TEMAT: Crazy Ula i jej ogródek

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 10:27 #24271

• lora
  • lora's Avatar
Ula gratulacje dla Ciebie i dla Taty a nie mowie o M...tempo imponujące... :woohoo:
..ale jak ładnie kwitną Ci tulipanki a ten jeden super... :)
mam nadzieje że ja tez odwiedzę Ciebie hi hi jak mnie zabierzesz...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 15:13 #24418

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Tempo macie Ulka niesamowite :) podziwiam i życzę szybkiego zakończenia prac :)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 16:01 #24425

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Dobra robota :bravo: Takie tempo to ja lubię B)

A przyszła ścieżka będzie się lekko wić, czy zostanie taka prosta?
Tak pytam, bo ja mam uczulenie na chodniczki proste "jak w mordę strzelił" :rotfl1:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 20:18 #24535

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Siberio, po to min zmienię alejkę by nie była prosta. Też mam takie uczulenie. Co niektórzy najpierw będą pukać się w... ale po skończeniu...
Coś dziś nikt nie chce mojego kolejnego raportu:( tym razem i tak fot nie robiłam, nie chciało mi się ciągać aparat foto. Tylko tekstowo. Jak się znajdą chętni na czytanie... spoko i tak opiszę swój dzionek. Tylko pierw kuchnia - herbatka i coś na kolację. Obiadu nie było kiedy, obiadu znaczy nie było, zamiast - skusiłam się na cukierki, ale jutro spalę. Więc kolacyjka i coś napiszę z dziś. Oj sory, mam 1 fotkę hihihi

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 20:24 #24544

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ulka jesteś wielka :thanks: i Twój tato też :thanks: ale tempo budowy .

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 20:43 #24559

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No dawaj, dawaj te relacje, ja tam z ciekawością poczytam ( skoro nie ma co oglądać :rotfl1: ) :lol:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 21:19 #24594

• lora
  • lora's Avatar
...i ja też poczytam...
Marta ja mam też rozchodniki mogę się z Tobą podzielić...

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 21:29 #24604

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
No już mogę pisać. (i nie tylko :evil: )
No wiec po chwili dla oddechu przy kompiku rano, wsiadłam w auto i kierunek działeczka.
Co po kolei hmmm nie do końca pamiętam bo ciągiem było, ale chyba aa tak, pojechałam po suporex. Ale ja już go na działkę nie taszczyłam. Tym razem czekało w aucie. No i tym razem nie 15 ale "tylko" 10 szt. Pokrapywało ale... mnie to miało zniechęcić? Kapało na szczęście niewiele, a i tak Wlazłam se do altanki, i się wzięłam za sprzątanie wszystkiego co w pędzie(jak tato likwidował stopniowo ściankę to nie sprawdził i wszystko leciało co popadnie więc sprzątałam na zasadzie - w kąt bezpieczny do przedkuchnia)co w pędzie leżało wszystko na kupie, i nic znaleźć nie mogłam, nawet kubka na herbatę. Nie ma jeszcze wody w kranie, a jak już nawet jutro puszczą, to moje łapki i tak zniszczone, więc wszystko co brudne spakowałam do kartonu - którego i tak zapomniałam zabrać. W międzyczasie to ruszyłam tamto, jak to przy porządkach, w rozpędzie i główne pomieszczenie sprzątnęłam no znaczy na tyle by można było dostać się do ściany, która niebawem będzie rozebrana. Ponieważ potykałam się ciągle o narzędzia to korzystając z nieobecności taty posprzątałam wszystkie podłogi, także tą z extarasu. Ani jeden gwoździk nie zginął. A ja nie nosiłam sobie wokoło pyłu po cięciu suporka.
Ponieważ ta część pracy szybko względnie poszła, skorzystałam że nikogo ze mną nie było, wzięłam największy młotek, takie coś jak młotek ale z 2 strony ma płaską końcówkę - zlikwidowałam szpetną płytę którą była obita ściana kuchni, cienkie to, miejscami nawet się darło, a gdzie się nie darło to przecinarką potraktowałam i otworem na nowe okienko wszystko leciało na zewnątrz. No wiecie. Moje myślenie było takie: po co ta szpetna płyta skoro i tak musza ją zdjąć do tynkowania nowych ścian. A w 2 miejscu ścianki drewnianej łączącej z pokojem nie będzie bo chcę zrobić coś w rodzaju barku wyspy, od kuchni - będą to szafeczki, nad nimi blat itp. Nawet ojciec jak wrócił, zaraz potem zgarnełam M, stwierdził zdumiony że masę roboty mu przyspieszyłam. Przy okazji hihi dorwałam dodatkowy materiał na budowę kompostownika :rotfl1:
Ogrodowych prac dziś nie miałam okazji zrobić. Z warzyw co miałam posiać posiane. Z kwiatów - nie wiem gdzie posiać bo przecież muszę trzymać miejsce na ogórki, a okolica alejki - już nic nie chcę tam dawać, póki nie przebudujemy.
Potem nie zwracajac w ogóle uwagi na pracujących - poszłam "bawić" się z kompostownikiem.
Jutro kupię prócz wodomierza trochę porządnych gwoździ, bo odzyskiwanymi ciężko szybko coś robić, inna rzecz szkoda mi czasu na prostowanie. No bo wreszcie M powydłubywał wszystkie z desek. Min dla bezpieczeństwa.

Niespodzianka:
1. To jak ja wychodziłam około 16, bo koleżanka 1 raz w życiu wysiewała warzywka, więc prosiła mnie o pomoc. Moi panowie zeszli z działki jakieś 2 godzinki po mnie, więc napewno coś jeszcze zdziałali. Jutro skontroluję :rotfl1:

By ulakonie at 2012-04-13

2. Poznajecie moją exbarierkę tarasika? To pierwsze wstępne prace, jutro się dopracuje. W dodatku zamiast szpecić.... Będzie na swój sposób ozdobą rozjaśniającą ciemny kąt. Parę desek trzeba dodać, i finito. Żadnej pokrywy na razie nie planuję, chyba że materiału starczy.Po prawej moja szklarenka, sierota zapomniałam ją zamknąć. Bardzo po lewej na dole, kilka przesadzonych spod obecnego kompostownika malin ( malinami zajmowałam się właśnie wczoraj)

By ulakonie at 2012-04-13

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 21:39 #24614

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ula - ale pędzicie z tą robotą :eek3: , ładnie Ci się Panowie uwijają :bravo: . Masz jakieś metody mobilizacyjne? :whistle: czy to efekt dyscypliny? :hammer: - pytam bo jutro będę miała w ogrodzie 4 "ciacha" i chcę maksymalnie wykorzystać :whistle: :rotfl1: :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 21:45 #24621

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko hmm po kolei. Wyjaśnię Ci. Sama nie sądziłam, że zdecyduję się na całą ściankę, ale w dobry sposób robotę zaczęłam... wiedzieli że mają zlikwidować taras i przenieść drzwi. O całej ściance dowiedzieli się w trakcie.
Dziś piwka chyba nie pili... bo tato nie chciał odprowadzić swojego auta. Ich problem.

Ale co najlepsze?? Jaka metoda?? wejść na ambicję. Dużo rzeczy które mogę robić sama robię, najczęściej jak jestem sama hihi nikt się nie stawia a efekt jak się znów zjawiają - cytuję, no ona dziś dużo nadgoniła roboty. Czytaj o hihi dykcie w kuchni.
Naprawdę, jak widzą ze zapi... zasuwam jak motorek.... nie ma wyjścia dostosowują się haha. inna rzecz że nie można pozwolić na to by w razie czego niepełne ściany nie działały zapraszająco na zwiedzających inaczej, choć póki co nie ma teoretycznie czego wynieść. No i niedziela za pasem.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 22:04 #24653

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Fiuuu! Kawał roboty już za Wami.
Ciekawa jestem bardzo ścieżki - kiedy będziecie ją układać? :)
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 22:15 #24667

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto hahaha ja chwilowo ledwo robię bokami jak to się mawia, ale wierz mi, chciałabym już. Najpierw doprowadzenie do finiszu altany, to obowiązkowo. Potem ponieważ najmniej przeszkadza - murek oporowy obok grilla, by mieczyki można było powysadzać. Potem nie wiem, to zależy od tulipanów rosnących wzdłuż obu świerków - tam ma być skalniak itp.
A alejka - to zależy także od tego kiedy wyjdą lilie i inne pozostałe rośliny. Nie wiem, czy czasem nie odpuszczę sobie choć z żalem na sierpień, kiedy to jest najlepsza pora na przesadzanie piwonii. Nieco by przeszkadzały w pracy poza tym muszę zobaczyć, które odmiany się dublują i można porozdawać, ponieważ mam już w doniczkach odmianowe.
Ale na pewno jak już ukończy się altanę, a ja pozbieram się z pracami kontrolnymi których mam niestety trochę do napisania - wezmę się i za to. Już mniej więcej wizualnie mam opracowane, teraz tylko w sumie wrzucić na moją mapkę. Jeszcze medytuję sama ze sobą czy chcę przenosić kran z pseudostudzienką czy zostawić gdzie jest. Woda blisko by się przydała z 2 strony jak już zrobię z nią co mam w planach to stanie się dość fajna ozdobą działki. (studzienkę ta nudną chcę obudować drewnem z daszkiem). Rozmyślam co najwyżej nad zrobieniem stelaża do umocowania szlauchu bliżej altanki w sposób nie szpecący całości.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 22:26 #24686

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wyspa z barkiem, fiu, fiu :woohoo: , salony jakieś tam będą :rotfl1:

I masz rację z tym dawaniem przykładu. Też dziś miałam pomocnika i musiałam dotrzymywać kroku, choć teraz zdycham :rotfl1: . Trudno, jakoś się przeżyje, a pomocnik ma czas tylko raz w tygodniu, to trzeba korzystać :rotfl1:

Misiu, dzięki :hug: , pewnie skorzystam, bo mi dużo rozchodników różnych potrzeba :P
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2012 22:27 przez r-xxta.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 22:31 #24696

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Chętnie Ci całego wykopię. Czemu? Tam będzie alejka i się zmarnuje. Wolę na przyszłą wiosnę skubnąć odrobinkę od Ciebie.
Salony w altance może nie, ale po co mi ściana, która optycznie zmniejsza mocno. Poza tym w "kuchni" będą niby mniejsze ale jednak 2 okna, czyli jasny róg, więc bardzo to finalnie upiększy wizualnie całe wnętrze. Poza tym do samej funkcjonalności tego miejsca ściany są zbędne. Wyjątkowo mam już nawet w oczach plan tego miejsca, dziś zapowiedziałam swoim ciachom, by jak będą rozbierać zbędną już ściankę, to spod dawnego okna mają dbać o deseczki, są wygląda na to w idealnym stanie i pięknie się nadadzą do ścianki wyspy. Od "pokoju" będzie gładka ścianka, od "kuchni" półki, szafki.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 14 Kwi 2012 18:41 #24882

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Ulka słyszałam że chcesz dokupić róże a byłaś na Zemborzyckiej w PNOSie? Nie wiem jak teraz ale przed świętami było trochę odmianowych np Piano Aphrodyta Aspirynka Barok i jeszcze jakieś i cena przyzwoita ok 7-8 zł.Tylko trzeba szukać bo jest dużo bez nazw a te są w pudełkach z napisem nowości i popisem na każdym pudełku.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 14 Kwi 2012 18:48 #24884

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak ma się zmarnować, to biorę :woohoo:

A dziś w Pnosie nie udało mi się nawet zaparkować :rotfl1: , to był głupi pomysł jechać tam w sobotę :hammer: .
Poniedziałek 8 rano, to jest pora na ominięcie tego tłumu, który tam dziś się kotłował :club2:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 14 Kwi 2012 20:26 #24943

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Gosiu. Szkoda że chyba nie da mi się wyrwać w poniedziałek tak rano bo bym się Martuś z Tobą wybrała. Nie wiem właśnie czy nie będę musiała kupić zapraw czy tp.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 14 Kwi 2012 20:34 #24953

• Michał
  • Michał's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Moza rzec, ze u ciebie to normalnie "ogrodowe rewolucje" :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.518 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum