TEMAT: W moim gospodarstwie

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 21:46 #279141

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Ewciu - z tym wiosennym pieleniem to musimy uważać!
Iwonko - gdzieś w necie wyszperałam, ale nie pamiętam gdzie, była jeszcze chyba żółta i morelowa.

A to moja czerwona :hearts:

Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2014 21:46 przez Ma Gorzatka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 21:52 #279149

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pani Spasówka hoduje te róże, widziałam u niej na polu różanym. Problem w tym, że ona praktycznie nie sprzedaje do detalu :dry: , ale jakby już po 5 sztuk to daje radę ;)
Nie znalazłam ich wprawdzie na jej stronie www.rosaspasowka.pl/, ale jest kontakt, można zadzwonić i spytać.

W moim gospodarstwie 01 Lip 2014 22:10 #279161

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki, Marta :) Ja moją czerwoną kupiłam tej wiosny w Rosarium.

Udoskonaliłam dziś trochę mój akwedukt, nie wspiera się już na drobnych kamyczkach tylko na solidnych słupach (Herkuleesa? :happy4:), czyli na kawałkach drewna opałowego. Myślę nad kolejnym akweduktem, bo moja piękna New Dawn przy bramie wejściowej nie ma szans na kropelkę deszczu nawet przy wielkiej ulewie, a niedaleko niej jest wylot pionowej rynny, może by tę wodę podkradać jakimś rękawem, skierowanym na rabatę z New Dawn....
A tymczasem prototyp działa i wygląda tak.

A jeśli już jesteśmy przy inżynierii ogrodowej, to pokażę, jakie rozwiązanie zastosował R., żebym mogła podlewać warzywnik w polu za ogrodem.
Koło głównego węzła wodnego w tylnym ogrodzie wykopana jest studzienka (przykryta doniczką). W studzience znajduje się rura, a w niej zawór. Ten zawór odkręcam idąc w pole. Wtedy dopiero, po odkręceniu kraniku w polu leci woda.

I na dobranoc... naprawdę warto siać lobelię w styczniu!
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2014 22:23 przez Ma Gorzatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 08:11 #279274

• evluk
  • evluk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
Udogodnienia super :-) Woda w ogrodzie ważna rzecz..
Śliczna ta czerwona róża...
Za tę wiadomość podziękował(a): Ma Gorzatka

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 13:22 #279340

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Małgosiu ta ostatnia czerwona róża przypomina moją Eye Opener....czy to ona ?
Lobelię są cudowne bez dwóch zdań...Ty masz taki fajny lazurek :flower2:

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 13:52 #279344

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam bardzo serdecznie jestem tu pierwszy raz i podziwiam.Straszliwie podobają mi się swojskie pomysły typu łoże w ogrodzie,stara skrzynia witająca gości,stare elementy belek.Bardzo cenię ludzi robiących coś z niczego.PIĘKNE STARE DRZEWA -MUSI BYĆ PIĘKNY WIDOK JAK KWITNĄ :coffe: :bravo: :bye:

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 18:53 #279386

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko - ostatnia, czy przedostatnia, to wszystko ta sama róża, Bienenweide Rot, pisałam o niej nad zdjęciami :)
Aneta - witaj, dziekuję i zapraszam. Stare drzewa, to moim zdaniem robią widok przez cały rok, nawet zimą, z nagimi konarami. A już jak kwitną, to wiadomo!

Kochani, lecę jutro na tydzień pourlopować się w Chorwacji i Czarnogórze, w planie też zahaczenie Albanii. Siedzę na walizkach, noo, na jednej :) a jutro o szóstej rano wyjazd.
Odezwę się po powrocie :bye:
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2014 18:54 przez Ma Gorzatka.

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 19:02 #279388

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Małgosiu :woohoo: wspaniale...życzę udanego wypadu,zazdroszczę Ci :devil1:

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 20:01 #279406

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
MaGosiu, szczęśliwej drogi i wspaniałego pobytu. Wracaj wypoczęta i pełna wrażeń, którymi się z nami, mam nadzieję, podzielisz. :bye:

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 20:10 #279410

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Wrażeniami i zdjęciami!
Oby słońce Cię nie spaliło! :)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

W moim gospodarstwie 02 Lip 2014 20:28 #279425

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Baw się dobrze i wypocznij cudownie!!
Ja już w drodze, po powrocie będziemy sobie relacjonować przeżycia z podróży.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim gospodarstwie 03 Lip 2014 00:31 #279544

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Ma Gorzatka wrote:

Ale elegancka fryzurka.... :woohoo:

W moim gospodarstwie 06 Lip 2014 20:18 #280483

• Magos13
  • Magos13's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Ma Gorzatka wrote:
Gosiu - prześliczna ta trojeść, no i ma wysoką miododajność, wyższą niż facelia. Jak ją zdobyć? Trzeba wysiać nasiona, czyt można dostać sadzonki? Muszę o niej poczytać, na razie tylko tak zerknęłam. Dziękuję Ci :kiss3:

Małgosiu nie mogę czekać z tym postem do Twojego powrotu z wywczasów, bo mnie skręci :rotfl1: . W moim ogrodzie mam roślinę którą rozdawałam jako 'jakiś wilczomlecz'.
Aż któregoś dnia przechodzę koło niej i :woohoo:

2011czerwiec0800.jpg

:(
Tu miało być zdjęcie, ale na podglądzie mi nie wychodzi. Może do Twego powrotu nauczę się wstawiać zdjęcia ?
:bravo: Jednak weszło. Trochę za duże i zaraz dostanę op...rz od Hiacynty, ale to moje pierwsze :oops:
Pozdrawiam Gosia
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2014 20:22 przez Magos13.

W moim gospodarstwie 11 Lip 2014 07:09 #281765

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Tak to swojsko, sielsko, anielsko. :dance: Pospacerowałam, posiedziałam.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

W moim gospodarstwie 12 Lip 2014 17:26 #282307

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wracam ja, córka marnotrawna! Przyjechałam co prawda już przedwczoraj, ale rzuciłam się w szał ogrodowych porządków, a że dziś u nas pada, to wreszcie zgrałam zdjęcia z aparatu.
Gosiu - bardzo Ci dziękuję za zdjęcie i za trojeść, ale skoro to jest roślina inwazyjna, to chyba nie powinno się jej rozdawać i rozmnażać.
Mario - dziękuję i zapraszam do mnie, jeśli Ci się spodobało :)

Byłam na siedmiodniowej wycieczce na Bałkanach. Lądowaliśmy w Dubrovniku na malowniczo (w otoczeniu gór) położonym lotnisku, potem przejazd do hotelu w Czarnogórze i prawie codzienne wycieczki, pozwalające zobaczyć najciekawsze miejsca, znajdujące się w odległościach, dostępnych autokarem między śniadaniem a kolacją. Zaliczyłam więc kolejne 3 państwa: Chorwację, Czarnogórę i Albanię.
Zachęcam i namawiam wszystkich do podróży na Bałkany - stara kultura, oszałamiająco piękna roślinność i warunki naturalne, a do tego przystępne ceny i bardzo mili i uprzejmi ludzie. Naprawdę warto i całe szczęście, że skończyły się tam te okropne wojny, choć ich ślady widać na każdym kroku i słychać w żywych wciąż wspomnieniach ludzi.
Zdjęcia nie są opisane, bo na razie mam galimatias organizacyjny. Muszę zrobić porządne podpisane foldery, póki mam wszystko na świeżo w pamięci.

Pięknie tam było, czekałam na ten wyjazd cały rok i doczekałam się. Ale i tak wolę być w domu :)
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Amarant, eda_s

W moim gospodarstwie 12 Lip 2014 17:32 #282308

• zuzanna2418
  • zuzanna2418's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 182
Małgosiu, niezwykłe miejsca odwiedziłaś. Bałkany to dla mnie raj na ziemi, może gdybym tam mieszkała, to byłoby inaczej ale z perspektywy turysty nic więcej do szczęścia mi nie było trzeba. W Dubrowniku byłam dwukrotnie i w zasadzie mogłabym tam jeździć co roku. Wszystko tak jak napisałaś, ludzie, jedzenie, krajobrazy. Fajne miejsce na wypoczynek. Serdecznie pozdrawiam!
Zuzanna

W moim gospodarstwie 12 Lip 2014 18:00 #282315

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
No proszę... za niecały miesiąc i ja tam będę: w tym roku plan obejmuje najpierw Peljesac, a następnie właśnie Dubrovnik z bazą wypadową na jego przedmieściach...
Przymierzamy się też do Czarnogóry: Boka Kotorska z Kotorem, Herceg Novi...
Chorwacja jest przyjemnym miejscem do spędzenia urlopu... a w tym roku pierwszy raz jedziemy tylko we dwoje... więc wakacje nabierają nowego wymiaru! B)
Dziękuję za przedsmak! :)
Pozdrawiam - Gosia

W moim gospodarstwie 12 Lip 2014 18:35 #282323

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
W Kotorze też byliśmy, Gosiu! Będziesz na pewno zachwycona :dance:
Zuziu - a jakby nam tam wszystko rosło w ogrodach, na tych Bałkanach, jakie oni mają różane krzewy, jakie hortensje, o mamuśku!
Poza tym pokrewieństwo językowe też nie jest bez znaczenia :) Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze tam wrócę.

Widziałam też jednak podczas tej wycieczki (w Albanii) sceny drastyczne, dotyczące dzieci, rzeczy, które nie powinny mieć miejsca i które dobitnie świadczą, że gatunek Człowiek nie zawsze ma prawo do tego wielkiego "C". Chciałabym móc tego nie pamiętać.

Pada i pada, ale dobrze, bo bardzo było sucho i wczoraj niektóre róże pozwieszały łebki. Popodlewałam ile zdołałam, ale za dużo mam tego wszystkiego i na jeden raz się nie da.
Opryskałam dziś pomidory rozcieńczonym mlekiem, to mój pierwszy oprysk pomidorów w tym roku i pewnie zaraz od Lucyny dostanę w beret za taką lekkomyślność.
Oprócz koktajlówek mam 10 krzaków odmian o dużych owocach i boję się, żeby mi grzyba nie złapały. Zeszłoroczne opryski mlekiem stosowałam wielokrotnie od początku wegetacji i krzaki miałam zdrowe. No i musiałam zamknąć foliak, bo przylazła Kora i koniecznie chciała oblizywać mleko z liści!
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2014 18:40 przez Ma Gorzatka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum