TEMAT: Tajemniczy ogród

Tajemniczy ogród 17 Cze 2024 20:16 #860487

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 759
Z ostatniej chwili,przed zachodem słońca.

Nie mogłam się powstrzymać przed uwiecznieniem tego akrobaty.Siedzi w kwiatku na wysokości 1,5m ciekawe czy wspiął się na kolację czy szuka wrażeń?

Róże miniaturki

Liliowiec cytrynowy

Pierwszy z floksów zakwitł reszta jeszcze daleko w tyle

Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Tajemniczy ogród 18 Cze 2024 16:06 #860565

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Dzisiaj iście letnia pogoda,słoneczko przygrzewa niebo błękitne.

W oddali kwitnie smotrawa

Liliowce Campfire Embers po prostu szaleją

Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Tajemniczy ogród 25 Cze 2024 21:25 #861113

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Witaj lato pełne koloru i zapachów.Jak ten czas leci dopiero była wiosna i nie mogliśmy się doczekać ciepełka a to już wakacje.Po prostu szok.

Oman wąskolistny

A to trójca która nie zważa na zamysły ogrodnika i sieje się po całym ogrodzie gdzie tylko ma ochotę czyli rudbekia, firletka i ślazówka jakaś tam już nie pamiętam,chociaż od dawna jej nie uprawiam to jednak zawsze gdzieś wyrośnie.

Zawsze można z nimi liczyć na niespodziewane kompozycje.

Juki otwierają dzwonkowate kwiaty

Hortensja dębolistna już w pełni kwitnienia cudownie pachnie jakby miodowo.

Hortensja Anabel jakaś marna w tym roku.

Rabata z host przy północnej ścianie w największym cieniu nawet ślimaki o niej nie wiedzą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Tajemniczy ogród 25 Cze 2024 22:14 #861119

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83392
Lilu wrote:

Ale ta rudbekia jest świetna, jak nie mam specjalnie serca do tych roślin. Nie pamiętasz, co to za odmiana?
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2024 22:15 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Tajemniczy ogród 25 Cze 2024 22:31 #861120

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Kiedyś, dawno temu przyniosłam jedną sadzonkę rudbekii uskubaną gdzieś na rowie i od tamtej są wszystkie w moim ogrodzie.Każda jest inna,bywają bardziej brązowe albo bardziej żółte a czasem właśnie takie z brązowym środkiem, tak że o żadnej odmianie mowy być nie może.
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2024 22:41 przez Lilu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna

Tajemniczy ogród 27 Cze 2024 09:16 #861210

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 2922
Lilu pięknie i kolorowo, wspaniały ogród stworzyłaś :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka, Lilu

Tajemniczy ogród 27 Cze 2024 15:06 #861219

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Dziękuję za miłe słowa.Ogród to moja miłość od zawsze i miejsce ucieczki od całego świata.
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka, Babcia Ala

Tajemniczy ogród 30 Cze 2024 17:34 #861410

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Wczoraj z mężem ratowaliśmy milina który padł po wieczornej burzy dnia poprzedniego.

Podpora na której się opierał była solidna ale po wiosennym podcinaniu wyhodował pokażną czuprynkę a i wiatr zawiał z nie sprzyjającej strony.Całość została lekko poderwana do góry i obalona na duł.Po wielu wysiłkach udało się milina razem z podporą podnieść do pionu i ponownie umocować co nie było łatwe ze względu na ogrom zielonej masy.Na szczęście milin żyje i będzie kwitł tylko trochę stracił na urodzie.

Innych niespodzianek burzowych nie było.Nawet zaprzyjażniony lokator przeżył burzę bez żadnego szwanku.

Lokator zajął miejscówkę w karmniku na trzepaku który zmienił funkcję na podporę do pnączy.Jest to Muchołówka szara i gniazduje w tym miejscu już kolejny rok.Kiedy siedzę z kawą na tarasie przyglądamy się sobie na wzajem ale moja osoba nie wzbudza w niej żadnego niepokoju a jej partner ma na wszystko oko z gałęzi modrzewia.

W ogrodzie feeria barw wszelakich że czasem się zastanawiam czy przypadkiem nie za dużo tego wszystkiego?

Liliowce Little Missy małe słodziaki pośród traw.

Siewka w kolorze szmaty do podłogi ni żółta ni to nie wiadomo jaka.

Rozwar jedyny niebieski reszta białe z sianych prze ze mnie a ja lubię właśnie te niebieskie.

Zaczynają powolutku dalie na razie nieśmiało.

Moje ulubione róże chociaż nie znam nazwy,pączki są zielono białe a kiedy się rozchyla to od środka różowieje.

A ta to Szopen.

Alienuszka na oliwniku trochę za mały kontrast pomiędzy kwiatami a liśćmi drzewka.

I staruszek bliżej nie znany ale zawsze dobrze rośnie i kwitnie.

Miłej niedzieli dla wszystkich.
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2024 17:38 przez Lilu.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, JaKasiula

Tajemniczy ogród 30 Cze 2024 22:51 #861430

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Lilu, pewnie nie jestem "trendy", , lecz dla mnie zjawisko "za dużo kwiatów w ogrodzie" nie istnieje. To jakby powiedzieć, że za biały śnieg, za gorący ogień... B)

Co do milinu, spokojna głowa, ten wytrzyma nawet trzęsienie ziemi, a nie tylko mały huraganik. Mój potwór pnący się po elewacji (niestety, nie ma innej możliwości) był cały oderwany, gdy lata temu docieplaliśmy dom, przy zakładaniu paneli znowu bardzo przetrzebiony - i jedyne zmartwienie, że wyłazi całe lato jak szalony wiele metrów od "pnia".
Lilu wrote:
Moje ulubione róże chociaż nie znam nazwy,pączki są zielono białe a kiedy się rozchyla to od środka różowieje.

A to nie jest przypadkiem Edenka? Ona przyporządkowana została do pnących, u mnie na wsi jednak za nic nie chce się "wypiąć", ba, trudno jej przekroczyć metr (w słabych warunkach, to fakt).

Na wpół oswojonego ptaszka zazdroszczę. :hearts:
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2024 22:52 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Tajemniczy ogród 30 Cze 2024 23:28 #861431

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
Ja bym chciała odgapić i zamienić podobny trzepak na podporę do pnączy wraz z budką, ale jak ta budka jest do niego przymocowana?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Tajemniczy ogród 01 Lip 2024 13:02 #861453

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Aniu Łatko Twoje słowa to miód na moją duszę.Zrobiła mi się w ogrodzie pstrokacizna ale każda roślinka jest kochana i pieszczona, oczywiście w miarę możliwości, więc jak bym miała się którejś pozbyć kiedy rośnie i kwitnie a każda z osobna mi się podoba.
Milin i u mnie rozrasta się poza swoje stanowisko,rośnie jednak w miejscu gdzie wokół kosi
się trawę więc nie ma polotu.
Co do nazwy róży to nigdy jej nie znałam ale miała to być róża parkowa i wypuszcza długie pędy zakończone pękiem kwiatów.
Wiadomość z ostatniej chwili, wylęgły się młode muchołówki nie wiem ile ich jest bo nie chcę stresować młodych rodziców i nie zaglądam,tylko raz rzuciłam okiem i widzę że rusza się mały puszek okruszek.
Babciu Alu karmnik na trzepaku jest po prostu przykręcony śrubą.Mąż przewiercił podłogę karmniczka i rurę i wszystko razem skręcił tak że żadna siła tego nie urwie nawet lądujące dwie sójki.
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2024 14:27 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Tajemniczy ogród 01 Lip 2024 14:35 #861459

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ojojoj, sójka to może takie pisklę potraktować jak śniadanie. :jeez:

Mi milin wybija nie tylko w trawie, ale i wśród kwiatów. Jedyna rada - pędzelek z herbicydem.

Zajrzałaś, Lilu, do wątku Eden Rose? Helpmefind pisze, że ma od metra wzwyż.
Oczywiście Eden Rose 85.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Lilu

Tajemniczy ogród 01 Lip 2024 17:12 #861470

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
Bardzo to są miłe ptaszki te muchołówki, zresztą jak większość ptaszków. Też miały u mnie kiedyś gniazdko w półotwartej budce, samczyk siedział, tak jak u Ciebie, na orzechu, a miałam wtedy jeszcze foliak, muchy zbierały się przy krawędzi u wylotów, muchołówek wpadał i z pełnym dziobem odfruwał do gniazda, mile je wspominam. Nie wiem dlaczego teraz nie zasiedlają tej budki.

Lilu co tam pstrokacizna, ważne że rośliny rosną i kwitną na pociechę Tobie i nam.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilu

Tajemniczy ogród 01 Lip 2024 22:42 #861504

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Poszperałam trochę i mam pewność że moja różyczka to Eden Rose.Ciekawostka: jedna z nazw róży Eden Rose to Pierr de Ronsard.Upamiętnia francuskiego poetę,który żył w latach 1524-1585.W jednym z wierszy napisał"Rozrzućmy róże przy winie,przy wine róże rozrzućmy". Róża Eden Rose została wyhodowana 400 lat po jego śmierci.Eden Rose jest krzyżówką róż pnących:różowej Music Dancer(sprzed 1984 roku) oraz pomarańczowo różowej Kalinka(z 1984 roku). Jest również częstym motywem wybieranym przez hafciarki.

Teraz już z nazwą Eden Rose.

Aniu Sujki do karmnika przylatują tylko zimą teraz w ogóle ich prawie nie widać bo są zajęte wychowywaniem swoich maluchów.Jesienią znów zaczną kręcić się w pobliżu domu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna

Tajemniczy ogród 05 Lip 2024 20:42 #861765

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Lato w pełni.

Hortensje coraz ładniejsze

Hortensja dębolistna już z rumieńcem

i trochę błękitu

Liliowce już na półmetku kwitnięcia wcześnie zaczęły w tym roku.

Juki też już sypią kwieciem

A to moje liliowcowe przedszkole.Trzyletnie siewki.W drugim roku zakwitło kilka a w trzecim już wszystkie.Jest kilka ładnych sztuk o dużych kwiatach w ciekawym kolorze.Kilka powtórzyło cechy rodziców a reszta to rośliny o niezbyt dużych kwiatuszkach mniej więcej wielkości Krimson Pirate i podobnym pokroju. Każdy ma trochę inny kolorek mniej lub bardziej różowy z jaśniejszym lub ciemniejszym okiem.Posadzę je między floksami jako tło i dla zagęszczenia rabaty na oczyszczalni.

To kilka z nich

Ten jest zabawny kolorystycznie jak Frans Hals tylko bardziej pająkowaty.

Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Tajemniczy ogród 05 Lip 2024 20:59 #861766

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 2922
Lilu piękne siewki :lol: Letni ogród na bogato.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilu

Tajemniczy ogród 05 Lip 2024 21:20 #861770

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Mnie się podobają dalie 'colarette'. To siewki, czy sadziłaś nazwane karpy?

Tajemniczy ogród 06 Lip 2024 15:32 #861809

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Dalie siałam. Chyba ze dwa lata już mają ładnie rosną i dobrze się przechowują.Siałam też kaktusowe ale porosły jakieś brzydkie dziwolągi i zasiliły kompost.Dalie siane nie zachowują cech rodziców.
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2024 15:33 przez Lilu.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.412 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum