TEMAT: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 15 Wrz 2012 16:31 #69524

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Ewa, przeglądając Twój ogród można zawału dostać - na widok prymul gęba mi się otworzyła, ale jak zobaczyłem rabatę żurawkową.............. I paprocie...........
Ależ Ty energii w to wkładasz, ale i efekty są zaje :whistle: ......fajne :woohoo: :bravo:
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2012 16:32 przez Leszek.G.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 15 Wrz 2012 21:24 #69604

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, ja tam tych kolorowych wietlic nie odróżniam, nie te oczy już! ;) :rotfl1: Ale z całą pewnością, albo z prawie całą ;) mogę powiedzieć, że ta na przedostatnim zdjęciu to athyrium 'Dre's Dagger', paprotka w kratkę...
Faktycznie, malutkie roślinki do koszyczka trafiły... I znów Paweł powie, że nie rzuciły mu się w oczy... ;)

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Wrz 2012 08:59 #69966

• Poll
  • Poll's Avatar
evastyl wrote:

Dzisiaj moje paprocie nie jest ich wiele i nie wiem jak się niektóre nazywają ale może ktoś coś zna to poproszę o identyfikację.

Ewo, na forum mamy kilku świetnych :flower1: fachowców od paproci, wrzuć w identyfikacje forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...ci?limit=18&start=72 ,może akurat będa mieli chwilkę czasu?
Ciekawa jestem relacji z Wałów...Na Marzenusię chyba liczyć nie można,zakopała sie z tymi swoimi cebulkami na amen. :crazy:
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2012 09:54 przez Poll.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Wrz 2012 15:19 #70038

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Paweł bo ja paprotki chowam pod drzewami albo w krzakach / nie pisze się w krzakach tylko zarośla krzewiaste / :happy4:
A masz jeszcze miejsce na paprocie ...chociaż przyglądanie nie oznacza zdobywanie :whistle:

Leszkutylko proszę bez zawału ...przepraszam za żurawki same tak sobie porosły ...jestem na nie strasznie zła ...porosły jak "głupie" i zbrakło miejsca na inne cuda . Prymulki to teraz chyba moje ulubione chociaż czasami nie jestem pewna co jest moje ulubione ;)
Energii to włożyłam w zeszłym roku teraz to tylko dopieszczam ...ale i tak ciągle brakuje czasu , jakiś klon by się przydał ...oczywiście nie drzewo bo te mam :happy:

Martuś dobra dobra ...okulary ...a kulki jakoś widzisz ;) a tak właściwie to wcale nie mam potrzeby ich odróżniać ...są bo są i robią za wypełniacze ...tylko jeszcze nie wiem czego ..chyba rabatki .
Ale Ty mądra jesteś i paprocie zaznasz :bravo: :bravo:
Bardzo bardzo dużo ich trafiło ...a Paweł zauważy bo mu paluchem pokaże :laugh1:

Polu to się ładnie uśmiechnę do tych fachowców od paproci ...może akurat znajdą chwilkę ...zaraz zaraz ale po co ja mam się uśmiechać ja po prostu pokaże paluchem o co mi chodzi ... nie nie paluchem tylko zdjęcia .
No tak Marzenka zaginęła ale czy w cebulach to nie jestem pewna ...fakt czosnku sporo wzięła więc może jakieś czary czyni .
Zdjęć nie robiła więc nie miała by co pokazać ...ja za to kilka pstryknęłam ale znowu nie wszędzie :hammer:

Tutaj stoisko naszej forumowej Marzenki darob66

DSCN0358.jpg

DSCN0362.jpg

Tu miał pan stoisko na przeciwko ale w tym roku jakoś wrzosy nie miały powodzenia .

DSCN0365.jpg

tego pana nie lubię ...bo nie pozwala dotykać roślin ...ale nie dziwię mu się jak tak setka ludzi przejdzie i wymiętoli kwiatki powojników ...to wiadomo że wyglądają ja pomidory z biedronki :laugh1:

DSCN0366.jpg

troszkę rożnych bylinek ...ale ja i tak nie bardzo miałam co kupować ...wybredna czy co ...raczej nie było dla mnie nic interesującego

DSCN0367.jpg

DSCN0368.jpg

DSCN0369.jpg

DSCN0370.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2012 15:29 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Wrz 2012 21:57 #70113

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Jedni mają krzaki,inni zarośla krzewiaste! :rotfl1: Ja tam mam krzaki! I się ich nie wstydzę! :rotfl1:
Tego pana i ja już nie lubię! Jak można nie dotykać roślin przy zakupie? No chyba, że przez Internet! ;)
Ja dziś głaskałam takiego wilczomlecza... Taki aksamit! Ale nie wyglądał na zimujący...Przynajmniej nie na Lubelszczyźnie! ;)
Ale to jak to tak, nic nie kupiłaś? Kompletnie nic? No jak to tak? :eek3:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Wrz 2012 23:12 #70126

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Kupiła,kupiła widziałam :lol:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Wrz 2012 09:57 #70155

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuśkrzaki nie krzaki ważne aby dawały cień . A pan jak pan dba porostu o swoje roślinki . Marzenka postawiła na samym przodzie bardzo ładnego cyprysa i ludzie tak go memłali że dwa czubku urwali ...tak więc nie ma co się dziwić .
A może wilczomlecz wylądowałaby na balkonie w styropianowym pudełku ...miała być coś aksamitnego do głaskania ;)
Ja bym nic nie kupiła ... :happy3: to raczej nie możliwe ...fakt M prosił aby już kulek nie kupować ...obiecałam że nie kupię ale wiadomo jak to jest obiecanki cacanki ...w między czasie stwierdziłam że na skalniaku też muszą rosnąc kulki ...złamałam :club2:

Marzenka dobrze prawi ...tylko jak byś dotarła jeszcze raz na kiermasz to zakupiłybyśmy jeszcze inne rośliny których zapomniałaś zakupić ...a na koniec to już można był się targować i ceny spadły 10-20%
A Ci oszuści od cebulek to sprzedawali 10 w cenie 8 ale w niedzielę już im się tak nie kręciło .

To teraz troszkę moich zakupów
Z tego zakupu to najbardziej jestem zadowolona :dance:
CerciscanadensisLAVENDERTWISTCovey.jpg

...i kuleczki ;)
Abies balsamea 'Kiwi'
AbiesbalsameaKiwi.jpg

Abies pinsapo Aurea
AbiespinsapoAurea.jpg

Chamaecyparis obtusa Aurora
ChamaecyparisobtusaAurora.jpg

Chamaecyparis obtusa 'Tonia'
ChamaecyparisobtusaTonia.jpg

Chamaecyparis pisifera 'Nana Berghs'
ChamaecyparispisiferaNanaBerghs.jpg

Picea omorika 'Treblitsch'
PiceaomorikaTreblitsch.jpg

Pinus aristata 'Slepy'
PinusaristataSlepy.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2012 21:49 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Wrz 2012 10:05 #70156

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
...i reszta zakupów

Pinus flexilis 'Cheyenne'
PinusflexilisCheyenne.jpg

Pinus mugo 'Laarheide'
PinusmugoLaarheide.jpg

Pinus parviflora 'Schoons Bonsai'
PinusparvifloraSchoonsBonsai.jpg

pinus parviflora 'Shikoku'
pinusparvifloraShikoku.jpg

Wrzosy.jpg

oraz ogólne zdjęcie całej reszty

DSC_0053_2012-09-18.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2012 21:55 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Wrz 2012 10:54 #70162

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
No to ładnie się obkupiłaś :bravo: A judaszowiec to taki pendulowaty?

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Wrz 2012 13:35 #70196

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełkutak troszkę ...na takich kiermaszach coraz mniej mogę znaleźć dla siebie .
Judaszowiec to pendula ...już na wiosnę kupiłam ale niestety był mały i już przemrożony ...mam nauczkę aby liściaste kupować z listkami .

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Wrz 2012 14:00 #70200

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ewcia bardzo ładnie poszłaś w iglaki :hug: tym razem :woohoo: Piękne odmiany :hearts:
Jakby się udało do naszej bazy wrzucić :whistle:
W jakiej cenie były u Was wrzosy? nie doczytałam :oops:
U nas po 5 zł :whistle:

Zazdroszczę możliwości pospacerowania po takich stoiskach :think: nawet jeśli dotykać nie pozwolono :silly:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Wrz 2012 14:41 #70208

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamelkono znowu kupiłam ...a M prosił aby nie ale tak smutno tym małym skalniczkom na tak wielkim skalniaku no to dokupiłam ... ;) a m wytłumaczyłam że te malutkie roślinki muszą mieć jakiś daszek przed deszczem a lepszy taki ładny niż jakaś szyba czy pleksi :whistle:
Tych kulek to już sporo u mnie się nazbierało i rożnej wielkości ...muszę im kiedyś wszystkim sesję zdjęciową zrobić .
Na pewno się uda wszystko wrzucić tylko zawsze jest problem z czasem ale jak przyjdzie zima ...ale to jeszcze trochę czasu ...mam nadzieję :happy:
Wrzosy były w rożnych cenach od 5,- do 11,- zależnie od wielkości .
Nie ma co zazdrościć nie było aż tak wiele ciekawych stoisk ...

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 24 Wrz 2012 21:44 #72077

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
evastyl wrote:
a m wytłumaczyłam że te malutkie roślinki muszą mieć jakiś daszek przed deszczem a lepszy taki ładny niż jakaś szyba czy pleksi :whistle:
I co łyknął te bzdury? :rotfl1: Tylko, broń Boże, nie wysyłaj M. do swojej szkoły, bo wtedy już takie numery mogą nie przejść! :rotfl1:
Ewa, jakoś tak w cyprysiki poszłaś! Chociaż sosenki też wpadły w oko... Jeszcze gdybyś podpisywała! ;) Mnie na przykład zainteresowała ostatnia z sosen, chyba parviflorka i chyba paskowana ;) Któż ona?
A pomysł ze zrobieniem sesyjki kulkom znakomity! Czekam na realizację! :woohoo:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 24 Wrz 2012 22:39 #72118

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Ewciu, już ja sobie Ciebie wyobrażam w akcji na tych targach :D :D pewnie dusza towarzystwa i jeszcze znając Ciebie zapytana o jakąś roślinę potrafiłaś wyśpiewać wszystko na jej temat :D
zakupy udane, a ja oczywiście poproszę o jakieś szczegóły odmian ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 24 Wrz 2012 23:02 #72139

• lora
  • lora's Avatar
Ewo dawno tu byłam ...jestem pod wrażeniem roślinek na skalniak-świetne ...

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 25 Wrz 2012 21:52 #72367

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuśjakie bzdury to najprawdziwsza prawda ...przecież te malutkie niektóre skalinczki powinny mieć coś nad główką jak nie daszek to chociaż troszkę cienia a taka kulka to jak taki tatuś lub mamusia :happy:
M do szkoły nie ma zamiaru ale ja chyba znowu się wybiorę tym razem z córcią na florystykę ooooo zapomniałam o MarzenceF ona też już się zapisała :dance:

Cyprysów mam jeszcze chyba ze 4 do kolekcji są fajne i nie chorują .

Zdjęcia są podpisane wystarczy najechać myszą na zdjęcie i pokazuje się nazwa ale dobrze będę podpisywać .
Sesja będzie ale kiedy to nie wiem ...

Sylwekjaka akcja nic się nie działo ...jak zwykle byłam na stoisku z Marzenką i Darkiem . Ale miałyśmy też małe spotkanko forumowe a potem poszłyśmy na zakupy było bardzo fajnie .
Sylwek wystarczy nacisnąć myszką na zdjęcie a otworzy się w nowym oknie podpisane .

Lora ostatnio bardzo lubię takie maleństwa a kupiłam ich bardzo dużo .

Zdjęcia już podpisane .

To jeszcze coś z ogródeczka

SaxifragafortuneiSilvervelvet.jpg

PrimulacortusoidesPrimadiente.jpg

eomeconchionantha.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 25 Wrz 2012 22:00 #72376

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A Shikoku! No to Shikoku mamy tych samych rozmiarów mniej więcej ;) Możemy obserwować, jak przyrasta w odmiennych warunkach klimatycznych! ;)
No dobra, kulki cienia może trochę dadzą, ale szybki ani pleksy nie zastąpią... :lol:
To teraz będziesz florystka i będziesz wycinała wszystko, co zakwitnie i robiła bukiety? ;) Nie podoba mi się to! :rotfl1:
Skalnica piękna!

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 29 Wrz 2012 07:44 #73304

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś to będę obserwować choć u mnie sosenki różnie przyrastają jedne lepiej inne gorzej ale ogólnie sadzonki od Marzeny dobrze sobie radzą ...zresztą trzymane w podobnym klimacie .
Co do szybek to raczej n ich nie rozkładam w zeszłym roku były tylko na lewizją ale i tak przez lato troszkę zmarniała a inne muszą sobie radzić od sadzanie pod małymi drzewkami to nie jest zły pomysł choćby cyklameny pod sosenka bardzo ładnie przezimowały i ładnie sobie rosną .
Nie no nie będę wycinać no może troszkę zależy co będziemy robić .

Wczoraj mała wycieczka do zaprzyjaźnionego ogrodu botanicznego w Niemczech ...byłam tam dwa lata temu przez ten czas powstał nowy kawałek ogrodu ...raczej kawała .
Kilka zdjęć ze starej części ... ten skalniak to mnie "rozwalił"

1111.jpg

1112.jpg

1115.jpg

1116.jpg

1117.jpg

1118.jpg

1119.jpg

1120.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.757 sekundy