TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka 2023 i 2024

Mamma mia herbu zielona pietruszka 2023 i 2024 12 Sty 2025 20:34 #869435

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 30471
A mój przyszywany starzik Adam (mąż siostry mojej babci) w okopach na I wojnie światowej się tego nabawił. Jak wrócił, kładł się do łóżka na pokrzywy, pomogło. Być może dawno temu to już tu gdzieś pisałam.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka 2023 i 2024 13 Sty 2025 08:07 #869444

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16852
Beatko jak leżałam w szpitalu reumatologicznym w Sopocie (ze 20lat temu), to tam była starsza lekarz. Ona jak widziała u nas słodycze, a szczególnie ciastka to wyrzucała od razu do śmietnika. Tłumaczyła nam, że przy tych schorzeniach żadnego cukru. Starzy lekarze wiedzieli, że cukier zaostrza stany zapalne. Zresztą nie tylko ona, ale nie będę się rozpisywać.
Moje schorzenie jest sklasyfikowane jako: "reumatyzmu tkanek miękkich".Przez ok.20lat choróbska faktycznie się przekonałam, że ograniczenie cukru i węglowodanów poprawia samopoczucie.

Co do ciśnienia, to ogólnie zioła działają moczopędnie więc będą obniżały ciśnienia. Z pokarmów dobry jest seler naciowy na obniżenie ciśnienia. Schrupać taką gałązkę raz dziennie Można też spróbować nalewki z jemioły (kilka kropel do wody) dostepna w aptece.
Jednak też warto zastanowić się dlaczego organizm podwyższa to ciśnienie. Dolna jest wydolnościowa, może. ciocia ma za mało ruchu. Organizm nie jest głupi i jeżeli podwyższa cisnienie to może musi dotlenić jakiś organ.

Edit. Beatko osobiście jeżeli nikt nie ma anemii,to polecam kuracje pijawkami. Można je kupić i samemu stawiać. Jedyne, co może przerażać, to krew, która potem leci kilkanaście godzin i ranka może trochę swedzieć, ale to naprawdę świetna kuracja na wiele schorzeń.
Z biczowaniem pokrzywami uważać, pokrzywa potrafi mocno uczulać. Sama puchnę jak się poparzę.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2025 08:45 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, MagSta

Mamma mia herbu zielona pietruszka 2023 i 2024 13 Sty 2025 16:43 #869470

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17738
Faktycznie Ciocia prawie się nie rusza z fotela :think:
Może tak być, że organizm podnosi to ciśnienie z braku ruchu.

Pijawki.
To temat rzeka.
Kiedyś stawiałam je sobie na stopach.
Miałam tam ciągle nawracające zapalenia żył.
Podobno od obuwia ale pewności nie mam.
Leczenie farmakologiczne nic nie dawało kupiłam więc pijawki.
Poprawiło się bardzo i jak dotąd problem nie powrócił ( minęło kilka ładnych lat)
Ja natomiast miałam problem z gojeniem się ran po nich.
Bardzo długo rany swędziały rąk że chciało się je rozdrapać.
Nie wiem czy to alergia ale po naturalnej utylizacji stadka już nie kupiłam kolejnej partii.
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2025 16:48 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Mamma mia herbu zielona pietruszka 2023 i 2024 13 Sty 2025 17:28 #869475

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16852
Pijawki mają swoje plusy i minusy.
Jeżeli nie było mocnego odczynu alergicznego typu; puchnięcie, mocne zaczerwienienie, tylko swędzenie, to bym się nie przejmowała. Niestety długotrwały świąd przy pijawkach może występować. My też czasami mamy. Zalecają maści przeciwświądowe. Czasami przykładam rozciety liść aloesu, a jak ranka gorzej się goi (bo to też się zdarza) plaster z trybiotykiem.

A Ciocię częściej z fotela wyciagać na spacerki. Nogi do góry, masażer do stóp B)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2025 17:33 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Mamma mia herbu zielona pietruszka 2023 i 2024 15 Sty 2025 19:20 #869606

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7703
Tak podczytuję sobie wasze wpisy, dużo mądrych i ciekawych rzeczy opisujecie. Okres zimowy, kiedy trochę wszystko zwalnia, też traktuję jako czas na wzmocnienie organizmu. Zioła leją się litrami, jeszcze muszę odważyć się na kurację amanitką.
Słodycze staram się ograniczać, na święta był tylko torcik. Ale od dwóch miesięcy chodzi za mną sero-makowiec. Kiedyś szwagierka robiła pyszny, ale jakoś z jej przepisu nigdy mi nie wychodził.
Beatko mam do Ciebie prośbę, może masz jakiś przepis na takie ciasto i będziesz mogła się ze mną nim podzielić, bardzo proszę. :hug:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2025 19:23 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagSta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.600 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum