TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 29 Cze 2014 22:21 #278431

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Małgosiu, miłych chwil spędzonych z mamą życzę, ja jutro przywożę swoją ale tylko na kilka dni, bo w czwartek odwożę mamę do szpitala. No i wakacje Ci się zaczęły :) będziesz miała więcej czasu dla nas........albo i mniej ;) Pozdrawiam :bye:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 29 Cze 2014 23:31 #278462

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Oj, na pewno będę miała więcej czasu, żeby napisać tu coś choć czasem, bo przecież nie będę jeździć do pracy przez całe długie 2 miesiące :)

Wróciłam dziś rano, a tu leje i leje, ogród pływa w deszczu. Trochę zdjęć udało mi się jednak popstrykać.

Rozwinęły się pierwsze lilie...

Forever Susan

Little Kiss

Lilie Złotogłów też już prawie, prawie...

Rozkwitają moje pierwsze przetaczniki, kupione tej wiosny. Posadziłam je na końcu różanki, mam nadzieję, że pięknie się tam rozrosną

A na różance pięknie - na przykład Bonica'82, Iceberg, czy Kristal :)

Tuż obok, za kępą szałwii trójbarwnej zaczyna pokaz Astrid Graafin von Hardenberg - pachnąca buraczkowa piękność, w pąkach prawie zupełnie czarna

Przeszłam się jeszcze w pole, pańskim okiem podtuczyć rosnące ziemniaki i dyńki :)

Wracając, zauważyłam, że koło furtki do kur kwitnie nowy powojnik. Tylko... co to jest? Ja takiego powojnika nie kupowałam! Czy ktoś z Was go zna?
W tym miejscu, jeśli dobrze pamiętam, posadziłam powojnik Hagley Hybrid... a to przecież nie jest on!

Jeśli już mowa o anonimowych roślinach, to mam tam w pobliżu 4 czerwone róże, wszystkie są wielokwiatowe i kwitną w całych pękach aż do mrozów. Kiedyś muszę je porządnie opisać i wstawić fotki, może ktoś mi je rozpozna.
Tymczasem jedna z nich.

I jeszcze kilka łzawych deszczowych obrazków...

Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2014 23:34 przez Ma Gorzatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, eda_s

W moim gospodarstwie 29 Cze 2014 23:41 #278467

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Niech no ja to tylko wszystko na własne, osobiste oczy zobaczę. :dance:
MaGosiu, ten powojnik to mi przypomina mój ..... Mme Julia Correvon. Sprawdź sobie.

W moim gospodarstwie 29 Cze 2014 23:54 #278470

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Małgosiu, pomyslowy akwedukt!
Knirsp ma płaskie kwiaty z wyrażnym białym, poprzecznym paseczkiem na brzegach płatków. Twoja przypomina mi Lovely/Pink Fairy.
Flammentanz już robią wrażenie, a co będzie za kilka lat? :woohoo:
Zapachniało jaśminem…. :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

W moim gospodarstwie 30 Cze 2014 07:13 #278483

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Koło Astrid masz ładną kępkę szałwii trójbarwnej.
Ja też posiałam,ale moje są wszystkie różowe. Z różowych nie zrobi się niebieskie? ;)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

W moim gospodarstwie 30 Cze 2014 14:18 #278618

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Powojnik przypomina mi Madame Julia Correvon, mój ma takie same kwiatuszki i kolor.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

W moim gospodarstwie 30 Cze 2014 15:09 #278633

• zuzanna2418
  • zuzanna2418's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 182
Małgoś, witaj w klubie Tych-Co-Uwielbiają-Billa-Gatesa-Za-Windows8 :) Używam od ubiegłego roku i nadal mam wrażenie, że komputer sobie ze mnie drwi ... Masz piękne róże, zastanawiam się, kiedy moje wsiowe zaczną wyglądać wyżej trawy :) No, ale posadzone w styczniu na razie raczkują. Lykkefund mimo mikrego wzrostu pokryła się kwiatami nieprzyzwoicie obficie. Zadowolona jestem bardzo z Ritausmy.Twoja Flammentanz jest cudowna, dobrze, że i ja posadziłam ją u siebie. Akwedukt genialny w swej prostocie! Ściskam serdecznie i pozdrawiam z Podlasia!
Zuzanna

W moim gospodarstwie 30 Cze 2014 17:45 #278679

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo Constancjo, Iwonko Majowa - obie wpadłyście na ten sam pomysł i pewnie macie rację; muszę się mu poprzyglądać... coś mi się przypomina, że kupowałam kiedyś takiego jednego powojnika z marketowej umieralni i może to jest właśnie on; a w tej sytuacji Hagley Hybrid to byłby ten, co rośnie obok, a jeszcze nie kwitnie.
Kasiu - już wcześniej Edytka mi rozpoznała te różyczki jako Lovely Fairy, poczytałam pooglądałam i pasuje :) Dziękuję :)
Ewo Terlico - moja szałwia jest wysiana z nasionek od Irminki i tak ładnie powschodziła :)
Zuziu - podobno jest jakaś aktualizacja do ściągnięcia, wersja 8.1, która trochę minimalizuje chęć wyruszenia z siekierą na wroga, ale jeszcze nie sprawdzałam...
Moje róże nigdy nie będą tak piękne, jak u Aguniady, Kasi Robaczkowej, czy Majki Edulkot, bo mają piach w nogach i wiatr w oczy, ale jak na te warunki, które tu mam, to są w tym roku całkiem niezłe! A Ritausmy też mam, nowiutkie, kupiłam 2, coś jednak NIE WYGLĄDAJĄ, jak Constancja do mnie przyjedzie, to mi powie, dlaczego :)
Miłego Podlasiowania, a kiedy wątek?

Powiem Wam, że ten akwedukt działa! Rabata północna podlewa się sama, gdy pada deszcz, a o to mi chodziło. Muszę udoskonalić te podpory, bo trzyma się to wszystko na słowo honoru i jak motylek usiądzie, to się zawali!

Dziś byliśmy z sunią u fryzjera, jej fryzjer kosztował tyle samo, co mój i czasowo też by się zgadzało :) Z tym, że ta jej fryzura bardziej mi się podoba!

Na dziś mam w planach podcięcie przekwitłych róż francuskich, a jest tego tałatajstwa mnóstwo! Będę ciąć na taczkę. Zaczynają się u nas maliny i choć pięknie kwitły i pszczółki je pozapylały, to są porażone grzybem i chyba zatrzęsienia owoców nie będzie. Ale dla nas i tak wystarczy.
W czwartek wylatuję na tydzień w ciepłe kraje, muszę przedtem trochę ogród odszczurzyć, bo się po powrocie nie pozbieram z robotą.
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 17:52 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 30 Cze 2014 19:23 #278712

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Na tym wodociągu aż kusi szybko jakiś chodniczek ułożyć :)
Tylko w sumie po co? U Ciebie najlepiej pasuje zwykła udeptana ścieżka na pole.
U nas też wczoraj padało a momentami nawet było oberwanie chmury z gradem. Na szczęście rośliny nie uszkodzone.
Jak Twoje ogórki znoszą chłód i deszcz? Moje mają jakieś chore brzegi, pewnie padną zanim wrócę z tego Zakopca. Dziś wzięłam się za opryski profilaktyczne nie ma co liczyć na drapane.
Widzę, że razem wyjeżdżamy, Ty w ciepłości ja w wysokości.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 30 Cze 2014 23:37 #278882

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Lucy - tam chodniczka być nie może, bo ścieżka prowadzi donikąd, czyli do dziury pod ogrodzeniem, bo tamtędy rura była poprowadzona. W normalnych warunkach miejsce przy tym ogrodzeniu to użytek zielony porośnięty przez dwumetrowe pokrzywy :)
A moje ogórki są tak mikroskopijnych rozmiarów, że choróbska nie maja jeszcze na czym przysiąść!

Na dobranoc - galijki po cięciu i Kora po cięciu :)

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 07:38 #278924

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Wiem, że ścieżka tamtędy byłaby bezcelowa, ale zrobiłaś tak fajne ujęcie... jakby tam musiała być B)
Rzuciłam okiem na fasolę :) Pnie się :P
Poprosimy o bliższe ujęcia lawendowego poletka, bo to jego czas. A świdośliwa już po, czy w trakcie? Ciekawi mnie jak długo owocuje. U mnie skończyła się kamczacka, byłam zaskoczona długością owocowania.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 08:34 #278939

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Świdośliwa w trakcie, mam już 5 l zamrożonych owoców. Mamie bardzo smakuje, nigdy nie jadła takich owoców ani o nich nie słyszała.
Dziś znów muszę pozrywać trochę, bo jak wrócę, to już pewnie będzie po wszystkim.
Martwi mnie, że praktycznie skończyły mi się litrowe pojemniki po carted'orach, a one są takie wygodne do zamrażania owoców...
Lawenda dopiero zaczyna, będą fotki, będą :)

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 09:59 #278960

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu bardziej podoba mi się Kora po cięciu niż róża ;) mój kudłatek ma termin do fryzjera na piątek i też taki śliczny będzie. Czytałam u Majki wpis o pustaczkach :) , ja na początku też tak myślałam, a teraz coraz więcej jest ich w moim ogrodzie. Bienenweide mam drugi rok i będę próbowała z niej zrobić sadzonki dla pszczółek, bo jest miododajna, tak ma przynajmniej w opisie, i jest śliczna :)
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2014 10:01 przez zielonajagoda.

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 20:02 #279081

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko - po niemiecku "Bienen" to pszczoły, a "Weide" to pastwisko. Cała seria Bienenweide, to różyczki miododajne, ta czerwona jest śliczna, trzeba pooglądać inne :)

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 20:17 #279090

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Ja też jak gdyby zaczęłam zawracać uwagę na pustaczki. No taka Ballerina np. ( Iwonko Twoja jest przepiękna,mam nadzieję,że w przyszłym roku moja będzie co najmniej taka ładna jak Twoja).

MaGorzatko,zapisuję się na nasiona szałwii trójbarwnej w razie gdyby różowe nie zrobiły się niebieskie,ok?
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 20:54 #279109

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jesteś zapisana :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2014 20:55 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 21:23 #279125

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Miałam w ubiegłym roku tę szałwię.... pięknie się wysiała i wiecie co? Wyplewiłam! :flower:

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 21:26 #279128

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
Łoo matko, znowu się zaczyna, to tych Bienen jest cała kolekcja??? Ja na razie mam tą co i Ty Gosiu, czy gdzieś trafiłaś na inne z tej serii?
Ewciu Ballerinka to cud-miód, w ogóle jesienne zakupy różane miałam wyjątkowo udane :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.630 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum