TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna.

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 23 Maj 2021 11:31 #763035

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21384
Beatko - :thanks: :thanks: :thanks:
Przy Twojej pomocy stworzyłam "koktajl Mołotowa" - po którym już nic mnie nie rusza...
Lecimy od rana:
1. moje ziółka (korzeń rożeńca górskiego)
2. kawa - własnie piję drugą (ale słaba, rozpuszczalna z mlekiem)
3. woda z kurkumą, cytryną i pieprzem
4. delbet - na noc.

Wydawało mi się, że mam sajgon... No to diabeł mówi - potrzymaj mi piwo :mad2:
W czwartek w nocy wywaliło mi prąd. Po dłuższej akcji okazało się, że padła uszczelka pod włącznikiem hydroforu i jest zwarcie. Inkubator chodzi, pisklaki klują się
P5220448.jpg

i są pod lampami. Padło 5 (z tych starszych), ile się nie wykluło - jakie to ma znaczenie?

W piątek rano kupuję ten włącznik. Przy wykręcaniu starego rozpada się "dinks" w "wyjściu hydroforu 5 drożnym 1 1/4 cala"... Na wszelki wypadek zamawiam w piątek, ale jest po 17, wyślą w poniedziałek. Szukamy po hurtowniach, znajomy przywozi, ale nie taki. W sobotę "powtórka z rozrywki" i nikt nie ma 1 1/4 cala.
Do wtorku (jak dobrze pójdzie) jestem bez wody. Tragedii nie ma (koktajl działa :devil1: ), bo mam kasty budowlane pod spustami, pełnego mauzera, dla siebie przywiozłam w baniakach i mam 2 beczki "brudnej" wody. Tyle, że zamiast robić "coś do przodu", muszę "ogarnąć przyłącze" do mausera, bo był szykowany do podlewania, a nie do nalewania wody do konewek, tak mi łatwiej nosić kurom, kaczkom czy gęsiom.

A wczoraj poprawiałam pastucha, bo "bił na czerwono". Elegancko wykosiłam pod siatką
P5220539.jpg

Sprawdziłam, "bił na zielono". Wracam w nocy - znów na czerwono...

No ale jest pięknie, a czasem nawet i ciepło :devil1:

P5220508.jpg

P5220511.jpg

SPOKOJNEJ niedzieli Wam życzę...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, bietkae, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 23 Maj 2021 16:32 #763087

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17537
Dzięki za życzenia.
My zostawiliśmy cały młyn, nieposadzone pomidory i resztę, seniorów i menażerię i pojechaliśmy na wycieczkę do Zoo do Opola.
Zafascynowały mnie rododendrony:

20210523_120949.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 23 Maj 2021 16:33 #763088

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki za życzenia.
My zostawiliśmy cały młyn, nieposadzone pomidory i resztę, seniorów i menażerię i pojechaliśmy na wycieczkę do Zoo do Opola.
Zafascynowały mnie rododendrony:

20210523_120949-2.jpg

20210523_122901.jpg

20210523_120938.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, Agus, bietkae, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Mirek19, JaKasiula

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 24 Maj 2021 10:18 #763194

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Znalezione na FB, musiałam się podzielić.
Nowy Ład na przykładzie piwa!
Lepiej już się chyba zobrazować tego nie da...

Dziesięciu facetów poszło na piwo i rachunek dla wszystkich wyniósł 100 zł. Jak go tu sprawiedliwie pokryć? Po namyśle zdecydowali się zastosować rozwiązanie znane z działającego w Europie systemu podatkowego: Czterech najbiedniejszych nie zapłaciło nic. Piąty zapłacił złotówkę. Szósty zapłacił 3 złote. Siódmy zapłacił 7 zł. Ósmy zapłacił 12 zł. Dziewiąty zapłacił 18 zł. A ostatni, najbogatszy, zapłacił 59 zł.
Jak postanowili, tak zrobili. Przychodzili do baru codziennie, zostawiali 100 złotych – i wszystko było w porządku do momentu, w którym barman powiedział: „Chłopaki! Jako stałym klientom oferuję wam zniżkę: będziecie płacić tylko 80 złotych”. Faceci ucieszyli się. Powstał jednak problem: jak podzielić nadwyżkę 20 złotych?

Na początek ustalili, że czterej najbiedniejsi nadal nie płaciliby nic – ale co z resztą? Zaproponowali, by podzielić ja po równo między tych, co płacą. Wyszło po 3,33 na łebka. Ale w takim razie Piąty i Szósty jeszcze otrzymywaliby pieniądze za picie!

Barman zaproponował, że rozłoży tę obniżkę jakoś bardziej proporcjonalnie: Piąty nie zapłacił nic. Szósty zapłacił 2 złote. Siódmy 5 zł. Ósmy 9 zł. Dziewiąty 14 zł. A Dziesiąty 49 zł.

Zapłacili, wyszli z baru – i zaczęli liczyć:

„Ja otrzymałem tylko złotówkę z tych 20 – oświadczył Szósty – ale on – rzekł wskazując na Dziesiątego – zarobił na tym 10 złotych!”

„To prawda! – krzyknął Piąty. – Ja też zarobiłem na tym tylko złotówkę! To niesprawiedliwe, że on zarobił dziesięć razy więcej”. „Dlaczego on dostał 10 złotych, a ja tylko dwa? – zawołał Siódmy. – Bogaci zabierają nam wszystko!”.

„Czekajcie! – zawrzasnęli jednym głosem pierwsi czterej. – My nie dostaliśmy w ogóle nic! Ten system opiera się na wyzysku biedaków!”.

I zaczęli ochrzaniać Dziesiątego – do czego przyłączyła się reszta.

Następnego wieczoru Dziesiąty nie pojawił się w barze. Więc pozostała dziewiątka zaczęła pic sama. Jednak gdy przyszło do płacenia rachunku, okazało się, że nie maja nawet na połowę.

I dopiero zaczęli myśleć.

Jeśli ktoś nie rozumie puenty, polecam poczekać na efekty wprowadzenia #NowyŁad
Kamil Bębas
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2021 10:19 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 24 Maj 2021 15:11 #763217

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Zamiast czekać można sięgnąć do historii, tej dawniejszej i Nowy Ład wg Trzeciej Rzeszy albo nowszej i przykład Wenezueli (choć nie do końca bo oni siedzą na ropie, a my nie). ;-)

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 24 Maj 2021 21:56 #763283

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
I co z tego, że "siedzą". Jeżeli ropa nie zdrożeje to będą na niej siedzieć do końca świata i nic nie wysiedzą.

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 24 Maj 2021 22:35 #763287

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Myślisz że aktualna cena ropy jest niższa lub niewiele wyższa od kosztów wydobycia ropy w Wenezueli?
Czy może petrodolary przytuja El Obajtkos razem z innymi kryształami? ;-)

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 25 Maj 2021 06:01 #763301

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Mają cokolwiek na czym można oprzeć swoją gospodarkę.
I przypadkiem jest to surowiec odnawialny porządany w całym świecie.
Dużo bardziej stabilny od np: turystyki, którą corinavirus mocno zachwiał.
Tymczasem u nas wyrzyna się wszysyko jako nieopłacalne lub nieekologiczne.
Tymczasem u sąsiada, po cichu, Makrela otwiera elektrownię.... a jakżeby nie, węglową.
Zresztą spójrzcie na mapę:

FB_IMG_1621915375620.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2021 06:06 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 25 Maj 2021 16:57 #763374

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Ropa nie jest odnawialna. A co do Turowa to AFAIK problemem nie jest to że nowe wykopki powstały, tylko że nie dopełniono formalności. Znaczy fakt istnienie dużej dziury nie pozostaje bez wpływu na okolicę. Znajomy mieszka spory kawałek od wyrobiska EC Bełchatów, a woda zniknęła mu lata temu. Podmokłe łączki zamieniły się torfowo-piaskowe nieużytki. W sezonie jak miał jeden dobry pokos to się cieszył. No ale tam EC wybudowała studnie głębinowe i wodociągi by ludzie mieli wodę. Czechów olano.

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 25 Maj 2021 19:48 #763381

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak wiem, że kopaliny kwalifikowane są jako nieodnawialne ale dla mnie coś co powstaje
w wyniku biochemicznych oraz termicznych przeobrażeń materii organicznej, pochodzącej ze szczątków organizmów roślinnych oraz zwierzęcych.

Jest odnawialne.

Nieprzypadkowo pokłady roponośne znajdują się w tych samych miejscach, gdzie istnieją warunki dla tlenowwgo i beztlenowego rozkładu materii organicznej.

Co do Turowa koniec kopalni to koniec elektrowni.
A koniec elektrowni to problem strategiczny. Tylko kto to zrozumie w kraju gdzie wodociągi sprzedano konsorcjum izraelskiemu.

Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2021 19:51 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bea612, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 25 Maj 2021 21:31 #763395

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Odetchnijmy od polityki, gospodarki i innych dołujących newsów.
Ogród koi nerwy.

20210525_200317.jpg

20210525_200208.jpg

20210525_195946.jpg

20210525_195935.jpg

20210525_195800.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2021 21:33 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 25 Maj 2021 21:34 #763396

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
20210525_195152-2.jpg

20210525_195554.jpg

20210525_195615.jpg

20210525_195444-2.jpg

20210525_195352-2.jpg

20210525_195415-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2021 21:37 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Marlenka, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 29 Maj 2021 21:06 #763814

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór w ten piękny jakby październikowy dzień.
Słońce - deszcz; ciepło - zimno ( z przewagą zimno i do tego ten wiatr zbijający temperaturę o parę stopni w dół.
Nic dziwnego, że siedzę w domu i nadganiam zaległości internetowe.
Trafiłam dziś na artykuł o jarmużu.
Zawsze go uprawiam, jem na surowo i w zupie, jak brukselkę z masełkiem do drugiego dania.
Ale nigdy nie wiedziałam dlaczego.
Co mnie w nim pociąga, przecież nie jest najsmaczniejszy, ma goryczkę?
Aż do teraz, widać mój instynkt podpowiadał mi żeby go jeść, poczytajcie:
W czasie II wojny światowej w Anglii zalecano uprawiać w przydomowych podwórkach jarmuż, łatwy w hodowli, wytrzymały, a co najważniejsze z potencjałem uratowanie życia. Owszem, jarmuż, zwany mięsem jarmużowym niejednemu Aliantowi uratował życie, ale w późniejszych czasach ogromnego dostatku łatwych pokarmów został zapomniany.

Zapomniano o jarmużu, Aliantów się pamięta. Jest gorzkawy, jest twardawy, jest nieokrzesany z wyglądu, niekiedy trochę jarmużu pojawia się na talerzu restauracyjnym do jego dekoracji, ale właśnie jest traktowany jak atrapa i wraca z powrotem na talerzu tym razem do osoby zmywającej.

Ta swoista korespondencja pomiędzy kuchnią, klientem, a zmywakiem, za pomocą ciemno zielonego liścia jarmużu świadczy o tym, ze klient to głuptas, nieuk czy pozbawiony instynktu samozachowawczego ignorant. Możesz przeżyć wojnę jedząc tylko jarmuż.

Zawiera tak samo jak mięso wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina, a także 9 innych też bardzo ważnych, czyli w sumie bogacz jarmuż posiada 18 aminokwasów.

Jest jeszcze inna historia z aminokwasami w jarmużu w porównaniu do tych w mięsie, ponieważ aminokwasy w jarmużu są łatwiejsze do ekstrakcji.

Czyli łatwiej je wyrwać z rośliny niż przykładowo ze steku, gdy ciało musi wydatkować ogromne zasoby metaboliczne, aby rozbić masywne, złożone, a nawet misternie złożone struktury białkowe wewnątrz ciała ssaków.

Aby wydobyć potrzebne aminokwasy, a następnie owe z trudem przejęte aminokwasy wmontować do tak samo wielce skomplikowanych, złożonych i misternie zasupłanych ludzkich białek tworzących nasze ciała, zużyjemy dużo energii.

Jest to nie tylko energochłonne i czasochłonne, ale dodatkowo uwalnia się przy tym procesie wiele produktów przemiany materii. Plus puszcza się bolesne bąki.

Jarmuż dla człowieka jest tym czymś, co trawa dla krowy. Krowa jest ogromnym ssakiem roślinożernym, a człowiek jedzący jarmuż również buduje swoje mięśnie. Ponieważ jarmuż jest potężnym anabolikiem, ale rośnie w każdym ogródku.

Dodajesz do 4 szklanki? :)
Artykuł ze strony Pepsi na FB:
m.facebook.com/story.php?story_fbid=3375...8&id=100044472967961
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2021 21:07 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, renmanka

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 29 Maj 2021 22:01 #763840

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Uwierzę jak w warunkach laboratoryjnych Pepsi przeżyje choćby pełny rok jedząc wyłącznie jarmuż :-)
Mnie smakuje z sosem serowym, w innej postaci nie podchodził.

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 29 Maj 2021 22:43 #763844

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Beatko, mam pytanie o napój: woda, cytryna, kurkuma, pieprz - czy kurkuma powinna odstać w wodzie, czy pić od razu po wymieszaniu wszystkiego?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 29 Maj 2021 23:25 #763850

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja wyciskam, mieszam i piję.
Ostatnio udaje mi się co dzień wypić też drugą szklankę, wodą+ sok z 1/2 cytryny + Chlorek magnezu zapijam szczyptę soli Kłodawskiej.
Trzecią szklankę czyli kwas ascorbinowy z octem jabłkowym próbuję wypić w pracy, nie zawsze się udaje.
W czwartej blenduję jarmuż.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 29 Maj 2021 23:28 #763851

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Romek nie bądź takim sceptykiem.
Babcia opowiadała mi jak przeżyli z całą rodziną wojnę jedząc zupę z pokrzyw lub lebiody.
Czemu więc na jarmużu to by się nie mogło udać?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 30 Maj 2021 10:03 #763882

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Dam sobie rękę uciąć że nie była to wyłącznie zupa z pokrzyw i lebiody :-)
Ludzie mają tendencję do takiego opisywania rzeczywistości, ale jak się z nimi pogada o konkretnych wspomnieniach to się okazuje że wiosną pokrzywa, później lebioda, gdzieś pomiędzy i później był szczaw itd itp. Do zupy czasem wpadł kawałek kości, czasem kawałek słoniny. Jesienią był dostęp do brukwi albo ziemniaków, w niektórych regionach dary lasu od borówek do bukwi, czasami nawet kasztana czy żołędzie - itd itp. Generalnie piję do tego że nawet krowy nie jedzą jednego gatunku trawy. Łażą i potrafią wybierać. Nie odbieram właściwości prozdrowotnych jarmużowi. Lubię go i jadam z sosem serowym. Ale nie uwierzę w to że "można całą wojnę (3-6lat w zależności kto liczy) przeżyć jedząc tylko jeden gatunek zielska (ani nawet jeden gatunek mięsa).
A uwagi zgłaszam bo problem z różnymi pisanymi jako pewnik stwierdzeniami ze stron i fejsów jest taki, że ktoś może dosłownie i solidnie sobie zaszkodzić.
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2021 10:05 przez newrom.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.757 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum