TEMAT: Na Woli do woli

Na Woli do woli 28 Sie 2016 17:18 #499056

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 972
  • Otrzymane dziękuję: 2350
Na poczcie w Auchan maja klimę, więc maści nic nie będzie, jutro będę zajęty i dlatego wolałem dziś nadać.

Rozumiem, że papryczki pokroiłaś tak jak pisałem, zważyłaś i taką sama ilością oleju zalałaś? Jak jest w lodowce, t jestem spokojny, 2 tyg mieszaj codziennie, a potem na plastikowe sito, pod nim lejek i do ciemnego szkła. Wszystko ma być wyparzone. Z pozostawionych papryk zrób sos ostry. Dostałaś nasionka dyni bezłupimowej, posadź wszystkie na swoich ha, a na nasionka spokojnie poczekam.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Na Woli do woli 28 Sie 2016 22:56 #499181

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2656
  • Otrzymane dziękuję: 3757
Będziemy robić olej z pestek dyni? Jakieś bezłupinowe mam wysiane na ha. Chyba Olgę.
Wszystko zważone i drobno krojone. Rzepakiem zalane.
Chodzą pogłoski w naszym rzepakowym zagłębiu, że rzepak przed zbiorem traktuje się Randapem dla lepszego zasuszenia. Cebulę także.
Pozdrawiam. Jolka.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 29 Sie 2016 08:51 #499221

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 894
  • Otrzymane dziękuję: 1753
Ależ ten Twój wątek pędzi :eek3:
Chwila nieuwagi i tyle zaległosci do poczytania. :coffe:
Pozdrawiam,
Kasia
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 29 Sie 2016 18:58 #499298

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2908
  • Otrzymane dziękuję: 2509
Co tam Piotrze dzisiaj słychać na Woli? :)
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 31 Sie 2016 21:04 #499617

  • pouder
  • pouder's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 890
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Witaj Piotrze, cieszę się, żę trafiłam a jaki szczęśliwy będzie mój kręgosłup :lol: czy z Numex T. można zrobić maść czy kupić coś innego.
pozdrawiam Karina
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 01 Wrz 2016 18:31 #499723

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 972
  • Otrzymane dziękuję: 2350
Witam,
o maść proszę mnie nie pytać, jest w trakcie rej. medycznej.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder

Na Woli do woli 01 Wrz 2016 21:54 #499760

  • pouder
  • pouder's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 890
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Ok. w takim razie będę czekać.
pozdrawiam Karina
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 04 Wrz 2016 15:37 #499986

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 972
  • Otrzymane dziękuję: 2350
Roboty kuchenne i zdrowotne pełna parą, bo czasu brakuje:

1. borówka smażona:

IMG_9130.jpg


IMG_9131.jpg


2. powidła śliwkowe:


IMG_9137.jpg


IMG_9139.jpg


Dojrzały 2 pierwsze Caroliny Reaper:

IMG_9133.jpg


dołożyłem habanero:

IMG_9134.jpg


i powstała kolejna mikstura p/bólowa i p/nowotworowa:

IMG_9136.jpg


na 1 dzień wystarczy.

Na działce pomidory i ogórki zdrowe, kolejne canny zakwitły,poplony ładnie rosną, ale i tak przydałby się deszcz.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Dorota15

Na Woli do woli 04 Wrz 2016 15:53 #499989

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13750
  • Otrzymane dziękuję: 9388
Przetwórnia imponująca :bravo: Skąd tyle borówek :eek3:
No i jeszcze sprostowanie w kwestii śliwkowej :) Powidła robi się bez cukru, z cukrem to jedynie pospolity dżem :happy:

Czy do śliwek dodajesz jakieś przyprawy? Bo ja czasem dorzucam gośdzik, kardamon, kolendrę wietnamską :)
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 04 Wrz 2016 16:11 #499993

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9618
  • Otrzymane dziękuję: 13745
A ja własnie zrobiłam pospolity dżem śliwkowy,z dodatkiem papryczki tepin. Tak trochę zatyka. Moj dziadek czyli to już bardzo, bardzo dawno miał sad śliwkowy i robił na sprzedaż powidła śliwkowe. Nie znam receptury bo dzieckiem byłam, ale te olbrzymie kadzie i olbrzymie mechaniczne mieszadła pamiętam. Zawsze żałowałam bo wakacje się kończyły gdy pod tymi kadziami rozpalano A potem gdy końcem września przyjeżdżałam do dziadka na niedzielę na imieniny to te powidła jeszcze się smażyły, ale już były pyszne.. Teraz na takie ekscesy nie mamy czasu dwie godziny, cukier, zelfix i gotowe.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 04 Wrz 2016 20:25 #500030

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 972
  • Otrzymane dziękuję: 2350
Hiacynta wrote:
No i jeszcze sprostowanie w kwestii śliwkowej :) Powidła robi się bez cukru, z cukrem to jedynie pospolity dżem :happy:
miałem nie komentować, ale co tam: Nie ucz Ojca dzieci robić. :happy-old:

Tam jest 100g cukru na 3 kg wydrylowanych śliwek, które 24 h puszczają sok, aż przez następne 12h się na b.małym gazie gotują, zmniejszając swoją obj. co najmniej o połowę pierwotnej.
Tak się właśnie robi powidła w mojej Rodzinie od wieków.
Są bazą do wielu rożnych smarowideł, np. z orzechami laskowymi itd.
Ja na tym etapie dodaję tylko 1 papryczkę annum.
Teraz już wiesz dlaczego jest tak ważny dodatek niewielkiej ilości cukru?

Co do borówek, to są z lasu, a te konkretnie z Łotwy. Jak widać smażą się na miedzianej patelni w towarzystwie jabłek i gruszek.
jest to konkretny dodatek do mięs białych.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 04 Wrz 2016 21:53 #500040

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13750
  • Otrzymane dziękuję: 9388
W naszej rodzinie na powidła śliwkowe brało się mocno dojrzałe śliwki, lekko zwiędnięte i pomarszczone przy ogonkach, bo takie są najsłodsze i mają najmniej wody :)
Gar ze śliwkami stawiany był na kuchni węglowej, na boku, żeby śliwki się grzały i odparowywały a nie przypalały :) Każdy, kto wchodził do kuchni miał obowiązek zamieszać drewnianą chochlą ;)

Powidła pakowane były w małe słoiczki, zamykane od góry kawałkiem celofanu i zapiekane w duchówce przez wieczór i noc. Rano były przenoszone do spiżarki :)

Z braku węglowego pieca stawiam brytfannę na najmniejszym płomieniu gazowym, dodatkowo zabezpieczonym siatką ochronną. Odparowywanie 8 litrowego gara trwa dwa dni :) Babcia miała większy saganek, na raz wsypywało się do niego 2 wiaderka wypestkowanych śliwek :)

Pomysł z papryką w śliwkach jest bardzo inspirujący :happy: :happy: na pewno skorzystam :happy:
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 04 Wrz 2016 22:47 #500056

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 803
  • Otrzymane dziękuję: 926
Biotit wrote:
miałem nie komentować, ale co tam: Nie ucz Ojca dzieci robić. :happy-old:

:happy4: no to teraz rozumiem, dlaczego dziewczyny uważały, że będzie się działo, jak mnie odwiedziłeś w wątku kokolidka :lol:

Uczyć nikogo nie zamierzam, ale ja do powideł śliwkowych daję zmiksowane suszone śliwki zamiast cukru.
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2016 22:47 przez kokolidek.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 04 Wrz 2016 23:29 #500067

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2656
  • Otrzymane dziękuję: 3757
U mnie w tym roku dżem tylko z wiśni i z mirabelek. Węgierki mam z zeszłego roku, kiedy z jednego mojego drzewka zabrałam sześć wiader. W tym roku wszystkie spadły. Sam robak.
Ale żurawiny mi się marzą. Moja babcia zbierała na bagnach po pierwszych przymrozkach. Teraz ma 96 lat i już nie zbiera.

Piotrze. Maść stosuję wedle zalecenia 3razy dziennie. O efektach zamelduję.
Alu. Piotruś, to twarda sztuka. Jesteście siebie warci. :rotfl1:
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2016 23:32 przez otojolka.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 05 Wrz 2016 07:12 #500082

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9618
  • Otrzymane dziękuję: 13745
Piotrze mam prośbę. Ten watek ma sporo życia leci do przodu, a przepisy które podajesz giną w w ferworze sporów o cukier, olej itp spraw. Przenieś je do kulinaria. Tam można będzie spokojnie do nich zaglądać jak będą potrzebne. Mam od ludzi pytania o wykorzystanie papryczek do sosów ostrych i byłoby nie uczciwe podawać mój przepis kiedy wiem, ze Twój jest lepszy.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15

Na Woli do woli 05 Wrz 2016 10:10 #500098

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 803
  • Otrzymane dziękuję: 926
Popieram (już raz proponowałam utworzenie wątku z przepisami Piotra), wówczas tutaj można sobie podyskutować, dopytać, a przepisy znaleźć tam.
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 05 Wrz 2016 10:11 #500099

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2908
  • Otrzymane dziękuję: 2509
Dobry pomysł :)
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 05 Wrz 2016 23:08 #500224

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 972
  • Otrzymane dziękuję: 2350
Witam Wszystkie miłe Panie
Cały dzień piszę i tak pewno jeszcze 3-4 potrwa, a chce mi się jak koniowi orać, dobrze , że pogoda pod psem.
A tak się czuję:


Wątek niech zostanie jeden, jak niemiecki eintopf. Ania obiecała , że zrobi spis treści, a działka i inne moje zielone miejsca niech się mają tutaj dobrze.

W niedzielę odwiedziłem sad, gdzie kolejny rok rosną Williamsy w butelkach:
IMG_9126.jpg


IMG_9127.jpg


IMG_9128.jpg



A tak wygląda przykładowe zdjęcie drzewka z Wiliamsami najlepszymi gruszkami do przerobu nie tylko nalewki.


IMG_9129.jpg


Jola, czy przy aplikacji maści odczuwasz ciepło?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.722 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum