TEMAT: Crazy Ula i jej ogródek

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 00:45 #23164

• Roma
  • Roma's Avatar
Szybko wstawiaj to okno co zobaczymy nową altankę :bravo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 08:17 #23199

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Dziewczyny sama siebie nie doganiam. Właśnie zaraz się dowiem czy muszę wyjść do dorywczej pracy na godzinę czy nie, to może się bym choć za jedno pisanie pracy kontrolnej do szkoły wzięła. Do 10tej bym trochę napisała. Potem szkółking z Markitą. No Tato wziął klucze ode mnie i pojechał następne elementy zamontować. Nawet nie wiem ile czasu będę miała po południu. Zgodziłam się dziś uratować koleżankę hihi i zrobić jej paznokcie po 17tej. Obiad to pewnie zaraz nastawię by w locie móc cokolwiek zjeść.
A plany działkowe - mus wysiać groszek zielony i bób i coś jeszcze jeśli po przejrzeniu pudełka się okaże pilnym :D:D:D
Jutro też zamawiam pogodę, może pojadę po porcję kamieni i może zacznę pod okiem ojca murek oporowy przy grillu.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 08:35 #23202

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ulka rzeczywiście dzień masz wypełniony po brzegi,podziwiam kiedyś też mogłam tak szaleć , ale teraz to już na dużo mniejszych obrotach .
Tylko proszę zamów dobrą pogodę na 20-22kwietnia .

To zazdroszczę Ci szkółkingu, rozejrzyj się co ciekawego mają ?
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2012 08:37 przez e-genia.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 08:49 #23207

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Oczywiście popatrzę. A pogodę zamawiam na cały kwiecień a opady niech będą ale koniecznie nocą.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 09:01 #23213

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Ulka zrobiłam przed chwilka zdjęcie mojego bukszpana jest dużo mniejszy .
DSCF5189.JPG

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 09:16 #23220

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Obawiam się że te pod altanką ciężko będzie zrobić w kulę. No ten co zaczęłam - hihi tym bardziej bo większy ode mnie, ale właśnie widziałam u Ciebie, w ogóle masz pięknie zadbane wszystko.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 09:31 #23227

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Ulka dziękuję , ale aż tak zadbane to nie są na pewno nie da się zrobić z nich takich maleństw i zaraz po przycięciu pierwszym nie będą takie ładne ale po roku zobaczysz będziesz nimi zachwycona .

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 09:34 #23231

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
No jak dobry nauczyciel nauczy...
Hurra będę miała superową winorośl ale w odpowiednim czasie :):) no i może dziś pokażę jakieś postępy w pracach.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 12:34 #23291

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ciekawe co uda Ci sie dzisiaj zrobić czy wszystko zgodnie z planem . Obiad ugotowany, ogródkowe roboty też poszły z planem . Piekna pogoda nie nastraja do siedzenia w domu . Piękny taki formowany bukszpan i przecież z dużego mały zawsze idzie zrobić gorzej odwrotnie :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 15:10 #23330

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
No właśnie zaczęłam go krzywdzić i przerwałam, ktoś, miła duszyczka mi pomoże nadać im wygląd. Już się wgrywają nowe foteczki, za moment je umieszczę. Raport z dzisiejszego szkółkingu, 3 wierzby szczepione na pniu błagały bym je zabrała, jeszcze nie znam nazw, jedna z nich to miniaturka szczepiona na pniu, inna to czarno baziowa, trzecia ma takie fajne przytulone do siebie kotki.
Poza tym postępy przy zmianie wyglądu altanki. Wydaje się nie wiele ale biorąc pod uwagę początek pracy wczoraj po południu oraz wymagany czas wiązania zaprawy dolnych warstw - to i tak ładnie poszło. A wczoraj jeszcze musieli zrobić miejsce na ściankę, zdemolować barierkę.
Ja dziś niestety zdążę tylko wysiać groszek i bób co najpilniejsze i może posprzątam przyciętą część bukszpanu, wsadzę w wodę, potem w ziemię i popróbuję jak Patkaza je ukorzenić. Potem się rozda hihihii
No i może to co jest odpadkiem po barierce wyniosę poskładam gdzieś w dobre miejsce.

By ulakonie at 2012-04-11

Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2012 15:12 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 15:58 #23343

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Ulka ładnie wygląda altanka .

Te małe bukszpany na pewno da się uformować w ładne kulki, gorzej będzie z tymi dużymi nie wiem co z tego wyjdzie ale trzeba pomyśleć.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 16:00 #23344

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Dlatego Gieniu sfociłam te bukszpany by mieć jak się nad nimi zastanowić:)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 18:20 #23413

• lora
  • lora's Avatar
Ula a jak Patkaza ukorzenia bukszpan...ja właśnie to zrobiłam ale nie wiem czy dobrze...

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 18:34 #23422

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula, a właściwie czemu powstaje ta ścianka? Taka mini weranda też była fajna :huh: .
No chyba, że latem chcecie tam cała rodziną zamieszkać ;) , to powiększanie przestrzeni da się zrozumieć :rotfl1: .

Nazwy gatunków wierzb znalazłaś?

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 19:27 #23454

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A to ja już widzę z kim Martusia tak szaleje na zakupach :whistle: . Przy altance to widzę jakaś 'grubsza' robota :ohmy:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 20:53 #23519

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Postępy prac widoczne....ładną lilijkę miałaś na święta troszkę mniej wybarwiona ...parapety pełne jak to wszystko pójdzie na działkę będzie ciekawie ..bardzo ładne te wierzby...

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 21:01 #23529

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
lora wrote:
Ula a jak Patkaza ukorzenia bukszpan...ja właśnie to zrobiłam ale nie wiem czy dobrze...
Z tego co wiem, to po 1 3/4 w ziemi, po usunięciu listków, zadrapana kora, można przeciąć odrobinę wzdłuż dół gałązki, coś mówiła o ... oj nie pamiętam po co mam gdybać. Lepiej ją zawołać do odpowiedzi:)
markita wrote:
Ula, a właściwie czemu powstaje ta ścianka? Taka mini weranda też była fajna :huh: .
No chyba, że latem chcecie tam cała rodziną zamieszkać ;) , to powiększanie przestrzeni da się zrozumieć :rotfl1: .

Nazwy gatunków wierzb znalazłaś?

Martuś. Tam nawet we dwie osoby nie wygodnie posiedzieć. Ciasno. Zawsze jedna osoba musiałaby się przeciskać. A już nie ma mowy by nawet 3 osoby usiadły. Pod winogronem będzie aż nad to dużo miejsca na stoliczek i krzesła by napić się kawki. A i większy pokój w altance to i większa wygoda.
A nazwy wierzb... wiesz dopiero wróciłam do domu :rotfl1:
dorciaj wrote:
A to ja już widzę z kim Martusia tak szaleje na zakupach :whistle: . Przy altance to widzę jakaś 'grubsza' robota :ohmy:
Dorciu, to nie wiesz że we dwie osoby wtajemniczone najmilsze są szkółkingi?
No przy altance tak, celowo robię cyklicznie zdjęcia by potem mieć fajne porównanie.
alina-277 wrote:
Postępy prac widoczne....ładną lilijkę miałaś na święta troszkę mniej wybarwiona ...parapety pełne jak to wszystko pójdzie na działkę będzie ciekawie ..bardzo ładne te wierzby...
Lilia mniej wybarwiona bo i mały niedobór słonka miała ale i tak sprawiła ogrom radości i pięknie ozdobiła mieszkanie. Wierzby - spróbuję je zidentyfikować.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 21:05 #23537

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja chyba znalazłam Twoją czarnulkę :silly: . To chyba Salix gracilistyle "Melanostachys".

A ta z kotkami na gęsto to chyba Salix helvetica (wierzba szwajcarska) "Ober Donar".

Nigdzie nie mogę znaleźć tej miniatury :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.497 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum