nie śmiać) stanęłam do boju uzbrojona w rękawiczki kuchenne, spryskiwacz z wodą i z firanką na głowie :crazy: , mam nadzieję że nikt mnie nie widział. Z tym orężem ruszyłam na pszczoły, jak na takie wyposażenie to odniosłam wielki sukces, dziabnęły mnie tylko dwie. Wredne te moje pszczoły i za tą wredność od razu zyskały moją sympatię, już je lubię :dance: , mam tylko nadzieję że nie uszkodziłam przy przenoszeniu którejś z matek.

W moim gospodarstwie 04 Cze 2014 09:14 #268491

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Gosiuniu ten Twój sielski zakątek :hearts:
Przypomniałaś mi o ziołach ...jakoś nie mam serca ich ściąć :oops: Miętę dziennie poruszam i zachwycam się zapachem a na kwiaty hyzopu nie mogę się doczekać :)
Pozdrawiam serdecznie :hug:

W moim gospodarstwie 04 Cze 2014 16:03 #268587

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Małgosiu, zbiory ziół imponujące! Ciekawa jestem jak wykorzystujesz hyzop?
Lany margerytek urocze, a Lykkefund zapowiada się zjawiskowo! Mój zaczyna rozkwitać i od razu oblepiła wszystkie kwiaty ogrodnica niszczylistka :mad2: Lykkefund wyjątkowo jej smakuje..pilnuj swojego :idea1:
"Czytanie" domowego piwa to musiała być wyjątkowa degustacja :woohoo:
Miłego dnia!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

W moim gospodarstwie 04 Cze 2014 16:46 #268593

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Małgosiu jaka Ty pracowita pszczółka jesteś B)
to już wiem do kogo na szpinak będę chodzić :P
pozdrowienia :kiss3:

W moim gospodarstwie 06 Cze 2014 23:28 #269539

• Barabella
  • Barabella's Avatar
Wiedziałam kiedy do Ciebie wpaść :) Trzeba ziółka zebrać....... Uroczy ten kogucik, taki dostojny :)

W moim gospodarstwie 07 Cze 2014 23:08 #269854

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko - jesteś bardzo dzielną pszczelarką, brawo!
Kasiu - hyzop jest bardzo fajnym ziółkiem, pachnącym i pikantnym, o dość konkretnym smaku; używam do wszystkiego - do mięs, które są potem przetwarzane (duszone, pieczone), ale też na świeżo do jajek na twardo czy pomidorów; dostałam sadzoneczkę od Iwonki-Zielonej Jagody, ładnie mi się rozrosła i mam już 2 krzaczki
A degustacja domowego piwa będzie dopiero w lipcu, teraz ono stoi w piwnicy w butelkach i nabiera mocy urzędowej oraz bąbelków :)
Piotrze - zanim ja się tu doczołgałam z odpowiedzią, to i moja kalina prawie przekwitła! Mam w pracy teraz gorący okres, ale blisko już wakacje, to może jakość bardziej na bieżąco uda mi się pisać :)
Basiu! :hearts: Nie wiem zupełnie, co u Ciebie słychać, jakie zmiany w domu, co nowego w ogrodzie... niestety, nie mam już wstępu do Twojego wątku TAM.

Zostawiam na dobranoc powojnik The President, a jutro z rana zapraszam na spacer po gospodarstwie. Planowałam go na dziś i nawet powybierałam już zdjęcia, ale nie mam siły ich pododawać i opisać - ten dzień mnie wykończył!

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W moim gospodarstwie 07 Cze 2014 23:19 #269863

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ja mam właśnie chyba tego powojnika :)
Taki uparciuch co mi kwitł w październiku. Jednak i w tym roku nie dorasta Twojemu do pięt. Pnie się i pnie, ale nawet pąków nie ma.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 08 Cze 2014 07:52 #269914

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
W piątek przejeżdżałam przez małe miasteczko w drodze do T. ,stałam w korku obok domu,którego słup przy wejściu do budynku obsadzony był pięknym,rozrośniętym kokornakiem! Od razu pomyślałam o Was :)
Będziecie mieli piękne wejście do domu,znaczy piękniejsze.
Wielkie cudowne liście.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

W moim gospodarstwie 08 Cze 2014 08:45 #269918

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Lucynko - mój, jak widzisz, do pasa dorasta, ale poszło mu w kwiaty; podlewany jest gnojówką z kurzeńca, jak zresztą wszystkie róże, hortensje i powojniki. Mam też nastawioną pokrzywiankę i już jest dojrzała, czego nie da się nie zauważyć chodząc po ogrodzie :happy4:
Ewciu - no to nie mogłaś tam skoczyć z łopateczką i skubnąć jakąś sadzonkę? No bo serio, to sprawa wygląda tek, że ten kokornak "zdobywa" R., więc do tej pory go nie ma.

No to jedziemy.
Świdośliwa zapowiada się w tym roku z ogromną obfitością owoców. Bardzo mnie to cieszy, bo przypadły mi do gustu te małe jagódki - mają świetny balansik słodyczy z lekką goryczką. Pożeram je na świeżo i zamrażam na zimę w litrowych pudełkach po lodach. Pozyskuję je w zgodzie ze środowiskiem, to znaczy ja obżeram dół, tak gdzieś do połowy wysokości, bo dotąd sięgam z drabiny, a resztę z entuzjazmem wcinają sójki, robiąc przy tym dużo wrzasku i zamieszania.
Nasza świdośliwa to jakby pęczek wysmukłych drzewek. Stanowi przecudny akcent w ogrodzie, jest piękna i nie zwykle dekoracyjna o każdej porze roku, a już chyba najpiękniejsza, kiedy zakwitnie i jesienią, gdy przebarwia się w słup ognistej czerwieni.

Zakwitła też stuletnia robinia z tyłu ogrodu. Pszczoły pracują na niej hałaśliwie i wczoraj słychać je było nawet ok. 21:00. Popołudniowy zapach - przesłodki! Miód akacjowy, jak dla mnie, taki sobie, zresztą tak samo jak lipowy. Wolę takie bardziej konkretne smaki.

Takie wielkie drzewa w ogrodzie to prawdziwy skarb. Uwielbiam je!
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2014 08:50 przez Ma Gorzatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W moim gospodarstwie 08 Cze 2014 09:13 #269929

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry niedzielne, smoczyco! ;-)

Piękny dzień wstał, taki ciepły, niespieszny, leniwy - warto go spędzić na hamaku, ławeczce, czy ogrodowym łożu :)

Te ogromne drzewa to rzeczywiście prawdziwy skarb, Gosiu.
Super, że pięknie kwitną i będą owocować. Nigdy nie jadłam owoców świdośliwy i nawet nie wiedziałam, że są jadalne.
Do czego je dodajesz?

Pozdrawiam ciepło!

PS. Co masz dziś w garach?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.697 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum