TEMAT: Tajemniczy ogród

Tajemniczy ogród 15 Paź 2024 11:43 #866415

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 825
Koloru w ogrodzie jest jeszcze trochę chociaż już nie długo bo zapowiadają się przymrozki.Część dali już wykopałam,wszystkie drobnokwiatowe i suszą się w garażu.Reszta też pójdzie pod szpadel kiedy pogoda się poprawi,na razie pada deszcz.Mają w prawdzie kilka ładnych kwiatów ale ogólnie marnie wyglądają.
Fuksje przed przymrozkiem na zimę przenoszę do nieogrzewanego pomieszczenia z niewielką ilością światła.Podlewam je od czasu do czasu aby całkiem nie zaschły.Stracą wszystkie liście a na wiosnę zaczną wypuszczać młode pędy z których można zaszczepić nowe rośliny.Przycinam je pod koniec zimy gdy zaczynają puszczać liście.Na wiosnę przesadzam fuksje do świeżej ziemi.Wydaje mi się że najlepiej jednak rosną młode szczepki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Nimfa, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Tajemniczy ogród 13 Mar 2025 15:32 #873325

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 825
Witam wiosennie w tajemniczym ogrodzie.Drzemka zimowa trochę mi się przeciągnęła.Najwyższy czas zacząć działać bo i wiosna daje nieśmiałe znaki że nadchodzi.Tu na wschodzie kraju na razie drobnymi kroczkami ale coś już się dzieje w przyrodzie.

Przebiśniegi rozszalały się na całego,wydaje się że nawet już niedługo przekwitną.

Przylaszczki wychylają fioletowe główki.
Przez ostatnie dni ostro popracowałam w ogrodzie.Powycinałam zaschnięte trawy,poprzecinałam hortensje,oczyściłam rabaty z resztek roślinnych.Na jesieni jakoś zabrakło mi czasu na przycinanie bylin,więc teraz pracy mnóstwo,zapełniłam cały kompostownik.Do tego jeszcze cięcie drzew i krzewów.Dobrze że pogoda trochę się zepsuła to odpocznę bo czuję się jak rozjechana żaba,brak kondycji po zimie.W domu pomidorki i papryka wysiane i rosną,sałaty po pikowane rosną w szklarni, mam nadzieje że zapowiadane przymrozki im nie zaszkodzą.Fuksje zaszczepione puściły już korzonki i ładnie rosną.

Nowy nabytek kokorycz pełna będzie jeszcze różowa na razie w pąkach.

Życzę wszystkim siły i chęci do pracy w ogrodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, lusinda

Tajemniczy ogród 13 Mar 2025 19:08 #873353

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 3621
Oj, życzenia bardzo się przydadzą :lol: Też byłam taka zmęczona i zastanawiałam się co się dzieje aż wreszcie do mnie dotarło że to pozimowy brak formy. Każdy dzień pracy jest już odrobinę łatwiejszy, na szczęście.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Lilu

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.305 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum