TEMAT: Działka Przemka

Działka Przemka 17 Lut 2022 17:07 #793501

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Tak tez myślałam, że to za wcześnie. W zeszłym roku wysiałam w połowie kwietnia i podrośnięte przeniosłam do namiotu. Zmarzły. Wysiałam ponownie, nie wzeszły i dopiero trzeci wysiew był udany ale nie zdążyły dojrzeć. Będę dalej próbować :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Działka Przemka 17 Lut 2022 17:23 #793506

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
W zeszłym roku wyłożyłam do kiełkowania tykwę Kobra razem z ogórkami i dyniami 1 maja.
Rosła w ciepłym, dobrze nasłonecznionym miejscu.
W linku zdjęcia z sierpnia i z końca października.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...pepo?start=18#777061

Część udało mi się ładnie wysuszyć i co dalej z tym dobrem zrobić nie bardzo wiem :rotfl1:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur, bietkae, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala

Działka Przemka 17 Lut 2022 18:54 #793525

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur, Kajtkowa, del, Prządka, ewakatarzyna

Działka Przemka 17 Lut 2022 19:02 #793526

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Wykiełkowały wszystkie nasiona sałaty Bellino i już dzisiaj trafiły do małych pierścieni. Jutro zrobię selekcję swoich kapust i zostawię tylko te najładniejsze.
001-357.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Pestka, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Działka Przemka 17 Lut 2022 20:22 #793548

• tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 866
W poprzednim roku próbowałam zrobić rozsadę wczesnej kapusty w domu ale za nic nie potrafię nie wychodzi mi to. Nie mam żadnego specjalnego oświetlenia i obawiam się że to jest największy problem rośliny się wyciągają a jak widzę takie sterczące łodyżki długie to się poddaje.Czy to oświetlenie to jest problem czy może temperatura za duża i dlatego. Ostatecznie robiłam rozsadę w inspekcie i tam urosła tyle że to już poźna kapusta a chciałbym taka swoją wczesna kiedyś .
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Działka Przemka 18 Lut 2022 18:33 #793651

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczesna kapusta bez doświetlania
1. wybrać odmianę wczesną-np. Constable F1 po 55 dniach od wysadzenia rozsady dorasta nawet do 2 kg-są odmiany nawet 48-50 dniowe
W przypadku młodej kapusty możemy zrywać główki wcześniej (gdy osiągną masę 0,8 kg).
2. ponieważ okres produkcji rozsady wczesnych odmian wynosi bez możliwości doświetlania nawet 60 dni skrócić ten okres pomijając pikowanie (podkiełkowane na waciku nasionka przenosimy po wykiełkowaniu do doniczek/małych pierścieni o wys. 6cm-sadzimy wtedy rozsadę 50 dniową, rozsada powinna mieć 5-6 liści).
3. od siewu do ukazania się wschodów światło nie jest potrzebne natomiast jest wskazana temperatura 18-20*C
4. Po ukazaniu się wschodów obniżyć temperaturę do 14-16*C w dzień a nocą do 12-14*C (jak się zmieścimy pomiędzy 15*C a 20*C to będzie dobrze) Zapewnić jak największy dostęp światła! Stawiamy na zimnym parapecie, przy samej szybie,wietrzymy pokój
5. bez możliwości doświetlania opóźniamy wysiew (wysiewamy po 20 II)
6. Rozsada przed wysadzeniem będzie wymagała 2-3 krotnego nawożenia (warto pamiętać o borze i molibdenie)
7. Super sprawą jest też podlanie po wschodach jakimś biostymulatorem (ja stosuję BioAlgeen S 90 i BlacJak)
Gdyby rośliny bardzo się wyciągały należy przesadzić je głębiej do nowej doniczki. Rośliny produkowane w zbyt wysokiej temperaturze przy niedoborze światła robią się wiotkie. Ich sztywność można poprawić opryskując rozsadę roztworem preparatu BioCal.
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2022 18:41 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, tysia25, renons

Działka Przemka 19 Lut 2022 13:51 #793768

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Powoli powinienem pomyśleć o zasileniu mojej rozsady kapusty. Pojawia się 3 liść właściwy.
022-87.jpg

023-74.jpg

024-69.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, bietkae, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula, tysia25

Działka Przemka 19 Lut 2022 14:44 #793774

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Wielkimi krokami zbliża się termin wysiewu sałaty, którą będziemy uprawiali w odkrytym gruncie. Co warto wiedzieć zanim przystąpimy do siewu?
1. Optymalna temperatura kiełkowania nasion to 16-20*C (inne źródła podają temp. 18-22*C). Poniżej 14*C nasiona bardzo wolno kiełkują natomiast powyżej 25*C może dochodzić do zamierania nasion chociaż być może się mylę bo ostatnio jeden z forumowiczów pokazywał,że kiełkuje nasiona sałaty na ruterze. Lepiej nie produkować rozsady w temperaturze poniżej 7*C (może dojść do jarowizacji). Sadzonki zniosą do -2*C a nieco większe nawet do -6*C
2. Nasiona lepiej kiełkują na świetle więc jak ktoś uprawia z rozsady pikowanej dobrze będzie lekko wklepać nasiona ale nie przykrywając ziemią.
3. Produkcja rozsady trwa przeciętnie od 3 do 6 tygodni czyli możemy przyjąć, że jeżeli wysiejemy nasiona 20 II to rozsadę będziemy mogli posadzić ok. 25 III-10IV
4. Od posadzenia rozsady do zbioru musi minąć kolejne 3-4 tygodnie.
5. Bardzo często zdarza się, że rozsada wybiega (akurat w przypadku sałaty nie stanowi to zbyt dużego problemu) ale warto zadbać by rośliny miały dobrze rozbudowany system korzeniowy
6. pH gleby powyżej 6,5 (sałata dość dobrze znosi świeże wapnowanie), wskazane nawożenie dolistne wapniem
7. Barwne odmiany sałat będą wdzięczne za większą ilość światła.
025-69.jpg

Polecam kiełkowanie na wacikach i przenoszenie kiełkujących nasion do doniczek/pierścieni.
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2022 14:46 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Działka Przemka 19 Lut 2022 16:15 #793788

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Constable F1 wyłożyłam do kiełkowania 9 lutego, następnego dnia poszła do pierścieni 7cm wys. Trochę mnie poniosło - 24 szt. Jak się teraz zrobiło cieplej, szybko wybiegła; dziś ją reanimowałam - posadziłam głębiej. Oby przeżyła. W niektórych widzę zalążki liści. Nie mam profesjonalnego naświetlenia, podłączę jej lamkę biurkową (choć tyle). Ostatnimi dniami mam w chałupie 20°. Nawet dla mnie to za ciepło, ale te wiatrzysko... powstrzymuje przed większym wietrzeniem.

Przemek, pozwolisz że wstawię?
20220219_155655.jpg

Przepraszam za niewyraźne zdjęcie :(

Za sałatę też się dziś biorę :)
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2022 16:18 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, bietkae, przemek1136, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Działka Przemka 19 Lut 2022 19:36 #793810

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Babcia Ala wrote:
Jakież piękności można z tykwy zrobić :woohoo: Czuję się jak Piętaszek przy robinsonie :happy: Moje takie prymitywne :happy:

Ale co by człowiek nie wyhodował od samego nasionka to tak bardzo cieszy :)
Przemku, korzystam z Twoich porad ale Tobie i tak wszystko lepiej rośnie ;)

Działka Przemka 19 Lut 2022 19:58 #793826

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Zygowa, lekko cię poniosło? Poszłaś po bandzie :D Przemek zresztą też. U mnie skromnie, bo czekam na postawienie szklarni a co weekend to armagedon pogodowy. Muszę poczekać aż dobry pan kupi ziemię, bo dopiero co ściągnęli mi gips i jestem na łasce małżonka :funnyface:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 19 Lut 2022 20:29 #793829

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Gdyby nie lampa LED to nawet bym się nie brał za tak wczesne wysiewy kapustowatych. Jutro zacznie się zabawa bo jednak zdecydowałem się na wysiewy: bobu, grochu, cebuli, buraczków i rzodkiewki. Jak wystarczy ziemi to wysieję także roszponkę i rukolę. Dużo dają stosowane przeze mnie biostymulatory. Dobór odmian też jest ważny.
Na wczesne wysiewy mogę sobie pozwolić bo wkrótce rozsady będę mógł przenieść do tunelu gdzie mam możliwość utrzymywać nocą temperaturę powyżej zera.

Działka Przemka 19 Lut 2022 21:04 #793833

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ja ciągle nie umiem kupić takiej lampy, bo jutuberzy polecają takie ponad 4 stówki :D Miałam plan robić wszystko jak piszesz, ale cóż, życie ;p może jeszcze cię dogonię.

Działka Przemka 19 Lut 2022 21:28 #793838

• Aurora Borealis
  • Aurora Borealis's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 606
Jutuberom płacą za takie polecajki ;)
Ja kupiłam tanioszki led na alle - musiałam trochę pokombinować z podłączeniem, ale spełniają swoją funkcję. Tutaj na forum też jest bardzo ciekawy wątek o oświetleniu rozsad - miejscami nic z niego nie rozumiem, ale fachowcy służą radą... Ceny są bardzo przystępne.
Siewy zielska jadalnego będę wykonywać dopiero od jutra - trochę wam zazdroszczę tych skiełkowanych maluchów, ale gdybym takie wysiała, nie byłabym w stanie ich teraz ogarnąć - za dużo się dzieje u mnie w robocie...
Anula

Pomiędzy Wisłą i Kampinosem jest moje miejsce na ziemi.

Działka Przemka 19 Lut 2022 21:45 #793840

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ja mam zwykłe (= tanie) podszafkowe świetlówki led kupione w elektrycznym... Parametry dobierałam na potrzeby sępolii, ale że te odmówiły współpracy, teraz świetlówki służą po trochu wszystkiemu, również rozsadom. Są bardzo praktyczne, bo jednocześnie "robią" za oświetlenie pokoju :D
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2022 21:45 przez Mandorla.

Działka Przemka 20 Lut 2022 16:20 #793951

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Oświadczenie-w związku z brakiem odpowiedzi na moje pismo skierowane 5 II do administratora forum a dotyczącego traktowania przez Marzenka innych uczestników naszego forum przestaję pisać i dzielić się swoją wiedzą na wszystkich pozostałych wątkach. Zapraszam do dyskusji, stawiania pytań, dzielenia się swoimi wątpliwościami, chwalenia się swoimi sukcesami w moim wątku Działka Przemka. :flower1:

Do namoczenia powędrowały nasiona:bobu,grochu i buraków. Po napęcznieniu przełożę je do pojemników z wilgotnym perlitem. Za chwilę zabiorę się za wysiew pierwszej partii rzodkiewki.
017-128.jpg

018-127.jpg

019-105.jpg

020-92.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, Babcia Ala, Bobka, tysia25

Działka Przemka 20 Lut 2022 16:36 #793953

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Nie czuję się z tym dobrze, że nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi, bo jak mówią "Lepsza zła wiadomość niż żadna" i nie rozumiem takiego postępowania. Cisną mi się na usta pytania, na które nikt nie udzieli odpowiedzi, trudno "Taka gmina".

Tak mi przyszło do głowy, to może Przemku załóż drugi wątek tylko dla roślin ozdobnych, nie wiem czy to dla Ciebie byłoby dogodne. :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): przemek1136, Zygowa, TomekD, tysia25

Działka Przemka 20 Lut 2022 18:16 #794004

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Pierwsze 160 rzodkiewek Charito F1 siedzi w VEFI 160. Za 3 tygodnie jak wszystko pójdzie zgodnie z planem czeka mnie sadzenie rozsady w tunelu. Jutro wysieję kolejną odmianę Melito F1 oraz pierwszą partię cebuli Exhibition.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.975 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum