TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 03 Sty 2021 12:35 #740873

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1462
  • Otrzymane dziękuję: 7838
Janinko, moja zimowa ciut mniejsza ale ogólnie taka sama, nie powiem czy tak ma być bo też sadziłem pierwszy raz żeby była wczesną wiosną, ze straganika mam nasionka siedmiolatki, planowałem z niej wiosenny szczypiorek ale nie za bardzo wiem teraz jak to ugryźć bo mi terminy wysiewu nie pasują, chyba jednak będzie to młody szczypiorek jesienny. :)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 03 Sty 2021 13:25 #740883

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7890
  • Otrzymane dziękuję: 52282
No, zapomniałam o siedmiolatce. Miałam posadzoną w zeszłym roku, ale po tych strasznych deszczach chyba zgniła :cry3: Może ją znowu wysieję w lutym.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 03 Sty 2021 14:30 #740896

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9656
Janiko z tej zimowej cebulki będziesz bardzo zadowolona, ona na wiosnę u mnie rusza niby powoli, ale ani się człowiek obejrzy a już cała grządka soczystego szczypioru. Ja będę mieć tą odmianę 3 rok. Dymka już na początku lutego w trzech odmianach co roku jest w marketach Dino. Super wymyśliłaś tą grządkę z wcześniejszymi warzywami - to luksus tych co mają ogródek przy domku :drink1:
Co do nie marnowania jedzenia to niestety u mnie to "leży i kwiczy" :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 03 Sty 2021 21:17 #740955

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7890
  • Otrzymane dziękuję: 52282
Myślałam, że mam jeszcze zamrożony chlebek :unsure: nic bardziej mylnego :jeez: Zostały dwie bułki :woohoo: więc najlepszym rozwiązaniem są tortille

IMG_3346.jpg

Jutro obowiązkowe pieczenie chleba :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, anaka, ewakatarzyna, renmanka, zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 04 Sty 2021 14:13 #741011

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Ja mam właśnie zarobiony chleb,korzystam z dnia wolnego :whistle: I tak nie wiem w co ręce włożyć..
Zawitałam Janinko do Ciebie,żeby zapytać o sprezentowane nasionka papryki Kilo.Co to za papryka?
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 04 Sty 2021 14:40 #741014

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7890
  • Otrzymane dziękuję: 52282
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Między kuchnią a ogrodem 04 Sty 2021 15:15 #741027

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Bardzo dziękuję,przypominam sobie Twój wpis.Końcówka sezonu u mnie była szarpana,więc wszystkiego nie pamiętam :dazed:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 17:31 #741186

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
JaNina wrote:
Dzisiaj z kolei napiszę jak prawie tą samą metodą robię pierogi :)

Janeczko, przychodzę z prośbą o poradę, jako do doświadczonej kumy :oops:
Mam pomysł na farsz do pierogów ( a'la ruskie, czyli ziemniaki plus ser plus cebulka i przyprawy, ale zamiast twarogu wykorzystam bryndzę ), jednak zdecydowanie wolę ciasto konkretne, a chciałabym skorzystać z Twojego przepisu. Czy dobrze kombinuję, że dodatek całego jajka wpłynie na twardość ciasta ?
Podobnie chciałabym postąpić z makaronem ( czyli dorzucić jajko ), bo jakość sklepowych znacznie się pogorszyła, a poza tym fajnie byłoby ugotować swojskie wstążki lub łazanki. Rozpoczęłam poszukiwania maszynki do wałkowania :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 19:27 #741212

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7890
  • Otrzymane dziękuję: 52282
Aniu, z tego co wiem z doświadczenia, to ciasto bez jajka jest miękkie, takie rozpływające się w ustach :) Natomiast z jajkiem jest bardziej "na ząb". Wyczytałam kiedyś, że makaron /ciasto/ z jajkiem jest też bardziej ciężkostrawne, niż bez jajka. I to jest cała moja wiedza na ten temat :oops:
Makaron robię z jajkiem, a ciasto na pierogi bez jajka :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, renmanka

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 19:38 #741215

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Znaczy się "al dente" :happy:
O to chodzi. Dziękuję Ci bardzo !
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 19:49 #741218

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7890
  • Otrzymane dziękuję: 52282
:kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 19:59 #741221

  • lonia
  • lonia's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 35
  • Otrzymane dziękuję: 210
Jeżeli mogę to napiszę wam jak ja robię,
makaron robię tylko z mąki i jajek.
Pierogi robię z dodatkiem jajka i wody.
Tak się robiło w moim domu rodzinnym i tak nam smakuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 20:15 #741224

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Dziewczyny ... dziękuję :hug:
Z góry przepraszam Gospodynię, że "nawijam makaron na uszy" w przededniu wysiewów ;-).
U mnie domowy makaron robiła tylko Mery ( Mama ), dopóki miała siłę i mój Stryj z Podlasia, dopóki żył ( mąka i jajka "wsiowe", więc same rarytasy ).
Ciasto na pierogi popełniłam kilkakrotnie, ale było to tak dawno temu, że wstyd pisać, ale bardzo się cieszę na powrót do "korzeni" i samodzielną robotę. Nawet dzisiaj kupiłam chłopskie jaja :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): lonia, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 20:22 #741226

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1462
  • Otrzymane dziękuję: 7838
No i co teraz biedny chłopina zrobi :happy3: , weź tu pokaż się babie w chałupie bez jaj :P ,
Do pierogów jest specjalna mąka, niby nic ale wychodzą lepsze jak się robi od czasu do czasu i brak wprawy i tzw wyczucia " na oko"
Żona używa obydwu, podobno lubella lepsze ciasto daje, ja w tym przypadku to jak ten świstak, jestem od zawijania :laugh1:

Maka-puszysta-poznanska-typ-500-1kg_resize_36.jpg


Gdaskie-Myny-mka-wrocawska-1-kg-RGB-223x300.png
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2021 20:34 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, lonia, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 20:31 #741228

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Nie zawsze jajka są domeną mężczyzn :evil:
Bodajże "Basia" robi mąki dedykowane poszczególnym ciastom; kiedyś z rozpędu kupiłam "naleśnikową" i na upartego mogę powiedzieć, że naleśniki były delikatniejsze i bardziej "puszyste".
Doczytałam też, że do pierogów najbardziej nadaje się mąka 450, ale ja mam 500 i taką wykorzystam. Bez przesady ;-) Musiałabym mieć dodatkowe pomieszczenie do składowania mąk.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 20:39 #741232

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1462
  • Otrzymane dziękuję: 7838
Ja żonę zaopatruję w mąki gdańskich młynów, mają rysunki z boku do czego są dobre :funnyface: , żona dzwoni i mówi że planuje naleśniki więc kupuję z obrazkiem naleśników, tak po chłopsku, zawsze jeszcze z nich coś innego można zrobić, przeważnie po 4 typy produktów..
Mam też taką ściągawkę jaka mąka do czego się nadaje, gdzieś kiedyś znalazłem i sobie wydrukowałem.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 22:52 #741250

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 738
  • Otrzymane dziękuję: 4734
Zdradźcie jak suszycie swój makaron? Bo przyznam się, że ja na suszarce na pranie :oops:
Ale może są mądrzejsze patenty.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 05 Sty 2021 23:12 #741253

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
Ja makaron robię na mące tortowej(ale może być wrocławska czy poznańska), robię zawsze na oko czyli mąka sól jajka, minimum 3 szt na 0,5 kg mąki a i 5 też się zdarzy, im więcej jajek tym twardszy makaron :hammer: , można same żółtka wtedy nie jest taki twardy. Do suszenia proponuję suszarkę do grzybów, ale nie ma jak świeży makaron :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.524 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum