TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 24 Maj 2015 00:32 #372465

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
DSCN8553.jpg

DSCN8554.jpg

DSCN8555.jpg

DSCN8556.jpg

I nadciagajaca kolejna chmura burzowa :pinch:

DSCN8558.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 24 Maj 2015 00:53 #372466

• Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2344
O rany, prawdziwa powódź.
No, nie zazdroszczę Ci błota wokół domu. Ale chociaż rośliny dostały dość wody i nie musisz kilka dni podlewać.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 24 Maj 2015 07:44 #372476

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Wreszcie jakiś porządny deszcz. Chyba po raz pierwszy od kiedy Cię czytam. Może wreszcie się wszystko zazieleni :think: Nie mogłoby to sobie systematycznie ze 2 dni popadać zamiast rozrabiać??
U nas takie ulewy przeważnie raz na rok się zdarzają. Raz, jak z górki poszła woda z pól, to zmiotła mi pół warzywnika, opłynęła dom z obu stron (centymetry brakowały, by wpadła do piwnicy przez okienka na drewno) i utworzyła jeziorko na polu sąsiada.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Domek na prerii 24 Maj 2015 17:00 #372649

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Agusiu, Malgosiu-witam w moim domku :drink1:
U nas tak pada od szesciu tygodni, systematycznie, codziennie a przynajmniej co drugi dzien :whistle: . Plan roczny mamy wykonany z nawiazka, El Nino sie o to postaral :garden: Preria sie zazielenila, a blotko jest wszedzie. Od jakiegos czasu nosze glownie gumowce i crocsy, ktore latwo umyc razem z nogami :wink4:

Czuje jak obrastam mchem. Ale hostom to nie przeszkadza, rosna jak guuupie :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 24 Maj 2015 21:55 #372807

• kasiula.g
  • kasiula.g's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
ale piękne kolory po deszczu :D zmian u Ciebie cała masa - podglądam codziennie i zazdroszczę siły i samozaparcia. Uwielbiam Cię czytać :D i bardzo podoba mi się Twoja nowa "zwierzęca" rodzinka

Domek na prerii 25 Maj 2015 22:15 #373121

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Malkar wrote:
O rany, prawdziwa powódź.
No, nie zazdroszczę Ci błota wokół domu. Ale chociaż rośliny dostały dość wody i nie musisz kilka dni podlewać.
kurde jak tak będą stały w wodzie to rośliny nie utrzymają się ,współczuję . Miejmy tylko nadzieję że woda szybko zejdzie :think: :think:

Domek na prerii 26 Maj 2015 03:53 #373163

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Na szczescie woda zeszla juz wczoraj. Nawet pastwisko sporo podeschlo, juz nie musze ubieraqc gumiakow , zeby nakarmiac zwierzeta.
A jeszcze wieksze szczescie, ze czterodniowe wakacje dziecka sie koncza, i jutra wraca do szkoly :jeez: :devil1:

Sczeniak juz ladnie sie zachowuje, jesli drzwi na zewnatrz sa otwarte, to za potrzeba wychodzi sam. Wieczorem, kiedy zamykamy, bo robi sie zimno i zaczynaja wlatywac komary (plaga dopiero sie zaczyna :sick: ), uzywa specjalnej papierowej podkladki dla szczeniakow, podobnie w nocy.

W 8-9 dni przybylo mu poltorej kilo! :lol:
Spora czesc czasu spedza pod moim stolem lub pod krzeslem :lol:

DSCN8566.jpg

Albo w rogu kuchni kolo wiaderka z woda dla psow

DSCN8562.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, Bart78

Domek na prerii 26 Maj 2015 09:24 #373218

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Można powiedzieć o Tobie wszystko poza tym, że się nudzisz :devil1:

:kiss3: Życzę poprawy pogody całemu Teksasowi :jeez: Poczytałam w necie o kataklizmach... Jasny piorun :angry:

Widzę B) że nie przywiązujesz nadmiernej wagi do szczegółów :rotfl1: i nie histeryzujesz z powodu uszkodzonych liści host :happy3:
Ja każdy połamany piłką i porwany gradem listek odchorowuję :happy4:

Domek na prerii 26 Maj 2015 15:17 #373309

• Nitka
  • Nitka's Avatar
Witaj. Zaglądam sobie do Ciebie zwykle po cichu, ale właśnie przeczytałam alerty dla Teksasu i szybciutko przybiegłam zobaczyć czy Cię nie zmiotło lub nie zatopiło. Widzę jednak, że się odzywasz, znaczy się nie jest źle. Wody sporo... :dry: Niech Cię więc tornada i powodzie omijają szerokim łukiem.
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2015 15:19 przez Nitka.

Domek na prerii 26 Maj 2015 17:07 #373328

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Siberio-nudze sie, jak pada i nie moge nic zrobic. Nudze sie to wtedy slabo powiedziene, bo nerw mnie nosi jak stad do Polski! :evil:
Od czwartku znowu ma padac, a ja mysle o cieniowce na hosty nr 2 bo juz wyczerpalam i przekroczylam limit miejsc. Maz sie zgadza, wiec mam zielone swiatlo na zakup materialow :wink4:
Histeryzowalam wczesniej, jak padaly mi iglaki, do ktorych sie bardzo przywiazalam. Teraz poklne i wzruszam ramionami, widiac nei dane bylo. Listki host uszkodzone obcinam i wyrzucam, mowiac sobie, ze narosna nowe, nie ma sie co denerwowac, a wogole to czas na kubek herbaty na uspokojenie :devil1:
Wczoraj w koncu maz pomogl i wbil mi slupki wokol mini ogrodka pod paulownia na tylnym podworku-nie wiem ile tam stracilam lilii polamanych przez psice i szczeniaka. Kanny maja liscie postrzepione jak liscie bananowcow po tajfunie. Teraz ladnie ogrodzone sa siatka plastikowa i mam nadzieje, ze odbija.

Nitko-milo mi, ze lubisz moj watek :kiss3: . Alerty mamy caly czas, jak nie zalanie to tornada. Idzie sie przyzwyczeic :devil1: Ostrzezenia dostajemy przez telefony komorkowe, sieci wysylaja przez SMSy, w radio i TV przerywaja programy zeby je nadac, wiec w razie czego jestesmy na biezaco. Procz tego mamy system syren, gdyby tornado bylo blisko.

Moja nudzaca sie corka jest gorsza niz tornado, jak stwierdzilam w ciagu ostatnich dni, i teraz nie moge nacieszyc sie cisza i spokojem w domu :woohoo: Osttani tydzien szkoly, a potem ma wykupione miejsce w przedszkolu, gdzie zajmuja sie tez dziecmi wczesnoszkolnymi, organizuja im zajecia. Po ostatnich wakacjach tam moje dziecko zaczelo mowic po chinsku :devil1: bo nauczycielka uczyla je o roznych krajach i roznych slowek i przyslowi z tych krajow :lol: No i najwazniejsze, uwielbia tam byc i moge ja odbierac blizej 6 wieczor :wink4:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Domek na prerii 26 Maj 2015 20:48 #373408

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No. Zaczelam prace nad nowa cieniowka. Przerzucilam kilka(nascie) taczek zwiru w inne miejsce, ulozylam nowy zarys cieniowek po obu stronach i zaczelam kopac doly pod slupy podtrzymujace dach. Jest tak duszno, ze zmieniam koszulki co godzine bo moge je wyzymac :whistle:

Na razie wyglada to tak:

WP_20150526_13_13_03_Pro.jpg

To wlasnie zarys, gdzie bedzie sciolka pod cieniowka

WP_20150526_13_13_13_Pro.jpg

I znowu pije zimne mleko i wode litrami :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 27 Maj 2015 00:52 #373524

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tak Ralf podrozowal ostatnio z mezem :silly: :rotfl1:

V__8CF0.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 27 Maj 2015 08:26 #373559

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
:bye: na razie na szybko ...wszyscy wszystko już napisali ja się podpisuje pod każdą wypowiedzią,Jestem dopiero na 20 stronie ale śledzę już na bieżąco.
Moja Diana [ nowofunland] uwielbia jazdy samochodem natomiast Tobi [York] jest kłębkiem nerwów a z nim częściej jeżdzimy.No i nie mają fotelika :rotfl1:

Domek na prerii 27 Maj 2015 15:07 #373637

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
To jest fotelik corki, Ralf sie wladowal mysle, ze z ciekawosci. Poprzednia wlascicielka bardzo duzo z nim jezdzila-miala dwa etety, z czego jeden nocny, i zabierala go z soba. W sumie dobrze dla nas, bo teraz rozwala sie na siedzeniu albo pod i zasypia.
Swoja droga prawdziwy z niego (pol)wilk-szaleje na widok surowego miesa :wink4: Psice patrza na to z niedowierzaniem :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Domek na prerii 27 Maj 2015 21:22 #373751

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Uffff...wrocilismy od weterynarza. Psowilk zachowywal sie bardzo ladnie, polozyl sie na stole egzaminacyjnym i dal sobie robic wszystko. Okazalo sie, ze wazy 15 funtow! Czyli w ciagu tych dwoch tygodni u nas przybylo mu dwa kilo. Wszyscy nad nim cmokali, a pani w poczekalni, ktora ma krzyzowke collie z wilkiem, powiedziala ze takie miksy sa bardzo inteligentne...i duze. Tak wiec moze dorownac psicom w wysokosci :woohoo: Wet powiedziala, zeby sie nie przyznawac, ze to krzyzowka z wilkiem, bo przerazi to czesc ludzi. Wyglada jak czystej krwi husky i tak powinnam mowic ;)

Gorzej bylo w drodze powrotnej-zdecydowal ze nadmuch na dole lepszy jest niz na gorze i wlazl mi pod nogi-co jakis czas wyciagalam go spod pedalow za smycz, w koncu posadzilam z powrotem na siedzeniu i tam dolezal. Zajrzalysmy do marketu budowlanego, gdzie wszystcy nad nim cmokali i rozczulali sie. dwie propozycje sprzedazy i kilka adopcji tez byly. Jeden facet dawal od reki 1200$ i byl oburzony, ze nie chce sprzedac :evil: Dopiero jak wysunelam argument, ze to pies meza i bez niego nie moglabym sie pokazac w domu, zadzialal :rotfl1:
A swoja droga dobre cwiczenie to bylo w chodzeniu na smyczy-i przyzwyczajaniu do obcych ludzi. Tak robilam z psicami, dzieki czemu nie martwie sie czy warkna na weterynarza albo szarpna na smyczy i ugryza kogos.
W ramach eksperymentu mowilam tez ze to polwilk-budzil tylko okrzyki zachwytu, podziw i ogolne smeranie po grzbiecie. Moze dlatego , ze jeszcze maly... :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 28 Maj 2015 03:35 #373876

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kolejna burza, na szczescie krotka i niegrozna :wink4:

WP_20150527_19_52_37_Pro.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 28 Maj 2015 05:08 #373878

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Okazuje sie ze bylam optymistka. Ogloszono alarm tornadowy dla naszego okregu. Wykryto rotacje chmur. Dostalam wiadomosc na telefon, ze lepiej zaczac szukac schronienia.
Czekam na dalsze wiadomosci i syreny. :pinch:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 28 Maj 2015 06:15 #373882

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655