TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 14:12 #275290

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Aniu - a jeśli nie Knirps, to co? Help! Pamiętam te nasze zeszłoroczne rozterki jeśli chodzi o Pashminę, pamiętam... moja dostała lepsze miejsce i mam nadzieję, że się odwdzięczy.
Ewciu - moja Pastella kupiona w Rosarium, to chyba zgodna odmianowo... lecę oglądać tę Angelę, dziękuję, dam znać :)
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2014 14:12 przez Ma Gorzatka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 14:20 #275293

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Nie Knirps i nie Angela raczej ;) , choć na pierwszy rzut oka jest pewne podobieństwo. Nikt nie nazwałby potwora Angeli okrywówką :happy3: , a powinna byc potworem skoro ma juz parę latek ;) . Knirps ma bardziej płaskie kwiatki. Podaj dokładniejsze dane, ile wysokości ma krzaczek, a ile średnicy pojedynczy kwiat :think: . Czy kolor jest wiernie oddany na zdjęciach? bo trochę przypomina Red Fairy :think:

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 15:05 #275304

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Obejrzałam Angelę i zdecydowanie nie. Moja nie rozwija kwiatów do formy wgłębionej miseczki - nawet w pełni rozwoju są one wypełnione płatkami i osiągają wtedy średnicę 4 cm. Mają też listki węższe i bardziej szpiczaste niż Angela. Krzaczek w pierwszej fazie jest niski i raczej rozłożysty, do 30 cm wysokości, potem wypuszcza ze środka nowe pędy, bardziej wyprostowane i wyższe, o wysokości 60 cm. Byłam tam przez chwilą z cm krawieckim:)
Red Fairy też nie, bo moja nie jest taka czerwona. Ma kolor intensywnego i dość ciemnego różu, z daleka ją widać.
Pomoc więc nadal mile widziana :)
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2014 15:06 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 15:10 #275305

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
No właśnie..... rozmiar kwiatka i wysokość. Choć na tych naszych piaskach to wszystko jest możliwe i to, że Angela robi za okrywówkę toże. No nie mówiłam, że wszędzie ją widzę?

MaGosiu, absolutnie się nie upieram ale to że kupiona w Rosarium jeszcze nic nie znaczy. Nie takie cuda się działy w zamówieniach. :devil1:

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 15:29 #275317

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Gosiu, sprawdź jeszcze tego gagatka
Nie ma w necie wielu zdjęć ale z opisu, który podałaś pasuje jak ulał.

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 19:06 #275389

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Różano-jaśminowe dobry wieczór!
Pięknie się różyczki sprawują, Gosiu! Świetnie wygląda bujnie kwitnąca Flammentanz. Ja swoją posadziłąm przy ogrodzeniu, ale w dość niewdzięcznym miejscu, które skutecznie zarosły hortensje giganteusy - dość, że muszę wiosną przesadzić w inne, bardziej eksponowane miejsce.
Pastella i u mnie jest super różyczką.
A Pashmina rośnie pod okapem w skrzyni i póki co, nie mam jej nic do zarzucenia. Widziałam jednak rok temu, jak inna wyglądała po deszczu - rzeczywiście bardzo nieciekawie.
Miłego wieczoru!

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 21:41 #275472

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewciu - ten Dick Koster jakby nawet pasuje... Ale moja Pastella, to jednak chyba jest prawdziwa :)
Aguniu - może Pashmina pod dachem to jest właśnie dobre rozwiązanie :)

Zapomniałam się pochwalić czynem robotniczo-chłopskim, wykonanym ostatnio w ogrodzie. Otóż po pierwsze, urządziłam sobie pośrodku ogrodu spory zagon kapusty!
A było to tak... dostałam niespodziewanie od sąsiada sąsiadki całą skrzynkę pięknej rozsady kapusty jego własnej produkcji. Nie planowałam sadzenia kapusty, no i nie miałam jej już właściwie gdzie posadzić, w każdym razie w warzywniku na pewno nie. I tu wzrok mój padł na kawałek ziemi w samym środku ogrodu za świdośliwą, oczyszczony wiosną przez R. z podagrycznika, a teraz porośnięty świeżym chwaścikiem. I buch, na kolana.

Drugi czyn, to akwedukt. Zainspirowana hydrologicznymi wynalazkami Lucyny-aguskac, patrząc przez okno podczas deszczu, postanowiłam, że nie będzie mi się dłużej marnowała woda, płynąca z rynny donikąd w oczekiwaniu na łańcuch, który ma być umieszczony w wylocie rynny.
A tam w rogu, gdzie były schody na stary ganek - rabata, nie dość, że biedulka cienista, to sucha, bo pod okapem dachu. Wskoczyłam więc w gumiaczki i w kwadransik wybudowałam akwedukt :)

Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2014 21:44 przez Ma Gorzatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, eda_s

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 21:51 #275476

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
To teraz czekamy na pierwszą relację w strugach deszczu! :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

W moim gospodarstwie 21 Cze 2014 22:04 #275488

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Może ta drobna różyczka to Lovely Fairy?

W moim gospodarstwie 22 Cze 2014 08:52 #275588

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Nie spodziewałam się, że moje działania są tak inspirujące :P Akwedukt 1 klasa!! Wygląda bosko, tylko gdzie ten łańcuch? Obleć okolicznych chłopów i znajdziesz fajny zabytkowy łańcuch bez problemu. O..najlepiej rzuć hasło sklepowej :)
Zbieram się na wodę trzymaj kciuki za słonko, jak do tej pory dobrze Ci idzie!!
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 22 Cze 2014 14:57 #275687

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu - pogoda dziś nie za bardzo akweduktowa, więc zdjęcia kiedy indziej :)
Edytko - BINGO! Obejrzałam dziesiątki zdjęć i tak - to jest Lovely Fairy. Dziękuję wszystkim, którzy się starali pomóc, a Edytce :garden1:
Mam jeszcze kilka niezidentyfikowanych róż, w tym czerwone wielokwiatowe rabatówki, takie, jakie widuję w mieście na klombach, wiec chyba dość popularne. Jak obfotografuję, to będę prosić o pomoc :)
Lucynko - jestem przekonana, że wszystkie zabytkowe łańcuchy w naszej wsi nadały się na złom, zanim zdążyłam o nie zapytać :)

Pracuję już na nowym laptopie. Mam ochotę zabić Windowsa8, jeśli mnie nie przestanie bombardować tymi paskami wyjeżdżającymi wciąż z boku i z narożników :club2:

W moim gospodarstwie 22 Cze 2014 21:20 #275862

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ja już w domciu, szkoda, że jutro praca, bo powinnam na kolana paść w ogrodzie B)

Te paski to także moja zmora, co za ....... to wymyślił!!! Można dostać białej gorączki!
Łańcuch kup se nowy, chyba, że masz już inny pomysł. Szybko się zestarzeje jak parę razy popłynie po nim woda.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

W moim gospodarstwie 25 Cze 2014 15:09 #276925

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Dziś do Ciebie zajrzałam na moment.. :)
rozwijasz się ciągle ogrodowo to kapusta, na gołąbki mamy gdzie jezdzic :P to wynalazki wodne.. :)
Wy razem z M stanowicie niesamowity tandem.. :P
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2014 15:11 przez D_M.

W moim gospodarstwie 25 Cze 2014 18:31 #276970

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Gosiu, cudne różyczki. Twoja pastella mnie zachwyciła - cudna i cudne fotki (moja to taki wypierdek na razie).Jak porośnie Ci flammentantz to będzie czad - już teraz nieziemsko wygląda. Jaśmin cudowny, wielki, bujny - kiedy moje takie będą. A akwedukt super!
pozdrawiam,

W moim gospodarstwie 26 Cze 2014 19:40 #277398

• evluk
  • evluk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
Witaj Małgosiu!
Nadrobiłam zaległości w Twoim wąteczku. Popodziwiałam późną wiosnę i wczesne lato..
Łóżko pod gruszą-obłędne :)
I jak miodobranie nr II-udało się? My zebraliśmy bardzo dużo miodu rzepakowego i wielokwiatowego. Jak pogoda dopisze w sobotę znów miodobranie będzie ;)
Pozdrawiam cieplutko..

W moim gospodarstwie 26 Cze 2014 20:05 #277412

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Krótko tylko podziękuję za odwiedzinki wszystkim Gościom i zaraz jadę na pociąg - dzisiejsza noc to podróż po mamę, a z soboty na niedzielę powrót. W niedzielę na śniadanku będziemy już w domu, wtedy napiszę tu coś i pokażę zdjęcia.
Papa!
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2014 20:06 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 26 Cze 2014 20:43 #277434

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, przyszłam nadrobić zaległości i popatrzeć na róże - napasłam oczęta.
Podoba mi się Twój wodny wynalazek! :)
Szczęśliwej podróży i bezpiecznego powrotu! :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2014 20:44 przez Aguniada.

W moim gospodarstwie 29 Cze 2014 16:21 #278239

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Dzień dobry Gosiu
dzisiejszy spacer po Waszej sielskiej oazie spokoju był jednym z przyjemniejszych momentów ostatnich dni. Potrzebuję ciszy, zapachu łąki, brzęczenia pszczół, smaków wsi - to wszystko znalazłam u Ciebie. Bardzo, ale to bardzo podoba mi się Twoje gospodarstwo. Pozdrawiam serdecznie :hug:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.622 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum