TEMAT: Crazy Ula i jej ogródek

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 21:15 #23551

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Witaj wierzbowa panienko!
Trzy wierzby? To zaszalałaś na tym szkółkingu :)
Ja dzisiaj za to znowu dokupiłam kilkanaście lilii; nie mogę się im oprzeć, a u mnie na targu sprzedają wielkie, oznaczone cebule za jedyne 2 złote :eek3:
Przy altance praca widzę wre! Będzie fajnie!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 21:17 #23552

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ula - ja wiem, tylko trzeba tą drugą osobę mieć :placze: - a ze mną najczęściej szkółkingują synusie :jeez: - i robi się hardcore :rotfl1: :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 11 Kwi 2012 21:28 #23563

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
dala wrote:
Witaj wierzbowa panienko!
Trzy wierzby? To zaszalałaś na tym szkółkingu :)
Ja dzisiaj za to znowu dokupiłam kilkanaście lilii; nie mogę się im oprzeć, a u mnie na targu sprzedają wielkie, oznaczone cebule za jedyne 2 złote :eek3:
Przy altance praca widzę wre! Będzie fajnie!

No z liliami zastopuję. Mam tyle że - nawet nie wiem ile i dokładnie w którym miejscu schowane. Prócz tych co mam w mieszkaniu :rotfl1: Wierzby - nie wiem jeszcze gdzie posadzę. Gdzieś się znajdzie. A altanka - mam nadzieję że w niedzielę pokażę coś finałowego, może uda się nawet wcześniej. Póki pogoda trzeba działać.
dorciaj wrote:
Ula - ja wiem, tylko trzeba tą drugą osobę mieć :placze: - a ze mną najczęściej szkółkingują synusie :jeez: - i robi się hardcore :rotfl1: :rotfl1:
A jak myślisz czemu nie wołam M na wyjazdy? A tym bardziej nie jadę z rodzicami choć nie raz okazja była? Inna rzecz że czasem z M byłobyw arto, bo jeśli już coś w oczy mocno wpadnie to zdarza się, że M jakoś nawet zgadza się sam na zakup, widząc jak mi oczy świecą i ponoć mam dolki w policzkach. ALe na razie NIE POWINNAM nic kupować. Bo skończy się na tym, że zamiast posadzenia szlaperu kann przy ogrodzeniu z sąsiadami, będe tam musiała zadołkować poszczególne doniczki, jak to dziś zrobiłam z roślinkami, które w taki sposób na ogrodzie przezimowały pod stroiszem. Nie wszystko przeżyło, ale to nie najgorsze. Wiele "patyków" nie zidentyfikowałam, bo nie miały znaczników. Niestety jesienią nie było czasu na podpisywanie. Tak bywa z szybkimi przeprowadzkami. Jak nie zapomnę jutro pokażę to przedszkole. Jedynie nie powstrzymam się przed kompletowaniem skalniaczkowych. Jak tylko tulipany zakwitną i podeschną wykopię je i w ich miejscu ( te pod świerkami) zacznę budować skalniak ze wszystkim co zaplanowałam.

Kurcze tego się obawiałam. Naprawdę jeszcze chciałabym babilońską.
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2012 21:35 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 08:25 #23679

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Tak na oko to o dużo będzie większa powierzchnia altanki, tylko jak to się zgra z drzewem z którego jest zbudowana altanka [bo to chyba drzewo ] Obłowiłaś sie :jeez: wierzby są fajne szczególnie wiosną jak maja kotki . Wczoraj wysiałam groszek ciekawe jak mi urośnie, bo to mój debiut Miłej pracy
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 08:32 #23687

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu, Zgra się z drzewem.... stopniowo znaczy jeśli się uda to za rok drzewa tu nie będzie. To zależy kiedy będę miała kasę na większy wydatek którym będzie zmiana dachu. Na razie chcę tę jedna całą ścianę przerobić. Więc już widok nie będzie dziwny, poza tym to i tak ten sraczkowaty kolor byłby oszlifowany i dany kolor taki jak będzie na nowej ścianie.
właśnie skończyłam z nowymi inspekcikami, odrobina tym razem sałaty, dosłownie kilka melonów żółtych - mogą nie wyjść bo to z nasion zebranych z owocu z tesco, majeranek i melisa co bym się nie denerwowała za mocno i przepikowałam 6 żółtych pomidorków dla siebie (jakaś odmiana Cytrynek) resztę rozdam na dniach.
Wystawiłam już kanny i lilie na balkon. Aż dziwnie jak parapet pusty. Ale zaraz postawię na nim kiełkujące kanny z klatki by dostały trochę światła. Te co są na balkonie jak nie będzie miała być mroźna nocka to nakryję tylko jakimiś szmatami.

Teraz z Wami jestem bo zaraz wybywam na działkę.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 21:14 #24026

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
No nie tylko wróciłam z działeczki, znaczy się do domku dotarłam jak powoli zmierzchało.
Zjadłam coś, nałożyłam kremu na dłonie bo aż błagały hihi i wstawiłam Wam fotki:
Po kolei chronologicznie zgodnie z czasem:
1. Tam gdzie są okna, była wielka piramida suporexu. Syf niezły.

By ulakonie at 2012-04-12

2. Niby niewielka różnica w porównaniu z fotkami sprzed remontu. Ale zwróćcie uwagę, że wcześniej drzwi były tu bliżej, terakota to był taras jeszcze :rotfl1:

3. Tu proszę miłych zwiedzających moja kuchnia :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: jeszcze widać tu pozostawioną przez tatę ścianę a raczej jej dawny fragment. Wisiała ja kilku gwoździach. Musiał pojechać do domu załatwić swoje sprawy a Ulcia, jego córcia popatrzyła, wybadała i puknęła dosłownie 3 razy w odpowiednie miejsce iiiiiii ma materiał na tylną ścianę 2 kompostownika :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: notabene już ustawiona w docelowym miejscu. :whistle: 4. Na tej fotce - ujęcie z miejsca gdzie dotychczas był próg i drzwi wejściowe. Jeszcze burdello obok altany. No i wózek bez którego naprawdę niewiele byśmy zdołali zrobić.

5. A tu burdello od reprezentacyjnej strony świata.I tak hihi już więcej zrobione. Tu za to ładnie widać moją kuchnię :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :club2: :jeez: :thanks: AAa jak się przyjrzeć ten fragment ściany jeszcze wisi przy samej rynnie a i sama rynna jeszcze wisi. Spadła razem ze ścianką no przepraszam, grzecznie odłożyłam ją obok budynku.

6. Chwila oddechu dla Was - tu miejsce dawnego pseudoskalniaka, wstępnie naszykowane pod odmianowe mieczyki, oraz murek oporowy, ale muszę zaczekać do przystrzyżenia bukszpanów.

7. Oddech naprawdę miły, krokusiki, które chyba sama wysadzałam, zapomniałam o nich i być może jednego z nich ale z 2 strony jukki przydepnęłam. No bywa. Ale szkoda. No ale w takim nawale prac...

8. Tulipanek też jak widać w pobliżu bukszpanów.

9.Tego też musiałam sadzić hihi piękny choć go nie pamiętam. Może mam go gdzieś na opakowaniu. Ale w tym nawale prac.... daleko mi do szukania woreczków.

10.Te też ja sadziłam :)

11.Ciągle zapominam jak się nazywa :rotfl1: :flower:

12.Tulipanki chyba jak sądzę niemal w całości od dawni mieszkańcy działki. 13. Tu widać chyba moje dzisiejsze prace.

14. Maleńki pierwiosnek. Może podrosną troszkę jeszcze. 15. Córeczki stokrotki oraz odkryte róże i miejsca wybrakowane.

16. Wysadzone bratki, które pragnęły słońca oraz różanka, niestety trochę jednak szczerbata po zimie. 17. Jak widać kochane krokusiki.

18. Urzekł mnie

19. Myślicie że pamiętam ich nazwę?

20. 21. 22. Kolejni ulubieńcy

23. Żeby nie było nudno - znów bajzelandia.

24. Gdzieś 2 godzinki potem już to - zaczęło się porządkować hihi. 25. No i następny w moim przypadku nieznany hihihi aż głupio że nie znam.

26. Chyba jedna z niewielu ocalałych.

28. Jeszcze to nie wszystko co dziś zrobił tato z m.Ale haha żałuję, że progu dawnego nie pokazałam. Dziś nad nim pracowaliśmy z M chyba z godzinę. Uparłam się i dokonałam swego. Już się deski tam jak kiedyś, nie uginają pod wchodzącym. Oczywiście można jeszcze oglądać kuchnię :rotfl1:

29.30. Coś już więcej widać, ale po co mam wszystko pokazywać :pinch: :evil: jutro będzie mam nadzieję okazja ( no oby nie padało w dzień. Bo nie tylko pędzący wieczór nas wygonił ale siąpiący deszczyk. W sumie.....cdn....

...cd... w sumie to wieczorkiem się deszczyk przydał, bo wysiałam dziś pozostały bób, pietruszkę korzeń i naciową, buraczki, marchewkę, jak było widać stokrotki i bratki, a róże po mikroryzowaniu też potrzebowały więcej wody niż im mogłam dać. Wodę puszczają pewnie po jutrze. Tak napisali. Ah i malinki - kilka musiałam przesadzić by - hihihi zrobić miejsce na 2 kompostownik:D:D:D:D no wiecie.... mam trochę desek, no co? Mają się zmarnować? Już zaczęłam nad nim z M pracować ale czasu brakło.
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2012 22:01 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 21:22 #24032

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Ula widzę praca wre na maksa .. :eek3:
Wiosennie się ładnie zrobiło i wszystko rośnie :garden1:
Rozchodnik musi mieć chyba sporo latek ,że taki gęsty

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 21:32 #24041

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ale postępy :eek3: :bravo: !
I drzwi już masz :woohoo:

A ta kępa rozchodnika mnie rozłożyła :ouch: . Chyba się do Ciebie uśmiechnę o kawałeczek ;)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 21:54 #24064

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Widzę :eek3: i oczom nie wierzę ,ale postęp w pracach . W niedzielę będziecie mogli już robić balangę w altance :thanks: Nie dziwię sie ,że ręce są jak tarka a rękawiczki gdzie ????na pewno w kieszeni tak jak ja robię :rotfl1: Dużo cebulowych też wychodzi i róże posadzone . Kawał roboty zrobiony :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 21:55 #24067

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ulka ale zawzięłaś się , pewnie na mój przyjazd prace będą skończone .

Genia :flower1:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 22:06 #24084

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś a se przyjedź nawet jutro hihihihi
Witaj Andrzeju,
Jagódko, raz miałam rękawice a jakos po pustakach nie bo - gdzieś je wsadziłam a wierzcie mi, raz szukałam torebki to nie dziw że i rękawice mogłam wkitrać gdzieś. właśnie 2 warstwa kremu na łapkach.

Gieniu no a jak inaczej miałybyśmy napić się herbatki? Pewnie że będzie gotowe dla Was hihihi
Żartuję troszeczkę. Jak już za dużo otworów w ścianach to trzeba się spieszyć bo nie jestem w stanie wszystkiego wynieść ze środka do piwnicy na czas remontu. Jedna noc luk wystarczy. I tak na moją prośbę zasłaniali dykta i plandeką.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 22:16 #24092

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21

jak to później wygląda ? Widzę zaschnięte patyczki, to po kwitnięciu ?
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 22:20 #24099

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawle tak, to po kwitnieniu, z braku czasu jeszcze ich nie wydłubałam. Muszą zaczekać na swoją kolejkę, nie daję rady, czas za szybko ucieka.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 22:39 #24115

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
9. Tulipan mieszaniec Kaufmanna 'Johann Strauss'
11. Rozchodnik okazały
14. Pierwiosnek gruziński
19. Puszkinia cebulicowata
25. Cebulica syberyjska :-)
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2012 15:27 przez sd-a. Powód: Literówka

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 22:43 #24117

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jesteś niezastąpiona! :) Dzięki. Teraz mi się kojarzy faktycznie, miałam takie opakowanie jak kupowałam tulipany:):)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 22:44 #24119

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jesteś niezastąpiona! :) Dzięki. Teraz mi się kojarzy faktycznie, miałam takie opakowanie jak kupowałam tulipany:):) Puszkinię też ja sadziłam, też mi odświerzyłaś pamięć. Ale reszta z podanych tu mieszkała.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 12 Kwi 2012 22:48 #24121

• Roma
  • Roma's Avatar
No Ulka! pełen :thanks: będzie altana jak się patrzy a jak znam życie to następnym etapem będzie taras :rotfl1: :rotfl1: ale już taki odpowiedni.
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2012 22:48 przez Roma.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 13 Kwi 2012 07:59 #24214

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Romo taras to ja już mam i to wielki. Na razie co mogę to rozłożyć zadaszenie pod winogronem, ustawić mebelki i co więcej. W międzyczasie M zmieni nie ładny chodnik na kostkę chodnikową, no i z czasem rusztowanie do winorośli się odnowi. Ale z tym nie ma pośpiechu.

Dziś nie wiem co zrobię na działce, zależy czy bardzo zimno będzie czy nie. Tato już tam działa. Ja pojadę około 9ej.
Na pewno będę kończyła kompostownik, przejrzę dechy, jedne wybiorę pod kątem studzienki, inne jako barierka do drzewniaka dokładniej haha bo tak se nazwalam - drewniak - miejsce gdzie będą porąbane kawałki drzewa, by się nie walały. Siać na razie nie mam planów. na kwiatki - poczekać mogę, nie muszę ich dziś. Z warzyw na razie wszystko co miałam posiać posiane. Kto wie, może zacznę z murkiem oporowym przy grillu.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.350 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum