TEMAT: Adasiowe zmagania z Naturą

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Lis 2025 13:27 #885397

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Kochane, dziękuję Wam bardzo za odzew :hug:
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że człowiekowi się chce, co nie zawsze jest takie oczywiste; sama miewam takie dni, które spędzam zwinięta w kłębek pod kocem, z książką w ręku ( ale to wcale nie oznacza, że czytam ) dla stworzenia pozorów, że robię cokolwiek. Totalny marazm, zero energii i pomysłów na jakiekolwiek zajęcie, wyłączając oczywiście codzienne domowe obowiązki.
Są takie dni i wiem, że będą, jednakże świadomość tego faktu pozwala mieć nadzieję, że za jakiś czas robota będzie palić się w rękach, że tak powiem.
Dzisiaj, zgodnie z obietnicą, pojechałam na działkę nakarmić kocie głodomory, zebrać ostatnie miętowe łodyżki, a przy okazji znalazłam kilka baldachów ususzonego kopru ( chyba sprzed dwóch lat ). Pachniał całkiem intensywnie, więc związałam je w pęczek i niech sobie wisi w domu.
Korzystając z bezdeszczowej pogody podreptałam w leśne ostępy i pomimo, że ściółka była bardzo mokra, w powietrzu unosiło się sporo wilgoci, a stopy plątały się w gęstwinie listopadowych bezlistnych pędów jeżyn, to z błyskiem w oku zbierałam "składniki" do twórczego procesu, jakim ma być adwentowy świecznik. To, że do koszyka wpadło kilka przypadkowych grzybów, pominę wymownym milczeniem, bo dopiero za chwilę będę je identyfikować :kiss:

Szyszki sosnowe, modrzewiowe, orzechy włoskie ( od znajomego ) surowe i pobielone, kawałeczki brzozowej kory ( z kilku zrobiłam wcześniej gwiazdki i choinkę ), kawałki mchu, drewienka porośnięte mchem, gałązki mahonii, pędy modrzewia, a oprócz tego szklany słoik i ceramiczny garnek, no i oczywiście świece: zwykłe, białe.

Coś z tego zmajstrujemy :hug:

liadwent.jpg

liadwent4.jpg

liadwent3.jpg

liadwent2.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2025 13:27 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, badzia, apal100, Jan4, Marlenka, CHI, Babcia Ala, lusinda, IwonaJak

Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Lis 2025 21:41 #885420

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Aniu a jak wycinasz te gwiazdki??

Napisałaś, że byłaś w lesie...ja też. I w ilościach dużych przyniosłam zdobycze. :P

20251116_213800.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, badzia, Adasiowa, Marlenka, CHI

Adasiowe zmagania z Naturą 17 Lis 2025 11:16 #885429

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ewuś, wycinam je najzwyklejszymi nożyczkami ( warunek: muszą być ostre ). Powodzenie operacji zależy od stopnia wilgotności kory i jej grubości. Im cieńszy płat i bardziej wilgotny, tym łatwiej będzie pozyskać rozmaite kształty. Na wierzchniej, białej stronie kory rysujesz ołówkiem ( za pomocą szablonu ) dowolny kształt i wycinasz go. Następnie takie ozdoby ostrożnie, bo są kruche, wkładasz pomiędzy kilka warstw ręcznika papierowego i obciążasz czymś ciężkim - codziennie zmieniasz papier na suchy. Po jakimś czasie ( zależnym od temperatury w domu ) są gotowe do dalszego wykorzystania.
Pozdrawiam cieplutko :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Jagoda254, badzia, Marlenka, CHI, lusinda, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 18 Lis 2025 13:51 #885497

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 5009
Inspiracje i instrukcje są, wskazówki jak wykorzystać by nie zmarnować też, więc trzeba znaleźć odpowiedni moment i zapał do tworzenia takich cacuszek. Natura zamiast plastiku :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, badzia, Adasiowa, Marlenka, CHI, Babcia Ala, lusinda, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 19 Lis 2025 22:12 #885559

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
I efekt końcowy już niebawem - jeden ze świeczników adwentowych gotowy i czekam tylko na dobre światło do sesji zdjęciowej :)
Zachciało mi się pieczenia - ciasto z gruszkami i imbirem chyba będzie pasowało do listopadowego nastroju - pachnące i rozgrzewające zarazem - ale to jutro, po powrocie od działkowych kocich głodomorów.
Pozdrawiam cieplutko ... :hug:
Ostatnio zmieniany: 19 Lis 2025 22:35 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, Marlenka, CHI, lusinda, Klarkia25, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 20 Lis 2025 19:57 #885626

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Już jest i czeka na zapalenie pierwszej świecy :)
W kolejce na wykończenie czeka następna dekoracja świąteczna, również nawiązująca do tradycji adwentowej - dotychczas w naszym oknie królował elektryczny świecznik, taki bardzo powszechny, w kształcie trójkąta z kilkoma lampkami. Jednak kiedy dwa lata temu uległ destrukcji z racji wieku ;-), pomyślałam, że byłoby miło stworzyć coś samodzielnie, od podstaw.
Ze względu na wszędobylskie kocie mordki świece nie będą się paliły non stop, a jedynie na początku każdej kolejnej niedzieli.
A w międzyczasie ( tzn. w chwilach wolnych od codzienności ) produkują się sojowe świece, dojrzewa ciasto piernikowe, o każde ziarenko w karmniku trwają ptasie bitwy, a za oknem spadł pierwszy śnieg i na termometrze zagościł przymrozek.

Dobrego i spokojnego wieczoru :hug:

liwiece.jpg

liwiece2.jpg

Adasiowe zmagania z Naturą 23 Lis 2025 17:51 #885766

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Przymroziło, przyprószyło, pokryło srebrnym szronem wszystko dookoła, zrobiło się pięknie, tajemniczo, cicho i cieplej - na sercu.
Zaledwie kilka kolorów, parę odcieni bieli, szarości, czerni, grafitu, gdzieniegdzie jeszcze zieleń świerków i stare złoto brzóz, przejrzyste światło i krystaliczne powietrze - naprawdę jest odrobina magii w tej listopadowej niedzieli ...
Krajobraz w mieście nie należy do moich ulubionych, nawet w tak efektownej odsłonie, natomiast kilkanaście kilometrów dalej świat zmienia swoja wizję. Pojechaliśmy z wałówką dla działkowych kotów i dziękowałam przytomności własnego umysłu, że założyłam grubą, zimową bobę. Przy okazji uszczknęłam to i owo z ogrodowych iglaków i miałam szczerą ochotę nazrywać owoców pigwowca na naleweczkę, ale to następnym razem.
Natomiast ze zgrozą zauważyłam, że stary karmnik dla skrzydlatych jest w tragicznym stanie, więc Adam nie będzie miał wymówki, żeby robić coś innego. Priorytet jest jeden ;-)

W ramach przygotowań do świąt z zakresu kulinariów nastawiłam zakwas z buraków. I tyle w temacie.

lizima.jpg

linieg.jpg

linieg2-2.jpg

linieg5.jpg

linieg6-2.jpg

Z tego coś będzie :)

lizima2.jpg

lihipek4.jpg

lihipek6.jpg
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2025 17:55 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, Marlenka, CHI, Miragoral, Babcia Ala, lusinda, Rumianek, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 23 Lis 2025 18:14 #885771

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie 25 cm śniegu, gałęzie leżą na ziemi a niektóre drzewa mają pęknięte pnie. Ot inna odsłona zimy ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 23 Lis 2025 18:20 #885773

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ewuś, śledzę komunikaty i relacje z Waszych stron w TVN24. Przyznaję, że pierwsze wrażenie jest niesamowite, bo dla mieszczucha z zachodniej Polski takie widoki praktycznie nie istnieją. Dopiero później przychodzi refleksja, że macie naprawdę ciężką przeprawę z pogodą. Ściskam Cię mocno :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Evien, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 27 Lis 2025 17:02 #885961

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Drugi świecznik adwentowy ukończony - wykorzystałam do niego osłonki z sosnowych deszczułek, które dodatkowo zostały opalone.
Trochę szyszek, gałązki jałowca, rafia i drewniane guziczki "z odzysku" :)
Pozdrawiam bardzo, bardzo cieplutko :hug:

li14.jpg

li15.jpg

Działkowy kącik z jabłonią zainaugurował stołówkę dla skrzydlatych - póki co zawiesiłam na gałązkach kule tłuszczowe.

li17-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Jagoda254, Jan4, Łatka, Marlenka, CHI, Evien, lusinda, Klarkia25, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 30 Lis 2025 15:24 #886083

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
I nadeszła - zziębnięta, oszroniała, z zamarzniętymi kałużami, pobielonymi dachami, dymem z kominów, pachnąca sosną, świątecznym olejkiem, ale przede wszystkim pełna nadziei, którą niesie: pierwsza niedziela Adwentu.
Niech się Wam darzy jak najlepiej, jak najpiękniej, w spokoju, w domowym zaciszu.
Niech rozpocznie się magia.

A teraz wracamy na ziemię ;-)
Codziennie sprawdzam stan piernikowego surowego ciasta, czy aby na pewno nie zaczęło się pokrywać niepożądanym nalotem - póki co jest gładkie i błyszczące, więc za kilka dni zostanie spożytkowane na pierniczki.
Do zakwasu z buraków, nastawionego jakiś czas temu i czekającemu na piecu nie zaglądam; co ma być, to będzie, a w najgorszym wypadku zrobi się albo następny, albo zakupy w sklepie.
Pogoda absolutnie nie rozpieszcza, bo o ile przez dwa dni miałam za oknem bajkowy widok, to aktualnie ... szkoda słów. Ziarno słonecznika i tłuszczowe kulki znikają w oka mgnieniu, ptaszarnia garnie się do karmników niemal przez cały dzień - przynajmniej koty mają uciechę i zajęcie obserwacji życia ptaków naturze ;-)

gr13.jpg

gr8.jpg

gr11.jpg

gr5.jpg

gr.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2025 15:25 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, sierika, Jagoda254, Marlenka, CHI, Nimfa, Babcia Ala, Lilu, lusinda, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 08 Gru 2025 17:52 #886476

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Choć mikołajki już minęły, to tym małym poślizgiem czasowym zapraszam na przedświąteczną kawkę i ciasteczko .
Pozdrawiam cieplutko wszystkich gości :hug:

gru13.jpg

gru12.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2025 17:53 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, sierika, Jagoda254, Marlenka, CHI, Nimfa, renmanka, Babcia Ala, jack90, lusinda, IwonaJak

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2025 05:22 #886668

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13529
Aniu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia, spełnienia wszelkich marzeń i planów, także tych ogrodowych :flower2:

BukietdlaAni.gif
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Babcia Ala, lusinda

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2025 12:26 #886695

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36346
Dołączam się do życzeń :hearts: takim swojskim obrazkiem, wszystkiego co dobre tyle ile kwiatuchów na tym zdjęciu

IMG_20250612_112027741_HDR-2.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2025 12:28 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, lusinda

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2025 19:46 #886712

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Anulko, wszystkiego najlepszego w życiu, dużo zdrowia, chęci do czarowania naszej oazowej społeczności pięknym słowem :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Babcia Ala, lusinda

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2025 20:24 #886715

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 22833
Ania, przyjmij i ode mnie najlepsze życzenia. :flower1:

IMG_20250628_083311.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Babcia Ala, lusinda

Adasiowe zmagania z Naturą 14 Gru 2025 00:15 #886720

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Dołączam się do życzeń. :hug: Dla Ciebie Aniu radości z każdego dnia, zdrowia na każdą chwilę i samych słonecznych dni.

20240424_1054221.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2025 00:16 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 14 Gru 2025 20:35 #886755

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bardzo, bardzo serdecznie dziękuję Wam za dobre słowa, życzenia i przede wszystkim pamięć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, whitedame, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.924 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum